D 12a sessió
Dijous passat, per començar la classe, ens vam agrupar al voltant d’en Jaume, que portava diversos cordons agafats a la mà i cadascú de nosaltres van estirar-ne un d’un extrem. D’aquesta manera, els companys que agafaven els dos extrems del cordó, formaven un binomi per realitzar els exercicis durant la classe.
El primer exercici es tractava d’un joc. Els binomis havien encarar-se i cadascú sostenia una moneda a la cara palmar de la mà esquerra. L’exercici tractava de parlar sobre qualsevol tema amb el company, fins que en Jaume s’assegués, moment en el qual havíem de mirar de treure la moneda de la mà del company.
Seguidament, i com fem a cada classe, es va comentar l’acta del bloc, per tal de repassar els exercicis de dimarts passat.
Posteriorment, en Jaume va repartir fulls d’exercici per practicar l’ús dels possessius. Es tractava de fer tres exercicis, en el quals s’havia de corregir l’ús dels possessius, tenint en compte que sempre els hem d’utilitzar com a últim recurs:
1r EXERCICI
Corregeix els possessius d’aquest fragments sobre l’ús i la regulació del “finning”:
– El CRAM desenvolupa projectes d’investigació i conservació, juntament amb altres entitats científiques i universitats, per tal de conèixer millor l’ecosistema marí i millorar el seu estat de conservació (millorar-ne l’estat de conservació).
– En aquesta activitat, l’alumnat ha d’analitzar, com a representants de la Unió Europea, quatre situacions de captures de taurons i ha de comprovar la seva legalitat amb la finalitat de veure si estan suficientment protegits (comprovar-ne la legalitat).
– Aquest conveni estableix una xarxa mundial de control del comerç d’espècies amenaçades, així com de productes derivats d’aquestes espècies, i exigeix usar els permisos oficials per al seu comerç ( per al comerç).
– En l’àmbit espanyol, la protecció d’algunes espècies amenaçades s’ha concretat prenent mesures per protegir la seva pesca (protegir-ne la pesca).
– El finning o la pràctica de l’extracció d’aletes en taurons vius existeix des de fa molts anys, però la seva regulació és de fa poc (des de fa poc que ha estat regulat).
2n EXERCICI
S’ha d’evitar l’abús de possessius; a vegades simplement s’han d’eliminar, a vegades s’han de substituir per una oració de relatiu o per un pronom personal i a vegades s’ha de canviar l’estructura de la frase. Malgrat això, no s’ha d’eliminar si són necessaris per a entendre la frase.
– A partir d’avui, la biblioteca comença els seus horaris (els horaris).
– Ensenyaran totes les eines que aprenent té al seu abast (a l’abast).
– En el primer cas l’objectiu serà establir la rendibilitat que proporciona cada títol, mentre que en el segon cas ens centrarem a determinar el cost de l’operació en el seu conjunt (en conjunt).
– Uns dels paràmetres més significatius del rendiment d’un processador és la seva velocitat (és la velocitat).
– El dret de subscripció, per la seva importància que té, mereix una atenció especial (la importància que té).
– Havia començat estudis de teologia, que van despertar el seu interès per la natura (que li van despertar el interès per la natura).
– Ens mostra les possibilitats que té la xarxa per a conèixer bé la llengua i millorar el seu ús (millorar-ne l’ús).
– …la navalla que , segons sembla, havien llençat en la seva fugida (quan fugia).
– En els anys de la introducció dels ordinadors, els economistes nord-americans es van trobar amb la paradoxa que la seva utilització (amb la paradoxa d’utilitat).
EXERCICI 3
En algunes expressions el possessius va posposat i no pas anteposat: “a càrrec meu”, “en poder vostre”, “a casa seva”, “de part teva”, etc.
– Vaig acomiadar el dol en el meu nom i en el de la família (en el nom de la família i en el nom meu)
– Tothom pot estudiar des de la seva casa. (casa seva)
– Van guanyar perquè el tribunal estava al seu favor (a favor seu)
– Per molt que aquest canvi ens afecti, no és el nostre problema. (problema nostre)
En Jaume va penjar a la pissarra dos codis QR, que contenien les solucions d’alguns dels exercicis i un comentari sobre l’ús dels possessius, que es detalla a continuació:
L’ús abusiu dels possessius: els possessius tenen en català un ús força més restringit que en altres llegües. Per tant, cal tenir molta cura a utilitzar-los únicament en aquell casos en què són estrictament necessaris, i també a evitar construccions de possessius que en català es resolen amb el pronom en o li.
Tot seguit, vam tornar a parlar del resum i en Jaume ens va aclarir quines eren les característiques principals que ha de tenir un bon resum:
– Original (l’hem d’explicar amb les nostres paraules, no podem copiar el text)
– Objectiu (no podem donar opinions)
– Fidel (a de contenir totes les idees important)
– Breu: (en teoria hauria de ser una quarta part del text original)
Així mateix, vam corregir els resums d’un informe que havíem treballat per grups a la classe anterior i que tractava sobre l’ús dels patis a les escoles. En Jaume ens va demanar de refer els resums, arran d’un esquema que ens va facilitar, on hi havia totes les idees principals que havia de contenir un resum complet del text:
1. L’informe vol debatre l’ús dels patis.
2. Qüestiona quin concepte i quins és l’ús dels centres.
3. El pati és l’únic espai lúdic i educatiu.
4. Es pretén valorar-ne l’ús per discutir-lo.
5. S’han investigat escoles de primària.
6. 6. El mètode: diagnosticar, conèixer altres experiències i intervenir en dos patis.
7. Seminaris.
8. L’equip, dirigit per la presidenta de l’IPA.
a. Comissió de seguiments
b. Comitè d’experts
c. Equip d’investigació
Com a deures per a dimarts vinent, havíem de penjar a l’enllaç del bloc els nous resums.
D 12a sessió by Slidely Slideshow
Cap comentari
Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.