• SUFICIÈNCIA 3 QUÈ N’OPINES? II

  El músic nord-americà Bob Dylan guanya el premi Nobel de literatura 2016

   

   

  Per quants carrers l’home haurà de passar

  abans que se’l vulgui escoltar?
  Digue’m quants mars li caldrà travessar
  abans de poder descansar?
  Fins quan les bombes hauran d’esclatar
  abans que no en quedi cap?

  Això, amic meu,
  tan sols ho sap el vent.
  Escolta la resposta
  dins del vent.

  Quants cops haurà l’home de mirar amunt,
  per tal de poder veure el cel?
  Quantes orelles haurà de tenir
  abans de sentir plorar al món?
  Quantes morts veurà al seu costat
  per saber que ha mort massa gent?

  Això, amic meu,
  tan sols ho sap el vent.
  Escolta la resposta
  dins del vent.

  Fins quan una roca podrà resistir
  abans que se l’endugui el mar?
  Quan temps un poble haurà de patir
  per manca de llibertat?
  Fins quan seguirà l’home girant el cap
  per tal de no veure-hi clar?

  Això, amic meu,
  tan sols ho sap el vent.
  Escolta la resposta
  dins del vent.

  Lletra en anglès.

  How many roads most a man walk down
  Before you call him a man ?
  How many seas must a white dove sail
  Before she sleeps in the sand ?
  Yes, how many times must the cannon balls fly
  Before they’re forever banned ?
  The answer my friend is blowin’ in the wind
  The answer is blowin’ in the wind.

  Yes, how many years can a mountain exist
  Before it’s washed to the sea ?
  Yes, how many years can some people exist
  Before they’re allowed to be free ?
  Yes, how many times can a man turn his head
  Pretending he just doesn’t see ?
  The answer my friend is blowin’ in the wind
  The answer is blowin’ in the wind.

  Yes, how many times must a man look up
  Before he can see the sky ?
  Yes, how many ears must one man have
  Before he can hear people cry ?
  Yes, how many deaths will it take till he knows
  That too many people have died ?
  The answer my friend is blowin’ in the wind
  The answer is blowin’ in the wind.

   

  Llegiu la notícia següent i deixeu les vostres opinions a l’apartat de comentaris!

  http://www.ara.cat/cultura/guanya-premi-Nobel-Literatura_0_1667833329.html

   

   

   

 1. Ma Rosa Giménez Freixas

  14 oct. 16
  20:43 #

  M’agrada que li hagin atorgat el Nobel, em fa com il·lusió. He de dir però, ja que aquí és per donar opinió, que no m’agrada gens com canta, no suporto la seva veu nasal ni el to.
  D’altra banda, la majoria de les lletres de les seves cançons són precioses i han esdevingut icones per a moltes persones, a l’actualitat i en decàdes anteriors. Hi ha una excepció però que no puc passar per alt: “Man gave name to all the animals” trobo que és de les cançons més horroroses que he sentit mai.
  Per què tant rebombori? Perquè canta i no recita? Sigui com sigui escriu poesia, i això és del que es tracta a la fi.Pot ser en alguns àmbits acadèmics hi ha una mica d’esnobisme…
  Jo per si de cas proposo un altre candidat: Joan Manel Serrat, de qui sempre he pensat que si hagués nascut als Estats Units, estaria en el mateix nivell de cel·lebritat que Bob Dylan.

 2. JAVIER RESA LIÉBANA

  15 oct. 16
  16:36 #

  El premi Nobel per a Bob Dylan?
  La gent segurament s’està fen aquesta pregunta, alguns s’ho prendran amb alegria i
  entusiasme i d’altres amb incredulitat i decepció, la meva pregunta és:
  A què o qui se li atorga aquest premi anomenat Nobel?
  Jo crec que si el reconeixement va destinat a la Poesia, han trigat massa temps en donar-li a Bob Dylan. Per altra banda, si no m’equivoco és el premi Nobel de Literatura, el meu parer és que hi han molts escriptors que volen aquest honor i que un músic que és cosí germà de la professió se l’endugui no els hi farà molta gràcia, penso que aquest premi s’ha fet per a la literatura escrita i plasmada en un llibre, per als cantats ja en tenen els premis Grammy.
  És la meva opinió.

 3. SANDRA

  16 oct. 16
  15:36 #

  Que ha estat una gran sorpresa per al món de les lletres i la música és alguna cosa que no admet discussió. Així el món de la cultura es divideix en dues.
  Quan vaig escoltar la notícia vaig pensar… Almenys no és un reconeixement pòstum.
  Dylan fa història a ser el primer músic que aconsegueix el premi Nobell de Literatura, per haver creat una “nova expressió poètica”.
  Què ha estat capaç de captar la necessitat de llibertat i la resistència de temps convulsos? Això ningú ho dubta.
  Què les històries que narra tenen valor de literatura? Sinó fora així no hauria estat candidat en nombroses ocasions. Dylan ha escrit més y millor que molts premis Nobell. Posar música a les seves lletres és un valor afegit!!
  Com en cada premi que s’atorga sempre hi haurà gent amb premi no merescut i gent sense premi merescut.
  Pel meu per primera vegada un escriptor arribat des de la cultura de la música entra en el més alt de la literatura

 4. JOAN MANEL BERENGUER

  16 oct. 16
  18:50 #

  En referència al premi Nobel de Literatura atorgat a Bob Dylan, poca cosa puc dir per valorar-lo. No conec la seva obra i, per tant, no tinc base per fer-ho. La polèmica generada al voltant del nomenament ha estat important. Qui té raó? Arribat aquí, haig de considerar que aquells que han atorgat el premi tenen els criteris i las facultats suficients per fer-ho.
  Aprofitant haver llegit alguns articles els darrers dies, vull fer esment de dos que crec que valoren positivament la nominació i en destaquen el tret distintiu:
   En la Vanguardia, sota la signatura d’en Javier Rodriguez, es posa de relleu que s’hagi trencat la dualitat literatura-ficció. Valora positivament que l’Acadèmia Sueca ampliï els seus horitzons,i per tant, que la poesia, el teatre i la narrativa experimental no estiguin encara mortes.
   Per la periodista Idoya Noain, el guardó ha suposat el reconeixement de la poesia musicada.
  Un fet important és que la obra d’en Bob Dylan és coneguda per un nombre important d’individus. Cada un del seus seguidors podran valorar si la concessió del premi ha estat correcte o no. Altres, desconeixedors del seu treball, s’hi aproparan. Ben fet!
  Els Premi Nobel de Literatura es va constituir l’any 1895 i fins l’actualitat han estat premiats 113 autos. Quants en coneixem? I d’aquests Quants n’hem llegit ? Però si ho reduïm als premiats espanyols, què?
  Afanyem-nos i coneguem part de les obres d’alguns d’aquests autors. Obtindrem el plaer de la paraula i les idees, acompanyada en algunes ocasions de la música.

 5. Jose Urquiza

  16 oct. 16
  19:19 #

  El lliurament del premi Nòbel de Literatura va provocar un gran enrenou entre defensors del músic americà i els que opinan que hauria d’haver estat un poeta o escriptor consagrat. Personalment em sorpren una mica perquè pensava que el premi era per a escriptors, però quan vaig parlar amb professors de llengua i em vam explicar que les primeres mostres de literatura (que no d’escriptura) són poemas orals que es cantaven, vaig canviar d’opinió. Per example, el Poema de Guilgameix és del segle XIII aC i és un poema èpic sumeri que descriu les aventures del rei mític Guilgameix d’Uruk (1). Altre example més conegut són els poemes èpics grecs com els atribuïts a Homer (L’Odissea). Det fet, L’Odisea està composta de 12.109 hexàmetres distribuïts en 24 cants i eran cantades per un aede (2); un aede era poeta o cantant cortesà de l’antiga Grècia (3). Tanmateix, no cal que viatgem a èpoques tan remotes, per example, un trobador era un poeta cantor de l’Edat mitjana que creava composicions literàries i musicals, destinades a ser difoses pel cant dels joglars (4). Avui dia, les obres dels trobadors són un tema seriós d’estudi i molt important de la literatura. D’aquesta manera, seguint amb la consideració de poesia cantanda, sí que Robert A. Zimmerman, més conegut com Bob Dylan (5) ha contribuït molt espacialment a la Literatura del segle XX. I molt probablement, la seva obra ha influït no solament en molts altres intèrprets i compositors sinò també en escriptors i pensadors.

  (1) https://ca.wikipedia.org/wiki/Epopeia_de_Guilgameix
  (2) https://ca.wikipedia.org/wiki/Odissea
  (3) https://ca.wikipedia.org/wiki/Aede
  (4) https://ca.wikipedia.org/wiki/Trobador
  (5) https://ca.wikipedia.org/wiki/Bob_Dylan

 6. Ivana Flor

  17 oct. 16
  0:51 #

  En Bob Dylan Premi Nobel de Literatura… potser no m’havia parat a pensar que un cantant podia arribar a tenir-ho, però això m’ha fet reflexionar. M’alegro que ho pugui gaudir en vida i que una carrera d’esforços sigui reconeguda. Segur que hi han escriptors mereixedors de guardons però també en una època de canvis i evolució és bo elogiar a altres personatges que treballen dur.
  He hagut d’informar-me i llegir sobre la seva evolució, les seves lletres i la seva carrera. I comparativament amb altres lletres de cantants que estan triunfant amb cançons que arronsen les orelles, el seu treball és de gran admiració.
  A més, hi ha gent molt entesa i especialitzada, per alguna cosa li hauran donat. No soc qui per ensorrar-li el seu mèrit. Felicitats!

 7. INMA CARDALDAS

  17 oct. 16
  10:56 #

  Al llarg de aquests dies he escoltat diverses opinions sobre el premi Nobel de literatura d’enguany. Hi ha qui està totalment en desacord amb aquesta elecció perquè pensa que Bob Dylan no és mereixedor d’un premi literari ja que la seva obra no entra dins dels cànons d’aquest art. Els que estan a favor, el recolzen i l’aplaudeixen, no només perquè els agradin les seves cançons, sinó perquè, un premi que ha aparentat sempre certa rigidesa i encasellament, s’obri i se actualitzi a expressions tan vàlides com ho són les de la reste de candidats. La meva opinió s’apropa més a aquesta manera de pensar.

 8. Lluïsa

  17 oct. 16
  12:02 #

  No descobrirem ara ni a Bob Dylan ni el seu talent ni com a compositor, músic i lletrista.
  Robert Allen Zimmerman, alies Dylan, permet endinsar-se no només en la cultura nord-americana, sinó en les vicissituds de la vida pròpia. L’amor la solitud, els torracollons, els fantasmes i els canvis de rumb.
  Els problemes lleugers i els greus, la falta d’empatia, la guerra i la lluita pel poder, els fonamentalistes…
  Dylan és un trobador del segle xx, la seva poesia s’ha valgut de la cançó.
  Per això en sembla bé que li hagin donat el Nobel de Literatura.
  Hi ha gent que està a favor i altres en contra però qui té la raó?
  Això amics meus tan sols ho sap el vent

 9. Carme Vilata

  17 oct. 16
  14:36 #

  Dylan és el primer músic que guanya el premi Nobel de Literatura en la històriai això resulta sorprenent, per la novetat, rés més.
  Dylan ha donat a la poesia un valor majoritari i popular, ha actualitzat la figura del joglar. Ha dotat el rock and roll de valor literari amb un llenguatge potent, flexible i influent.
  Perquè tanta expectacció quan desde l’antiguitat la literatura ha estat oral, els poemes eran escrits per després ser cantats.

 10. Cristina Vilaseca

  17 oct. 16
  15:25 #

  Des del meu punt de vista, trobo una molt bona notícia que el premi Nobel de literatura l’hagi guanyat un cantautor. Sembla que aquest premi només estigui reservat pels grans homes escriptors i no escriptores ja que en aquest àmbit, les dones, també estem en minoria. Any rere any, el guardó recau en uns autors que gaudeixen del prestigi i el reconeixement d’un grup d’intel·lectuals erudits en la matèria però que per la majoria de la societat són uns desconeguts i la notícia del premi Nobel no desperta gaire interès. Aquest any a diferència d’altres, la notícia marca un punt d’inflexió i no deixa indiferent a ningú. Aquest fet és un símptoma que la societat avança, ja que fins i tot els premis més elitistes s’estan fent més democràtics cap altres sectors de la societat perquè tothom es pugui veure reflectit.
  Per finalitzar, m’agradaria copiar la piulada d’en Pedro Guerra publicada arrel de la notícia: ” Les cançons i els poemes són gèneres literaris diferents, només alguns aconsegueixen fondre-les com ho fa Bob Dylan”.

 11. Eva

  17 oct. 16
  17:36 #

  Per primera vegada crec que la gent no anirá corrent a les llibreries sino a la tenda de discos a comprar el disc de Bob Dylan; Ha sigut una sorpresa en el món de les lletres i la música, i ens podiem preguntar: -un músic, el qual la seva única obra en prosa va ser un fracàs ha aconseguit el premi nobel literari?? doncs si… ha guanyat el nobel de literatura una persona que és alhora l´autor i l´actor!!!!

 12. Gemma

  17 oct. 16
  19:39 #

  Tot i que desconec quins són els barems per atorgar el Nobel de literatura, a mi em sembla que Dylan és un poeta universal que ha emocionat a generacions d’arreu del món i n’ha estat referent. Ho mereix més que d’altres? Segurament, no, deu ser una decisió difícil.
  Estem en una època en què cal trencar amb l’ statu quo, ho podem copsar en molts àmbits, s’intenta deixar enrere estereotips i això és complex, resulta molt més senzill seguir la dinàmica establerta.
  Quan es trenquen motlles, la polèmica està servida, és segur que no hi haurà consens.
  Sembla que ‘the times they are changing‘ però encara no sabem si serà per bé o per mal, ‘the answer, my friend, is blowing in the wind’.
  Per cert, m’uneixo a la proposta de la M. Rosa.

 13. Vanesa

  17 oct. 16
  21:59 #

  Està clar que Bob dylan ha sigut i és un cantant historicament reconegut tan per guanyar ara un premi Nobel de literatura, abans per rebre aquest premi havia de ser un portent de literatura ara es veu que és molt més fàcil tenir-ho, hi ha gent que pensa que aquests premis estàn perdent credibilitat. No dic que no sigui un gran cantant i segurament una llegenda viva però com escritor estic segura que hi han molt millors i sobretot uns que estan esperant molt de temps per aquest premi. El que si és clar és que la seva lírica, la seva obra en general és tan rica en lletras com dels millors poetes que hagin existit i segurament per això han decidit donar-li el premi que no és poc.

 14. Eduarda

  17 oct. 16
  22:21 #

  En primer lloc he de dir que d’aquest músic coneixia només el nom, la seva música la desconec del tot encara que m’encanta la música, la vida seria molt més trista sense ella, però a mi m’agrada entendre el que escolto i d’anglès no en tinc ni idea.
  A partir d’aquí he estat buscant una mica d’informació i sembla que queda clar que és un gran músic, ara bé, hi ha gent que diu que alguns escriptors se’l mereixien més, i d’altres que se’l mereix perquè és un gran poeta en llengua anglesa.
  Sincerament com ja he dit que desconec la seva obra, no puc opinar sobre si està bé que l’hagin guardonat amb el Nobel o no, suposo que els entesos que li han donat deuen tenir els seus motius.

 15. Paula

  17 oct. 16
  23:34 #

  La veritat és que m´he quedat bastant sorpresa quant m´he assabentat que li havien donat el premi Nobel de literatura a Bob Dilan. El primer que se m´ha passat pel cap és qüestionar-me si a un músic se le podia otorgar aquest premi, donat que mai havia considerart que un compositor fos un escriptor de literatura.
  No sabia per exemple que tenia més de 1.200 pàgines de composicions, ni tampoc coneixia la profunditat de las seves lletres. Tot i que aquest guardo no deixa de ser una interpretació molt moderna del que és la literatura, per les crítiques que anat escoltant sembla un premi merescut.

 16. José A Iniesta Martin

  18 oct. 16
  0:07 #

  Del premi donat a Bob Dilan, el minin que és pot dir és que a sorprès a molta gent, entesos i no entesos en la matèria.

  Amb aquest guardó penso que la Acadèmia Sueca a donat un pas mes en la falta de credibilitat, que tenent aquests premis, o com a mínim la seva falta de rigor.

  Un dels seus arguments és “per haver creat una nova expressió poètica en la gran tradició nord-americana de la cançó”, sembla ser que no mes a escrit un llibre i que les seves memòries encara esperen la segona part, des de 2004.

  Diuen que el premi és el més bé guardonat de tots el premis, amb una suma de 820000€.
  La meva opinió és que va ser un error donar-li el premi literari al Bob Dilan, ja que la seva aportació literària és més aviat pobre.

 17. Oswaldo Bravo

  18 oct. 16
  16:38 #

  Crec que és un premi merescut per ser un gran cantant, gran músic i excel•lent poeta. Algunes de les seves cançons han estat considerades les millors de determinades èpoques. Les seves lletres incorporen diverses temàtiques, la qual cosa ha fet que tinguin bon seguiment per part del públic.
  Encara que sorprengui, no és la primera vegada que passa. Molts premis al llarg de la història han semblat incoherents. No obstant això, penso que l’Acadèmia tindria els seus motius per atorgar-li el Premi Nobel de Literatura. Molta gent que Dylan ha escrit amb regularitat versos inquietantment bells. Potser hem d’entendre que tot canvia i que la literatura és molt més del que es creu.

 18. Antonio Delgado Parras

  18 oct. 16
  16:48 #

  La meva opinió sobre aquest tema al fet que se li hagi atorgat el premi novell de literatura a un cantant, és positiva, ja que avesis moltes cançons ens fan sentir tant o més que alguns llibres i amb això no vull dir no que estiguin escrits.
  Bod Dilan, és un de les icones de la música i les seves lletres són fabuloses i molt poètiques, però ja que se li ofereix aquest premi en literatura, perquè no oferir els gramis llatins a un escriptor literari, d’aquesta forma ells també tindran la mateixa oportunitat que els altres.

 19. Mònica Martínez

  18 oct. 16
  17:36 #

  Bob Dylan és un dels cantautors i compositors més influents de la història de la música moderna, i això crec que està fora de tota discussió. Les lletres de les seves cançons brillen amb llum pròpia a l’igual que els acords de la música que les acompanyen.

  I és que una bona cançó no és més -com si fos tan senzill- que una bella melodia, amb una bona lletra i una veu que captivi. Quan es produeix aquesta barreja explosiva, tot l’univers conspira i fa que surti una peça inoblidable, d’aquelles que perduren per sempre en els nostres records. I això és el que ha aconseguit en moltes ocasions, a través de les seves cançons, aquest cantautor.

  Dit això, però, considero que els reconeixements han de sortir d’allà on toca. Existeixen guardons i premis nacionals i internacionals de gran prestigi del cinema, de la literatura, de la música, de l’esport…i és en l’espai reservat per a cadascú que hem de trobar aquests reconeixements. No és comparable, des del meu punt de vista, l’obra d’un escriptor com José Saramago, Gabriel García Márquez, Camilo José Cela o Dario Fo, entre d’altres, amb tota una vida dedicada a la creació literària, amb la d’un poeta de la música, per molt meravellós que sigui i per molts moments inoblidables que ens hagi fet i ens faci sentir. Un guardó com el Premi Nobel de literatura ha d’estar reservat a vides consagrades a les lletres.

 20. Sandra Abreu

  18 oct. 16
  17:54 #

  Quan vaig sentir per primera vegada que a Bob Dylan l’havian otorgat el premi Nobel de Literatura, em va quedar parada, com li va passar a molta gent. De seguida vaig pensar: El Nobel de literatura a un músic cantant? És clar, jo desconeixia que aquest senyor, a més de cantant era un gran compositor literari.

  Tal com vaig llegir, arran de la notícia, Bob Dylan des de l’any 1965 ha estat considerat per la premsa americana com el gran poeta del seu temps, ja que, des de l’inici de la seva carrera artística fins ara no ha parat de compondre cançons de gènere poètic.

  Potser hi ha altres compositors que poden haver merescut aquest premi, però no veig motiu per a què es critiqui que se li hagi otorgat a Bob Dylan, ja que també ha fet un gran treball.

 21. sginabreda

  23 oct. 16
  13:48 #

  Hola a tots! Gràcies per compartir les vostres opinions! Us deixo un enllaç que m’ha fet arribar la Lluïsa amb l’opinió de la M. Carme Roca sobre aquest tema:

  http://www.illadelsllibres.com/opinio-de-maria-carme-roca-the-answer-is-blowing-in-the-wind-nobel-dylan/

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

 • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
 • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
 • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
 • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
 • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes