• Coneguem la nostra vila: el nucli antic

  can barraquerContinuem amb els itineraris i les passejades que ens proposen els alumnes del curs Suficiència 2. Ara coneixerem el nucli antic de la mà del Miguel, la Pilar i el David.

  Són molts els punts d’interès històric d’aquest barri, però avui només ens centrarem en uns pocs. Us parlarem d’uns personatges molt lligats a la nostra vila i d’unes construccions amb molta història. 

  Ens voleu acompanyar?

  L’itinerari començarà aquí, on som ara mateix al c/ Joan Bardina núm. 44, on la Pilar us farà una mica d’història d’aquest lloc – Cal Ninyo – i us explicarà qui era aquest personatge. Tot seguit el David us explicarà qui era en Joan Bardina i per què aquest carrer porta el seu nom. Després ens desplaçarem fins a una plaça que hi ha molt prop d’aquí. Anirem en direcció al c/ Jaume I on girarem a la dreta fins a trobar-nos la plaça de Llorenç Presas, on el Miguel us farà cinc cèntims sobre aquest personatge. Per continuar passejarem pel c/ Major en direcció a la plaça de l’Ajuntament, a l’altura del núm. 43 d’aquest carrer podem veure l’entrada original a Cal Ninyo. En sortir del c/ Major girarem a la dreta i pujarem pel c/ Alou fins a la Parròquia de Sant Baldiri a la plaça de Mossèn Jaume Oliveras núm. 7, on la Pilar us parlarà d’aquest indret. En aquesta mateixa plaça trobem l’entrada del c/ del Pont, on en el núm. 7 es pot veure Can Barraquer – la casa de Rafael Casanova que en l’actualitat és el Museu de Sant Boi. En aquest punt el Miguel us farà una explicació d’aquest tan il·lustre personatge. Després continuarem baixant pel c/ del Pont fins a l’avinguda Maria Girona, girarem a l’esquerra direcció cap a l’Ajuntament i a uns pocs metres ens trobem les Termes Romanes de la nostra vila, on el David us explicarà algunes coses sobre aquest monument tan antic.

  Moltes gràcies per la vostra atenció i si us sembla comencem!!!

  Cal Ninyo

  Al carrer Joan Bardina, davant de la Torre del Sol, al nucli antic es troba “Cal Ninyo”. Era un petit teatre fins a mitjan del segle XX. L’any 2004 es va inaugurar com a Centre Cultural de Ciutat i Casal del Barri. Cal Ninyo era el sobrenom de Josep Elias i Basca, que va néixer a Sant Boi el 17 de gener de 1852 i va morir l’11 de novembre de 1931. De jove treballava en el Cafè del Centre i va marxar a Saragossa per prosperar. Va tornar quan va estalviar diners i va comprar el local a on treballava. El local el va reformar i va ser canviat el seu nom de Cafè del Centre per Cafè Restaurant casa Elias, però aviat va ser conegut amb el nom de Cal Ninyo.

  Carrer de Joan Bardina

  Aquest carrer es diu de Joan Bardina, perquè es el carrer on va néixer aquest personatge, justament aquí al costat, el núm. 36. Aquest  il·lustre santboià va néixer el 1877 i va morir a Valparaíso (Xile) el 1950 als 73 anys. Va ser pedagog i periodista i va tractar de revolucionar l’ensenyament, sense gaire èxit al nostre país. En canvi a Xile està considerat un referent. A la nostra vila a més a més d’aquest carrer també hi ha una escola que porta el seu nom.

  Plaça de Llorenç Presas i Puig

  Il·lustre científic català, que va néixer a Sant Boi el 1881, en una família de pagesos. Va destacar en el camp de les matemàtiques, l’astronomia i l’agrimensura. Va ser autor de mapes parcel·laris en diversos municipis de Catalunya: Viladecans, Gavà i presumiblement el de Sant Boi de 1861.

   Parròquia Sant Baldiri

  A la plaça Mossèn Jaume Oliveras hi trobem la Parròquia Sant Baldiri, que és d’estil barroc. Construïda entre els anys 1725 i 1752 per venerar el patró de la nostra vila. Es va construir a sobre d’una antiga església romànica, encara es conserva alguna resta. Dintre s’hi troba la tomba de Rafael Casanova

   Can Barraquer “Casa Museu de Rafael Casanova”

  Avui coneguda com “Casa Museu de Rafael Casanova”, on va viure i morir el 1743, qui va ser conseller en cap de Generalitat de Catalunya i màxima autoritat militar i política de Catalunya, quan Barcelona va ser derrotada per les tropes borbòniques de Felip V, l’11 de setembre de 1714, en la guerra de successió per la Corona Espanyola.

   Les Termes Romanes

  Aquestes termes romanes estan situades a l’avinguda Maria Girona cantonada amb carrer Hospital. Van ser construïdes a finals del segle II dC, en un època molt pròspera d’aquesta la zona, eren privades i formaven part d’una vil·la romana. Són els banys romans més ben conservats de tot Catalunya.

  L’edifici termal va estar en funcionament fins al segle V de la nostra era. Al segle XVII s’hi va construir una casa al damunt, la qual cosa n’ha permès una millor conservació.

  Les termes es van localitzar a principis dels anys 50, gràcies a un historiador santboià, Carles Martí i Vila. A finals d’aquesta mateixa dècada començà l’excavació, en la qual la Diputació de Barcelona va promoure la construcció d’un edifici per protegir-les. L’any 1989 la Diputació va tornar a subvencionar-les per fer més millores, que van acabar oficialment el dia de la inauguració del monument, l’Onze de Setembre de 1998.

   

  Print Friendly, PDF & Email
 1. Paco's

  16 abr. 14
  1:28 #

  Jo no m’ho penso més. He vist i llegit tots els itineraris i m’ha sobtat moltíssim l’excel·lent qualitat de tots ells, però si he de triar un, em decanto pel nucli antic. Té de tot: hi ha història, de romans, del segle XVIII… hi ha llocs sants, jardins i també llocs per al vici on podrem prendre una cerveseta. Segur que hi gaudirem tots!

 2. Montse

  20 abr. 14
  14:42 #

  M’han agradat molt tots els itineraris, però jo penso el mateix que en Paco. Està molt interesesant l’itinerari del nucli antic per tota la història que te al seu voltant i els molts personatges il.lustres que van néixer a la nostra vila. A més podem veure molts monuments antics i emblemàtics dels quals els nostres companys ens explicaran moltes cosetes interessants.
  I com diu Paco després de fer la passejada podem pendre una cerveseta a la plaça de l’Ajuntament o en qualsevol altre lloc.

 3. Núria Vidal

  22 abr. 14
  12:56 #

  Gràcies, Montse i Paco, per haver deixat constància de la vostra tria. A veure si s’anima la resta de companys a escriure algun comentari!

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

 • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
 • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
 • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
 • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
 • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes