• S3 Dietari 12/11/13

  Hola companys!

  Avui, dia 12 de novembre, realitzem el dietari la Cristina i el Josep Maria.

  Per començar, hem corregit els deures que havíem de fer per aquesta jornada, dos exercicis de morfosintaxi de combinació binària de pronoms febles. Durant la correcció s’han comentat dubtes, destacant per exemple; les formes dels pronoms segons el seu gènere:

  Masculí: Dóna-li el joc = Dóna-l’hi

  Femení: Dóna-li la joguina = Dóna-la-hi

  En aquests exemples observem que la forma femenina mai perd el pronom la, a diferència del masculí que es transforma en –l‘hi.

  També ha quedat clar que un pronom, dins les combinacions que hi ha, mai pot estar precedit de guió i apostrof seguits. Per exemple: Dóna’-la (incorrecta).

  A continuació, seguint el tema, hem tractat la combinació binària de pronoms febles combinant les funcions del complement directe i l‘indirecte plural, les formes correctes de combinar-los i escriure`ls. Déu n’hi do la dificultat dels exercicis!! Ja ens ha explicat la Núria que no és habitual, dins del català col·loquial, l’ús combinat de tants pronoms febles, no obstant això, s’han d’adquirir els coneixements per tal d’escriure com cal.

  Després, hem reprès la unitat 3, Els avis ens necessiten, i hem vist la problemàtica que sorgeix quan una persona de 83 anys s’ha trencat el maluc i no es pot valdre. Aquest incident genera una complicada situació per a la seva família, repercuteix notablement en el dia a dia dels seus integrants que busquen les solucions més adients perquè aquest individu pugui rebre tota l’atenció adequada. Seguint la classe anterior ens hem tornat a dividir en grups representant a la seva família i hem acabat de concretar; el rol familiar que assumirà cadascun de nosaltres, les característiques individuals, com cobrirem les seves necessitats bàsiques i de quina manera ens organitzarem l‘horari mentre duri la recuperació. També hem realitzat un exercici de lèxic col·locant paraules de terminologia mèdica dins d’espais en blanc corresponents al mail que envia el fill de l’accidentat als seus germans. Finalment, i de forma grupal, hem fet una anàlisi dels principals símptomes de la malaltia, les limitacions que suposa, el tractament que requereix i les possibles solucions. És recomanable el web http://gentgran.org/

  Com a últim apunt, s’acorda que el segon exercici de treball complementari que puntuarà per a la nota final serà una redacció de temàtica lliure, valdrà dos punts i mig i l’hem d‘entregar aquest mes.

  Opinió personal Josep: tant avui com les classes que hem fet durant el curs, penso que m’estan sent de molt profit perquè estic aprenent moltes coses que tenia quasi oblidades. La participació del grup, les activitats conjuntes, l’organització i la manera en general com es porten les classes fan que aprengui d’una manera molt distesa.

  Opinió personal Cristina: Penso que el treball en equip per desenvolupar les activitats és molt enriquidor, idoni i afavoreix la integració dels alumnes. La manera senzilla, propera i amena d‘ensenyar la matèria del curs transforma les dues hores de classe en uns minuts. D’altra banda, la curta durada del curs i la proximitat de l’examen de suficiència augmenten considerablement el meu estat nerviós. Ànim! Ja falta menys!

   

   

Cap comentari

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share