1. Carmen Izquierdo, María, Maribel

  03 febr. 14
  21:57 #

  “Escric per ser qui no sóc”

  Maria Barbal, nascuda a Tremp a final de l’any 1949, començà a escriure per què “el meu pare me n’havia demanat un reportatge quan vaig viatjar a Castella amb l’institut”; l’autora destaca “el seu amor per la terra i les persones, per la lectura…”, definitius en el fet què l’escriptora comencés a escriure.
  Menuda, amb un rostre dolç què recorda a l’àvia què sap contar un conte, de fet Maria Barbal ja ho tenia clar quan començà el seu camí en el món de la literatura.
  Després de passar la seva primera joventut al Pallars, arribà a Barcelona a l’any 1964, on cursà el batxillerat. A l’any 1971 es llicencià en filosofia i lletres per la Universitat Central de Barcelona. Un cop llicenciada es dedicà a l’ensenyament, però l’amor a les paraules creixía fort y arrelà. De fet, florí amb la seva primera novel.la, Pedra de tartera, amb què guanyà el premi Joaquim Ruyra a l’any 1984. Això només fou el començament, per què des d’aleshores han vist la llum obres com per exemple Càmfora, País íntim o Carrer Bolívia.
  Guardonades amb numerosos premis i traduïdes a varies llengues, les seves obres han trobat sense cap mena de dubte un lloc en el cor dels seus lectors, què, potser no escriuen, però sí llegeixen per ser qui no són i què troben aquells sentiments insondables que naveguen a l’ànima de l’ésser humà. En Carrer Bolívia destaquen temes com el sentiment de desarrelament, la migració com una oportunitat per la qual lluitar, la solidaritat, la construcció d’un teixit d’nfraestructures i la cohesió social. Novel.la en consonància amb els temps actuals, Maria Barbal sap arribar als seus lectors amb senzillesa i un llenguatge directe.

 2. Benita

  09 març 14
  20:23 #

  MARIA BARBAL: PEDRA DE TARTERA

  A l’autora no la coneixia, mai havia llegit res seu, la veritat que després de conèixer-la em vaig quedar impressionada en veure la quantitat de llibres que ha escrit i d’altra banda en l’entrevista que va donar em va semblar una dóna molt maca.
  Tartera o tarter és una extensió de terreny, al flanc d’una muntanya, coberta de pedres despreses dels cims .
  El títol, em sorprèn una mica, per relacionar-ho amb el castellà, no ho assimilo gaire amb la narrativa.
  Alguns dels títols dels llibres escrits per l’autora segons informació:
  NOVEL-LA
  Pedra de tartera. Càmfora. Bella edat. País íntim. Emma. Escrivia cartes al cel etc.
  També ha escrit alguns en prosa, narrativa breu i infantil, i una obra de teatre l’helicòpter
  Per alguna de les seves obres ha rebut diferets premis.
  En Pedra de tartera, el personatge principal es la Conxa , també ha estat posada al teatre.
  Conxa, de jove, és vital i entusiasta, en l’expressió dels seus sentiments igual que tots els personatges del seu entorn. En la maduresa té la capacitat de reflexionar, la lucidesa de veure la inutilitat de la vida sempre sotmesa als altres , i la capacitat de denúncia de la pobresa material i humana, tot i fent-ho sense emprar mai un to rebel. La resignació és la seva companya en tot moment. Conxa és un personatge molt ben caracteritzat, ric en matisos i que ens permet veure l’evolució que fa al llarg de la seva vida a causa de totes les seves vivències. És un model de dòna . En la darrera fase de la seva vida, ja canvia, ens diu, com a resum de la seva existència: em sento com una pedra amuntegada en una tartera.
  Alguns a cataloguen el pallarès com a dialecte pertanyent al català nord-occidental, d‟altres, com canvi, prefereixen denominar-lo subdialecte, i de fet, és així, ja que es tracta d‟un parlar menor pertanyent al dialecte nord-occidental de la llengua catalana.
  Com no he tingut suficient temps de llegir-ho bé, vaig fer un petit resum de com vaig entendre-ho.
  Benita Seoane

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

 • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
 • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
 • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
 • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
 • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes