• Suficiència 2. El text explicatiu

    Bacallà
    www.flickr.com/photos/25039539@N05

    pollastre
    www.flickr.com/photos/62681247@N00
    Plàtan verd
    www.flickr.com/photos/praiadofrances
    Tomàquet
    www.flickr.com/photos/rofi

    Hola, companys,

    Les receptes de cuina que vam elaborar la setmana passada (per llepar-se els dits) van donar molt joc a la classe de dilluns passat. Amb els mateixos grups vam fer la presentació dels plats elaborats on vam aprendre curiositats i anècdotes molt interessants sobre els ingredients estrella de cada recepta.
    EL TOMÀQUET: Els primers fruits que arribaren a Europa eren de color groc cosa que explicaria el seu nom italià de pomodoro (poma d’or). Actualment es considera un eficaç protector contra el càncer.
    EL POLLASTRE: Es pensa segons estudis que la domesticació de les gallines i dels pollastres hauria pogut originar-se en una regió que avui és l’Índia probablement 2.000 anys a C.
    El PLÀTAN VERD: Es consumeix cuit perquè el plàtan de fregir cru és indigest; es manipula com una hortalissa. L’origen és asiàtic i es cultiva a totes les regions tropicals i subtropicals d’Amèrica.
    EL BACALLÀ: El bacallà sec va permetre durant segles a nombroses poblacions continentals europees disposar de reserves proteiques. De fet molts dels viatges dels navegants ibèrics no haurien estat possibles sense comptar amb aquest producte. El bacallà és capaç de pondre 7 milions d’ous.
    Com diu el refrany: mai te’n vas al llit sense saber una cosa nova.
    Finalment, vam consultar l’origen i el significat del nom de:
    Castelldefels En la documentació antiga Castrum Felix (S. X), grafia aglutinada de castell de Fels (Fèlix).
    Viladecans En la documentació antiga Villa de Cans (s. XII), grafia aglutinada de vila de cans, en el sentit de vila on es crien gossos probablement de caça.
    Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya

    Vam començar la classe del dimecres repassant els errors que vam tenir en el text explicatiu individual que la Neus va portar per corregir.
    Després vam acabar de corregir l’exercici de les coques d’anís, que va ser una mica complicat. Cal destacar que el pronom LI no acostuma a sortir en les receptes de cuina, perquè substitueix un CI (que normalment és un ésser viu).
    A continuació vam corregir un altre exercici que hi havia pendent sobre l’ús correcte del gerundi. Va ser una verdadera feina de negres! La Neus ens va donar unes pautes a seguir i un consell: “Si posem un gerundi hem d’estar molt segurs que està bé. Si no ho veiem clar, no hem d’ arriscar-nos-hi, i intentar expressar-nos d’una altra manera”.
    Cliqueu Usos correctes i incorrectes del gerundi

    També la Neus ens va donar un foli amb exercicis d’oracions condicionals i en grup tots els companys vam fer l’exercici núm. 17. L’exercici núm. 217 s’ha de fer a casa per al proper dia.
    La profe ens va explicar les diferents concordances en les oracions condicionals segons el tipus d’hipòtesis.
    Hipòtesi necessària:
    Si ens toca la grossa de Nadal, comprarem una caseta amb hortet. (Present d’Indicatiu — Futur)

    Hipòtesi possible:
    Si ens toqués la grossa de Nadal, compraríem una caseta amb hortet. (Imperfet de Subjuntiu o d’Indicatiu — Condicional Simple)

    Hipòtesi impossible:
    Si ens hagués tocat la grossa de Nadal, hauríem comprat una caseta amb hortet. (Plusquamperfet de Subjuntiu — Condicional Perfet o Compost)

    Si voleu practicar més: Correlacions de temps verbals (Activ. 16)

    Seguidament, ens va donar un altre foli de Pronoms Relatius. També en grup vam resoldre l’exercici núm. 1.
    Hauríem de consultar i mirar les pàg. 123-129 del dossier Els Pronoms Relatius, ja que la setmana que ve començarem amb aquest tema.
    Hi ha molta informació i ens pot confondre, sisplau no us atabaleu, la Neus ho explicarà el proper dilluns. (No sé si confieu massa en mi!)

    Finalment, vull recordar-vos que tenim una important missió: El cartell de la cloenda del curs de català 2013 – 2014 i s’han de portar idees per fer-lo entre tots.

    Bon cap de setmana!

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share