• Activitat amb els comerços de Sants

  Els alumnes del curs C2, que s’imparteix a la delegació de Sants-Montjuïc el divendres a la tarda, van fer una activitat amb la col·laboració d’alguns dels comerços emblemàtics de la carretera de Sants. En grups de 4-5 persones van visitar un comerç per conèixer, de la mà de la persona responsable, la història, orígens, peculiaritats i aspectes que els fan ser singulars com a establiments de proximitat. Els alumnes van escoltar amb atenció les explicacions, després van preguntar per disposar de la informació necessària per elaborar unes notes per a un diari fictici que apareixeran com a treball de classe als comentaris d’aquesta entrada del blog. La col·laboració del CNL de Barcelona amb els comerços de la ciutat fa molts anys que és present i aquesta ruta per comerços emblemàtics n’és una mostra. Aquests són els comerços que han participat en aquesta activitat, tots associats a Sants establiments units, a qui també agraïm la col·laboració:

  Casa Vives- Sants, 74
  Pastisseria Kessler- Sants, 53
  Flors Lloveras- Sants, 5
  Tot art- Sants, 3
  Ferreteria Porxas – Sants, 70

   

   

   

   

   

   

 1. sgimenez

  26 març 19
  10:11 #

  SANTS SINGULAR, UN BARRI AMB IDENTITAT PRÒPIA

  El barri de Sants, un antic suburbi rural completament transformat en nucli urbà, destaca per tenir una vida social molt activa. Els comerciants i emprenedors de Barcelona en són plenament conscients, d’aquest tret diferencial, de manera que han aconseguit que el carrer comercial més llarg d’Europa travessi el cor del seu districte. Dins d’aquest carrer s’hi poden trobar botigues de tota mena, des de sabateries, botigues d’electrònica, joieries, fins a una infinitat de bars i serveis varis. Alguns d’aquests establiments només han estat de pas, però d’altres han pogut viure l’evolució d’aquesta comunitat. Aquests últims, el quals han perdurat, han tingut un paper rellevant a l’eix comercial al llarg de l’últim segle. Hi han donat singularitat, valor i personalitat, així és que tot seguit volem commemorar d’alguns d’aquests locals excepcionals.
  La Rosa Vives, la Judit Galimany, la Marian Domènech, en Josep Lloveras i en Llorenç Porxas ens han obert les portes de casa seva per mostrar-nos els aspectes més singulars dels seus negocis, unes botigues que han fet del barri un espai insòlit.
  En primer lloc, la Casa Vives i la Kessler Galimany han estat els obradors de Sants de “tota la vida”. Tots dos establiments destaquen per oferir pastisseria d’alta qualitat als clients de sempre: la Casa Vives, per un costat, enriquint els paladars dels veïns amb la seva exquisida xocolata i la Kessler, per l’altre, endolcint-los amb la seva nata artesana i els seus xuixos de crema. Tot un plaer per a les papil•les gustatives dels “Santsencs”.
  En segon lloc, Totart i la Floristeria Lloveras mantenen els pisos, nous i vells, decorats amb molt bon gust. A Totart, segons explica la Marian -la seva fundadora-, emmarquen quadres “diferents” amb l’objectiu d’aportar un valor als seus clients. El lema és “obre el calaix i segur que trobes infinitat de coses a casa: nosaltres els hi donarem sentit”. La Floristeria Llobera, en canvi, dóna vida a les llars des de fa més de 50 anys, preparant rams de flors personalitzats i testos únics.
  Finalment, Porxas, la “FERRETERIA” de Sants, té un dels magatzems més impressionants que es puguin trobar. Que no us enganyi l’aspecte de botiga d’articles per a la llar, al seu interior hi ha una autèntica masia catalana plena de claus i cargols que satisfan qualsevol necessitat.
  Perquè a Sants qualsevol persona troba tot allò que busca. Sants és un barri divers però al mateix temps particular i els productes personalitzats, característics i d’alta qualitat, són la base d’aquest eix comercial on la pastisseria, la decoració i la tradició marquen la diferència. En definitiva, Sants és un barri singular i els seus comerços ho constaten.
  Comerços visitats:
  • Casa Vives: c. De Sants, 74. Rosa Vives
  • Pastisseria Kessler: c. de Sants, 53. Joan Galimany / Judit Galimany
  • Ferreteria Proxas: c. de Sants, 70. Llorenç Porxas
  • Floristeria Lloveras: c. de Sants, 5. Josep Lloveras
  • Totart: c. de Sants, 3. Marian Domènech

  1. Àngels Orduña

   17 abr. 19
   15:03 #

   Aquest article l’ha escrit Sandra Rodà. Perdona, Sandra!

 2. Eva Solà

  27 març 19
  17:54 #

  LES BOTIGUES EMBLEMÀTIQUES DE SANTS

  L’altre dia, passejant pel carrer de Sants, vaig adonar-me que encara hi queden botigues de barri, d’aquelles “de tota la vida”; fins i tot, algunes hi són des del segle XIX. Crec que es mereixen un reconeixement perquè han estat capaces d’adaptar-se als canvis i reptes que la història els ha presentat. Són negocis singulars que han passat de generació en generació. Val la pena visitar-los i gaudir del que ofereixen.

  En primer lloc, trobem les pastisseries Casa Vives i Kessler Galimany, les quals faran realitat el somni dels llaminers i les llamineres més exigents. La Casa Vives data del 1895, quan els besavis de la Rosa van obrir el forn, que és l’ànima del negoci. Més tard el van ampliar a pastisseria i, des de fa 10 anys, compten amb un servei de degustació. Malgrat la competència de preus i l’esclavitud horària, s’ha mantingut a l’avantguarda mitjançant la qualitat dels seus productes, especialitzats en la xocolata. La Kessler Galimany, d’altra banda, fou inaugurada fa 50 anys pels avis del Joan, qui continua el negoci familiar. Les seves especialitats són la nata i els xuxos de crema i, com a curiositat, tenen una “escape room” amb temàtica pastissera.

  En segon lloc, només unes portes més enllà, tenim la Ferreteria Porxas, la qual s’ubica en una antiga masia. Fundada per l’avi Llorenç Porxes, s’inaugurà el 1899. Té uns sostres molt alts (de 900m2) que criden l’atenció.

  En tercer lloc, ens topem amb la Floristeria Lloveras, ja una mica més allunyada de la resta. En funcionament des de 1936, originàriament situada al c/ Sants, 27, el 1952 es traslladà al número 5 del mateix carrer. Tenen flors i bonsais; els seus productes estrella són les orquídees i les roses.

  En quart lloc, al costat de la floristeria, tenim Totart, un negoci on emmarquen quadres, dibuixos, fotografíes…, fan composicions personalitzades i restauren marcs des de 1988. Treballen conjuntament amb un taller independent i són molt actius a les xarxes socials.

  Per finalitzar, aquests cinc comerços tenen un eix comú: són antics, i donen al barri de Sants un aire històric i nostàlgic.

 3. Natura Farrés

  27 març 19
  18:00 #

  La qualitat la tenim a casa

  Sembla que amb els anys els petits comerços, de caire més familiar es van perdent per apostar per les grans empreses que importen productes d’altres països, però al nostre estimat barri de Sants podem trobar encara comerços familiars capdavanters que só2n admirats per tot aquell que hi ha entrat alguna vegada.

  Per començar els negocis que a continuació llegireu treballen amb una professionalitat exquisida, a l’atenció de les necessitats dels clients del s XXI. Tots ells han hagut de transformar i evolucionar amb el negoci per tal de seguir prosperant. Casa Vives (1895) va començar sent un forn i en l’actualitat, ofereix també, pastisseria, xocolata i degustació; la pastisseria “Kessler” (1950) avui dia ha obert una nova línia de negoci com a skaperoom vinculat a la temàtica de la cafeteria; la ferreteria “Porxas” (1899) va iniciar-se com a ferreteria i hi podem acabar trobant articles de tot tipus per a la llar; “Totart” (1934) era un negoci conegut per vendre, també, productes de la llar però avui dia estan especialitzats en l’emmarcació de quadres que responen a una identitat personal; i per últim, la floristeria Lloveras (1936) que va arrencar com a negoci planter i en l’actualitat està més centrat en la part de floristeria i plantes.

  Tots ells coincideixen que la realitat dels nostres dies, i les exigències de la clientela no són les mateixes que fa anys. Per un banda suposa un repte seguir lluitant pel negoci perquè han d’estar al dia amb tot, és així que Totart, Casa Vives i Kessler es troben ja en les xarxes socials com una manera més d’estendre la seva influència més enllà dels carrers de Sants.

  En resum, tots aquests negocis lluiten per tenir un lloc al món envaït pels grans monstres tecnològics que actuen de manera global, som nosaltres els que donem valor al seu esforç i dedicació. Personalment, penso que és satisfactori comptar amb negocis familiars, encara avui, als nostres carrers.

 4. Marian Domenech

  29 març 19
  12:02 #

  Bon dia
  Moltes gràcies per la vostra visita i per ressaltar el valor dels petits negocis.
  Em faria molta il.lusió que em fessiu arrivar la foto que ens vam fer.
  Salutacions cordials.
  Marian Domenech i Grau.

  Envieu la imatge al Whatapp TOTART 692668341

  1. sgimenez

   08 abr. 19
   15:33 #

   Hola, bona tarda. Gràcies per la vostra col·laboració. Ja us hem enviat la foto.
   Salutacions,

 5. Sergi Duran

  29 març 19
  14:30 #

  El paisatge comercial barceloní cada vegada s’assembla més al de Nova York: botigues retolades en anglès, franquiciats de tot tipus, negocis enfocats al turisme, etc. Però Barcelona té un caràcter que no es deixarà arrossegar per les tendències d’un món globalitzat; permeteu-me que us faci un petita guia pels comerços històrics del nostre estimat barri de Sants.
  Ja de ben petit, quan passejava pel carrer de Sants, sempre aturava als meus pares per a mirar les fabuloses exposicions de pastes, dolços i altres exquisideses de les pastisseries Kessler i Vives. Aquests dos negocis familiars porten diverses generacions oferint les postres més delicioses per a l’encant del veïnat. Però fins i tot les tradicions evolucionen, i ambdues pastisseries ara disposen de forns i cafeteries annexes, i fins i un d’aquests “room scapes” tant de moda. Els nous temps també reconcilien rivalitats, ja que ambdós negocis fan front comú a una nova onada de forns i franquiciats de baix cost.
  Continuem passejant per la principal artèria del centre sansenc, a on podrem trobar-hi la ferreteria Porxas, un negoci ubicat en un edifici històric del nostre barri. Al llarg dels anys la construcció ha estat una masia, un magatzem, una sala de debats, un parc de bombers, una petita fàbrica de recanvis de maquinària i finalment, una ferreteria que més aviat sembla una botiga de parament de la llar. Sembla doncs, que l’evolució dels negocis no és únicament cosa de les pastisseries.
  Finalitzem el nostre passeig amb dues botigues que ens inspiraran a sentir la nostra vessant més sensible i artística. La floristeria Lloveras es fundà el mateix any que esclatà la guerra civil, i continua oferint un tracte molt personal als seus clients, mentre que la Totart és un negoci del més curiós. Malgrat que també fan decoració, la seva principal línia de negoci és l’elaboració de marcs artesanals. Imagineu-vos si ho fan bé, que el Barça fa anys que els contracta per a emmarcar les samarretes dels seus cracs.
  Encara creieu en la creixent impersonalitat de la nostra ciutat? De la proliferació de negocis de model anglosaxó? De botiguers que no us poden atendre en el vostre idioma? Doncs no us desanimeu, només cal que feu un passeig al llarg del carrer de Sants.

  Sergi Duran

 6. Òscar Chic

  29 març 19
  14:35 #

  1. Òscar Chic

   02 abr. 19
   9:00 #

   Les botigues singulars de Sants, la diferència

   En aquest món paradoxal en el qual la gent viatja per trobar “el fet diferent” i acaba trobant ciutats que s’assemblen cada vegada més entre sí amb les mateixes multinacionals, la diferència la fan les botigues singulars, que donen personalitat, cultura i història.

   N’hem visitat cinc que a més a més de singulars, s’han sabut adaptar als canvis i estan ben arrelades al barri.

   L’any 1899, el del naixement del Barça, neix la ferreteria Porxas al c/ de Sants, 70. La tenda va més enllà d’una ferreteria, s’hi venen plats, gots, tovalloles, rellotges, etc. I quan t’obren la porta al magatzem, l’èxtasi! Estanteries molt altes, d’aquella fusta que sembla indestructible, que ocupen un espai on abans hi havien descansat els bombers i on també la gent havia ballat en la que havia estat una sala de festes.

   Ben a prop, pastisseries que no competeixen entre elles, que tenen molt bona relació i que sembla que, sense dir-s’ho, s’hagin dividit els productes. Jo, la Vives del c/ de Sants, 74, faré la millor xocolata de Sants i així és des de 1850 (si us plau, bomboneria Pons, no t’ho prenguis malament). Tu Kessler-Galimany del c/ de Sants, 70 podràs fer nata i xuixos de crema per llepar-se els dits. Jo, Vives conservo el forn amb que vaig néixer, he obert una línia de vins i, a més a més, tinc una cafeteria-degustació. Tu, Kessler-Galimany no en tens prou amb una cafeteria, vas obrir recentment un “escape room” i encara vols obrir una nova cafeteria.

   L’art i l’estètica està molt ben representada pels marcs i les flors de Totart i Lloveras, respectivament. Totart a c/ Sants, 3 que va començar venent ràdios i televisions, ara et personalitza la teva identitat. Lloveras a c/ Sants, 5 de planter, va passar a vendre per casaments, defuncions, tots Sants i ara lluita per recordar a la gent que un ram de flors sempre és un gran regal.

   Em sento privilegiat d’haver conegut més a fons la veritable singularitat del carrer de Sants.

 7. Íngrid Laguarda

  29 març 19
  14:41 #

  I TU, COMPRES AMB HISTÒRIA?

  Sabíeu que Sants és ple d’història industrial?
  Vet aquí cinc comerços familiars que sobreviuen diferenciant-se a través dels coneixements adquirits al llarg de generacions.
  Començarem visitant dues pastisseries “Casa Vives” i “Kessler”. La primera fundada el 1895 i actualment dirigida per Rosa Vives són la quarta generació. Van començar com a forners i ara s’han especialitzat amb pastisseria i xocolata. La segona fundada el 1950 i dirigida per Joan Galimany, són la tercera generació i s’han especialitat amb nata i crema pastissera. Tot dos mestres pastissers que han aconseguit sobreviure al mercat emergent de franquícies low-cost.
  Seguim amb mestres florals “Floristeria Lloveras”. Fundada el 1936, van començar el negoci com a planter. Ens explica en Josep quan passava el tramvia per Carretera de Sants i anècdotes de clients com un noi que li va encarregar 350 roses per regalar a la xicota.
  Passem per la “Ferreteria Porxas”. En Llorenç és la 4a generació. D’orígens Olotins, es van instal·lar a una masia que anteriorment havia estat parc de bombers i sala de ball. Avui dia, l’espai n’és l’actual magatzem. Han sobreviscut al llarg de tots aquests anys subministrant material a les antigues fabriques de la zona i actualment guanyant-se renom al barri.
  Per acabar visitem “Totart”, un negoci de poc més de 30 anys i dirigit per la Marian Domènech. Especialitzats amb tot tipus d’emmarcats ens explica que avui dia el producte estrella és l’emmarcat de samarretes signades. Tot i que ara mateix es troba sola conduint el negoci intenta sobreviure a través de les xarxes socials i diferenciant-se creant tot tipus d’aparadors temàtics que captin l’atenció del visitant.
  Permeteu-me una petita reflexió:- no estaria bé mantenir aquests negocis i amb ells part de la història del barri? Doncs entre tots ho podem fer. T’hi apuntes?

 8. Núria Ortega

  02 abr. 19
  8:47 #

  Tradició i identitat: comerços històrics del carrer de Sants

  Era raonable pensar que el petit negoci de barri estava condemnat a desaparèixer. La competència agressiva de les cadenes comercials i l’especulació immobiliària eren alguns dels motius principals de l’amenaça. Però, contra tot pronòstic, fa anys que s’observa una tendència inversa: d’una banda, fruit de l’eclosió de noves botigues especialitzades; i, de l’altra, d’una resistència pròpia de les històries gàl·liques d’Astèrix i Obèlix d’alguns negocis històrics. D’aquests últims, en trobem uns quants al carrer de Sants.

  Per començar, cal destacar la Casa Vives (1895) i la Pastisseria Kessler (1950), dues pastisseries de les de tota la vida que es caracteritzen per l’elaboració d’un producte artesà i de qualitat. Per sobreviure a les mecàniques del 2×1, s’han reinventat. Així, han incorporat un espai de degustació i un servei de catering. A més, han ampliat l’oferta: la Casa Vives amb caves i vins, i la Kessler amb productes vegans.

  Per continuar, hi ha dos establiments que disposen de productes perfectes per regalar i decorar espais. El primer és la Floristeria Lloveres (1936), que ofereix flors i plantes naturals, seques i artificials, a més de complements com ara sorra i químics. Ara bé, sobretot ressalta la gran varietat d’orquídies de què disposen tot l’any. El segon és Totart (1988), una botiga dedicada als marcs a mida i la seva restauració, on destaca el treball de disseny i composició que es proporciona als clients.

  Finalment, la Ferreteria Porxas (1899) s’ubica en un espai veritablement únic: una masia de 900 m2 i sostres altíssims. Els propietaris de l’empresa combinen el servei inicial de subministrament d’eines a la indústria amb un servei de venda de productes de ferreteria i paraments de la llar al públic general.

  En definitiva, aquests comerços sobresurten per la seva singularitat i destaquen pel tracte proper amb el client, que es fonamenta en la professionalitat i l’experiència consolidada al llarg dels anys.

  Núria Ortega

 9. Angelines Gironés

  02 abr. 19
  8:54 #

  UN PASSEIG PER LES BOTIGUES DE SANTS

  Un històric de comerços al bell mig de Sants que donen un servei acurat i plural dels seus productes.
  Per començar i deleitar els més exigents paladars estàn les pastisseries: Can Vives i la Kessler. Totes dues empreses familiars, vinculades en el barri. La primera des de l’any 1895 que començà com forn de pa, i de llavors ençà en el seu obrador s’elabora, a més, els coneguts torrons i xocolata Vives. El gènere que s’hi fa es pot degustar allà mateix. Molt semblant és la Pastisseria Kessler, nascuda a l’any 1950 de la mà de la família Galimany que a hores d’ara, amb una visió expansiva i aperturista als nous reptes de la societat actual, han obert fins i tot un “Escape Room” amb temàtica pastissera.
  Per continuar amb la Floristeria Lloveras, un negoci des de 1936 que venia planters, on aleshores era habitual hortà en indrets propers. És clar, no existia l’actual massificació immobiliaria! Tanmateix, el barri va anar creixent i omplir-se de nous veïns, decaient la venda dels planters i augmentant el actiu floral. Al principi… Només es compraven flors per a casaments, naixements i defuncions. Aquesta altra línia comercial va anar a més fins arribar a popularitzar-se.
  Els orígens de TOT ART al 1934 va ser d’un establiment elèctric, propietat dels Srs. Grau, que van anant afegint apareills de ràdio, televisors, petit electodomèstic, marcs, i aquests últims d’uns anys ençà han estat la seva veritable activitat empresarial; Sent grans professionals de l’emmarcació.
  Per altra banda està la família Porxas que emigrà l’any 1898 d’ Olot, per instal·lar-se a Sants. Quan arribaren, el barri era ple de fàbriques tèxtils, i obriren la Ferreteria Porxas. L’edifici havia estat una masia, una central de bombers, un saló de ball i, aleshores, una ferreteria que abastaria les fàbriques del seu entorn. En el discórrer del temps, els tèxtils van tancar i l’empresa Porxas va anant incorporant altres mercaderies més adients a les necesitats del moment.
  Així doncs, s’ha de ressaltar la saviesa d’aquests petits empresaris que al lllarg dels anys han sabut mantenir els seus negocis oberts i adaptar-se a l’evolució social dels temps.

  Barcelona, 31 de març de 2019 ANGELINES GIRONÉS SANZ C2

 10. Àngel a Baturone

  03 abr. 19
  9:23 #

  Àngela Baturone Fabregat
  Botigues amb encant i una història per explicar!
  En el carrer de Sants, un dels més comercials de tot Europa, això he sentit
  dir, podem trobar un munt de comerços de barri amb molts anys
  d’activitat, amb personalitat pròpia i molta professionalitat, que lluiten
  amb renovació, creativitat i innovació contra els canvis d’hàbits per la
  compra a través d’Internet.
  Estic parlant, per exemple de les pastisseries Casa Vives i Kessler,
  fundades els anys 1895 i 1950, és a dir, amb més de 100 anys d’història la
  primera i quasi 70 anys la darrera. Totes dues continuen sent familiars,
  gestionades per la 4ª i 3ª generació respectivament.
  La Casa Vives va néixer al carrer de Sants,71 desenvolupant la seva
  activitat com a fleca, i va ampliar el seu negoci com a pastisseria i
  bomboneria. Actualment també ofereixen caterings. Han sabut adequar‐
  se al món digital disposant de nous canals de comunicació com pàgina
  web i perfils a facebook i instagram on ofereixen els seus productes i
  serveis .
  La pastisseria Kessler Galimany, està ubicada al carrer de Sants 53 i els
  seus productes estrella són els tortells de nata i crema pastissera. La seva
  unitat de negoci principal continua sent l’obrador i la pastisseria, ampliats
  amb l’obertura de la cafeteria i el catering. El seu esperit emprenedor els
  ha portat també a ampliar el negoci amb un innovador local scape room
  relacionat amb l’obrador, adequant‐se així a les noves demandes dels
  clients d’avui amb innovació i creativitat.
  La Farreteria Porxas, ubicada en una antiga masia de Sants, va néixer com
  a proveïdor de les industries tèxtils d’aleshores (Can Batlló, Vapor Nou,
  Vapor Vell, Espanya industrial). Avui en dia continua la 4ª generació des
  del 1899, donant un servei de qualitat, molt especialitzat en tota mena de
  productes i serveis del món industrial amb marques de renom

 11. Rosa Crespo

  05 abr. 19
  10:03 #

  RUTA PER 5 BOTIGUES EMBLEMÀTIQUES DEL CARRER DE SANTS

  El carrer de Sants és un dels principals eixos comercials de Barcelona i en aquest escrit us proposo fer una ruta per 5 de les seves botigues més emblemàtiques i, així, poder gaudir del comerç urbà i de proximitat.
  Per començar anirem a la pastisseria Casa Vives del carrer de Sants, 74. Es va fundar l’any 1895 i, a hores d’ara, és la quarta generació qui porta l’empresa familiar. Van néixer com a forners i el pa segueix sent la seva ànima. A més a més, s’han especialitzat en la pastisseria de gran qualitat i també són molt coneguts per la seva xocolata. Des de fa 10 anys han incorporat la degustació. Seguidament, creuarem al carrer de Sants, 53 on trobareu la pastisseria Kessler Galimany que va ser fundada l’any 1950. Les seves especialitats són els tortells de nata i la pastisseria de crema. A banda, la tercera generació s’ha reinventat obrint una cafeteria al carrer Cros, 3 i un Escape Room d’un obrador al carrer Cros, 4.
  En tercer lloc, visitarem la ferreteria Porxas que té més de 119 anys d’història i està situada al carrer de Sants, 70. En els seus inicis subministraven productes per les fàbriques tèxtils i ara són especialistes en subministraments industrials, ferreteria i menatge. La seva peculiaritat és que la botiga va ser construïda davant d’una masia que ara és el seu magatzem.
  En quart lloc, anirem a la floristeria Lloveras situada al carrer de Sants, 5. Aquesta floristeria familiar va néixer l’any 1936. La seva especialitat és l’orquídia rosa i com a novetat heu de saber que aquest any vendran les roses per Sant Jordi de l’únic productor català que queda.
  I, en darrer lloc, us proposo la botiga de marcs Totart del carrer de Sants, 3. Es va fundar l’any 1988 i s’han especialitzat en emmarcar samarretes de futbol, ciclisme, bàsquet, bolillo, coberts de plata, entre d’altres. No et pots perdre els seus aparadors temàtics.
  Per concloure, us animo a visitar aquestes botigues emblemàtics ja que aporten valor patrimonial, identitat cultural i singularitat i que cal preservar perquè forment part de la vida i la història de Barcelona.

 12. Lluís Barràs

  05 abr. 19
  10:10 #

  A Sants, tradició i adaptació es convinent per mirar cap el futur.
  La carretera de Sants va ser i continua essent un dels eixos comercials més importats de la ciutat de Barcelona. És ben cert, que la seva fisonomia ha anat canviat en el transcurs de la història del barri. Convé destacar, que en aquesta transformació fins arribar a l’actualitat hi ha hagut comerços que s’han sabut mantenir convinant tradició i adaptació als nous temps, com són: les pastisseries Kessler i Casa Vives, la ferreteria Porxas, la floristeria Lloveras i la botiga especialitzada en marcs Totart.
  L’entorn, en la majoria dels casos, fa que els petits comerços de barri tinguin més punts en comú, que punts en contra, fins i tot, quan es dediquen a vendre el mateix tipus de producte com és en aquest cas el de les pastisseries Kessler i Casa Vives. Ells quan es refereixen a la seva relació, més que d’una relació de competència parlen de cooperació, i aquest fet, tot i que pugui semblar estrany, ajuda a entendre el vincle que s’estableix entre aquestes cinc botigues singulars del barri de Sants.
  Entre els punts que els uneixen, també cal destacar que totes neixen durant el segle passat com un petit negoci familiar, un petit negoci, que després d’una tercera, o inclús una quarta generació en alguns dels comerços, arriba fins els nostres dies.
  Tots han hagut d’adaptar-se als canvis dels temps, és per això, pel que tots cinc coincideixen i tenen presència d’una forma o altre a internet. Des de les seves pàgines web, o bé des de les xarxes socials, com ara són Instagram i Facebook. Els seus aparadors mostren el millor que saben fer a tots aquells que passegen pel barri, les xarxes ho mostren al món i cal ser-hi. Ho saben!
  Totes cinc representen al petit comerç de barri. Són símbol de tradició i a la vegada de projecció de futur. Saben que cooperar és molt més beneficiós que competir. Caminen juntes des de fa molts anys i a la vegada miren juntes cap el futur utilitzant totes les eines que tenen a l’abast. Són un exemple a seguir per tots aquells que vulguin dedicar-se al petit comerç.
  Lluís Barràs

 13. Núria Mondéjar

  05 abr. 19
  10:17 #

  Sants és Andorra

  Aquesta era l’expressió que antigament feien servir els barcelonins quan sortien de la ciutat per anar de compres al poble de Santa Maria de Sants, el qual va quedar annexionat a Barcelona al 1897.

  Tot va començar amb la instal·lació a partir de la segona meitat del S. XIX de diferents fàbriques, que van venir acompanyades de centenars de treballadors. Aquest fet va comportar l’obertura de moltes botigues, però no totes de moda, ja que al 1899 un olotí va obrir la Ferreteria Porxas per abastir d’eines i recanvis a totes aquestes industries de Sants. L’actual propietari, en Llorenç Porxas de la tercera generació, ens explica que el negoci es va acabar ampliant també a objectes de la llar.

  La botiga Totart té una història totalment oposada a l’anterior; segons ens explica la seva propietària va obrir al 1988 com una botiga per la llar on feien forces llistes de noces, però a mitjans dels anys 90, en baixar la demanda, es van dedicar i especialitzar en emmarcaments a mida i composicions de quadres. Una altra botiga que també ha notat la disminució dels casaments és la floristeria Lloveras, que porta instal·lada a l’eix comercial des del 1936 i que actualment és coneguda per la selecció d’orquídies que s’hi pot trobar.

  La Casa Vives (1845) i la Kessler Galimany (1950), són les dues pastisseries rivals del barri. La primera va obrir com a forn i actualment s’ha especialitzat en productes de xocolata. La segona és coneguda per la seva nata i per vendre els millors xuixos del barri.

  Ara que som més moderns i internacionals diem que carrer de Sants és el carrer comercial més llarg d’Europa, però no hem d’oblidar que és un carrer amb història com la que ha escrit la ferreteria Porxas o la pastisseria Casa Vives fundades fa dos segles i d’altres instal·lades a l’últim segle com Totart, la pastisseria Kessler Galimany i la floristeria Lloveras.

  Núria P. Mondéjar

 14. Lourdes Linares

  05 abr. 19
  14:25 #

  BOTIGUES SINGULARS DE SANTS, COMERÇ DE PROXIMITAT
  Al barri de Sants, a Barcelona, hi ha un dels carrers comercials més llargs d’Europa. Té una llargària de 4 km d’establiments a banda i banda d’aquesta via. Hi trobem fins a 300 botigues, n’hi ha de restaurants, moda, sabateries, perruqueries, parament de la llar, etc. És l’arteria principal del barri, amb una llarga tradició comercial de més de 200 anys. Un dels espais més concorreguts de Barcelona, per on passejar i relacionar-se amb els veïns i, sobre tot, anar a comprar.
  Malgrat l’actual tendència de les franquícies de les grans cadenes comercials, afortunadament encara hi podeu trobar algunes botigues de barri emblemàtiques, negocis familiars de tota la vida, on us atendrà la “mestressa”. Rebreu una atenció personalitzada i podreu comprar producte de qualitat a preus ajustats.
  A “Flors Lloveras Barceló” ofereixen una gran varietat de flor tallada, plantes amb test, o un ram de flors per a regalar, i us atendran amb un tracte familiar. La botiga es va obrir al 1952, quan el negoci principal era el guarniment de flors per a casaments i defuncions i ara hi ha la tercera generació al front.

  La pastisseria “Kessler-Galimany”, emblemàtica de Sants. Aquest negoci familiar es va fundar fa 60 anys. Avui dia, la tercera generació combina l’essència de la pastisseria tradicional artesana de màxima qualitat. Són especialistes en els pastissos personalitzats i brioxeria. Han incorporat una cafeteria amb degustació, un servei de càtering i la novetat d’un escape room.
  Unes passes més enllà trobareu la pastisseria “Casa Vives”. Fundada el 1845, és una de les més antigues de Sants. En els seus començaments es va dedicar a elaborar pa, i ara ha evolucionat després de la quarta generació per a oferir una àmplia varietat de pastisseria de gran qualitat, cafeteria amb degustació i servei de càtering, amb presència a les xarxes socials.

  Aparador de Casa Vives
  Just al costat, la ferreteria “Porxas” , fundada al 1891, és un negoci familiar, de 3a generació. Originàriament abastia de material a les fàbriques tèxtils pròximes, però avui dia combina la ferreteria clàssica amb objectes per al parament de la llar.

  Ferreteria Porxas
  Al número 3 del carrer trobareu “Totart”, una botiga molt especial, dedicada des de l’any 1988 a l’emmarcació a mida d’obres d’art i objectes. Us poden emmarcar des dels clàssics quadres a l’oli o dibuixos, fins a teles, fotos, samarretes, manualitats, objectes, etc.

  Totart

  Actualment, el petit comerç afronta la manca de personal professional qualificat, la competència en preus amb les grans cadenes, que ofereixen productes a preus més baixos però de menys qualitat, la competència “lúdica” que ofereixen els grans centres, comercials entre d’altres. No obstant això, el comerç tradicional no es troba en perill d’extinció, ja que ni Internet, ni les grans marques, ni les superfícies comercials poden suplir l’experiència de trobar productes de qualitat, de locals amb encant i poder rebre una atenció professional i especialitzada al costat de casa.

  Lourdes Linares Castillo

 15. Oriol Perera

  05 abr. 19
  14:27 #

  Tot voltant per les botigues de sempre al carrer de Sants

  L’antiga carretera de Sants ha canviat molt al llarg del temps i cada vegada més s’hi poden trobar les mateixes franquícies de qualsevol zona comercial del món. Però tot Sants està ocupat per les multinacionals? Tot no, encara hi ha establiments que es resisteixen a la uniformització dels nostres carrers. Us convidem a fer una ruta per algunes botigues històriques que cal conèixer.

  La pastisseria Casa Vives (al número 74) es va fundar el 1895 pels besavis dels actuals propietaris. Actualment tenen dues botigues i disposen de servei de degustació. Hi treballen 6 persones i ofereixen assortits de pastissos, caves i vins.

  Una altra pastisseria és la Kessler (al número 53), inaugurada fa 50 anys pels avis del Joan, que en fa 25 que hi treballa. Actualment l’ajuden els seus 2 fills i disposen de dues botigues. Els seus productes estrella són la nata i els xuixos de crema.

  La Ferreteria Porxas (al número 70) la va obrir el 1899 l’avi del Llorenç, l’actual propietari actualment ajudat pels seus fills. L’edifici era una antiga masia i, antigament, subministraven material a diverses indústries del barri. Dels inicis, conserven les caixes de fusta d’embalatge, amb les que han fet prestatgeries.

  La Floristeria Lloveras (al número 5) la va obrir el 1936 el rebesavi del Josep, l’actual propietari, i el 1952 es va traslladar al local actual. Hi treballen tres persones i disposen d’un terrat amb reg automàtic per poder conservar bé les flors. La seva especialitat són les orquídies i les roses. Compren les flors al mercat de Vilassar de Mar i, una part, a Mercabarna.

  La darrera visita és a Totart (al número 3), obert el 1988. Fan i restauren marcs per a quadres. A la botiga només hi treballa la Marian i no disposen de taller propi. Els seus clients són particulars, empreses i museus. El lema del negoci és: “Fes visual i bonic allò que tens a casa”.

  I fins aquí aquesta petita mostra del comerç de proximitat. Així que ja ho sabeu, si voleu que el barri prosperi, compreu als professionals de prop de casa¡

 16. Míriam Buqueras

  08 abr. 19
  12:17 #

  CARRER DE SANTS,  4km D’HISTÒRIA

  El carrer de Sants és considerat l’artèria principal del barri de Sants. Amb segles d’història, aquest carrer de 4km de llargària, s’ha convertit en l’eix comercial més dinàmic, actiu i solvent. Però, gràcies a l’Associació Sants Establiments units, avui dia encara podem gaudir d’establiments emblemàtics del carrer. Aquests en són 5 exemples.

  Casa Vives (c. de Sants, 74), i Pastisseria Kessler (c. de Sants, 53)
  La Pastisseria Kessler va ser fundada per Teresa Kessler i Josep Galimany fa més de 50 anys. Actualment també hi treballen els néts de la família, sent així la 3a generació familiar. Disposen de cafeteria, pastisseria, servei de càtering i, el més nou, un Scape Room amb temàtica de la botiga.
  Casa Vives, fundada per la família Vives, va obrir les seves portes el 1895 com a obrador de pa. Actualment ens trobem amb la 4a generació de pastissers, que han fet evolucionar el seu negoci fins a ser reconeguts com a especialistes en xocolata i pastisseria.

  Floristeria Lloveras (c. de Sants, 5)
  Va ser inaugurada el 1936. Inicialment la botiga era situada al c. de Sants, 27, però, el 1952 es van traslladar al número 5 d’aquest mateix carrer.
  Actualment hi treballa en Josep Lloveras i els seus dos fills. La tradició per les flors remunta a abans de la Guerra civil, on els rebesavis de la família tenien una para de flors a La Rambla. En l’actualitat, el que més venen són roses i orquídies tot i que també es poden trobar plantes vives i artificials.

  Totart (c. de Sants, 3)
  Totart obre al públic el 1988 i es dedica a la venda de productes de la llar però, és al 1990 quan Marian Grau decideix fer un gir a la botiga i especialitzar-se en l’emmarcació a mida de pintures i fotografies. A més, també es dediquen a la restauració de marcs i a la composició de quadres de disseny amb diversos objectes portats pels clients.

  Ferreteria Porxas (c. de Sants, 70)
  La botiga, inaugurada al 1899, està ubicada a una antiga masia de 900m². Decorada amb estanteries fetes amb caixes reciclades utilitzades per transportar material de fa més de 20 anys, gaudeix del privilegi de encara poder donar un servei de proximitat als seus clients. A l’establiment hi treballa la 4a generació Porxas.

  Miriam Buqueras

 17. Mar López

  09 abr. 19
  8:48 #

  BOTIGUES EMBLEMÀTIQUES DE SANTS

  És un privilegi poder comptar amb comerços del barri de Sants, que per el seu encant especial i el seu passat ens ajuden a reviure la historia, per tal de donar-los a conèixer. Es tracta de les pastisseries Casa Vives i Kessler, la floristeria Lloveras, la botiga de marcs Totart i la ferreteria Porxos, comerços molt especialitzats en els seus productes i han estat capaços d’adaptar-se als canvis al llarg dels anys.

  D’una banda, les pastisseries pateixen la competència intrusiva de grans empreses industrials, les quals fabriquen en grans quantitats a uns preus molt baixos però d’una qualitat molt inferior als productes artesans de les pastisseries tradicionals.

  D’altra banda, aquestes cinc botigues tenen en comú la seva especialització i coneixement dels seus productes. Per exemple, la pastisseria Casa Vives, fundada l’any 1895, està especialitza en xocolata, a Kessler s’elabora una nata i uns xuixos de crema inigualables, la floristeria Lloveres està especialitza en orquídies i roses, a la casa de marcs Totart, fundada l’any 1988 dissenyen composicions a mida per a cada client i tenen el lema: “fes bonic allò que tens a casa”. A la ferreteria Porxos, fundada l’any 1899 són especialistes en coses per a la llar.

  Pel que fa a la capacitat d’adaptació, a part de la bona qualitat dels productes, aquestes botigues s’han modernitzat i han diversificat els seus serveis en funció de la necessitat dels seus clients. Per exemple, la pastisseria Kessler participa en fires i ofereix menjar a vegans. El Senyor Llorenç de la ferreteria Porxos ens explica que la botiga és va construir en una masia de camp, que es va transformar en un ball i un caserna de bombers abans d’esdevenir una ferreteria, on es va subministrar a les fàbriques de Can Batlló, La Espanya Industrial i Vapor Vell.

  És una gran sort poder comprar en aquests establiments que formen part de la història de la nostra ciutat i que els distingeix la millor qualitat dels seus productes.

  Mª del Mar López

 18. Eva Ginesta

  15 abr. 19
  14:04 #

  Botigues úniques a un pas de casa

  El carrer de Sants és un dels eixos comercials més consolidats de la ciutat de Barcelona. Des de les nou del matí fins a les nou del vespre, l’anar i venir de gent és constant. Veïnes i veïns el recorren per comprar, prendre un cafè o realitzar qualsevol activitat del dia a dia. Totes aquestes activitats són possibles per l’alta densitat i diversitat d’establiments que s’hi concentren. Tanmateix, l’essència del carrer de Sants, allò que el distingeix d’altres zones d’activitat i oci més recents de la ciutat, són les seves botigues de tota la vida.

  Una mostra d’aquestes són: Casa Vives, la pastisseria Kessler, la ferreteria Porxas, la floristeria Lloveras i Totart. Tots ells són negocis familiars amb una llarga trajectòria que han estat testimonis de l’evolució dels hàbits de consum, costums i tradicions de vàries generacions.
  La floristeria Lloveres ens explica com ha vist el retrocés de celebracions tals com: els casaments, bateigs i sants; mentre que d’altres s’han mediatitzat i han guanyat rellevància com la diada de Sant Jordi. Així mateix, la ferreteria Porxas ha viscut la transformació de les industries del seu entorn a qui donaven servei, com el Vapor vell, en edificis de serveis i residencials. Aquest fet els ha portat a potenciar la línia de productes per a la llar.

  L’adaptació als canvis és un punt en comú a tots aquests comerços. Per afrontar-los, molts d’ells s’han reinventat introduint nous serveis o productes. En el cas de la Casa Vives i la Kessler han obert espais de cafeteria que han tingut molt bona acollida mentre que a Totart han optat per repensar el seu producte principal: els marcs. Així, els han dotat d’una nova funcionalitat que consisteix en emmarcar objectes i records aportats pels clients, enlloc de quadres.

  En resum, aquests establiments són una part viva i indispensable del barri i la seva història. S’hi troben productes únics, juntament amb un servei proper i personalitzat, així com, grans professionals al seu càrrec que procuren preservar l’essència de les seves botigues sense que això els impedeixi adaptar-se a les noves demandes del mercat.

 19. Johany Limpias

  26 abr. 19
  9:54 #

  Botigues emblemàtiques i singulars de Sants lluiten per la supervivència
  Sants és un barri on els botiguers sempre han tingut un paper cabdal. Ho demostra la importància de la seva principal artèria comercial: la carretera de Sants és un dels eixos de comerç més importants de la ciutat i una de més llargues d’Europa. Tot i això hi ha preocupació en el gremi i en el veïnat perquè en pocs anys els socis d’aquest sector a Sants s’han reduït en més de la meitat. De prop de 300 i escaig ara no arriben a 200, els antics.
  Malgrat aquesta dada, i d’altres factors que han obert el debat de la supervivència del comerç tradicional i els seus efectes, encara hi ha botigues que mantenen la persiana decididament oberta, sense les quals el paisatge urbà seria un altre, i que han fet palès la necessitat que es reconegui el valor real que tenen per la seva singularitat en un moment on tot tendeix a fer-se uniforme i despersonalitzar-se.
  Exemple d’aquesta singularitat són la Casa Vives (1985), la Pastisseria Kessler (1959), la floristeria LLoveras (1994), la marqueteria Totart (1988) i la ferreteria Porxas (1900). Totes ubicades al carrer de Sants, tenen en comú que pertanyen a la tercera o quarta generació de la família que continua amb el negoci, tenen anys i fins i tot, alguna, un segle d’història. Botigues que han sobreviscut amb el prestigi dels seus serveis, però que també han sabut adaptar-se als nous temps.
  Les seves històries s’han convertit en un actiu i en el tret diferencial més important que els ha permès mantenir-se i fer-se un forat enmig d’una competència ferotge amb supermercats i transnacionals que sovint rebenta els petits. No obstant això, davant seu també continuen estant reptes com atreure clients i generacions joves o incorporar les noves tecnologies en les seves estructures de vendes i ofertes. Tot i que gairebé totes han fet passes cap aquest horitzó, obrint pàgines webs per fer-se visibles a Internet o utilitzant activament les xarxes socials per promocionar els seus productes.
  Sobre la continuïtat d’aquests establiments, algunes famílies tenen la següent generació incorporada a la feina i amb la decisió de fer-se’n càrrec, com és la ferreteria Porxes. D’altres, en canvi, afronten un futur incert, doncs la generació que es retira no troba relleu, és el cas de la Casa Vives. Això sumat als no pocs entrebancs que encara hauran d’assumir perquè els canvis en el consum no s’han estabilitzat. En definitiva, si podrem continuar gaudint de la singularitat d’aquestes centenàries botigues, és una pregunta que encara es manté en l’aire.

  Yohany Limpias Ayala

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

*COVID-19. No hi ha atenció presencial fins a nou avís.

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

*COVID-19. No hi ha atenció presencial fins a nou avís.

Horari matí: dimarts i dijous, de 9 a 14 h.
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h.

Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius