• S3 Dietari 24/10/13

     

    skateDesprés de saludar-nos amb una mica més de confiança que els primers dies (per a satisfacció d’aquells que demanaven una mica més de “caliu”) vam començar la classe completant l’última part de l’exercici de complement directe, que havíem deixat sense finalitzar el dia anterior. Els casos més peculiars van ser:

     

    –  Les teves consideracions, les hem tingut en compte/ Les teves consideracions, les hem tingudes en compte.

    (Hi ha una tolerància per part de l’Institut en relació a l’omissió de la concordança de gènere. Encara que la primera no és correcta l’Institut l’accepta i aplica “si són més forts que tu, uneix-t’hi”.)

    – Quan la substitució afecta una frase i no a un substantiu, el pronom a usar és “ho”, no “lo”.

    – “lo” només es posa darrere del verb: “acompanyar-lo”, mai davant.

    Just després vam tornar al tema de l’article d’opinió sobre l’skateboard, que venim desenvolupant des de fa un parell de dies.
    Vam comentar que a l’hora d’escriure un article d’opinió, encara que sembli obvi, és necessari tenir una opinió sòlida, per això vam dedicar una estona a pensar individualment tres arguments propis. La idea era que construíssim arguments sòlids que es poguessin sotmetre a la crítica dels nostres companys, vam comentar aquests arguments amb ells i vam debatre la seva coherència. En el cas del nostre grup, dos de nosaltres hem coincidit a defensar la llibertat d’utilització dels espais públics mentre que els altres dos companys han defensat el dret dels ciutadans a l’ordre públic.
    Tot seguit hem parlat d’un recurs gramatical que podem fer servir per donar èmfasi als arguments i que consisteix a canviar l’ordre de la frase per posar primer l’element sobre el que volem incidir. Aquest recurs s’ha d’utilitzar de forma molt puntual perquè no perdi sentit.

    A continuació, vam repassar les parts de l’article d’opinió. I vam definir una estructura:

    1.   Títol

    2.   Introducció (Retrat de la situació)

    3.   Tesi: opinió breu (Crec que estic a favor / opino que / penso que…)

    4.   Argumentació (tres arguments)

    4.1 Arg. 1 D’una banda / en primer lloc…

    4.2 Arg. 2 D’altra banda / en segon lloc / cal no oblidar que…

    4.3 Arg. 3 Així mateix / també cal dir…

    5.   Conclusió (Per tant / per concloure / així doncs…)

    Per últim vam parlar de la h aspirada i la h muda i vam diferenciar la seva pronúncia depenent de si són mots catalans, manlleus adaptats o manlleus no adaptats i derivats.

    Finalment vàrem comentar la prova final; alguns ja han començat a treballar-la amb els exemples del bloc del CPNL, i se’ns ha previngut davant la temptació de no fer fair play (manlleu no adaptat) i plagiar textos quan ja se sàpiga el tema general de la prova.

    Ens han posat de deures fer un article d’opinió sobre l’skateboard, de 180 paraules i encara hem tingut temps per comentar què ens semblen les classes i descobrir que estem tots molt contents.

    Esperem que us serveixi d’ajuda.

    Juncal i Joseba

     

    Print Friendly, PDF & Email
  1. Gloria

    27 oct. 13
    16:38 #

    L’augment dels Skaters a la ciutat
    Segon els estudis realitzats per l’Ajuntament, hi ha hagut un increment considerable de la pràctica d’aquest sport per tota la ciutat. Això fa que hi hagués alguns problemes, tant de convivència amb els vianants, com amb el desgast del mobiliari urbà. Per aquests motius l’Ajuntament ha decidit prendre mesures per regular aquesta activitat en els espais públics.
    Penso que els espais públics són això, públics, i per tant poden ser utilitzats per tota la citadania, sempre que es respecten unes normes bàsiques de convivència.
    En primer lloc, l’Ajuntament hi hauria d’habilitar espais específics per el desemvolupament d’aquesta activitat.
    En segon lloc, s’hi ha d’informar els Skaters, de les mesures que es posaran en marxa per evitar que aquesta activitat, es practiqui fora dels espais habilitats per a tal efecte (multes, etc.).
    Per tant, estic d’acord amb què l’Ajuntament prengui les mesures necessàries per a què es pugui practicar aquest esport, sense interferir en la vida diària de la ciutadania, ja que cal no oblidar que és una pràctica cada vegada més expandida.

  2. Gràcia

    29 oct. 13
    2:38 #

    L´SKATE: FESTA O MALSON?
    Actualment, hi ha cada vegada més gent que practica el patinatge o skate, amb més freqüència, d´un temps ençà els carrers de la ciutat estan plens d´aquesta activitat.

    Crec que, ha sorgit un nou grup social, són molts els que han assumit una nova forma de vida amb l´skate, per això mateix, penso que hem de regular aquesta activitat.
    En primer lloc, l´skate neix al voltant dels anys 60, i és una derivació del surf, a més a més, es practica als carrers, i és aquest punt on sorgeix la problemàtica.
    D´una banda, hi ha gent que pensa que l´skate és un esport que li dona vida a les ciutats, i que la seva pràctica hauria de ser lliure.
    D´altra banda, hi ha un corrent contrari, que pensa que l´ús que fam dels carrers i del mobiliari urbà ès dolent. A més són un perill per als vianants ( gent gran , petits….)

    Per tant, jo limitaria la pràctica de l´skate a punts concrets de la ciutat i donaria suport per fer trobades, festes i competicions- així la gent que li agrada pot gaudir d´aquesta activitat, i la gent que vol sentir-se segura a la vorera pot caminar tranquil.la per la seva ciutat.


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share