• Suficiència 3. Petits tastos

    En primer lloc, benvinguts i benvingudes a l’S3. Vinga va, que ja som al final del procés!
    Començo amb una cançó (vaig dir que era Sau i era Sopa de Cabra!!!):

    Cliqueu Lletra L’Empordà (Sopa de Cabra)
    Veureu que us he marcat algunes expressions o frases fetes que van sortir a classe:

    estar tocat [o estar tocat del cap, o estar tocat de l’ala, o estar tocat del bolet]:
    Ésser boig, no ésser-hi tot. (OPTIMOT)

    no tocar-hi: No tenir seny, no entendre les coses. (OPTIMOT)
    Tocar el que no sona

    Després d’aquest inici engrescador (això espero) us facilito els enllaços de la prova de l’S3 que hi ha a la pàg. del CPNL:
    Estructura de la prova S3
    Prova S3
    Model de correcció S3
    Àudio S3

    Vam començar a negociar com mantindríem la nota de curs (20 punts). Dimarts que ve us en presento la versió definitiva, perquè em digueu què us sembla.

    D’altra banda, entrant ja en matèria, us vaig presentar el text argumentatiu a partir d’un escrit de Josep M. Espinàs i vau contestar oralment aquestes preguntes (Llengua catalana.Suficiència 3. Ed. Barcanova pàg. 54, 55):

    1. Pensa en què és el que, habitualment, t’impulsa a formular una opinió. Quins són els temes que et resulten més estimulants? Vaig recollir un munt de temes:TEMES (1)

    2. En quina situació tens més tendència a expressar les teves idees: a la feina, amb la família, amb amics, en reunions de veïns?
    En general, donem la nostra opinió més aviat oralment i en àmbits familiars. De vegades, també a la feina.

    3. Has redactat mai un article d’opinió? Amb quin objectiu?
    A la classe, poques persones han redactat un article d’opinió o han publicat una carta al director.

    Aquest exercici em va servir per constatar quin ha estat fins ara l’ús pràctic, a la vostra vida quotidiana, del que anomenem text argumentatiu.

    Pel que fa a continguts més gramaticals, vam començar repassant algunes qüestions sobre els complements del verb i l’ús dels pronoms febles.
    Els sintagmes (Sintagmes en general activ. 2;Què són… activ. 1; Com estan… activ. 2,3,4 i 5)
    I també sobre els sons oclusius:
    Classificació dels sons

    Si teniu dubtes, els espero al blog o a classe. Participeu-hi!

    Recordeu l’activitat d’alliberar llibres per Sant Jordi. Ben aviat trobareu la informació a l’apartat d’Agenda cultural del blog.

    Print Friendly, PDF & Email
  1. Isa

    12 abr. 13
    21:32 #

    Hola Neus,
    Estic llegint la teva entrada al blog i al mateix temps estic veient les notícies. Un pare ha assassinat als seus fills i a la seva sogra i després s’ha suïcidat. Que li deu passar a aquet home pel cap per fer una cosa així, segur que fer-li mal a la seva dona, però de veritat s’ha parat a pensar en el que anava a fer? Ho tindria planejat? Ho haurà fet en un impuls? Crec que en menys de una setmana portem dos casos semblants. Aquestes notícies m’entristeixen i em cabregan molt, i el pitjor de tot es que no li veig solució, cada dia estem més boixos. 🙁

    1. nandreu

      16 abr. 13
      16:30 #

      Hola, Isa,
      Estic d’acord amb tu que ja fa un temps que la violència ha augmentat, especialment la violència que en diuen de gènere. Jo m’atreviria a dir violència contra els més febles, com aquest últim cas que relates. Realment és esgarrifós.
      Malgrat tot, he trobat aquest blog: http://qualsevoldiasurtelsol.blogspot.com.es/
      És un recull de bones notícies. Espero que t’ajudi.

  2. Carme Santiago

    14 abr. 13
    23:02 #

    Hola, Neus,
    Quina marxa! Veig que has començat aquest darrer trimestre amb molt ritme. Aquesta cançó no la coneixia i m’ha agradat força fins al punt que l’he escoltada varies vegades mentres feia els deures.
    També he mirat la prova de l’S3 i he de dir-te que em sortia fum del cap, en altres paraules, cal que em cremi les celles aquest trimestre i no em dormi a la palla!
    Penso el mateix que diu la Isa, cada dia hi ha més violència de gènere i això s’ha d’aturar sigui com sigui!
    Quasi cada dia en donen notícies per la televisió d’aquesta mena i crec que s’han de prendre més mides de seguretat així com càstics més contundents contra els maltractadors.

    1. nandreu

      16 abr. 13
      16:33 #

      Hola, Carme,

      M’estic sorprenent perquè veig que alguns de vosaltres no coneixíeu aquesta cançó. La veritat és que té uns quants anys, però encara conserva la marxa. Molt bones les tres frases fetes que has fet servir en una sola frase!!! Sí que et va afectar mirar-te la prova!

  3. Mari Carmen Gutiérrez

    16 abr. 13
    13:30 #

    Hola, Neus,
    La veritat es que no sóc molt aficionada a la música catalana, a excepció d’alguna cançó de Sau, Serrat i poc més, però, potser això hauria de canviar perquè aquesta cançó m’ha agradat molt.
    Mare meva, quina marxa!

    Vinga, va, una altre vegada! ha, ha, ha

    1. nandreu

      16 abr. 13
      16:36 #

      Ei, Mari Carmen,

      Et felicito per la teva intervenció al blog. Només has comès una errada: “una altra vegada”. Altre s’escriu amb a final quan acompanya un nom femení. Veus com et serveix de pràctica?

  4. María Luisa

    17 abr. 13
    21:08 #

    Hola, Neus,

    Et vull parlar d’un tema que crec pot ser interessant per fer un article d’opinió: la catalanofòbia. Per a entrar en matèria, et deixo un video d’una noia andalusa que parla d’ella en Youtube. És aquest:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=M14ebPJ-AtM

    Que ho gaudeixis!

    1. nandreu

      18 abr. 13
      16:36 #

      És un tema una mica controvertit, per tant pot generar múltiples i diverses opinions. Sí, podria ser un bon tema, això sí respectant com sempre les opinions de tothom. N’he sentit a parlar bastant d’aquest vídeo. Me’l miraré. Gràcies

      PD: Podries revisar-te aquestes dues frases?
      …que parla d’ella en Youtube
      Que ho gaudeixis

  5. Birgit Steyrer

    18 abr. 13
    12:29 #

    Hola, Hola,

    Veig que això s’anima! M’agrada molt veure els comentaris al blog. Sempre he pensat que és un mitjà de parlar de les idees que ens venen desprès de classe.

    Parleu de la violència de gènere i és veritat, la violència augmenta, i força. Però crec que l’augment és general, amb tota la crisi, els problemes de calés, situacions limit.. trobem violència a tot arreu, no tan sols a casa. Hi ha moltes baralles, les persones no tenen tanta paciència i de seguida estan en posició d’atac. Realment hauríem de fer un anàlisis de societat i no tan sols parlar de violència de gènere. No podem oblidar que és molt més fàcil perdre la paciència a casa que al carrer o a la feina. Evidentment, la violència de gènere existeix i ara se’n parla molt més i és un problema que no té una solució fàcil.

    El tema de “catalanofòbia” que menciona Maria Luisa… puc dir que tant fora de Catalunya com a Catalunya és pot trobar de tot. Intento respectar totes les opinions. Existeixen tantes com a persones hi ha al món. Cada persona en té la seva. Només puc dir que, els anys, les experiències viscudes i la vida i sobre tot, el seny, m’han demostrat que: un idioma ha de servir com mitjà per comunicar-se i no per a separar encara més. Si puc comunicar-me en català, ho faré, si és en castellà, també i si és en un altre idioma i el parlo… també ho faré. És tracta de respectar a tothom i de trobar la forma de comunicar-se.

    Buf – quin “rollo” m’ha surtit!! u sentu!!! – Ei, Neus, gairebé és un petit article d’opinió! hehehe

    1. nandreu

      18 abr. 13
      16:40 #

      Tens raó, Birgit. Són gairebé dos articles d’opinió. Podries agafar aquests textos com a punt de partida per al teu article. Espero poder treballar-ho avui a classe.

  6. Sole

    18 abr. 13
    12:52 #

    Bon dia a tothom,
    Pel que fa al tema de la violència de gènere estic d’acord amb la Birgit tot i que crec que es tracta de dos perfils diferents. Un d’ell és el maltractador que té una alteració psicològica i que sempre ha tingut trets de maltractador. I l’altre és aquell que abatut per una situació concreta, en aquest cas de crisi, maltracta a la seva família. Penso que és un tema molt delicat i que pot afectar la sensibilitat de les persones que ho han patit o que han viscut aquesta situació de prop.
    M’agradaria més parlar o fer un argument d’un tema una mica més distès.
    Avui no podré anar a clase. Bon cap de setmana! Fins dimarts.

    1. nandreu

      18 abr. 13
      16:44 #

      Em sembla molt interessant la teva puntualització sobre els perfils dels maltractadors. És un tema complex i crec que no som experts, però com a ciutadans podem donar la nostra opinió sobre qualsevol tema. De tota manera, és ben cert que en aquest cas no hi ha arguments a favor.

  7. Birgit Steyrer

    18 abr. 13
    16:27 #

    Sole – tens raó! Millor parlar d’ un tema més distrès!

    1. nandreu

      18 abr. 13
      16:44 #

      Doncs, proposeu un altre tema!!!

  8. Sole

    18 abr. 13
    17:00 #

    Un altre tema podria ser “Els gossos en la platja? Hauria d’haver un espai especial?

  9. mari carmen Urdiales

    20 abr. 13
    1:49 #

    Hola Neus ! .Com pots veure , és molt tard . I el que encara he de patir !!!
    Crec que un tema intersant o al menys per a mi ho és, son els veins. Els que jo tinc adalt, es pensen que viuen sols , a la platja. Per on es pot córrer i que cada vegada que volen es monten unes festes que deunido. Ja no sé si trucar o no a la poli i això que tenen el pis insonoritzat. Però, no saben comportar-se com a persones i sobre tot no respecten a la resta de veïns, perque n`hi han molts que demà treballen. Però ells són uns incivilitzats. Ja que a aquestes hores estan cantan karaoke, ballant, saltant i cridand com bojos. Així que aquest crec que també seria un bon tema per fer un text argumentatiu .Ole!!!! han aturat la mùsica. Vaig aprofitar i m’hen vaig corrent al llit. Apa, ens veiem dimarts. Visca, s’ha acabat la festa , ara toca recollir !!!!!! Bona nit

  10. mari carmen Urdiales

    20 abr. 13
    2:00 #

    Ah, per cert, Sopa de Cabra . Genial !!!!!. A més aquesta cançó, la de l’Empordà és un icon . I a mi m’agraden totes . Crec que has fet una bona tria. M’ha fet il.lusió tornar a escoltar-la. Jo tinc el disc en vinil , el primer de sopa y m’encanta.


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share