Arxiu per octubre, 2015

  • ELEMENTAL 1 (Sara) Fem d’experts!

    Cada dia de classe un dels companys del curs és l’encarregat d’explicar-nos alguna cosa en la qual es considera “expert”.

    El Javi es va atrevir a estrenar l’activitat amb una recepta de pollastre per llepar-se’n els dits.

     

    La M. Carmen en va parlar dels beneficis que té fer esport i ens va animar a tots a fer-ne. També va compartir amb nosaltres una pàgina web que fa servir per practicar els verbs en català: Practicar verbs. Recordeu que en aquesta pàgina el pretèrit perfet apareix només en la forma simple, que no és la que hem treballat a classe!

    L’Antonio ens va fer somriure amb els seus trucs de màgia i vam marxar tots amb un globus personalitzat. A mi em va tocar una flor:

    2015-10-28 13.47.22

    La Marisol, una recepta de pastís de formatge que, a més, vam poder degustar! Boníssim!

    2015-10-26 11.13.17

    L’Ali ens parla dels seus gats i dels beneficis que comporta viure amb gats.

    L’Alina ens ha parlat del seu país: Romania

    2015-11-09 09.24.25

    Aquí tenim uns vídeos molt bonics sobre el seu país:

    Romania

    Romania

     

    El Felipe ens ha parlat de l’ictus:

    Felipe Felipe 2

    Article complet

  • Hem anat a veure l’obra T’estimo però no tant

    Segona sortida al teatre organitzada pel SLC de Sant Boi de Llobregat.
    Hem anat a veure l'obra T'estimo però no tantAmb els actors i el director de l’obra

    El SLC de Sant Boi ha organitzat una segona sortida al teatre

    Diumenge 25 d’octubre,  el grup de 35 persones format per alumnat i voluntariat del SLC de Sant Boi de Llobregat va assistir a la representació de l’obra T’estimo però no tant, dins de la programació Arts escèniques i música, temporada setembre-desembre de 2015, que organitza l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

    L’obra és de José Luís Alonso de Santos i la versió catalana i la direcció són obra de Miquel Murga. Està interpretada per Ferran Castells, Mònica Corral i Josep Linuesa.  És una comèdia d’embolics i malentesos entre els seus protagonistes que va fer riure molt els assistents.

     

     
    SLC de Sant Boi de Llobregat

    Article complet

  • EL CERCAPÍFIES!

     

    136f8-camera-clipart-png

    Us proposo obrir bé els ulls i preparar la càmera de fotos per captar aquelles pífies que trobem als rètols de les botigues, a la premsa, a les pissarres de les cafeteries, a les cartes dels restaurants, etc. i, és clar, pensar-ne la versió correcta.

    A classe les comentarem i… per què no, farem un concurs i que guanyi la millor!

     

    Us enllaço un parell de pàgines web relacionades amb aquesta activitat:

    lletresferides.cat

    pífies ortogràfiques

    Article complet

  • Taller d’ortografia. Sessió núm. 3

    accentsAquesta és l’acta que ha escrit la Montse Pérez:

    Hola tothom, sóc la Montse i com ja sabeu aquesta setmana l’acta de la classe la faré jo. Aquest dilluns hem fet un munt de coses així que espero no oblidar cap, en tot cas si veieu que falta qualsevol cosa ho podeu comentar.

     

    Acta  de la tercera classe del taller d’ortografia, 19 d’octubre de 2015

     Primerament hem felicitat la Marina per l’acta de la classe anterior. La Núria ens ha comentat que hi havia un paràgraf inacabat i ens ha recomanat que el tornéssim a llegir ja que  la setmana que ve el comentaríem a classe.

    Seguidament la Núria en ha demanat si havía algun voluntari per fer l’acta, i bé, m’he ofert  jo. A continuació ha passat  llista i ens ha presentat la Montserrat, una alumna nova, li hem donat la benvinguda.

    Després hem exposat les “pífies” que havíem trobat: xocolate per xocolata (tot i que a Lleida sí que és vàlid); atmelles per ametlles, també traball per treball, torradas per torrades, i inedit per inèdit, les hem vist i comentat. Hem quedat que continuaríem buscant. Seguidament la Núria ens ha parlat d’una web força interessant on podem veure les “pífies” amb les correccions corresponents. Aquí teniu l’enllaç: http://www.lletresferides.cat/

    Hem continuat parlant de webs interessants i ens ha dit que en el blog podem trobar un vídeo d’en “Palomino” que explica la ela geminada d’una manera molt divertida.

    En acabar amb les webs, hem tornat al text de la “xocolata gourmet” ja que ens faltava per corregir una part. Com que en el text surt alguna abreviatura hem aprofitat l’avinentesa per parlar-ne i fer un petit repàs d’algunes normes d’ortografia en referència a les abreviatures, alguns exemples serien:

    Km. Kilòmetre, C. Carrer, Dl. Dilluns, o també, IVA, DNI, ONU, etc…

    A continuació hem corregit la part que ens quedava del text i després l’hem tornat a escriure però utilitzant els pronoms febles. Com que en el  text sortia la paraula baixar, ens ha donat peu per fer un petit repàs sobre la diferència que hi ha entre el significat de les paraules següents: apujar i pujar; abaixar i baixar; adormir i dormir.

    La Núria ens ha proposat fer un repàs del verbs i ens ha donat unes fotocòpies per repassar i fer exercicis a casa, l’1 i el 3, completar els buits de les receptes de la tercera pàgina amb les formes corresponents dels verbs velars i llegir l’última pàgina “El text instructiu”

    A l’aula hem parlat una mica sobre:

    • Els verbs irregulars
    • Les ordres es donen en imperatiu
    • Del verb ser i estar quan s’utilitza un o l’altre
    • El verbs de la tercera conjugació que porten l’increment eix (verbs incoatius).
    • El verbs velars: puc, pugui; sec, segui;  estic, estigui …

    Per acabar la classe la Charo ens ha fet una molt bona explicació sobre la norma d’ortografia de l’accentuació i la Maria ha posat el punt i final amb l’explicació dels accents diacrítics.

    I ja per últim hem quedat en fer un repàs del tema 6 7 i 8 del dossier d’ortografia i fer tots els exercicis d’accentuació del mateix dossier per poder corregir-los a classe el dilluns.

    Abans d’anar-nos cap a casa la Núria ha proposat pel pròxim dilluns les següents explicacions per part de tres companys:

    • En Paco ens explicarà la Dièresis
    • La Judi la R / RR
    • La Montserrat la V Baixa

     

     

     

     

     

    Article complet

  • ELEMENTAL 1

    Aquesta és la cançó que hem escoltat avui a classe per treballar el present d’indicatiu:

     

    Article complet

  • INTERMEDI 3 ESTIL DIRECTE I INDIRECTE

    1279734421439_f

    Us deixo aquest enllaç perquè pugueu ampliar la informació sobre l’estil directe i l’indirecte:

    http://aplicacions.llengua.gencat.cat/itineraris-aprenentatge/intermedi/ipd/ipd2/ipd2.htm

    Article complet

  • Taller d’ortografia. Sessió núm. 2

    català a l'atacAixí és com la Marina Collado ha resumit la segona sessió del Taller d’ortografia. Ens anirà molt bé per recordar què vam fer i quines tasques tenim encomanades per a dilluns vinent:

    Hola sóc la Marina i com ja sabeu m’he ofert a ser la secretària d’aquesta setmana. A continuació faré el resum del que vam fer dilluns dia 5 d’octubre al taller d’ortografia:

    En primer lloc vam parlar del dossier que la Núria ens va enviar per correu electrònic i va aclarir que no és necessari que l’imprimim ja que no l’hem de portar a classe.

    Seguidament va passar llista i després ens va informar de la sortida al teatre que la CNL té prevista com activitat per aquest mes d’octubre per tal de veure l’obra “T’estimo,però no tant”.

    Com que dilluns passat havíem quedat a portar cadascun de nosaltres un dels enllaços que podem trobar al blog  i que podem utilitzar com a eines d’estudi, tot seguit els vam comentar. Es van suggerir alguns de molt interessants com ara:

    -Rodamots

    -www.verbs.cat

    -Català a l’atac

    -DIEC

    -OPTIMOT, etc.

    Els vam estar comentant i la Núria ens va ensenyar uns altres com ara :”Tinc un dubte”, en el qual ens explica  quan hem de fer servir el verb” haver de” en lloc del verb “tenir que” i també quan hem d’apostrofar.

    La Núria també ens va parlar del “Twitter” on hi ha un senyor que es dedica a cercar pífies en els escrits catalans i a partir d’aquí ens va proposar un concurs sobre aquest tema.

    Seguidament  ens va passar un text que vam haver de corregir. En un primer moment semblava força  fàcil i sense moltes errades, però a mida que vam començar a corregir ens vam adonar que era bastant complicat i aleshores no vam poder fer la correcció total i es va quedar pendent  per corregir una part del text.

    Per tant per al proper dia vam quedar de la següent manera:

    -Acabar de corregir el text

    -Cercar pífies per al concurs

    -Explicar els temes ortogràfics com ara: oclusives, accentuació i dièresi.

    Si voleu afegir alguna cosa, escriviu un comentari.

     

    Article complet

  • L·L Ela geminada

    Una presentació curiosa de la ela geminada…

     

    https://www.youtube.com/watch?v=COz0gv52f2g

    En aquest enllaç trobareu exercicis per treballar la  l·l. Haureu de buscar l’apartat de la l·l a l’índex (és un dels últims temes!).

     

     

    Article complet

  • LES NOSTRES AUQUES!

    Unes auques tan boniques no podien quedar només a dintre de l’aula…

    2015-10-06 18.25.03       2015-10-06 18.25.22    2015-10-06 18.25.382015-10-06 18.25.50            2015-10-06 18.26.06       2015-10-06 18.26.222015-10-06 18.26.32      2015-10-06 18.27.16     2015-10-06 18.27.452015-10-06 18.27.59              2015-10-06 18.28.09               2015-10-06 18.28.20

    2015-10-06 18.28.35            2015-10-06 18.28.44                    2015-10-07 14.47.372015-10-07 14.48.22                2015-10-07 14.49.02   2015-10-09 10.42.55 2015-10-09 10.43.23 2015-10-15 18.22.56

    Article complet

  • Bàsic 2 On vivies de petit?

    Algunes cançons ens traslladen a la infantesa. A veure si us agrada aquesta:

     

    Bon àudio!

     

    Article complet

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

  • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
  • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
  • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
  • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
  • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes