• Els alumnes del B1 es presenten: Hondures

    HondurasLa Ivania i l’Esther són d’Hondures i això és el que ens van explicar.

    Hondures és un país d’Amèrica, situat en l’extrem nord d’Amèrica Central. El seu nom oficial és República d’Hondures i la capital és el Districte Central, constituït conjuntament per les ciutats de Tegucigalpa i Comayagüela.

    Hondures és un estat unitari i s’autodefineix com a lliure, sobirà i independent, unitari i indivisible, i part integrant de la gran nació Centreamericana. Està limitat al nord i l’est pel mar Carib; al sud-est per la República de Nicaragua; al sud pel Golf de Fonseca i la República d’El Salvador i a l’oest, per la República de Guatemala. L’extensió territorial d’Hondures, comprenent totes les seves illes, és d’aproximadament 112.492 km ².

    Hondures es divideix en 18 departaments. La forma de govern és republicana, democràtica i representativa. S’exerceix per tres poders: Legislatiu, Executiu i Judicial, complementaris i independents i sense relacions de subordinació.

    El país és multiètnic, consta de quatre grans famílies ètniques: els blancs o mestissos, que són la majoria, els pobles indígenes (lencas, misquitos, tolupanes, Chortis, pech, tawahkas), garífunes i criolls de parla anglesa.

    A la secció nord-occidental d’Hondures, predominaven els pobles dels Chortis, grup Mayance localitzat a Copán i Ocotepeque, i els lencas, que s’estenien pels departaments de Santa Bárbara, Lempira, Intibucá, La Paz, Comayagua, Francisco Morazán i Vall i part del que avui comprèn el territori d’El Salvador.

    Símbols nacionals

    Bandera d’Hondures

    Consta de tres franges horitzontals de la mateixa grandària, de color blau turquesa les exteriors i blanca la central. Al centre, dins de la franja blanca, figuren cinc estrelles blaves que simbolitzen als cinc països que van formar l’antiga federació centreamericana i l’ideal de la unió de Centreamèrica. Les franges blaves simbolitzen el cel hondureny, els generosos ideals i l’amor fraternal que els uneix, de la mateixa manera que la justícia, la lleialtat, la fraternitat, la fortalesa, la dolçor, el valor, l’oceà Atlàntic i l’oceà Pacífic, que banyen les costes est i oest del país, respectivament, igual que les de Centreamèrica. La franja blanca simbolitza la meta a on s’han d’adreçar les bones accions del patriotisme nacional, la puresa, la integritat, la fe, l’obediència, la pau, la fermesa, la vigilància, la bondat i la nació.

    Escut d’Hondures

    Hi trobem:

    Ara macao, que és un guacamai

    Pinus oocarpa, l’arbre nacional

    Odocoileus virginianus, cérvol de cua blanca

    Rhyncholaelia digbyana, una orquídia

    Hondures es troba localitzada en una posició tropical de 15 a 16 graus al nord de l’equador i únicament compta amb dues estacions, les quals estan ben definides: l’estació seca i l’estació plujosa. L’estació plujosa comença al maig i s’estén fins al mes de juliol, amb una pausa durant el mes d’agost. Es reprèn al setembre fins al mes de novembre, quan comença l’estació seca. Aquesta estació, s’estén fins al mes d’abril o maig.

    Menjars típics

    Olla de tamalitos, atol d’elote (de blat de moro tendre), atol chuco (beguda que se serveix usualment en “Guacal” de morro), baleada, carn rostida, samfaina o chandinga, casament (arròs i fesols)

    Elotes cuits banyats amb mantega o margarina, montucas i tamalitos d’elote, nacatamales, pastissos de picada (empanada de blat de moro amb farcit de verdures o de carn).

    Platillo típic (ous remenats acompanyats amb fesols refregits amb alvocat, formatge i arròs acompanyat amb truites de blat de moro)

    Pollastre fregit amb talls de guinea verd, amanida de col, chimol, adobat i salses.

    Peix fregit amb talls de plàtan i adobat

    Truites amb quesillo, iuca amb chicharrón, tapat de carn de res, salada seca, totoposte

    Sopes

    Sopa de cranc (i també sopa de jaiba), sopa de gambeta gegant, sopa de cargol, sopa de gallina pati, sopa marinera, sopa de mondongo (estómac de vaca i pota de porc), sopa de garrobo, sopa de fesols amb costella de porc, sopa tapat, tapat olanchano.

    Begudes

    Orxata, suc de canya de sucre, posole, ponx de llet, pinol

    Begudes alcohòliques

    Guifiti (beguda a base d’herbes, canyella i anís, plantes que creixen a la costa nord).

    Guaro (tipus d’aiguardent)

    Chicha, cusuza, timochenco,vi de Coyol

    Entrepans

    Catrachitas (truites fregides amb fesols fregits i formatge ratllat).

    Tamalitos de Cambray

    Enchiladas (truitetes de blat de moro fregides, amb carn mòlta chimol, formatge ratllat i una gota de salsa de tomàquet)

    Tamalitos de Pisque

    Postres

    Alcitrones (Fruites endolcides)

    Ayote en mel

    Pa: Rosquilles, tustacas, rosquetes, coques, pa de coco, pa de mínim, rosquilles en mel

    Torrejas, zapotios, alfiñiques, batuts, rajoles de llet i de coco, quesadillas, punillas, prunes en mel

    Torrejas en mel, tostones de plàtan madur en mel, coyoles en mel, ojuelas, macheteadas (prové de la zona nord), arròs amb llet i panses.

    Alguns destins turístics d’Hondures

    Amapala Valle

    Cuevas de Talgua, CatacamasOlancho

    Basílica Virgen de SuyapaTegucigalpa

    Puerto CortésCortés

     

     

     

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

  • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
  • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
  • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
  • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
  • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes