• Barcelona Districte Cultural

  L’onzena edició del Barcelona Districte Cultural torna amb més de 230 activitats que es concreten en espectacles de teatre, música, dansa, circ i cinema als centres cívics de la ciutat. El circuit donarà el tret de sortida de l’onzena edició aquest febrer per oferir una programació de qualitat integrada per 28 propostes d’espectacles en viu: nou muntatges de teatre, nou concerts, quatre espectacles de dansa i sis espectacles de circ, una disciplina que en aquesta edició augmenta la seva oferta. Aquesta oferta cultural de l’Ajuntament serveix de complement a les classes de llengua que oferim als cursos.

  Aquí hi ha l’enllaç a la programació.

  I aquí trobareu la graella-resum de les activitats de febrer a abril.

  Article complet

 • Dia del Punt Volat

  El Dia del Punt Volat és una efemèride que es celebra cada 24 de gener en commemoració de l’aprovació de les Normes ortogràfiques de la llengua catalana l’any 1913, moment que es considera que va quedar fixada la ela geminada per motius etimològics i de pronúncia.

  Més informació.

  Escriptura de la ela geminada Optimot.

   

   

  Article complet

 • Cop de falç al Club de lectura del Vapor Vell

  Amb Obaga d’Albert Villaró, els participants en el Club de lectura del Vapor Vell ens hem desintoxicat de la intel·lectualitat que regalimaven les anteriors obres. S’agraeix. Val a dir, però, que Obaga parla de tòxics potents com el tràfic d’armes i estupefaents. Tot i a així, l’humor, l’agilitat, l’espontaneïtat i la ruralitat de l’obra respira aires dels Pirineus. Villaró és un mestre del ritme i ho demostra en cada pàgina d’aquest llibre, recomanable a totes hores i en qualsevol època de l’any, com la simpatia. És cert que al final l’argument es precipita i cau en picat per resoldre el conflicte. També és veritat, però, que el conflicte era irresoluble i més val un cop de falç a temps que esgarrapar i esgarrapar amb la punta de l’ungla. Un bon llibre per començar l’any. Continuarem amb Els homes invisibles, de Joan Perucho, que, lluny de la falç, dibuixa brodats, randes i filigranes. El mes que ve en parlarem.

   

   

  Article complet

 • Tertúlies. T’animes a parlar en català?

  Les Tertúlies són grups on els participants poden parlar de forma informal i col·loquial, en un ambient distès, sobre temes diversos d’actualitat: les dietes, l’habitatge, les classes virtuals, el confinament… La temàtica de la conversa ve motivada sempre per un vídeo breu publicat a les xarxes socials, fet per influenciadors o youtubers que generen continguts en català i que contribueixen, així, a crear espais d’ús del català també en aquests entorns digitals. De moment, les Tertúlies van adreçades a alumnes dels cursos de català del CPNL i es faran en modalitat presencial i virtual.

   

   

  Article complet

 • Barnasants, projecte de cultura

  El projecte de cultura en xarxa BarnaSants comptarà en la 27a edició amb més de 70 estrenes, 10 produccions pròpies i un centenar de concerts per tots els Països Catalans. Entre els músics programats, s’hi troben noms referencials de la cançó d’autor, com Marina Rossell, Quimi Portet, Pau Riba i l’Orquestra Fireluche, Xarim Aresté i Albert Pla, i també algunes noves veus com les de les artistes emergents Mar Grimalt i Maria Hein. El festival s’inaugurarà el 22 de gener al teatre Joventut de l’Hospitalet amb una producció pròpia en homenatge al grup berguedà Brams, que es reunirà de nou als escenaris, coincidint amb el 30è aniversari del primer disc del grup. La col·laboració entre el CNL de Barcelona i Barnasants es reprendrà tan aviat com sigui possible per tornar a oferir entrades a l’alumnat i als participants del Voluntariat lingüístic. Mentrestant, però, el CNL de Barcelona s’adhereix al projecte cultural de Barnasants i dóna suport a totes les iniciatives culturals que té projectades.

  Article complet

 • “Els vulnerables”, un trencadís al Vapor Vell

  Diuen que els experimentes s’han de fer amb gasosa. Julià de Jòdar s’arrisca a fer-los amb pega dolça i després passa el que passa. Els vulnerables és una novel·la deconstruïda i esferificada que s’ha de muntar a peces com un exincastillos o un Frankenstein nostrat. Els participants en el Club de lectura més agosarats han furgat en el trencaclosques de Jòdar i n’han tret petroli de principis del segle XX. D’altres, més cartesians, s’han estimat més saltar-se pedaços de la novel·la i burxar en el rovell de l’ou passat per aigua. La conclusió ha estat inconclusa, amb serrells i laberints, com la mateixa novel·la que ens ha tocat recompondre. Passat Nadal –toquem ferro- comentarem Obaga, d’Albert Villaró.

  Bones festes!

   

   

   

  Article complet

 • Bones Festes


   

  Sobre les festes de Nadal

  Quan parlem de l’època de l’any en què fem aquestes celebracions familiars fem servir la paraula Nadal, en singular: Aquest Nadal ens trobem a casa dels oncles (i no pas Aquests *Nadals ens trobem a casa dels oncles). Amb el canvi d’any fem les festes de Cap d’Any, i no de *Fi d’Any.  Hi ha dues nits que destaquen, en aquest període de temps: la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any; i no pas *Nitbona ni *Nitvella. Així, la nit de Nadal anem a la missa del gall i la nit de Cap d’Any sortim a sopar amb els amics. El terme Nadal va generalment sense article (Ens veurem per Nadal). Però porta sempre article quan està determinat (el Nadal de l’any passat).

  Pel que fa a les menges hem de menjar neules (i no pas *barquillos). El mateix podem fer amb el *rosco o *roscó de Reis: millor si el substituïm per un tortell de Reis. La nit de Cap d’Any faríem bé de menjar-nos el raïm en lloc de *menjar-nos els raïms.

  El *cagatió. Aquí es barregen dos conceptes, per una banda, el tió, “tronc que per Nadal hom fingeix que, picant-lo, arriba a cagar dolços i altres regals” i, per l’altra, l’acció de fer cagar el tió. De manera que en lloc de dir: ha arribat el *cagatió a casa direm: avui ha arribat el tió a casa i en lloc de: farem el *cagatió abans de dinar haurem de dir: farem cagar el tió abans de dinar. Tampoc és correcte dir: *demà cagarem el tió.

  Passeu unes Bones Festes i  un Bon Nadal!

  Article complet

 • Paraulògic, el joc de llengua addictiu

  L’entitat Rodamots ha creat un joc anomenat Paraulògic que ha revolucionat les xarxes. El passatemps posa a prova les habilitats lingüístiques dels jugadors obligant-los a trobar tants mots catalans com sigui possible. Els creadors s’han inspirat en l’Spelling Bee del New York Ti mes. 

  La mecànica de Paraulògic és simple. L’usuari disposa de set lletres, col·locades en sis hexàgons blaus i un de vermell que imiten les cel·les d’un rusc. L’objectiu és localitzar el major nombre de paraules a partir d’aquestes lletres a condició que continguin la lletra de l’hexàgon central de color vermell. Les paraules han de tenir un mínim de tres lletres i la combinació de lletres canvia cada dia.

  Ara toca jugar:

   

   

  Article complet

 • Com puc practicar el català?

   

   

  Article complet

 • Central de jocs, sessió lúdica i didàctica a Cristalleries Planell

  Joan Parés, de Central de jocs, va fer una sessió de jocs a un grup Bàsic 1 de la professora Rosa Morte, a Cristalleries Planell, el passat 9 de desembre. El joc, creat pel mateix Parés, consistia a llegir una història i, cada cop que sortia una paraula en majúscula, mostrar una imatge que els alumnes havien de dir correctament en veu alta. Així, el Joan va mostrar 60 imatges (llit, orella, tomàquet, tauró…) i, per cada encert, l’alumne guanyava un punt. També hi havia possibilitat de rebot i d’ajuda via telèfon o comodí. Finalment amb els punts que aconseguien anaven descobrint lletres per formar el títol d’una obra de literatura catalana: L’auca del senyor Esteve, La plaça del Diamant i El temps de les Cireres. D’aquesta manera, gràcies al joc ideat pel Joan, l’alumnat va passar una estona força divertida i molt profitosa per a l’aprenentatge de la llengua. El CNL de Barcelona vol agrair molt especialment la col·laboració valuosíssima de Central de jocs en la dinamització dels cursos de català i en la tasca de normalització lingüística al districte de les Corts.

   

   

   

   

   

   

   

  Article complet

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Atenció presencial amb cita prèvia

Horari matí: de dilluns a divendres, de 10 a 14 h.
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Atenció presencial amb cita prèvia

Horari matí: dimarts, de 10 a 14 h.
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h.


Música

Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatiusvisites