Arxiu per maig, 2017

  • BÀSIC 2 (Sara) EL NOSTRE MÓN

    ELS COMPANYS DEL CURS BÀSIC 2 PRESENTEN ELS SEUS PAÏSOS I CIUTATS:

    Manu: Bordeus, França

    Juan David: Colòmbia

    Jenny, Carmen, Deisy: Hondures

    Luciano: Guadalajara, Mèxic

    Soraya: Béjar, Salamanca

    Quimet: Sevilla

    Safae: Alhucemas, Marroc

    Victoria: Moldàvia

    Paola: Lima, Perú

    Selene: Cusco, Perú

     

    Xavi: L’Havana, Cuba

    Fran: Castella la Manxa, Espanya

     

    Article complet

  • S1 (Sara) OBJECTES D’ABANS

    Penseu algun objecte que hagi quedat en desús (a classe ja n’hem dit uns quants: el telègraf, els cassets…) i feu-ne una descripció ben detallada.

    En aquest vídeo trobareu altres objectes que alguns de nosaltres fèiem servir de petits:

    El Retrovisor

    Si voleu veure més capítols d’aquest programa, podeu fer-ho a:

    Tots els programes 

     

    Aquests són alguns dels objectes obsolets que heu descrit vosaltres:

    LA SABATILLA DE LA MARE I

    LA SABATILLA DE LA MARE II

     

    i aquí en trobareu més:

    Museu d’objectes obsolets

     

    I, per últim, si teniu curiositat de veure què saben els nens d’avui en dia dels telèfon d’abans, no us perdeu aquest vídeo:

     

    Article complet

  • Lluís Llort visita el SLC de Sant Boi de Llobregat

    L’alumnat i i el voluntariat  del SLC de Sant Boi van assistir dijous 25 de maig a la xerrada de l’escriptor Lluís Llort.

    Lluís Llort signa les novel·les només com a Llort. Des del febrer del 1986 treballa al diari Avui, actualment El Punt Avui. Ha publicat centenars d’articles, molts d’informació, però la majoria d’opinió, creació o crítica; els últims quinze anys al suplement Cultura. Des del 1999, ha publicat deu novel·les i tretze títols infantils, ha participat en vuit llibres col·lectius de narracions i ha escrit una vintena de guions per a sèries d’humor de televisió.

    La xerrada va comptar amb l’assistència de 70 persones, entre alumnat i voluntariat, que van fer-li preguntes sobre el procés de creació de les seves novel·les, els personatges, les històries de les novel·les treballades a classe i les seves opinions sobre temes diversos. La xerrada va acabar amb la signatura de llibres per part de l’autor i una sessió de fotos.

    Volem donar les gràcies al Lluís LLort per la seva simpatia i la seva xerrada tan interessant.

     

    Missatge de Lluís Llort per a tothom

    Bon dia,

    Ara que ja he paït una mica la xerrada d’ahir, et vull enviar un agraïment perquè va ser molt agradable. Quan algú em llegeix, més vegades agrado que no, sembla ser (o els que no són elegants i no m’ho diuen…), però tot i això sóc un autor minoritari, dels que es mouen per les ombres de manera obligada. Conec a fons el sector des de molts angles i ara ja no tinc pretensions de res, només de passar-ho bé escrivint (com tants cops vaig repetir) i d’intentar compartir aquest gaudi amb els lectors que em triïn. Per això, banys d’ego inesperats com el d’ahir, són veritables vitamines!

    De veritat, mai acostumo a tenir tanta gent (adulta i voluntària) amb ganes d’escoltar-me, que riuen, que participen, que diuen que els agrada el que escric que, a més, estudien català (vaig flipar amb les noies de Madrid i Salamanca, i amb l’argentí, que en tan poc temps puguin llegir i parlar català –bé, ell es va tallar, però no hi fas res-). I molts heu llegit més d’un llibre meu i m’emociona. I aquell home que els ha llegit tots… buf, subidón brutal!

    I, per postres, cua perquè dediqui exemplars i que unes noies vulguin fer-se fer fotos amb mi “per fardar amb els amics” (per poc no em poso a aplaudir-les!). Em vau fer sentir com una estrella de Hollywood durant uns instants… Gràcies.

    La xerrada va ser força desestructurada, ho sento. Sovint vull dir massa coses alhora, encara més quan m’emociono veient que el receptor està atent… L’espontaneïtat té un preu i no sóc bon orador. Hauria de poder repetir i repetir com faig quan escric .

    Prou rotllo. En resum, que us agraeixo que hagueu demanat que vingui i que voldria que ho facis extensiu a les companyes i alumnes, fins allà on puguis/vulguis.

    Petons i salut per a tots

                     

     


    SLC de Sant Boi de Llobregat

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Passejada guiada per Sant Boi i el riu Llobregat

    Com a cloenda de les dues edicions del Voluntariat per la llengua i dels cursos de català hem organitzat una visita guiada pel nucli antic de Sant Boi de Llobregat i per la passera del riu Llobregat, el canal i les restes del primer pont del carrilet. La visita anirà a càrrec de Jaume Sans, geògraf i gran coneixedor de la història de Sant Boi de Llobregat. Passarem una estona agradable i aprendrem moltes coses de la nostra ciutat.

    Passejada guiada per Sant Boi i el riu Llobregat

    • Dia: divendres 16 de juny
    • Hora: 18 h
    • Punt de trobada: a la plaça de l’Ajuntament
    • Preu: gratuït
    • Inscripcions fins al 31 de juny: 93 652 94 84 – santboi@cpnl.cat

    Us hi esperem!

    Article complet

  • Visita guiada al monestir de Sant Pau del Camp

     

     

    Visita guiada al monestir de Sant Pau del Camp

    Divendres 19 de maig, un grup d’alumnes i participants al VxL del SLC de Sant Boi va gaudir de la visita guiada al monestir de Sant Pau del Camp de la mà de Jordi- Xavier Romero, guia i col·laborador del monestir. Amb ell vam aprendre moltes coses sobre aquest edifici religiós (història, arquitectura, etc.). Va ser una visita molt amena i interessant que ens va descobrir una joia del romànic desconeguda per a nosaltres.

       

       

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • El Bàsic 1 i l’Elemental 3 es presenten!

    El Bàsic 1 i l’Elemental 3, que sempre comparteixen horari, avui han compartit, també, aula. I ens ho hem passat molt bé!

    En primer lloc hem fet les presentacions: uns quants representants del Bàsic 1 han presentat el grup als companys de l’Elemental 3 i després ho han fet els companys de l’Elemental 3.

    I ho han fet així de bé:

    Presentació Bàsic 1

    Presentació Elemental 3

     

    Després hem preparat algunes preguntes per fer-li a un antic alumne, Emerson Alves, que ha vingut a fer-nos una xerrada sobre la seva experiència a Catalunya i amb el català.

    Així ens hem agrupat per pensar algunes preguntes:

    L’Emerson ens ha explicat la seva experiència. Ja fa més d’una dècada que va arribar del Brasil i de seguida va començar el Bàsic 1 de català i no va parar fins acabar Suficiència 3. I n’està molt content!

     

     

    Article complet

  • Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans

    Després de la Gramàtica de la llengua catalana, l’Institut d’Estudis Catalans acaba  de publicar l’Ortografia catalana, que estarà disponible a totes les llibreries a principis de juny. De moment, us la podeu descarregar sencera des d’aquí.

    L’Ortografia catalana recull els canvis ortogràfics aprovats per la Secció Filològica el 24 d’octubre de 2016, que ja hem comentat en entrades anteriors d’aquest mateix blog.

    Entre els més significatius podem destacar la reducció del nombre dels accents diacrítics, alguns aspectes de l’ortografia de la erra doble i alguns usos del guionet en mots compostos i prefixats.

    Notícia de l’Institut d’Estudis Catalans

     

    Article complet

  • T’agraden les parelles ben avingudes? Al Voluntariat per la llengua, sí!

    T’agraden les parelles ben avingudes?

    Tens ganes de parlar en català amb gent que l’està aprenent? Fes-te voluntari per la llengua. Ara també virtual! Visita l’adreçavxl.cat

    Necessites practicar el català? Inscriu-te al Voluntariat per la llengua. Ara també virtual. Visita l’adreça vxl.cat

     

    T’agraden les parelles ben avingudes? Al Voluntariat per la llengua, sí! La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) han iniciat una acció de difusió del Voluntariat per la llengua (VXL) amb l’objectiu de promoure aquest programa i donar a conèixer que té una nova modalitat virtual, pensada per a persones que, per la distància geogràfica, no poden coincidir presencialment. L’eix central de la campanya és un vídeo amb parelles ben avingudes que convida a inscriure’s al programa.
    Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. El compromís de les parelles lingüístiques és trobar-se una hora la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar, en català, del que vulguin en un context distès, el dia i l’hora que els vagi bé. Amb la modalitat virtual, ho podran fer des d’un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui.

     

    Per participar al programa cal ser major d’edat i indicar l’opció escollida entre la modalitat virtual, la presencial o ambdues.

    vxl.eramprunyà

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Lliurament del premi del concurs Una foto i un rodolí, que Sant Jordi ja és aquí!

    Entre totes les persones que van participar al concurs Una foto i un rodolí, que Sant Jordi ja és aquí! s’ha sortejat un val de 25 euros per bescanviar per llibres en català.

    La guanyadora del sorteig ha estat Noemí Fernández, alumna del nivell Intermedi 2 del SLC de Sant Boi de Llobregat. La professora del curs, Mireia Mestres, li ha lliurat el premi a classe.

    Article complet

  • Xerrada de l’escriptor Lluís Llort per a l’alumnat i el voluntariat del SLC de Sant Boi

    Sala d’actes de L’Olivera, pl. Montserrat Roig, 1
    Sant Boi de Llobregat
    Gràcies al programa “Autors a les aules” de la Generalitat de Catalunya, l’escriptor Lluís Llort compartirà una estona amb l’alumnat i el voluntariat del SLC de Sant Boi.

    Lluís Llort signa les novel·les només com a Llort. Des del febrer del 1986 treballa al diari Avui, actualment El Punt Avui. Ha publicat centenars d’articles, molts d’informació, però la majoria d’opinió, creació o crítica; els últims quinze anys al suplement Cultura.

    Des del 1999, ha publicat deu novel·les i tretze títols infantils, ha participat en vuit llibres col·lectius de narracions i ha escrit una vintena de guions per a sèries d’humor de televisió. Les seves novel·les més recents són: Herències col·laterals (2014), Sota l’asfalt (2015) i No n’estiguis tan segur (2016).

    La xerrada es farà el dijous 25 de maig, a les 18 h, a la Sala d’Actes de L’Olivera.

    Per poder assistir a la xerrada cal fer la  inscripció prèvia del 2 al 24 de maig:

    • Si sou alumnes podeu fer la inscripció a l’aula.
    • Si participeu al VxL podeu fer la inscripció:
      • per telèfon: 93 652 95 85
      • per correu electrònic: santboi@cpnl.cat

    Xerrada de l'escriptor Lluís Llort per a l'alumnat i el voluntariat del SLC de Sant Boi

    Article complet

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

  • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
  • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
  • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
  • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
  • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes