Arxiu per maig, 2017

  • El Departament de Cultura emprèn el projecte ÈLIA d’innovació i impuls en l’ensenyament de català a adults

    • Ester Franquesa: “ÈLIA posarà les bases per donar un impuls i introduir elements d’innovació a l’oferta formativa en llengua catalana. És una aposta per la llengua i per la cohesió social”
    ÈLIA

    La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura impulsa el projecte ÈLIA (acrònim d’Estratègies de Llengua I Aprenentatge), que té com a objectiu final introduir elements d’innovació en l’oferta formativa de català per a adults per adaptar-la a les necessitats de la ciutadania actual.

     A la Catalunya d’avui, més de 2,5 milions de ciutadans diuen que volen millorar els coneixements de català, segons la darrera Enquesta d’usos lingüístics a la població. D’aquests, 1,1 milions tenen dificultats per usar-lo amb normalitat per mancances de coneixements. El projecte ÈLIA té com a objectiu d’atendre’ls en un context de profunda transformació social i tecnològica,

     L’ÈLIA es planteja en dues fases. En la primera, que es desplega durant l’any 2017, s’analitzen les percepcions de l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística, les actituds de la població adulta en general envers l’aprenentatge de la llengua catalana i, també, el grau de coneixement dels serveis i les eines del Govern per promoure l’ensenyament del català entre la població adulta. En una segona fase, que tindrà lloc l’any 2018, s’elaborarà un pla d’innovació i impuls per a l’oferta formativa actual en els vessants pedagògic, metodològic, instrumental i de màrqueting, per respondre a les necessitats detectades.

     Ja ha començat el primer treball de camp del projecte ÈLIA amb una enquesta administrada a una mostra de més de 3.500 alumnes i exalumnes del CPNL i el Parla.cat. Al juliol es portarà a terme una enquesta a la població en general, amb una mostra de 3.000 persones. Ambdues enquestes s’han previst per canals presencial, telefònic i Internet. El disseny mostral representa de manera ajustada els estrats demogràfics i la territorialitat de Catalunya.

    Article complet

  • Alumnes de nivells bàsic fan una gimcana pels establiments col·laboradors de Nou Barris

    Aquesta setmana alumnes de la delegació de Nou Barris han sortit de l’aula a millorar el seu nivell de català oral amb l’ajuda dels establiment col·laboradors del districte. Els establiments col·laboradors del programa de Voluntariat per la llengua es comprometen a vetllar per l’ús del català en l’atenció al públic i facilitar que alumnes del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona o persones que participen al programa puguin practicar-lo.

    Durant la gimcana els alumnes van fer un recorregut des de la plaça de la República fins al passeig Fabra i Puig i van poder visitar botigues de tota mena: un herbolari, llibreries, floristeries, sabateries, ferreteries… en una activitat que els va permetre fer una pràctica en contextos reals de la llengua i conèixer més a fons l’entorn social i comercial del territori on viuen.

    Article complet

  • L’aprenentatge basat en jocs triomfa a Nou Barris

    Alumnes de nivell bàsic de la delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona han tastat l’aprenentatge basat en jocs de taula com a experiència per millorar el seu nivell de català. Han jugat al Dixit i a l’Story cubes i han estat capaços de crear precioses històries de por, fantàstiques, d’aventures, d’intriga…

    L’activitat ha tingut molt bon resultat perquè els alumnes han sortit contents, animats i s’han adonat que són capaços d’explicar històries en present. L’ambient de classe ha estat molt amè. S’ha establert complicitat i rialles entre els companys, fet que ajuda a la cohesió del grup-classe, un aspecte indispensable per a la motivació de l’aprenentatge d’una llengua en la modalitat de cursos presencial.

    Aquest vessant pedagògic va lligat a la campanya I tu, jugues en català? que vol donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i de fomentar-ne l’ús i el consum.

    Article complet

  • Les autobiografies lingüístiques dels alumnes de català es poden consultar en línia

    Tots els treballs presentats al Concurs d’autobiografies lingüístiques “Les llengües de la meva vida” del CNL de Barcelona es poden trobar al blog que es va obrir a l’inici del concurs, així com moltes més informacions relacionades amb la iniciativa.
    Les autobiografies lingüístiques dels alumnes de català es poden consultar en línia

    El Concurs d’autobiografies lingüístiques va tenir un gran èxit de participació i una valoració molt bona per part d’alumnes i professorat

    El blog “Les llengües de la meva vida” recull tota la informació relacionada amb el Concurs d’autobiografies lingüístiques que el CNL de Barcelona va organitzar durant els últims mesos de l’any passat: instruccions, bases, notícies, exemples… Ara, s’hi han afegit totes les autobiografies elaborades pels participants en el concurs.

    D’aquesta manera, ja es poden consultar els 213 treballs presentats: 173 en la modalitat individual i 40 en la col·lectiva i, pel que fa al format: 174 textos, 38 vídeos i 1 treball fotogràfic. Podreu trobar-los a l’apartat “Autobiografies lingüístiques dels alumnes i Voluntariat per la llengua”, seleccionant la categoria pertinent: inicial-bàsic-elemental, intermedi-suficiència-superior i Voluntariat per la llengua.

    El Concurs d’autobiografies lingüístiques va tenir un gran èxit de participació i una valoració molt bona per part d’alumnes i professorat. A més, l’acte de lliurament de premis del concurs, que es va fer el 22 de febrer, va aconseguir reunir bona part dels participants i va posar de manifest els valors educatius i de cohesió que es respira als cursos.

    Les autobiografies lingüístiques dels participants al concurs van mostrar la gran diversitat de llengües maternes que conviuen a les aules de català: de l’alemany a l’uzbek passant per l’anglès, el basc, el francès, el gallec, l’hongarès, l’italià, el neerlandès, el romanès, el rus, el suec o l’ucraïnès; al costat del guaraní, el quítxua, el xinès mandarí, el xinès cantonès, el panjabi, el bengalí, l’urdú o el japonès, entre moltes altres llengües.


    Centre de Normalització Lingüística de Barcelona

    Enllaços relacionats

     

    Save

    Save

    Save

    Article complet

  • PORTA’M A L’HORT, l’hort comunitari de Porta

    És un projecte de caràcter comunitari que busca dinamitzar la vida pública del barri de Porta i de la ciutat de Barcelona per mitjà d’un hort autogestionat que potenciï la relació entre l’agricultura, l’oci urbà, la salut i la societat. Està gestionat per un grup de persones amb objectius i interessos molt variats amb el suport d’associacions vinculades al barri de Porta: l’Associació de Veïns i Veïnes de Porta, Transforma Porta!, Casal de Joves de Porta, Grup de Dones de Porta, Aperdis, GSIS, Centre Ocupacional de Barcanova, Associació de Salut i Agroecologia Asia i moltes més.

    Què fan?

    Un hort comunitari preferiblement de varietats locals, adaptades al nostre clima i sòl, i a ser possible, de producció ecològica. La gestió de les parcel·les es dividirà entre els diferents projectes que promouran la recuperació de sabers tradicionals de la nostra gent gran, educació per adults i infants, integració de minories socials, identitat del barri-veïnat de Porta, experiències d’interculturalitat, treball intern-generacional, horto-teràpia, treball de persones amb diversitat funcional, etc.

    En què creuen?

    Treballem amb dinàmiques i metodologies assembleàries, horitzontals, incloent, amb respecte i consideració cap a les diferents opinions i punts de vista mitjançant processos deliberatius, recerca de consens i procés en grups, etc. En conseqüència l’hort comunitari de Porta constitueix una petita escola d’aprenentatge democràtic participatiu, útil per refundar les actuals relacions socials.

    Article complet

  • Consell Ciutadà del Districte de Nou Barris, 31/5/2017

    Article complet

  • Neixen noves parelles lingüístiques entre plantacions d’hortalisses

    La Delegació de Nou Barris i el Voluntariat per la llengua del CNL de Barcelona van celebrar ahir dimecres, 17 de maig, un acte de presentació de noves parelles lingüístiques, amb un hort urbà del barri de Porta com a escenari.

    Ahir dimecres, 17 de maig, al migdia, es va celebrar un acte de presentació de parelles lingüístiques organitzat per la Delegació de Nou Barris i el Voluntariat per la llengua del CNL de Barcelona, acollit per l‘Ateneu La Bòbila de Porta gràcies a la col·laboració d’Òmnium Nou Barris.

    L’Ateneu és un espai on diverses entitats del barri es reuneixen per poder desenvolupar el seu propi projecte així com per treballar-ne un de conjunt que impliqui tota la ciutadania que vulgui sumar-s’hi. Una de les iniciatives que es desenvolupen dins de l’Ateneu és “Porta’m a l’hort”, un solar cedit per l’Ajuntament on hi ha crescut un hort urbà cuidat i gestionat per persones voluntàries, i que els assistents van tenir l’oportunitat de conèixer ahir de primera mà.

    L’acte es va iniciar a l’Ateneu, on les parelles es van conèixer i van rebre l’explicació del funcionament del Voluntariat per la llengua per part del responsable del programa, Marcel Pellejà. Després, Albert Rojas, responsable de l’Ateneu, va guiar voluntaris i aprenents fins a l’hort.

    Entre patates, cols i bròquils, en un dia del tot estiuenc, es van anar produint les primeres converses de les parelles lingüístiques, acompanyades d’un refrigeri ofert per l’equip de Voluntariat per la llengua. Els participants en l’acte van tenir, d’aquesta manera, l’oportunitat de conèixer el resultat de la feina comunitària al barri de Porta.

    Des de l’Ateneu, es va convidar als participants de Voluntariat per la llengua a visitar l’espai i a col·laborar-hi sempre que així ho desitgessin, ja que “l’hort pot ser un espai ideal perquè practiqueu vocabulari”.

    Assumpta Escolà, directora del CNL de Barcelona, va tancar l’acte amb un breu parlament en què va agrair la col·laboració de totes les entitats que havien fet possible la trobada.

    El diari ARA va obsequiar cadascun dels assistents amb la guia ‘Hortalisses de Catalunya’

    Per acabar, es va repartir a cadascun dels assistents una guia d’Hortalisses de Catalunya, que es podia adquirir amb el diari ARA fa unes setmanes per 5 euros i que el diari va obsequiar per a l’ocasió.
    Centre de Normalització Lingüística de Barcelona

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Acte de constitució de parelles lingüístiques a Nou Barris

    Dimecres, 17 de maig de 2017 a les 12:00
    Ateneu La Bòbila de Porta, c. de l’Estudiant, 1
    Barcelona

     

     

     

     

    El proper dimecres, 17 de maig, a les 12 h, l’Ateneu La Bòbila de Porta acollirà un nou acte de constitució de parelles lingüístiques amb el lema “L’hort de les llengües, sembrem paraules”. Una vintena de nous voluntaris i aprenents es coneixeran en un entorn inèdit fins ara en aquest tipus d’actes.

    En aquesta ocasió, és la delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona (Bloc Clica’t al nou), la que organitza l’acte, sempre amb la col·laboració de l’equip del Voluntariat per la llengua, al final del qual hi haurà una sorpresa relacionada amb el món dels horts urbans.

    Si tens interès a assistir-hi com a voluntari o com a aprenent, posa’t en contacte amb l’equip del Voluntariat per la llengua.

    Enllaços relacionats
    Acte de constitució de parelles lingüístiques a Nou Barris

    Save

    Save

    Article complet

  • Rècord de participació en el concurs literari de Nou Barris

    Premi per a un jove de només 14 anys i per a un home de 81

     

    Premi per a un jove de només 14 anys i per a un home de 81

    El 29è concurs literari de Nou Barris ha batut el rècord de participació: en total, s’hi ha presentat 141 obres, repartides en les diverses categories del certamen.

    El dissabte 6 de maig es van lliurar els premis del certamen al Centre Cívic Torre Llobeta, en un acte amenitzat Ale de Alejandro, que va unir la màgia i l’humor davant d’una audiència massiva 120 persones, que van fer que la sala es quedés petita. Precisament aquest darrer component, el de l’humor, és un dels elements més significatius del concurs, i compta d’un premi específic. Aquesta és la relació dels guanyadors i guanyadores:

    Article complet

  • La delegació de Nou Barris participa a la Festa Major del districte

    Dimarts va començar la Festa Major del districte i la delegació de Nou Barris hi va participar amb un taller de lectura fàcil de caràcter inclusiu a la Biblioteca de Nou Barris. El llibre a comentar va ser Tingues cura del teu benestar físic i emocional, que forma part de la col·lecció ‘Tu pots’.  Els llibres d’aquesta col·lecció ofereixen informació i consells per desenvolupar-se amb autonomia i seguretat. Van adreçats especialment a un públic que per motius personals, familiars o socials no ha adquirit, o està en procés de fer-ho, els coneixements necessaris per assumir responsabilitats i superar les situacions del dia a dia.
    El taller de lectura impartit dimarts va treballar sobre l’exercici físic dins del benestar físic i la relaxació pel que fa al benestar emocional amb activitats que incloïen dinàmiques d’exercici físic i de relaxació barrejades amb el comentari de la lectura del llibre.
    La trobada, organitzada en col·laboració amb Grup Serveis Iniciativa Social, Asproseat, el Centre Especial de Treball i Centre Ocupacional, la Biblioteca de Nou Barris i la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta, va tenir molt bona acceptació per part dels assistents.

     

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes