• Participa al Certamen Literari Francesc Candel 2021

  El Districte de Sants-Montjuïc convoca aquest any 2021, la XXVII edició del Certamen Literari Francesc Candel, que organitza anualment amb la col·laboració de les tres Biblioteques del Districte: Biblioteca Francesc Candel, Biblioteca Francesc Boix i Biblioteca Vapor Vell.

  El certamen, que va néixer amb el propòsit d’homenatjar la figura de Francesc Candel a través d’incentivar la participació en activitats culturals, consta de tres modalitats: relat curt (juvenil i adult), poesia i reportatge periodístic.

  Com participar-hi?

  La novetat d’aquesta edició és la presentació dels treballs únicament per correu electrònic a l’adreça b.barcelona.fc@diba.cat:

  • Indicant a l’assumpte: Certamen Literari Francesc Candel 2021.
  • En el cos del missatge electrònic: el pseudònim de l’autor/a i el títol del treball.
  • Adjuntar l’arxiu amb l’obra a concursar, i un segon arxiu en format .dock o .pdf que contingui el nom real, telèfon, adreça i DNI de l’autor del treball.

  Els treballs poden estar escrits en català i en castellà, i s’han de fer arribar del 8 de març al 16 d’abril.

  El Jurat estarà integrat per representants culturals del Districte de Sants-Montjuïc i personalitats especialistes en les diferents modalitats del certamen.

  El veredicte es farà públic en l’acte de lliurament de premis, que tindrà lloc el dimecres 19 de maig  a les 18.30 hores a la Biblioteca Francesc Candel.

  El Districte publicarà les obres originals guanyadors a la seva pàgina web.

  Consulteu les bases per conèixer el procediment per a participar i la documentació a presentar.

   

   

   

   

  Article complet

 • Nova convocatòria dels cursos de català

  Procés d’inscripció 

  image
  Si ets alumne nou: fes una prova per saber el teu nivell de català
  Del 22/2 al 8/4
  cpnl.cat/nivell
  image
  Inscriu-te
  preferent (si has fet un curs l’últim any): del 9 al 12/4
  general (si no has fet cap curs l’últim any): del 13 al 16/4
  cpnl.cat/inscripcio
  image
  Accedeix a l’entorn virtual
  cpnl.cat/alumnes
  Inici dels cursos: 28 d’abril de 2021

  Article complet

 • Activitats per commemorar el Dia Internacional de la llengua Materna

  Per commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna s’han dut a terme algunes activitats a les classes. A banda de difondre a tots els cursos el joc “La volta al món amb les llengües“, en un curs de nivell B2, la Rosa ha proposat que els alumnes busquessin un poema en la seva llengua materna, que el recitessin i n’expliquessin el significat en català. En un curs Inicial, la Marta ha fet un recull en diferents llengües de paraules com: “hola”, “adeu”, “pau”, “t’estimo” i l’Àngels en un nivell bàsic ha demanat quina és la paraula favorita dels alumnes en la seva llengua. En podeu veure el recull al Padlet.

   

  Fet amb Padlet

   

   

   

   
  Rosa

  Article complet

 • Laboratori Vapor Vell: més dubtes que certeses

  La pega o l’avantatge d’haver comentat el llibre de Xavier Duran, L’artista en el laboratori, és que, al final de la xerrada amb l’autor, les preguntes s’havien multiplicat exponencialment. Aquest llibre divulgatiu i enciclopèdic ens descobreix com la ciència i l’art són dues cares que es complementen i que ambdues conformen el desconeixement humà. Xavier Duran ens va instruir en aquesta ciència confusa de l’art on Dalí se’ns revela com un especialista en física quàntica; Leonardo, en un expert estudiós de la cirurgia i Duchamp en un matemàtic del moviment. Art i ciència, tradicionalment antagonistes irreconciliables, són en realitat germans de sang i de pigment. El mes que ve tornarem a la novel·la de la mà de David Nel·lo. Nou dits és una història d’amor lírica, musical i polifònica, conceptes difícils de disseccionar per la física quàntica.

   

   

  Article complet

 • L’Onomasticon Cataloniae de Joan Coromines ja es pot consultar en línia

  L‘Onomasticon Cataloniae és una obra etimològica de Joan Coromines que recull l’origen i explica els topònims antics i moderns dels diferents territoris de parla catalana: Principat de Catalunya, País Valencià, Illes Balears i la Franja de Ponent.

  Fruit de més de seixanta anys de dedicació (1931-1994), conté més de 400.000 topònims vius recollits en enquestes orals realitzades en uns 2.000 municipis, als quals cal afegir antropònims i topònims antics registrats a documents antics i moderns consultats pel mateix Coromines. Ara ja es pot consultar en línia gràcies a un projecte de l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Pere Coromines, dirigit per José Enrique Gargallo Gil.

  Article complet

 • Dia Internacional de la Llengua Materna 2021

  L’any 2000 la UNESCO va proclamar el dia 21 de febrer com a Dia Internacional de la Llengua Materna per commemorar la mort d’estudiants que es manifestaven en defensa de la seva llengua, el bangla, a Dhaka (Bangladesh) l’any 1952. La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna té com a objectiu defensar el plurilingüisme, partint del convenciment que promoure la difusió de les llengües maternes fomenta la diversitat lingüística i l’educació multilingüe.

   

  Article complet

 • Curs de català amb col·laboració amb el SOC

  La delegació de Sants-Montjuïc i les Corts engega avui un nou curs de català de nivell B1 per a persones desocupades amb la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya. Ja fa anys que la delegació organitza cursos presencials amb la col·laboració del SOC, però ara s’han hagut d’adaptat a la modalitat en línia. El cursos formen part de les actuacions que recullen els convenis de col·laboració entre el CPNL i el SOC per contribuir a la inclusió social i a l’accés al mercat laboral.

   

  Article complet

 • L’artista en el laboratori del Vapor Vell

  La biblioteca Vapor Vell de Sants ha programat dimecres 17 de febrer a les 11 h una la tertúlia sobre el llibre L’artista en el laboratori de Xavier Duran, amb la presència virtual de l’autor.

  Podeu assistir-hi clicant el dia i l’hora indicada damunt l’enllaç de més avall que us enllaçarà amb la reunió programada. No hi ha codi d’accés, ni número de reunió, només aquest enllaç de l’aplicació de  Microsoft Teams Meeting.

  Xavier Duran i Escribà (Barcelona, 1959) és llicenciat en Ciències Químiques i doctor en Ciències de la Comunicació. Des del 1999 és director del programa El medi ambient a TV3. Autor d’una trentena de llibres, entre els més recents hi ha Les històries que les paraules amaguenL’artista en el laboratoriPinzellades sobre art i ciència i Molècules en accióDel big bang als materials del futur. Entre altres premis ha guanyat el Joan Fuster, el Josep Vallverdú i el Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”. 

  L’artista en el laboratori 

  Art i ciència, que per a molta gent poden semblar dues activitats ben separades, han tingut i tenen molts punts en comú. Al llarg de la història, artistes i científics s’han proporcionat mútuament eines de treball, nous materials o motius d’inspiració. En aquesta obra, s’expliquen de manera amena i assequible temes com el descobriment de nous pigments gràcies a l’evolució de la química o les tècniques modernes que permeten conèixer molts detalls sobre obres pictòriques, estudiar estils i detectar fraus o datacions equivocades. A més, s’explora la visió del món que es desprèn de diverses obres a partir de la influència mútua entre l’art, d’una banda, i l’astronomia, la biologia, les matemàtiques o la física, de l’altra. 

  Art i ciència, una comunicació complicada 

  Ja han passat uns cinquanta anys des que Charles P. Snow va denunciar que les ciències i les arts havien trencat relacions a través del llibre The Two Cultures. Des d’aleshores existeix la convicció que són una parella que no sap conviure. Com acostuma a passar en conflictes amorosos, la comunicació és complicada. A més, l’entorn tampoc no hi ajuda. Des de l’escola estem obligats a escollir: som de ciències i som de lletres. Un cop feta la tria, les matèries de cadascun dels bàndols amb prou feines no es toquen. El llibre és una excel·lent porta d’entrada cap a la reconciliació i el diàleg entre les dues disciplines.  

   

  Article complet

 • Inscripcions al cursos de català del 3r trimestre

  Inscriu-te
  preferent (antics alumnes) : del 9 al 12/4
  general (nous alumnes): del 13 al 16/4
  cpnl.cat/inscripcio
   
  Inici dels cursos del 3r trimestre28 d’abril de 2021

  Quan comenceu la inscripció (preinscripció) és important que recordeu les dades d’accés a la plataforma d’inscripció, ja que tot el procés no se sol completar en un mateix dia.

   

  Article complet

 • El CPNL ja té un canal de música a l’Spotify

  Avui es presenta el nou canal de música del CPNL a l’Spotify.  Consorcicat, és el nom del canal i disposa de diverses llistes:

  • Estils musicals
  • Varietats dialectals
  • Estats d’ànim
  • Poemes cantats
  • Etc. 

  El podeu seguir aquí:

   

  Article complet

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

*COVID-19. Fins a nou avís, l’atenció serà telefònica o per correu electrònic.

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

*COVID-19. Fins a nou avís, l’atenció serà telefònica o per correu electrònic.

Horari matí: dimarts i dijous, de 9 a 14 h.
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h.


Consorcicat

Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius