• Origen dels castellers

  Dimarts passat,  l’alumnat i voluntariat del Servei Local de Català vam anar a veure els Castellers de Castelldefels.  Els felicitem per la seva activitat ja que ens van fer sentir la seva unió i fraternitat.

  He escrit un petit resum dels inicis dels castellers per a la nostra informació:

   Els castellers

  Aquesta tradició és particular de Catalunya i diuen que va començar al final del segle XVIII a Valls, Tarragona, on grups rivals, colles feien competicions per construir diferents torres o per fer-les més altes.  Una altra versió és que castells vénen del Ball de Valencians, un ball que era una activitat a les festes de La Catalunya Nova, cap al sud de Catalunya. El  feien quatre dansaires amb la música de les “grillas” i finalitzava  amb la construcció d’una petita torre feta de tres o quatre nivells. Després,  a poc a poc,  cap al final del segle XVIII va ser més important el castell que la dansa i la gent va preferir construir castells.

   El primer castell documentat va ser al poble de l’Arboç el1790, fet  per la Colla de Valls; i el segon,  a  Valls el 1801 a les festes de  La Candelera.

  XiquetsDeValls1890

  Mostra d’un castell fet pels Xiquets de Valls (1890)

  Avui les torres s’han anat perfeccionant. Aquesta és l’estructura del castell

  Estructura

   castell

  Les colles de castellers

  Cap a la segona meitat del segle XIX  va aparèixer el nom Xiquets de Valls, corresponent als castellers de Valls.

  Els castellers de Barcelona, nascuts l’any 1969, són la quarta colla més antiga de les que existeixen actualment, per darrera dels Nens del Vendrell, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. Es distingeixen pel diferent color de la camisa.

  La colla  de Castelldefels va néixer el 1982, com a embrió de l’Agrupació de Cultura Popular de la població, i  porta la camisa color groc.

   

  La música i els castellers

  Des dels seus inicis, a finals del segle XVIII, els castells sempre han tingut associada una música pròpia. Aquestes melodies són executades pels músics que toquen la gralla, instrument de vent, i el timbal, instrument de percussió.

  Durant una actuació, si parem atenció i escoltem l’anomenat toc de castells podem tenir una indicació precisa del moment exacte en què es troba el castell.

   

  Festa

  Per al públic a qui li agrada veure castells, la gralla i el timbal són els elements que anuncien l’inici d’una actuació. Per començar, en les ocasions de Festa Major, els grallers i timbalers actuen de despertador, a les 8 del matí. Aquest acte és conegut com a matinades. Consisteix a anar tocant una peça anomenada Toc de matinades pel barri, ciutat o poble on es realitzarà l’actuació castellera. Poc abans de començar l’actuació es fa una cercavila. Les gralles porten la colla al lloc on s’actuarà, amb un seguit de peces per cridar l’atenció de la gent del carrer.

   grallers2

  Salutacions,

  Alicia Breilh

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share