• Suficiència 3 Per Carnaval ens disfressem tots igual?

  Carnaval, Amics de les Arts

   

  Tots sabem que les escoles tenen maneres molt diverses de celebrar aquesta festa. En algunes escoles es tria un tema i tots els cursos preparen a classe alguna disfressa relacionada amb aquest tema. En altres escoles el tema és totalment lliure i cadascú porta la seva disfressa de casa.

  I vosaltres, com ho veieu?

  Deixeu les vostres opinions a l’apartat de comentaris (mínim 100 paraules).

   

 1. Vicky Ruiz

  07 Feb 18
  19:40 #

  Per Carnaval ens disfressem tots igual?

  L´època del carnaval és una mica boja, a mi personalment m´agrada molt, tots tenim una mica de nens dintre nostre, i trobo que és una bona excusa per desfogar-nos una mica.
  Però sempre hi ha qui li agrada marcar diferencies. Evidentment no tots ens disfressem igual, igual que no portem el mateix tipus de roba els dies que no anem disfressats. A les escoles intenten que aquestes diferencies no és notin gaire i per això normalment fan ells les disfresses, la qual cosa em sembla molt bé, perquè així els pares també descansem una mica. A l´escola de la meva filla per exemple durant dos anys seguits ho fa l´escola, però al tercer l´has de portar de casa i així tenen a aquets pares que volen destacar contents i ells també descansen.
  Per això hem d´explicar als nostres fills que l´important del carnaval és riure de nosaltres mateixos i que amb qualsevol cosa i una mica d´imaginació puguem gaudir molt i passar-ho molt bé.
  Vicky

 2. Juan Viñas

  08 Feb 18
  17:36 #

  Per Carnaval ens disfrassem tots igual?
  Com ja fa molts anys que els meus “nens” já no van a l’escola, casi no recordo com anaven disfrassats per el Carnaval.
  De totes maneres, això va ser en al Brasil on el Carnaval es celebre molt més pels carrers de què a les escoles.
  I per què això? Es que moltes vegadas les classes encara no han começat quan és la temporada del Carnaval ja que aquesta és una festa que no té data determinada i que depèn de quan cau la Setmana Santa. Normalment els més petits encara están de vacances escolars, ja que és l’estiu.
  Em algun any que el Carnaval ha estat durant la temporada escolar podria dir que depèn de cadascuna de les escoles. Hi han escoles que no fan rès i d’altres que durant tota la setmana, els nens cada dia van disfrassats d’un personatge. Els més populars sempre són els superherois, però sempre hi ha qui fa disfresses especials cada any i així pugue ser diferent dels altres.

  1. Carles

   18 Feb 18
   19:15 #

   EN CARNESTOLTES ES FA GRAN
   Ja hi tornem a ser. Fa quatre dies que vam poder escapar pels pèls de les Festes de Nadal fent una cavalcada reial espectacular i ja hem de tornar a trencar-nos el cap per no fer el ridícul aquest cap de setmana de disbauxa. I ara és quan ens preguntem…es pot fer el ridícul per Carnestoltes? Indubtablement cal respondre: SÍ.
   Aquella cosa que ens deien de petits amb tota la bona intenció…això ho arreglem amb quatre bosses d’escombraries de colors, una caixa de cartró i una dotzena de retoladors Carioca, avui ja no és vàlid. Hem de ser originals, anar de vint-i-un botons i, sobretot, gastar-nos una pasta. La típica fitxa de dòmino de cartró que servia perquè la colla fes una partideta improvisada al mig de la plaça, està més vista que la Belén Esteban vestida de xandall. I els Barrufets amb bosses de plàstic blau ja fan plorar. Com a mínim, si vols fer servir materials assequibles, has de folrar-te de seda daurada o gastar-te una pila de pots de pintura de cotxe i vestir de R2D2 o, si no vols feina, anar al Tall Britànic i tirar de Visa per adquirir un Darth Vader d’impressió, equipat amb micròfon al casc i una espasa làser de tallar pernil.
   Ens hem tornat bojos. De jovenet era assidu al Carnaval de Vilanova perquè al nostre poble no se’n feia. Només hi havia el Carnaval del Rugbi a l’Ateneu i era privatiu i d’aforament limitat. A Vilanova era al carrer, obert a tothom. Hi anàvem una bona colla de Sant Boi amb disfresses senzilles, però efectives. No calia gastar-se gaires diners, que llavors tampoc en teníem, només calia imaginació i moltes ganes de passar-ho bé. I aquesta era la fórmula màgica que donava millor resultat. Amb una bata blanca tacada de vermell, un estetoscopi de fireta i un embut al cap resultaves un doctor impecable i amb un llençol estripat i un parell de cintes de colors vesties un xeic àrab de primera. Fins i tot havia vist algú vestit de rei de la selva amb un banyador i un tros de liana al coll en ple més de febrer. Ara has de ser un perfecte doctor d’urgències amb la sala d’operacions a collibé o el mateix doble del president Donald Trump amagat darrera deu metres del mur mexicà per fer patxoca.
   Carnestoltes vol dir amistat, llibertat, transgressió puntual, divertiment. Sembla que moltes escoles se n’han anat adonant i procuren que els nostres petits aprenguin d’aquests valors, però, per desgràcia, hi ha molts pares que prefereixen lluir els seus fills amb disfresses llampants que fer-los passar una bona estona. No hem d’intentar imitar les colles de samba de Rio, ni voler portar la millor disfressa de la nit. Passem-ho bé fent riure els altres i nosaltres també gaudirem de la festa, aquesta és la clau per tornar a rejovenir la festa i a nosaltres mateixos, ni que sigui per unes hores.

 3. Angie

  10 Feb 18
  2:16 #

  Jo sóc fan del carnaval, envejo les ciutats que encara mantenen ben arrelada aquesta bonica tradició, els seus ciutadans implicant-se i expressant-se amb total llibertat, ben conjuntats sense importar l’edat, fent-te arribar la seva disbauxa de pensaments.

  Ja deus imaginar per on deu anar la meva contestació:
  Per Carnaval ens disfressem tots igual? M’encanta pensar que els nens s’ho prenen com un joc a l’escola, compartint, gaudint, preparant i veient el resultat del seu treball com amb qualsevol material senzill es pot treure un vestit en grup tan original i graciós que els pot aporta a ells i els observants un resultat tan grandiós.

 4. Mónica Díaz

  10 Feb 18
  14:39 #

  Que dies més colorits, de molta gresca, espontaneÏtat, amb molta expressió i imaginació, això es la festa del carnaval m’agrada molt viure-la i veure els nenes i adults gaudint d’aquests dias divertits tot i que fa fred,ens disfressem i surtim al carrer , els nenes en la escola ja treballen els disfreses iguals o diferents tant se val l’important és que ho fan amb materials reciclats fa temps que moltes escolas participen d’aquest projecte i crec que ès una molt bona idea i esperem que siguin fent-lo altres més i així aprofitar per transmetre valors com el compartir, la amistat i el treball en equip sent el veritable sentit d’aquesta festa a més a més reutilitzar materials amb molta creativitat i sobre tot fer-lo a la escola ja va bé que els també s’impliquin és un respir per nosaltres els pares.
  Que visquin les festes del carnaval!!!!!

 5. Montse

  10 Feb 18
  19:47 #

  El carnestoltes es una festa pagana per celebrar-ho tot.
  Actualment el carnestoltes és la major festa que hi ha al món plena de color i alegria, on podem passar-ho bé sense limitacions.
  Penso que la seva evolució ha estat tan imponent que actualment el tot s’hi val s’ha convertit en un disbarat on els excessos ens porten a tenir contratemps moltes vegades irreparables.
  No oblidem que darrere de les màscares i disfresses amaguem els nostres més íntims desitjos subconscients, i que la festa ens ajuda a treure tot el bo o el dolent que guardem en el nostre bagul intern.
  Per tant, el millor és gaudir del carnaval acompanyats o participant d’una bona comparsa que ens convidi a treure el millor de nosaltres mateixos, ballant, rient, compartint la màgia i el color que ens ofereix la festa més boja de tots els temps.

  Montse Salmerón

 6. Verónica Pérez Albarrán

  11 Feb 18
  13:53 #

  Ens disfressem tots igual o cadascun diferent?

  M’encanta el carnestoltes i personalment el que hi hagi una temàtica em sembla molt divertit i és una manera de permetre la creativitat individual dins d’un tema comú.

  Crec que és fantàstic que els nens en els col·legis facin les seves pròpies disfresses juntes ja que desenvolupa la seva creativitat, el treball en equip i que sentin el carnestoltes com a propi. De vegades les despeses en disfresses són exagerats i no em sembla que hi hagi necessitat si tant els professors, com els pares ajudem i facilitem el que els nens utilitzin la imaginació i siguin creatius.

  L’anar tots vestits iguals, si realment els vestits són iguals, em sembla que pot ser divertit però en cas contrari crec que pot causar en els nens comparacions innecessàries ja que sol passar la disfressa perquè els pares realitzen o intentin realitzar cadascun la millor disfressa. Alguna cosa diferent és si es participa en alguna competició.

  Per resumir, l’usar una temàtica on se de llibertat per triar la disfressa i s’incentivi el realitzar un treball manual crec que és el més educatiu, la qual cosa més es recordarà amb els anys i sens dubte el més divertit.

  A gaudir del carnestoltes!

 7. Daniel

  11 Feb 18
  16:51 #

  El proper dijous 11 de febrer és la festa de Carnaval, el esdeveniment que anuncia el inici de la Quaresma. En les escoles es prepara aquest dia amb alegria i somriure, els nens i les nenes tenen l’oportunitat de ser personatges de conte, gaudint d’activitats diferents que estimulen la seva esplèndida imaginació.

  Però dins de la educació infantil el professorat hauria d’inculcar i animar a que les disfresses comencin i terminin a classe, i aconseguint deixar de costat la rivalitat entre els infants sobre qui porta la millor disfressa de botiga. També penso que es podria realitzar dins de una altra data més càlida ja que la tradició es important però sempre es pot modificar i fer-ho amb un clima mes favorable pels nadons gaudiria de millor resultats, ja que a principis de any fa molt de fred i és millor no jugar amb foc amb els refredats.

  I tot això disfresseu-vos i gaudiu de la bona festa.

 8. Olga Martorell Pujol

  11 Feb 18
  20:05 #

  A l’escola es celebra el Carnaval des de ja fa molts anys. Tant si el tema és general com si es lliure, els nens disfruten somiant que son personatges diferents.

  Personalment, jo prefereixo triar una temàtica general i que cada classe formi part d’un grup concret de disfresses. D’aquesta forma cada classe és protagonista, tot i que després, cada nen porta de casa el que pot I vol.

  Recordó que a la meva escola escollíem temàtica i a les classes de Plàstica aprofitàvem per confeccionar les disfresses. Així, totes anàvem iguals, com si fóssim d’un grup d’una rua de carnaval de carrer. Però el que valoràvem era que les disfresses les havíem fet nosaltres, eren pròpies, i això tenia molt valor, a més ho fèiem amb materials econòmics i reciclables. I que hem de dir de les nostres mares! elles contentes perquè no havien de pensar en comprar o fer rés, tan solament de que portésim els materials necessaris per fer la disfressa a l’escola.

  A mi m’agrada molt aquesta idea. És una forma d’implicar als alumnes en l’aprenentatge de crear, transformar i gaudir per tal d’elaborar la millor disfressa casolana.

 9. Rubén Díaz Ríos

  11 Feb 18
  20:28 #

  Sóc del parer que a l’escoles s’ha de fer una festa de disfresses educativa, proporcionar coneixements, per exemple, sobre el medi ambient i aprofitar el temps. Si ho pensem bé, qualsevol tema que es vulgui ensenyar a la canalla serà molt més fàcil de transmetre’l amb l’ajuda de les diferents classes, ja que n’hi ha moltes i això permetrà als professor encetar un tema i arribar fins a el final.

  També crec que amb els pares els joves s’han de disfressar dallò que més els hi agradi, que tinguin la sensació, magnífica i excitant, de sentir-se com els personatges que tant admiren.

  En resum, que enlloc pari la festa.

 10. RAÜL FAJARDO

  11 Feb 18
  23:09 #

  En el meu cas visc la festa des de que estic aquí en Catalunya, ja que on viva abans no era una festa tan típica i en els col·legis no es feia pràcticament res.
  Un cop vaig arribar em van dir a la feina que m’havia de disfressar, no m’agradava la idea però ho había de fer.Al tercer any una nena de set anys em va dir que feia el ridícul, tot i així cada cop m’agrada més, val la pena perque veig que els nens ho passen molt bé, els veig molt il·lusionats.Quan els hi pregunto de què aniran disfressats em diuen d’alguna cosa que els hi agrada i que a més a més coincideix una mica amb la seva personalitat.
  Penso que és una manera d’expressar-se d’un mode diferent i que s’ha de fer amb llibertat, escollint el que ells volent.Opino que pot ajudar a reforçar la seva autoestima, l’autonomia i personalitat, escollint per un dia el que volen ser.
  Unes festes màgiques!

 11. MariCarmen Pérez Caselles

  11 Feb 18
  23:20 #

  La veritat és que no veig bé que l’escola dediqui tota una setmana a aquesta festa de carnaval. Penso que totes aquestes activitats que es fan des del col-legi, podrien fer-se’n com extraescolars, i aprofitar aquests temps per a estudiar. Pot ser els mestres podrien utilitzar el carnaval com centre de interés per ensenyar, però no per a fer festa durant l’horari escolar.
  Sobre el tema de anar tots disfressats iguals o diferents crec que tant una idea com l’altra poden tenir beneficis. D’una banda que tota una classe decideixin anar disfressats d’un mateix tema, pot ser bonic i dona una sensació als nens de pertenència al grup. I per una altra que cada nen vagi diferent pot ser una oportunitat per la creativitat però es corre el risc de potènciar la competitivitat de qui el fa millor, i aixó anul-la l’ambient de festa, i també deixa en evidència quins nens inverteixen més diners en la disfressa, ja sigui comprada o feta a casa, perquè inclòs fent-la a casa també pot implicar invertir diners en materials.

 12. Maria Jose Alvarez

  15 Feb 18
  17:56 #

  CARNESTOLTES

  Que comenci la festa!
  El Carnestoltes és una gran festa que té una tradició popular molt arrelada.
  En alguns pobles i ciutats és festiu dimarts de Carnaval o, com es diu a Galícia, O entroido.
  Hi ha molta gent que es prepara les disfresses amb gran alegria perquè aquest dia és molt especial.
  Quan acaba el carnestoltes ja comencen a pensar en el proper.
  Al meu poble hi ha una tradició molt forta per Carnaval, la qual cosa s´ha transmès de pares a fills
  des de fa molts anys. Encara que va estar prohibit en altres temps, per sort ja s´ha recuperat.
  Aquesta festa no s’ entén sense el corresponent àpat molt variat: Bullit, lacón amb grelos i de postres bunyols, rosquilles i orelles entre altres.
  Hi ha festes que uneixen la gent, aquesta és un gran exemple de complicitat i alegria en els pobles, ciutats i països de tot el món.
  Llarga vida al Carnestoltes!

 13. Jose Antonio Ibáñez

  15 Feb 18
  20:37 #

  És temps de Carnaval i els nens es disfressen a moltes escoles. Jo puc parlar de tres escoles, a una van les meves filles i de les altres dues en puc parlar perquè conec pares que hi porten el seus fills.
  A la primera, cada classe tria un tema i els nens es disfressen segons aquest tema. Això suposa una despesa que pot ser més o menys important segons el tema triat, i encara més si tens dos o tres fills. Un altre problema es trobar la disfressa, és fàcil que s’esgotin perquè són vint o trenta alumnes per classe. A més sempre hi ha algun nen a qui no li agrada el tema.
  A la segona escola, el tema és lliure i cada alumne pot anar vestit com vulgui. Ara la despesa ja depèn de cada família. La disfressa pot ser únicament un complement, una perruca, una corbata o un maquillatge, o una disfressa completa.
  A la tercera escola els nens ni tan sols es disfressen, fan una excursió sense disfresses.
  Jo penso que, encara que la primera opció, on es tria un tema per classe, és més lluent, la segona escola, on el tema es lliure, és la millor opció perquè permet als nens disfressar-se segons les seves possibilitats i fan més ús de la seva imaginació.

 14. cristina

  15 Feb 18
  23:36 #

  Carnestoltes grans i petits
  El carnestoltes és el dia més emblemàtic per als professors i els nens a l’escola . És un dia de musica i diversió on podem deixar a la persona que som per unes hores i disfressar-nos del nostre personatge preferit i gaudir-ne.
  Algunes escoles organitzen rues, n’hi ha d’altres que gaudeixen de festes al pavelló i fan balls amb els nens.
  Els nens durant una setmana porten a l’escola disfresses diferents com les cares pintades,sabates diferents, barrets, etc.
  Però el divendres és el gran dia i tothom va disfressat. Com hi ha moltes classes i gustos diferents, hi ha alguns cursos que aniran tots iguals i uns d’ altres diferents .
  Ara bé, penso que les disfresses es gaudeixen més quan són fetes que no quan és compren, perquè no tan sols gaudeixes quan te la poses, sinó també quan l’ estàs fent amb els teus fills o professors.
  Carnaval,carnaval, carnaval T’estimooo! la,la,la

 15. Natalia Castillo

  16 Feb 18
  23:15 #

  Crec que els infants gaudeixen disfressant-se sempre i ja ho fan moltes vegades al llarg de l’any fora de l’àmbit escolar i així expressen tot allò que necessiten o volen a través de diferents rols que interpreten sols, amb els seus germans o amics.
  Dins de l’escola em sembla bé que els nens per un dia vagin tots amb una mateixa disfressa, penso que una temàtica comuna enforteix la relació de grup i fa que per un dia tots siguin allò que representa la seva classe. A l’escola del meu fill la temàtica és de científics i com la seva classe és la de “les bombetes” aniran tots disfressats de bombetes i segur que gaudiran veient com tots simbolitzen allò que se’ls ha anat explicant durant la setmana de Carnestoltes.

 16. Marvin

  18 Feb 18
  15:37 #

  Carnestoltes és una festa que no només la poden gaudir els més menuts de casa, al contrari, és una festa de la qual tothom pot gaudir: família, escola, amics. És cert que avui a les escoles se celebra des d’un punt de vista més educatiu, cultural i això permet que no sigui només una festa per disfressar-se i per veure quina disfressa és la més bonica (o cara) sinó perquè els educadors treballin aspectes de l’educació en valors que no es poden treballar amb els nens i nenes asseguts a la cadira. Aspectes com l’empatia, el respecte (a qui sigui diferent), a estimar-se a ells mateixos, etc.

  Penso que aquestes festivitats, encara que no siguin pròpia del país, deixen la porta oberta a gaudir de tradicions dins d’una mateixa ciutat o població i fins i tot de tradicions dins de cada nucli familiar.

 17. Encarna

  18 Feb 18
  17:02 #

  Jo considero que el Carnestoltes és una festa divertida plena de color, on la
  imaginació és fonamental a l’hora d’elegir una disfressa. Els més importants
  són els de Brasil , Venècia i de les Illes Canàries.
  La gran majoria d’escoles agafen un tema, i els nens col·laboren en la confecció
  de les disfresses, aprenen a treballar en equip i aporten idees , es diverteixen
  i comparteixen experiències noves.
  És important la participació dels pares i mares quan són petits, és una gran alegria
  per a ells sortir a la rua de la escola.
  Finalment he de dir que és una festa que es celebra en gran part del món.

  Encarna Manzanares

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Intermedi-suficiència


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

 • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
 • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
 • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
 • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
 • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes