BÀSIC 2 REGALS
Ara que parlem de regals i s’acosta Nadal…
Divendres 27 de novembre alumnat i voluntariat del SLC de Sant Boi de Llobregat van visitar la Filmoteca de Catalunya. | |
La Filmoteca de Catalunya es troba en un dels barris més antics de Barcelona, el Raval, i té com a missió principal la recuperació, la conservació, la investigació, la difusió de les pel·lícules i les obres audiovisuals, els materials, els documents, els equips i qualsevol altre element que sigui d’interès per a l’estudi del cinema i l’audiovisual en general, i del cinema català en particular.
De la mà d’Anna Fors, bibliotecària documentalista de la Filmoteca i comissària de l’actual exposició temporal “Rovira Beleta. Més enllà de Los Tarantos” vam visitar els diferents espais de l’edifici: sala d’exposició permanent, biblioteca, sales de cinema, magatzems on es conserven pel·lícules, revistes, cartells, programes de mà, aparells de cinema, etc. Vam acabar la visita a l’exposició temporal dedicada al director i productor català Rovira Beleta.
Va ser una visita molt interessant i vam aprendre moltes coses sobre el món del cinema i sobre la feina que fan els professionals que treballen a la Filmoteca de Catalunya.
Enllaç a la notícia del web amb totes les fotografies. |
Del 9 al 27 de novembre ha estat oberta al públic l’exposició Mirades i veus del català. | |||
Mirades i veus del català
SLC de Sant Boi de Llobregat |
Mirades i veus del català té com a objectiu fomentar l’ús social del català com a llengua comuna i valorar l’esforç de les persones nouvingudes envers l’aprenentatge de la llengua catalana. Està promoguda per Plataforma per la Llengua, l’Ajuntament de Barcelona i el CPNL.
A través de diferents plafons i sis vídeos, l’exposició recull dades estadístiques i reflexions de catalanoparlants d’orígens culturals diversos. L’exposició es podia visitar individualment o bé fer una reserva de la sala per visitar-la en grup. Amb aquesta última opció 225 persones l’han visitada durant el mes de novembre (alumnat, escoles i associacions de Sant Boi de Llobregat).
|
Cinemes Can Castellet – c. Jaume I, 32
Sant Boi de Llobregat |
|
Divendres 11 de desembre, a les 10 h, podrem veure la pel·lícula Segon origen als Cinemes Can Castellet de Sant Boi. Les entrades costen 4,5 € (preu reduït).
Inscripcions i pagament
Com arribar-hi: els Cinemes Can Castellet són al carrer de Jaume I, 32, molt a prop de l’estació del FGC i de les parades d’autobús que passen pel carrer Josep Torras i Bages. |
L’Equip d’Educació Viària de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat he fet tres xerrades per a l’alumnat dels cursos del SLC. | |
La primera xerrada ha tingut lloc dimarts 24 per a l’alumnat del Bàsic 2 i l’Intermedi 3; la segona i la tercera, dimecres 25 per a l’alumnat de l’Elemental 1, l’Intermedi i l’Elemental 1.
L’objectiu de l’activitat ha estat fomentar la comprensió i l’expressió oral, i crear un diàleg entre el formador i l’alumnat sobre temes d’interès comunitari com ara: la contaminació acústica (la música, les reunions i celebracions al domicilil, les obres i reformes). La contaminació visual (roba estesa, antenes, aire condicionat, pintades). Els conflictes veïnals (la policia de barri, el servei de mediació). Factors de risc al carrer (canalla sola a la via pública, furts a la gent gran, consum de tòxics entre adolescents i joves). Factors de risc a casa: incendi, inundació, estafes. |
Després d’explicar quan vau arribar a Catalunya, quin temps feia, com vau venir, com estàveu, què ens va sorprendre… ens hem posat nostàlgics i hem escoltat aquesta cançó:
Espero que us hagi agradat!
Us enllaço aquest document, en el qual trobareu el que vam practicar a classe molt ben explicat:
Optimot, consultes lingüístiques, és un servei que consta d’un cercador d’informació lingüística que ajuda a resoldre dubtes sobre la llengua catalana. El seu blog complementa els continguts del servei de consultes lingüístiques. | |||
Una bona eina per resoldre els dubtes lingüístics |
Optimot, consultes lingüístiques, és un servei que ofereix la Direcció General de Política Lingüística en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans i el Centre de Terminologia TERMCAT. Consta d’un cercador d’informació lingüística que ajuda a resoldre dubtes sobre la llengua catalana. Quan les opcions de cerca que ofereix l’Optimot no resolen el dubte lingüístic, es pot accedir a un servei d’atenció personalitzada.
El blog de l’Optimot complementa els continguts que trobem al servei de consultes lingüístiques Optimot i el seu objectiu és difondre els dubtes lingüístics habituals, les novetats de l’Optimot i el funcionament del cercador. Aquí teniu alguns exemples de dubtes lingüístics: Com s’escriu una adreça postal?
|
Avui ens fa l’acta en Lluís Sanpera:
Hola sóc en Lluís i em toca fer l’acta de la classe del dia 16 de novembre del taller d’ortografia.
Comencem la classe lliurant l’article d’opinió sobre l’exposició Mirades i veus del català. Seguidament repassem el logogrif de la O i U àtones, que un cop resolt sortia la frase: ETS UN FENOMEN; el proper dia hem de portar fets els tres exercicis restants de les paraules amagades.
La Núria, ens va fer concursar en un dictat de lletres oclusives, que constava de cinc apartats i cada un tenia una puntuació diferent (com el gran dictat) i el guanyador tenia premi, però resulta que hi va haver dos guanyadors que van ser els Pacos i la Núria no va poder donar el premi, perquè n’eren dos, el proper dia donarà els premis. En el dictat per cada apartat sortia un alumne i van ser en Joan, la Montse, la Judit i la Peronella.
La Núria, ens va dir que miréssim a l’ordinador “Català a l’atac” en els episodis de fonètica monstruosa . La Judit, el proper dia de classe ens ha d’explicar els vídeos de l’exposició Mirades i veus del català, la Núria va trobar més interessant que ho fes ella perquè és llatina-americana.
Tenim pendents d’explicar els temes del so de la essa sorda i la essa sonora i aquest tema ho he de explicar jo mateix, cosa que en certa manera ho faig prou bé i l’altre tema era la B alta i la V baixa aquest tema el va explicar la Montse.
La B alta alterna amb la P
Davant L i R- moble, brusa
Darrera M – embolicar
Excepcions -tramvia, circumval·lació
La V baixa alterna amb la U
La gran anècdota de la classe va ser quan la Núria, la professora, es va posar a caminar enrere i va topar amb la paperera de cartró que havia al costat de la pissarra.
Per acabar, la Núria ens va explicar els verbs SER I ESTAR; fem servir el verb SER per definir o identificar el subjecte.
Fem servir el verb SER per parlar de les característiques del subjecte que no canvien.
També fem servir el verb SER per situar una persona o una cosa en un lloc.
Fem servir el verb ESTAR per parlar de les característiques del subjecte que canvien; per exemple fem servir el verb ESTAR amb un participi en expressions, amb preposició i amb els adverbis bé i malament.
També fem servir els verbs ESTAR o ESTAR-SE amb persones o animals per expressar que passen una quantitat de temps en un lloc.
El verb SER i ESTAR amb llocs.
Quan situem una persona o una cosa en un lloc fem servir el verb SER, quan expressem que una persona o un animal (i no una cosa) passem una quantitat de temps en un lloc, utilitzem el verb ESTAR.
Deures per al proper dilluns: 20 frases més de l’exercici 13 del dossier de morfologia verbal.
Fins dilluns.
Els alumnes dels cursos de nivell intermedi i suficiència s’han trobat en la segona sessió presencial del cursos semipresencials parla.cat.
Després de presentar-se i comentar algunes qüestions “tècniques” referents a la plataforma, van treballar la lectura en veu alta i l’expressió oral.
En aquests vídeos podeu escoltar els textos que van llegir:
Esperem que us hagin agradat!