• 8a i 9a sessió Suficiència 1

     

    Dimarts passat, la Lourdes va portar un foli amb quatre fitxes de rutes turístiques de Catalunya. Es van formar grups de tres per fer un exercici , que es tractava de relacionar cada fitxa turística amb la seva respectiva fotografia,  llegir i resoldre el significat d´unes paraules o  de frases que estaven subratllades en color groc. El primer grup va treballar amb la ruta de La Vall de Boí i els següents dubtes lingüístics van ser:

     

    Aigüestortes: paraula que porta dièresi i serveix per marcar que sona la “u”.                          Els grups són: güe-qüi / qüe-qüi

     

    més: diacrític = parla de quantitat

     

    per a la pràctica:

    per a = para

    per = por

    excepte davant de infinitiu: per + infinitiu

     

    La humanitat: No porta apòstrof quan és paraula femenina i comença amb i/u àtona, hi/hu àtona.

    Exemple: la universitat, la humanitat

    El segon grup va treballar La Ruta del Cister.

     

    L’orde:   paraula masculí = persones unides per una regla comuna.              diferència d’Ordre: manament = femení o endreçar = masculí

     

    el vessant religiós: en català el, figurat masculí

     

    Aquesta zona també és rica en productes propis: caves, calçots i coques de recapte, que fan les delícies dels visitants:  En aquesta frase trobem marcada la puntuació de “dos punts”, que és per introduir l’explicació.

     

    El tercer grup va treballar La Garrotxa.

     

    , originàriament volcànic, : comes entre la frase , com explicació adicional. Originàriament = adverbi que acaba en ment. Porta accent perquè la paraula femenina (originària) en porta.

     

    S´hi poden diferenciar dues zones: la de la Vall del Fluvià, anomenada Alta Garrotxa, i la que ocupa la part meridional, on es troba la capital de la comarca, Olot. : signes de puntuació, trobem marcada la puntuació de “dos punts”, que és per introduir l´explicació. En color blau està marcat perquè està entre comes, ja que és la informació essencial de la frase. s´hi : pronom “hi”, parla del lloc

     

    El quart grup va treballar El Garraf. 

     

    penya-segats : paraula composta, excepció = si la primera paraula acaba en vocal i la segona paraula comença per s, r, x  es posa guionet.

    infraestructura : paraula composta sense guionet

     

    per a invidents :

    per a = para

    per = por

    excepte davant de infinitiu: per + infinitiu

     

    Després d’aquest exercici , ens vam reunir en grups per fer les fitxes de les rutes, i vam estar treballant amb la Lourdes fent la localització dels llocs turístics.

     

    El dijous, vam completar la localització dels punts en el mapa. Igualment, vam treballar amb les fitxes turístiques. La Lourdes va revisar les fitxes perquè corregíssim les faltes ortogràfiques.

     

    Yackie

    Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share