• Suficiència 3 (3a i 4a sessió)

    https://www.youtube.com/watch?v=COz0gv52f2g

    Bona tarda a tothom,

    Aquest és el primer resum de classe. Crec que són una bona opció per repassar, ja que aquest és un trimestre molt important per a tots nosaltres, i hem de  posar-nos les piles per poder passar la prova de desembre. Així, doncs, bona sort a tothom!

    Hem estat veient la diferència entre les següents paraules, que ens pot portar a confusió:

    • Complet / incomplet (que vol dir quan no hi ha més espai). Està complet. (Incomplet seria el contrari, quan hi ha més espai). El pàrquing està incomplet.

     

    • Complert / incomplert (que vol dir executar completament) (Incomplert, vol dir el contrari). He complert la promesa.

     

    • Almenys / al menys: Almenys (tot junt) vol dir com a mínim, i al menys (separat) vol dir (“al menos” com en castellà). He d’estudiar almenys tres hores. / Intentarem aparcar al menys lluny possible del restaurant.

     

    • *En quant a / quant a: “en quant a” no existeix en català. És gramaticalment incorrecta. En canvi la forma correcta de dir-ho seria quant a

     

    • Si no / sinó: si no és la combinació de si (conjunció) i no (adverbi). Després de si no, generalment apareix un verb: Hi aniré jo, si no hi vas tu. Sinó junt és una conjunció que indica oposició: No volia fer els deures, sinó que volia anar a jugar a pàdel.

     

    • *Donar-se compte / adonar-se: “donar-se compte” no existeix. En català és gramaticalment incorrecte. En canvi, adonar-se seria la forma correcta de dir-ho. No t’has adonat que el terra estava mullat.

     

    • Alhora / a l’hora: Alhora, tot junt, vol dir al mateix temps, i a l’hora vol dir en un moment determinat del temps. És de mala educació mastegar i parlar alhora. Ens veiem a l´hora de sopar.

     

     

    • Compte / Comte / Conte: Compte és del verb comptar. Comte és un títol nobiliari. Conte és una narració. La meva mare viu al carrer Comte d’Urgell. Tinc el compte buit. Vols que llegim un conte?

     

    • Perquè / per què / per a què: fem servir perquè quan no és una pregunta. En canvi fem servir per què en frases interrogatives, directes o indirectes, vol dir “per quin motiu”. I per a què vol dir per a quina finalitat. “he anat a dormir perquè estava molt cansada”. “Per què no has fet els deures?”. “Per a què servirà això?.

     

    Després de repassar tot això, vam fer un dictat, en el qual vam tenir algunes faltes com:

    • Davant de m sempre va m: emmalaltir, immersió, Immaculada, imm..
    • Els verbs poder / voler normalment sempre van amb o, però hi ha algunes excepcions que porten u, serien la 1a persona del singular del present d’indicatiu:  jo puc / jo   Present de subjuntiu (tot):  jo pugui / jo vulgui.  Imperatiu (tot): pugues tu. Tota la resta de temps verbals porten o.

    També ens va explicar la professora, que des de fa molt poc temps, ja és correcte dir “donat que”, que vol dir: ja que, com que.

     

    Ens ha recordat unes terminacions que sempre s’escriuen així:

    -àvem

    -àveu

    -íem

    -íeu

    També hem repassat l’apostrofació:

    El + vocal / hac + vocal : masculí sempre s’apostrofa: L’Antoni…

    La + vocal / hac + vocal: no s’apostrofa + i / u – hi / hu àtones: La història, la Isabel, La universitat, L’Inma, l’Anna…

     

    I finalment hem estat repassant la ela geminada L·L. La Lourdes ens va repartir un full on posava les regles ortogràfiques, després de llegir el full vam fer uns exercicis per repassar-les:

    Porten l·l la majoria de mots començats amb:

    Al·l-: al·legar, al·leluia…

    Col·l-: col·legi, col·lectiu, col·lecció…

    Il·l-: il·legible, il·lògic…

    Mil·l-: excepte miler, milió i derivats. Mil·lèsima, mil·limètric…

    També porten l·l la majoria de mots acabats en.

    -el·la: aquarel·la, passarel·la…

    -il·la: clorofil·la, goril·la…

    -il·lar: capil·lar, maxil·lar…

    Després d’haver après aquestes regles, hem fet el joc del “passaparaula” per repassar tot això, i hem vist que tenim companys que dominen molt bé la l·l.

    Espero que us serveixi d’ajuda el meu resum si teniu algun dubte. Fins després!

    Coralia

     

  1. Blanca

    18 oct. 17
    17:31 #

    Moltes Gràcies pel resum…!!!.

  2. Elvira

    22 oct. 17
    22:23 #

    Amb aquests resums podem seguir molt bé les classes els que no podem vindre. Gràcies Coralia, una abraçada per tots.


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share