Arxiu per març, 2014

  • Coneguem la nostra vila: el nucli antic

    can barraquerContinuem amb els itineraris i les passejades que ens proposen els alumnes del curs Suficiència 2. Ara coneixerem el nucli antic de la mà del Miguel, la Pilar i el David.

    Són molts els punts d’interès històric d’aquest barri, però avui només ens centrarem en uns pocs. Us parlarem d’uns personatges molt lligats a la nostra vila i d’unes construccions amb molta història. 

    Ens voleu acompanyar?

    L’itinerari començarà aquí, on som ara mateix al c/ Joan Bardina núm. 44, on la Pilar us farà una mica d’història d’aquest lloc – Cal Ninyo – i us explicarà qui era aquest personatge. Tot seguit el David us explicarà qui era en Joan Bardina i per què aquest carrer porta el seu nom. Després ens desplaçarem fins a una plaça que hi ha molt prop d’aquí. Anirem en direcció al c/ Jaume I on girarem a la dreta fins a trobar-nos la plaça de Llorenç Presas, on el Miguel us farà cinc cèntims sobre aquest personatge. Per continuar passejarem pel c/ Major en direcció a la plaça de l’Ajuntament, a l’altura del núm. 43 d’aquest carrer podem veure l’entrada original a Cal Ninyo. En sortir del c/ Major girarem a la dreta i pujarem pel c/ Alou fins a la Parròquia de Sant Baldiri a la plaça de Mossèn Jaume Oliveras núm. 7, on la Pilar us parlarà d’aquest indret. En aquesta mateixa plaça trobem l’entrada del c/ del Pont, on en el núm. 7 es pot veure Can Barraquer – la casa de Rafael Casanova que en l’actualitat és el Museu de Sant Boi. En aquest punt el Miguel us farà una explicació d’aquest tan il·lustre personatge. Després continuarem baixant pel c/ del Pont fins a l’avinguda Maria Girona, girarem a l’esquerra direcció cap a l’Ajuntament i a uns pocs metres ens trobem les Termes Romanes de la nostra vila, on el David us explicarà algunes coses sobre aquest monument tan antic.

    Moltes gràcies per la vostra atenció i si us sembla comencem!!!

    Cal Ninyo

    Al carrer Joan Bardina, davant de la Torre del Sol, al nucli antic es troba “Cal Ninyo”. Era un petit teatre fins a mitjan del segle XX. L’any 2004 es va inaugurar com a Centre Cultural de Ciutat i Casal del Barri. Cal Ninyo era el sobrenom de Josep Elias i Basca, que va néixer a Sant Boi el 17 de gener de 1852 i va morir l’11 de novembre de 1931. De jove treballava en el Cafè del Centre i va marxar a Saragossa per prosperar. Va tornar quan va estalviar diners i va comprar el local a on treballava. El local el va reformar i va ser canviat el seu nom de Cafè del Centre per Cafè Restaurant casa Elias, però aviat va ser conegut amb el nom de Cal Ninyo.

    Carrer de Joan Bardina

    Aquest carrer es diu de Joan Bardina, perquè es el carrer on va néixer aquest personatge, justament aquí al costat, el núm. 36. Aquest  il·lustre santboià va néixer el 1877 i va morir a Valparaíso (Xile) el 1950 als 73 anys. Va ser pedagog i periodista i va tractar de revolucionar l’ensenyament, sense gaire èxit al nostre país. En canvi a Xile està considerat un referent. A la nostra vila a més a més d’aquest carrer també hi ha una escola que porta el seu nom.

    Plaça de Llorenç Presas i Puig

    Il·lustre científic català, que va néixer a Sant Boi el 1881, en una família de pagesos. Va destacar en el camp de les matemàtiques, l’astronomia i l’agrimensura. Va ser autor de mapes parcel·laris en diversos municipis de Catalunya: Viladecans, Gavà i presumiblement el de Sant Boi de 1861.

     Parròquia Sant Baldiri

    A la plaça Mossèn Jaume Oliveras hi trobem la Parròquia Sant Baldiri, que és d’estil barroc. Construïda entre els anys 1725 i 1752 per venerar el patró de la nostra vila. Es va construir a sobre d’una antiga església romànica, encara es conserva alguna resta. Dintre s’hi troba la tomba de Rafael Casanova

     Can Barraquer “Casa Museu de Rafael Casanova”

    Avui coneguda com “Casa Museu de Rafael Casanova”, on va viure i morir el 1743, qui va ser conseller en cap de Generalitat de Catalunya i màxima autoritat militar i política de Catalunya, quan Barcelona va ser derrotada per les tropes borbòniques de Felip V, l’11 de setembre de 1714, en la guerra de successió per la Corona Espanyola.

     Les Termes Romanes

    Aquestes termes romanes estan situades a l’avinguda Maria Girona cantonada amb carrer Hospital. Van ser construïdes a finals del segle II dC, en un època molt pròspera d’aquesta la zona, eren privades i formaven part d’una vil·la romana. Són els banys romans més ben conservats de tot Catalunya.

    L’edifici termal va estar en funcionament fins al segle V de la nostra era. Al segle XVII s’hi va construir una casa al damunt, la qual cosa n’ha permès una millor conservació.

    Les termes es van localitzar a principis dels anys 50, gràcies a un historiador santboià, Carles Martí i Vila. A finals d’aquesta mateixa dècada començà l’excavació, en la qual la Diputació de Barcelona va promoure la construcció d’un edifici per protegir-les. L’any 1989 la Diputació va tornar a subvencionar-les per fer més millores, que van acabar oficialment el dia de la inauguració del monument, l’Onze de Setembre de 1998.

     

    Article complet

  • Paco Candel a Llegir per parlar, llegir per aprendre

    Llegir per parlar, llegir per aprendre és un material editat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura amb la finalitat de reforçar l’aprenentatge i l’ús de la llengua a través de la lectura.

    Paco Candel a  Llegir per parlar, llegir per aprendre

    Reforçar l’aprenentatge i l’ús de la llengua mitjançant la lectura

    El material consta d’una guia didàctica i 20 fulls que proposen activitats de conversa a partir de la lectura de textos reals de tipologia diversa.

    El full número 12 està dedicat a Paco Candel i proposa la lectura d’un fragment del llibre  “Els altres catalans” , publicada ara fa 50 anys i objecte d’un cicle d’actes per celebrar-ho.
    Us convidem a llegir el llibre i a participar en els actes de celebració.

    SLC de Sant Boi de Llobregat

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Petita història de Paco Candel en Lectura Fàcil

    Adaptació a Lectura Fàcil de la biografia de Paco Candel escrita per Genís Sinca i publicada l’any 2009. El llibre i la guia de lectura es poden descarregar gratuïtament.
    Petita història de Paco Candel en Lectura Fàcil Amb l’objectiu de facilitar als aprenents de català un material per fomentar la conversa a través de la lectura, la Direcció General de Política Lingüística acaba d’editar l’adaptació a Lectura Fàcil de la breu biografia de Paco Candel que Genís Sinca va publicar el 2009. Eugènia Salvador i Montse Flores n’han fet l’adaptació.

    L’edició d’aquesta obra s’emmarca en el programa“Paco Candel. Catalunya, un sol poble” i busca contribuir a la reflexió i la sensibilització al voltant del fet migratori, sobre el qual la visió de Paco Candel és, encara avui, una aportació decisiva per a la cohesió social.

    El llibre LF es completa amb una guia de lectura per als professors de català i als dinamitzadors dels clubs de lectura.

    L’accés i descàrrega als documents és gratuït.

    SLC de Sant Boi de Llobregat

    Enllaços relacionats

    Seguiu

    Article complet

  • BÀSIC 3 Dia mundial de la poesia 21 de març

    cartell_dia_mundial_poesia_biblioteca_tona

    Per acomiadar el curs B3 hem aprofitat que divendres és el dia mundial de la poesia i hem llegit a classe el poema Tan sols la paraula nua, de  Montserrat Abelló, en les llengües que coneixen alguns alumnes: castellà, rus, anglès i francès. Finalment hem llegit entre tots el poema en català.

    Mireu que bé que sona:

    Tan sols la paraula nua, Montserrat Abelló
     

     

    2014-03-12_2024
    Espero que us agradi.

    Fins aviat!

     

    Article complet

  • Celebrem el dia mundial del teatre

    El 27 de març se celebra el Dia Mundial del Teatre. Per tal de commemorar-lo, el SLC de Castelldefels, amb la col·laboració de la Biblioteca Central d’aquesta població, organitza les activitats següents.
    El Servei Local de Català de Castelldefels commemora el Dia Mundial del Teatre 27 de març a les 11.30 h: Jornada de portes obertes al taller de teatre en català “Pocavergonya”

    28 de març a les 10 h: Teatrefòrum Terra baixa, la vigència d’un clàssic

    L’assistència a aquestes activitats, obertes a tota la població, és gratuïta.
    SLC de Castelldefels i VxL Eramprunyà

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Celebrem el dia mundial de la poesia

    Divendres, 21 de març de 2014 a les 18:00

    DIA MUNDIAL DE LA POESIA

    Dia Mundial de la Poesia

    Biblioteca Josep Soler Vidal – Plaça de Jaume Balmes, s/n
    Gavà
    El dia 21 de març va ser proclamat per la UNESCO Dia Mundial de la Poesia.

    Per celebrar el Dia Mundial de la Poesia el Servei Local de Català de Gavà organitza en col·laboració amb la Biblioteca Josep Soler Vidal dues activitats:

    • Un taller de poesia inicial (rima i mètrica)
    • Una lectura de poemes

    Com a cloenda es farà la lectura de l’opuscle del poema commemoratiu d’aquest any, creat per la poeta Montserrat Abelló.

    Aquesta celebració és oberta a tota la població. Les activitats es faran a la sala d’actes de la biblioteca a les sis de la tarda. Cal fer la inscripció prèvia abans del 18 de març:

    • Per correu electrònic: vxl.eramprunya@cpnl.cat
    • Per telèfon: 93 638 26 11
    • A la Biblioteca Josep Soler Vidal: pl. Jaume Balmes, s/n
    Enllaços relacionats
    Dia Mundial de la Poesia

    Article complet

  • Segona sessió 2014 del Club de lectura fàcil en català a Sant Boi de Llobregat

    El dia 26 de març tindrà lloc la segona sessió del 2014 del Club de lectura fàcil en català organitzat per la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany amb el suport del Servei Local de Català de Sant Boi de Llobregat.

    El club es reuneix en sessions mensuals, d’una durada aproximada d’una hora i mitja, entre els mesos de febrer i juny.

    On es fa el Club de lectura?

    Biblioteca Maria Aurèlia Capmany
    Passeig d’Eduard Toldrà, s/n
    (Ciutat Cooperativa)
    Tel. 93 630 64 63
    Estació Ferrocarrils Catalans Molí Nou
    Autobusos SB1, L70 i L72

    Quan es fa?

    L’últim dimecres de cada mes

    A les 18.30 h
    Durada: 1 hora i 30 minuts
     
    Calendari de sessions:
    • 26 febrer: Qui és el culpable? de Jaume Fuster
    • 26 de març : L’aigua del Rif de Montserrat Flores
    • 30 d’abril:  Els castellers d’Oriol Chumillas
    • 28 de maig: L’Odissea d’Homer
    • 18 de juny:  El jaqué de la democràcia de M. A. Capmany
      Cal tenir en compte:
    • La inscripció és gratuïta i les places són limitades
    • Cal tenir el carnet de Biblioteques (gratuït i es fa a la mateixa biblioteca)
    • Cada mes la biblioteca us prestarà el llibre que heu de llegir i l’heu de retornar
    • Cal haver llegit el llibre abans de la sessió

    Inscripcions:

    • Biblioteca Maria Aurèlia Capmany
    • Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
    • Servei Local de Català de Sant Boi de Llobregat
    • Per Internet
    Què és el Club de lectura fàcil?
    El Club de lectura de llengua catalana de nivell bàsic vol reunir persones majors d’edat interessades a llegir i comentar literatura escrita en català. Es tracta d’una activitat adreçada a persones que coneixen poc la llengua catalana i que volen millorar-ne la comprensió lectora i l’expressió oral. La tria dels llibres està basada en materials de lectura fàcil i obres especialment adaptades per a aquest nivell.
    Segona sessió  2014 del Club de lectura fàcil en català a Sant Boi de Llobregat

    Article complet

  • Visita guiada a TV3: nova data!

    Nova data per a la visita guiada només a les instal·lacions de TV3

    • Dia: 21 de març de 2014
    • Hora de trobada : 10.20 h  davant la porta de TV3
    • Horari de la visita: 10.30 h a 11.45 h

    El grup és de 40 persones com a màxim.

    Com anar en transport públic a TV3 des de Sant Boi 

    Adreça de TV3: Carrer de la TV3, s/n, de Sant Joan Despí
    L77 (estació FGC Sant Boi)  fins a Jacint Verdaguer “Hospital Comarcal  M. Broggi “ (final) + caminar 3 minuts
    Consulteu els horaris de pas de l’autobús
    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Santboians il·lustres: Joan Pagès i Andreu

    joan pagèsL’Àngela ens ha escrit la biografia del personatge que dóna nom a un carrer que hi ha molt a prop de L’Olivera: Joan Pagès i Andreu.

    Va néixer el 1883 i va morir el 21 de juliol de 1938. Fuster d’ofici, per això era conegut com a Xerric. També es va fer famós perquè va ser actor, baríton i polític. Va ser president de la coral Terpsícore i del FC Santboià. Fou un dinamitzador de la vida local entre 1900 i 1936.

    Joan Pagès i Andreu es va casar amb Concepció Ros i Solanas, amb qui tingué tres fills: Joan (que va morir jovenet de meningitis), Josep i un altre al qual van posar també Joan. Segons la seva néta Imma, filla del segon Joan, quan va morir el fill, la Concepció (coneguda per Sió) va caure en una depressió i per superar-la va tenir un altre fill (el pare de Imma), quan ja eren grans, a qui van tornar a anomenar Joan.

    En la faceta política, a començaments de segle va ser secretari local del Centre Republicà; als següents anys va ser membre de la Lliga Regionalista.

    Va ser regidor de l’Ajuntament de Sant Boi entre 1920 i 1923 (aquest any va ser destituït per la dictadura de Primo de Rivera) i de 1930 a 1936. Alcalde durant els períodes del 5 de març de 1930 al 13 d’abril de 1931 i del 2 de desembre de 1934 al 5 de juny de 1936. El 5 de juny de 1936 fou suspès en el càrrec de regidor i processat, juntament amb els seus companys de la Lliga, per presumpta malversació de cabals públics. Va morir, a la presó, durant la Guerra Civil.

    L’altra faceta de Joan Pagès, d’actor teatral i baríton, va ser força coneguda. Havia après música a l’escola del senyor Lluís Prats, situada damunt de la farmàcia que aquest regentava a la cantonada dels carrers Major i Riereta. Com ja hem comentat abans va ser president de la Coral Terpsícore, que havia nascut l’any 1860 i que va ser dissolta el 1922, ja que els seus cantaires es van integrar a un nou cor de l’Ateneu Santboià. Actuà al costat de Josep Romeu, el Pepet de l’hostal. Entre els papers destaquen el Manelic de Terra Baixa i el protagonista principal de  La Viuda Alegre. A més d’ésser protagonista en drames o en comèdies, va ser responsable de tasques de direcció.

    Un cop llegit tot el que he trobat, de sobte ha sortit l’opinió de Moni, descendent de Joan Pagès (sembla que Joan Pagès era el besavi de la mare de Moni). Moni, davant un article d’internet que recollia la notícia de La Vanguardia de juny de 1936, que feia referència l’empresonament de Joan Pagès, nega la notícia i diu que el seu avantpassat es va amagar amb una família de Barcelona i va morir en aquesta casa de Barcelona i no a la presó.

     

     



     

    Article complet

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

  • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
  • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
  • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
  • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
  • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes