-
- 09 MARç
2015 - 5 comentaris
- General
- 09 MARç
Segueix-nos a:
Categories
Històric
- març 2023
- febrer 2023
- juny 2020
- maig 2020
- abril 2020
- març 2020
- febrer 2020
- gener 2020
- desembre 2019
- novembre 2019
- octubre 2019
- juliol 2019
- juny 2019
- maig 2019
- març 2019
- febrer 2019
- gener 2019
- desembre 2018
- novembre 2018
- octubre 2018
- setembre 2018
- juliol 2018
- juny 2018
- maig 2018
- abril 2018
- març 2018
- febrer 2018
- gener 2018
- desembre 2017
- novembre 2017
- octubre 2017
- juliol 2017
- juny 2017
- maig 2017
- abril 2017
- març 2017
- febrer 2017
- gener 2017
- desembre 2016
- novembre 2016
- octubre 2016
- setembre 2016
- juliol 2016
- juny 2016
- maig 2016
- abril 2016
- març 2016
- febrer 2016
- gener 2016
- desembre 2015
- novembre 2015
- octubre 2015
- setembre 2015
- juliol 2015
- juny 2015
- maig 2015
- abril 2015
- març 2015
- febrer 2015
- gener 2015
- desembre 2014
- novembre 2014
- octubre 2014
- setembre 2014
- juliol 2014
- juny 2014
- maig 2014
- abril 2014
- març 2014
- febrer 2014
- gener 2014
- desembre 2013
- novembre 2013
- octubre 2013
- setembre 2013
- agost 2013
- juny 2013
- maig 2013
- abril 2013
- març 2013
Altres blogs
Any Pompeu Fabra
- Any Pompeu Fabra
- Auca de Pompeu Fabra
- Dictats Fabra
- El meu avi. Pompeu Fabra
- Espai Pompeu Fabra (IEC)
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Joc Ara (Fabra i nova gramàtica)
- Joc interactiu Pompeu Fabra
- L'última alumna de Pompeu Fabra
- Onze coses que no sabies de Pompeu Fabra
- Pompeu Fabra a l'InfoK
- Pompeu Fabra al programa Polònia
- Portal Pompeu Fabra (UPF)
- Sense Ficció: Pompeu Fabra
Bàsic-elemental
- 4 cats. 20 capítols per aprendre català
- Cançoner català Kumbaworld
- Contes bojos
- Contes per parlar
- Diccionari de català
- Dictats en línia
- Edu365
- Ep! interactiu
- Fils de conversa
- Forvo. Diccionari de pronunciacions
- L'hora catalana (Minoria Absoluta i Plataforma per la llengua)
- La piràmide dels aliments (B1)
- Llegir per parlar, llegir per aprendre
- Material bàsic (Salt)
- Mòdul oral
- Parlem català
- Parlem tu i jo
- Recursos lingüístics per al nivell bàsic
- Una mà de contes
- Vídeos Ep, escolta i parla
- Vídeos SLC Castelldefels. Com estàs?
- Vídeos SLC Castelldefels. Qui és?
- Vídeos SLC Castelldefels. Res més?
- Vídeos UPF: Els transports
- Vídeos UPF: La família
- Vídeos UPF: La vida acadèmica
- Vídeos UPF: Les accions habituals
- Vincles (curs interactiu per a nouvinguts)
- Viure a Catalunya. Làmines
- Viure a Catalunya. Vocabulari en imatges
- Vivim junts. Materials per aprendre català
Català i noves tecnologies
- Apps en català
- Catalanitzador per al Windows
- Cercaapps (cercador d'apps)
- Cercador d'apps en català
- Corrector gramatical i d'estil Language Tool
- Softcatalà
- Traductor de Google
consultes lingüístiques
- Blog de l'Optimot
- Criteris Universitat de Barcelona (CUB)
- Diccionari de sinònims Albert Jané
- Diccionari de sinònims Franquesa
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Guia d'ús de l'Optimot
- Majúscules i minúscules
- Multicercadors
- Neolosfera
- OPTIMOT
- Portal Enciclopèdia Catalana
- Portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
- Rodamots
- Sens dubte (Universitat de Barcelona)
- Servei Lingüístic de la Universitat Oberta de Catalunya
- Termcat, Centre de Terminologia
- Wiki sobre recursos lingüístics a la xarxa
Cultura catalana
- Català, llengua d'Europa
- Coneix Catalunya
- Informació sobre la llengua catalana
- La llengua catalana (Institut Ramon Llull)
- Les festes de Nadal a Catalunya
- Qui va matar el drac de Sant Jordi?
Cursos en línia
Diccionaris
- Diccionari de divisió sil·làbica
- Diccionari de la llengua catalana (IEC)
- Diccionaris.cat
- DIDAC, diccionari escolar
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
El català i altres llengües
- Aprenem català des de l'amazic
- Aprenem català des de l'anglès
- Aprenem català des de l'àrab
- Aprenem català des de l'espanyol
- Aprenem català des de l'urdú
- Aprenem català des del francès
- Aprenem català des del panjabi
- Aprenem català des del romanès
- Aprenem català des del rus
- Aprenem català des del xinès
- Diccionari amazic-català-amazic
- Diccionari català multilingüe
- Diccionari multilingüe de Softcatalà
- Guies de conversa universitàries
Exposicions orals
Intermedi-suficiència
- Com fer una bona intervenció oral?
- Com representar algunes frases fetes?
- Com s'escriuen els números en català
- Com sobreviure a l'S3 (blog Castelldefels)
- Com sobreviure a l'S3: pronoms
- Curs de llengua catalana. Nivell B
- Curs de llengua catalana. Nivell C
- Dia Internacional del Punt Volat
- Dictats en línia
- Els signes de puntuació
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Frases fetes
- Itineraris d'aprenentatge. Intermedi
- Itineraris d'Aprenentatge. Suficiència
- L'apòstrof marca la diferència
- L'ortografia al carrer
- Ortografia: els sons i les lletres
- Picalletres
- Recursos lingüístics C1 i C2
- Resum de gramàtica bàsica
- Tests de llengua de La Llança
- Textos argumentatius
- Tinc un dubte
- Usos de la coma
- Vídeos C2 Castelldefels Fes-te'l teu
Les varietats del català
Miscel·lània
- Audiollibres en català
- Avantatges del carnet d'estudiant
- Bocamoll
- Caçadors de paraules
- Camins del català
- Cançons per aprendre llengua
- Certificats de llengua catalana
- CNL Eramprunyà
- Consorci per a la Normalització Lingüística
- Dites (Víctor Pàmies)
- El llenguado
- Endrets, Geografia Literària
- Espais escrits
- Facebook CNL Eramprunyà
- https://twitter.com/cpnleramprunya
- Katalonski
- Les variants del català
- Llengua Catalana. Generalitat de Catalunya
- Llengua de signes catalana
- Mapa literari
- Mapa literari de la ciutat de Barcelona
- Material didàctic per a cursos de llenguatge administratiu
- Plats bruts (sèrie)
- Relats en català
- Reunió de veïns (Minoria absoluta i Plataforma per la llengua)
- Senyor enigma
- Twitter CNL Eramprunyà
Multilingüisme
- Autobiografia lingüística
- Autobiografies lingüístiques: Josefa Balena, una veu wichí
- Autobiografies lingüístiques: les llengües de la meva vida
- Dia europeu de les llengües
- Diccionari de llengües del món
- Diversicat
- Endavant els idiomes
- Katalonski
- La força de Babel
- La ruta de les Homilies d'Organyà
- Les variants del català
- Localingual
- Selva endins (conte)
Nova ortografia i gramàtica
- 10 recursos per aprendre la nova ortografia i gramàtica (UPF)
- Blog de l'Optimot
- Dictats en línia Novetats ortogràfiques
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Gramàtica de la llengua catalana (IEC) Principals novetats
- Gramàtica essencial de la llengua catalana (IEC)
- Joc Ara (Fabra i nova gramàtica)
- Les principals novetats de l'Ortografia catalana (2017) i la Gramàtica de la llengua catalana (2016) de l'Institut d'Estudis Catalans
- Ortografia catalana IEC (text íntegre)
Pronunciació
redacció de textos
Una mica d'humor
- El 012 i els pronoms febles
- El gran dictat i la ela geminada
- El Palomino ens explica la ela geminada
- Els insults en català. Pol Gise
- L'Òscar Dalmau ens parla de la ela geminada
- La llista de Schindler i els diacrítics (Polònia)
- Les frases fetes en català. Pol Gisé
- Pompeu Fabra (Polònia)
Voluntariat per la llengua
- 10 cites
- Blog del Voluntariat del CNL Eramprunyà
- Com funciona el Voluntariat per la llengua?
- Voluntariat per la llengua
Darrers comentaris
- sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
- Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
- Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
- anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
- Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...
Núvol d’etiquetes
Activitats d'aula
activitats de classe
activitats fora de classe
Any Pompeu Fabra
aprenentatge virtual
autors catalans
biografies de personatges locals
Català i noves tecnologies
cinema en català
Cinema infantil en català
Club de lectura fàcil
Concursos
curs 2013-2014
curs 2014-2015
Curs 2015-2016
curs 2016-2017
CURS 2017-2018
cursos de català
cursos de català;curs 2013-2014
Dia Internacional de la Llengua Materna
dia llengua materna
Foment de la lectura
frases fetes
itineraris per Sant Boi de Llobregat
Jocs i joguines en català
lectura
lectura de contes
literatura catalana
llengua i cultura catalana
Maria-Mercè Marçal
Maria Barbal
Nadal
països i cultures del món
pronoms febles
Ramon Solsona
receptes de cuina
recomanacions lectura
Recursos en català
ressenyes biogràfiques
Sant Jordi
Som experts
Teatre
teatre en català
Visites culturals
Voluntariat per la llengua
5 comentaris
abdeddaim
18 març 15
16:36 #
hola Em dic abdeddaim t’ofereixo aquest recepta per preparar el harira l una que t`agradi .
La harira és una sopa típica molt rica que es menja molt més en Ramdan per l’equilibri que aporten els seus ingredients al cos .
proteïnes , hidrats de carboni , vitamines …
i el sabor bonissim .
Ingredients per a 12 persones.
1 bol de coriandre picat .
1 bol de julivert picat .
2 cebes ratllades .
1/2 bol d’api picat .
2 bols de cigrons mullats una nit abans .
1/2 kg d’ossos de vedella ) .
2 culleretes de sal ( o més ) .
2 culleretes de gingebre
1,5 cullereta de pebre .
1,5 cullereta de cúrcuma .
3 cullerades d’oli .
1 culleradeta de mantega salada ( smen ) .
3 pastilles de brou de vedella o de be.
6 litres d’aigua .
Un pot petit de tomàquet concentrat.
500 g de tomàquet triturat .
½ bol de cabells d’àngel .
6 cullerades de farina .
3 cullerades de coriandre .
continua.
abdeddaim
24 març 15
14:50 #
de res
abdeddaim
19 març 15
15:10 #
Treure la pell dels cigrons apretándoles amb l’ajuda d’un ratllador per exemple En una olla Express, En una olla Express , posar els cigrons , la ceba , el bol de coriandre , el julivert , l’api , els ossos , gingebre , sal , pebre , cúrcuma , l’oli , la mantega , i les pastilles de brou .
Afegir 6 litres d’aigua . Barrejar bé i tancar l’olla .
Deixar coure 30 minuts ( a l’olla Express clàssica , per l’olla moderna suposo que seria menys temps ) .
Passats els 30 minuts , obrir l’olla i afegir-li més aigua ( per arribar al mateix nivell d’aigua al principi ) .
Afegir
500 g de tomàquet triturat i la llauna petita del tomàquet concentrat.
Deixar bullir 5 minuts , i posar els cabells d’àngel barrejant amb una cullera de fusta .
Després de 5 minuts , diluir 6 cullerades de farina en 400 ml d’aigua .
Afegir la preparació a la sopa barrejant de baix a dalt suaument .
La harira llavors comença a tenir una certa consistència ( no tan líquida ni tan espessa ) .
Deixar coure 5 o 10 minuts més , remenant suaument perquè no s’enganxin els cigrons i la pasta .
Això és tot .
sginabreda
19 març 15
17:17 #
Mmmm! Que bo! Fa bona pinta! Moltes gràcies, Abdeddaim!
sginabreda
19 març 15
17:30 #
Avui toca:
Crema catalana (de Sant Josep)
La crema catalana és una de les postres més típiques de Catalunya que es menja durant tot l’any, però que es consumeix especialment el 19 de Març, Sant Josep, dia del pare.
És cert que aquest plat tan típicament català també el podeu trobar en versió gelat a moltes masies catalanes, però no té res a veure.
Es d’aquelles receptes que fan país, oi?.
A més, és molt fàcil de fer a casa. Deixeu-vos estar de cremes catalanes industrials i coses similars.
Només us caldrà tenir uns pocs ingredients comuns i fàcils de trobar.
Feu la prova i mai més la comprareu feta.
…la crema catalana es mereix un respecte, senyors !!!
Recepta tradicional número 445 del llibre C.P.C.C.
Amb un litre de llet us sortiran unes 8 cremes catalanes en cassoletes de fang petites.
Tingueu present que les fotos corresponen a la meitat de les quantitats proposades a la recepta.
Tsch!, eh!… us explico un secret? però no li digueu a ningú, eh? poseu-hi una mica de sal, ben poca. La sal fa que la crema no empallegui tant, desperta les papil·les i, sense saber ben bé per què, notareu que us agradarà més.
INGREDIENTS
1 litre de llet
6 rovells d’ou
200 g de sucre
40 g de midó ó farina de blat de moro (tipus Maizena)
color alimentari groc ou (opcional)
pela de llimona
canyella en rama
VARIANTS:
– Podeu trobar aquesta recepta feta amb més o menys ou
– Si utilitzeu midó la crema us sortirà més fina de gust que amb Maizena
– Podeu substituir la pela de la llimona per essència de llimona líquida (de venda en herbolaris)
– Es pot fer amb una mica més de sucre (250 g)
– Podeu utilitzar canyella en pols enlloc de rama
– Es pot acompanyar de galetes fines, neules o carquinyolis
– S’hi pot afegir una punteta de sal
ELABORACIÓ
En un cassó posarem a bullir 2/3 parts de la llet.
Afegirem uns tos de pela de llimona. Cal evitar tal com sigui possible la part blanca.
Incorporem també un canonet de canyella (o dos petits).
Ho escalfem. No cal que arribi a bullir per aromatitzar la llet amb la llimona i la canyella, serà suficient que la llet estigui molt calenta.
Preparem els rovells en un bol apart. Recordeu que estic fent la meitat de la fórmula.
Les barregem.
Ara, barrejarem amb els rovells la 1/3 part de la llet que no hem escalfat.
Incorporem el sucre.
A mi m’agrada incorporar una mica de colorant ou per donar un toc de color més atractiu, però podeu obviar aquest pas.
Ho remenem bé per uniformitzar el color.
I ara afegirem el midó. El podeu comprar en qualsevol farmàcia i és mes fi de gust que la “Maizena”.
Hi posarem el midó.
Remenem bé per dissoldre el midó.
La llet ja és força calenta (treu fum)…
…per tant, podem retirar la pela de llimona i la canyella.
Separeu el cassó del foc i, amb l’ajut d’un colador, incorporeu la barreja dels rovells, sucre, midó, etc.
El fet de colar-ho ens assegurarà que no quedi cap tros de closca d’ou, ni de restes varies. La crema catalana ha de ser ben fina al paladar.
Tornem a posar el cassó al foc (a foc mig-baix) i amb una cullera de fusta anirem remenant poc a poc. La idea és evitar que s’enganxi al cul i es cremi.
Passats pocs minuts notareu que comença a espessir. No us passeu de cocció. Penseu que quan està freda solidifica més, per tant es normal que quedi amb menys cos del que podem pensar inicialment.
Ja la tenim ben cuita. Escudellem la crema en cassoletes individuals de fang.
És important tapar la crema amb una mica de paper cuisson o film. D’aquesta manera evitarem que es formi un tel, Deixeu-la refredar a temperatura ambient i quan sigui freda conserveu-la a la nevera. El color més viu que veieu és un efecte òptic provocat pel paper.
Ara toca cremar-les.
La crema catalana es pot menjar sense cremar (com si es tractés d’unes natillas), però us recomano que les cremeu minuts abans de servir. Si guardeu la crema catalana cremada a la nevera durant massa estona…la humitat farà desaparèixer el cruixent…i perdrà tota la seva gràcia.
Per tant, es interessant cremar-les 5 o 10 minuts abans de servir-les.
Jo utilitzaré una pala elèctrica (resistència), però podeu utilitzar la de tota la vida, aquella que s’escalfa directament al foc. Heu de saber que entre cremada i cremada la pala s’ha de netejar sempre. Això evitarà que el sucre es cremi massa (vull dir tant torrat que és dolent i tòxic). La millor manera de netejar-la és fent ús d’una mica d’espart o de tela de sac.Si no en teniu, tres o quatre fulls de paper de cuina també van bé, però compte, que es pot calar foc al paper amb facilitat.
Tirem una capa ben repartida de sucre per sobre…
…i cremem sense fer massa pressió sobre la crema.
Atjo !!! Atjo !!!
La cremada ha de ser única i ben repartida.
No torneu a cremar a sobre.
La podeu decorar amb un carquinyoli.
Poc a poc les aneu cremant totes, amb l’extractor a màxima potència….o casa vostra semblarà Londres!.
I a gaudir-la….amb un cava fresquet, no?….o un licor fresquet…com un vi de gel, etc.
Quines grans postres !!!
La podeu acompanyar amb una neula, un carquinyoli, una maduixeta, uns encenalls de xocolata, una galeta de coco, o el que tingueu a mà, al cap i a la fi.
Ummm….quina pinta , eh?
Bon Profit !!!
I PER BEURE…
Blanc d’Orto Blanc Celler Orto Vins DO. Montsant
Varietats: Garnatxa Blanca, macabeu, tripó de gat, planta bona,mamella de monja.
Preu aproximat: 15€
Fixeu-vos que hem escollit un vi que està elaborat amb unes varietats quasi extingides. Queden pocs ceps,són molt vellets i estan plantats tots barrejats, com es feia abans . La producció de raïm en aquestes plantes és molt baixa però de molta qualitat. Es deixen pansir els granets de raïm al cep per fer la verema al novembre i desprès es cullen un a un i es premsen. Us resultarà molt llaminer, fresc a l’inici del pas per boca i amb una intensitat final on trobareu una barreja de compotes de fruites com els préssecs i les orellanes. Al nas el mateix i un xic de mel. Serà com gaudir del sabor del vi que bevien els avis, però amb les tècniques d’avui dia. Oi que mola?.
Aquí hi ha l’enllaç:
http://www.lacuinadesempre.cat/2013/03/crema-catalana-de-sant-josep_5.html