Arxiu per març, 2014

  • Participació en l’acte d’homenatge a Frederic Mistral

    El divendres, 28 de març, a les 12  del migdia, la delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi del CNL de Barcelona va assistir a l’acte institucional i ofrena al monument de Frederic Mistral en el marc de la commemoració del centenari de la mort de l’escriptor occità.

    L’acte, que es va celebrar al peu del monument de Frederic Mistral a Montjuïc, va ser organitzat pel Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC) i va comptar amb la participació de Felibritge, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la UB. A més de l’ofrena floral al monument de Frederic Mistral a Montjuïc i els parlaments institucionals, es va fer una lectura d’un fragment de l’obra de Frederic Mistral i es van reinstaurar les inscripcions del monument dedicades a Mistral. Finalment es va acabar amb el Cant de la Copa Santa i Els Segadors.

    El CNL de Barcelona té signat un acord de col·laboració amb el CAOC des del gener de 2014.

    1396267537134 1396267593146

    Article complet

  • La Revista de l’Alimentació

    La classe del grup Intermedi 1 de la Rosabel ha iniciat La Revista de l’Alimentació, que inclou textos que parlin de nutrició, hàbits alimentaris, propietats dels aliments…
    Volem que la revista es faci més gran. Per això us animem que escrigueu els vostres articles i ens els envieu. Els anirem penjant al bloc!

    Els esportistes

    Els hàbits dels àpats

    L’obesitat

    Vegetarians

    Article complet

  • Nova matinal al Tadicionàrius per a tota la família

    El diumenge, 30 de març, a les 12 hores al Centre Artesà Tradicionàrius tindrà lloc un nou espectacle de música folk per a tota la família.

    En aquesta matinal està convidat tothom que es presenti amb els carnets del Consorci per a la Normalització Lingüística, tant alumnes com professors. En aquest cas no caldrà confirmar les entrades a l’avançada.

    13 Comunicat de premsa El Tabalet COMPR.jpg

    Article complet

  • Dia Mundial de la Poesia. Homenatge a Vinyoli

    dia mundial poesia header

    Per commemorar el Dia Mundial de la Poesia, volem recordar Joan Vinyoli, ja que el 2014 és l’any del centenari del seu naixement.

    L’obra poètica de Joan Vinyoli, influïda inicialment per les lectures de Carles Riba i de R. M. Rilke, la constitueixen més de 500 poemes distribuïts en 17 llibres. Posteriorment també es va veure influenciat per les lectures de Hölderlin, Rimbaud i Shakespeare. La seva veu assoleix una primera culminació amb El Callat (1956), un dels poemaris més profunds i rics en sentits de la poesia catalana de la postguerra. Després, amb el llibre Realitats (1963), fa una deliberada aproximació al realisme històric, corrent imperant a l’època. Però el seu realisme existencialista és molt personal i no encaixa en el gust de la crítica del moment. Tanmateix, era l’inici de la modulació d’una veu pròpia que es manifestarà de forma impetuosa a partir de l’any 1970 amb la publicació de Tot és ara i res.

    La seva poesia, de to indagatori, es converteix en la crònica lírica d’una personalitat vitalista i anhelant, i sedueix els lectors per la seva extraordinària capacitat comunicativa i la seva autenticitat. L’efervescència creativa de Vinyoli culmina en els darrers poemaris, en els quals es renova constantment dins una unitat orgànica. El seu darrer llibre, Passeig d’aniversari (1984), és una meditació lírica marcada pel pressentiment de la mort.

    Aquí tenim una mostra dels seus versos:

    Abans que neixi l’alba

    …mentre che’l danno e la vergogna dura…
    MICHELANGIOLO, Rime, 247

    És bo de tenir llàgrimes a punt, tancades
    per si tot d’una mor
    algú que estimes o llegeixes
    un vers o penses en el joc
    perdut

    o bé, de nit, abans

    que neixi l’alba, algun lladruc
    esquinça el dur silenci.

    I vénen els records

    de tantes culpes que no has
    mai expiat

    i veus el derrotat

    exèrcit dels homes
    arrossegant els peus feixugament
    per les planúries fangoses
    sota la pluja, mentre xiulen
    els trens.

    Que tot és dur, cruel, sense pietat
    i sempre el mal i la vergonya duren.

    Feina de vell

    En fer-se fosc, foraviler, passejo,
    cercant allò que mai no trobaré.
    Travo paraules amb dolor i records
    de goigs viscuts. Famèlics gats acuden
    a devorar-me. Somnis, heu fugit.
    Palpo la roca i l’arbre i m’hi recolzo.
    És hora ja de tornar a casa. Vell,
    duc a la mà la pedra del poema.

    Tant s’incrementa…

    Tant s’incrementa com més va cremant
    la força de buscar allò que s’oculta,
    tant més veurà clarors el pensament
    com més gosi mirar en l’obscuritat.
    El cant del gall és ric a mitjanit,
    la lluna plena em dobla la fortuna.
    No moriré de cap angoixa ardent
    si visc perdent-me, sempre enamorat.

    D’una terra VI…

    És ara, quan la tarda va fonent-se,
    que penso en aquell sol de quan jo era infant,
    i veig la clara vall plena de boira
    i al fons la llisa mar blavosa i gran.
    A l’indret on a mirar-la em parava
    s’hi ajuntaven, en conflent suau,
    els caminals rogencs i tortuosos,
    plens de silenci i de profunda pau!

    Filla del cel, allà, la poesia,
    un dia vaig trobar de bon matí:
    en un tombant secret que jo sabia,
    vora el torrent humit la vaig sentir.
    Oh veu del rossinyol!, tu em descobries
    mons de bellesa, soledat i cel;
    en aquell punt, dins l’ànima naixies,
    meravellós, inconegut anhel.”

     

    Article complet

  • Més activitats al Tradicionàrius

    Aquí teniu noves activitats que ofereix el CAT per als propers dies.

    Dossier de premsa La gralla Made in Catalunya

    Article complet

  • Rafea i el sol, el Documental del Mes

    El dilluns 24 de març i el diumenge 30 de març, a les 20.30, es projectarà Rafea i el sol  al Teatre de Sarrià.

    La productora del Documental del Mes ofereix a l’alumnat del CPNL i als participants en el programa Voluntariat per la llengua avantatges per assistir a les projeccions de la pel·lícula. La majoria de sales (no totes) ofereixen sessions gratuïtes o amb descompte presentant el carnet de l’alumnat o el carnet de VxL. A finals d’aquest mes, podreu consultar les sales, els dies de projecció, els horaris i els preus en aquest enllaç:

    http://www.eldocumentaldelmes.com/ca/documentals/salas.html

    Rafea és una dona beduïna que viu amb les seves quatre filles en un dels pobles més pobres del desert de Jordània, a la frontera amb l’Iraq. A Rafea se li ofereix l’oportunitat de viatjar a l’Índia per assistir al programa del Barefoot College, en què  dones analfabetes de tot el món es formen durant 6 mesos per ser enginyeres solars. Si ho aconsegueix, podrà electrificar el seu poble, formar  altres enginyers i mantenir  les seves filles. Serà un viatge difícil per a Rafea, però el seu repte més gran serà  trencar amb la mentalitat tradicional beduïna arrelada al fet que el lloc d’una dona és a casa, per servir el seu marit. El documental mostra el poder de l’educació contra  la força de la tradició.

    poster

     

     

    Article complet

  • No et perdis les Matinals del Tradicionàrius!

    12 Cartell M'ho ha dit el ventcompr.jpg

    Article complet

  • Altres sortides culturals dels alumnes

    Els diferents grups de la Rosabel han fet diverses sortides durant el març. El dia 3 de març, els alumnes d’ E2 van fer una passejada per Gràcia. I el grup I1 van fer una visita guiada al refugi de la plaça del Diamant http://guia.bcn.cat/visites-guiades-al-refugi-antiaeri-de-la-placa-del-diamant_99400176077.html.

    El dia 4 de març els alumnes de l’ I1 van anar a a la xerrada i assaig dels Castellers de Gràcia http://www.cvg.cat/ i van ajudar a fer pinya. Els dies 4 i 6 de març el grup de B1 van fer una visita a la Biblioteca Jaume Fuster http://w110.bcn.cat/i van anar en un espai on van fer lectura en català, van escoltar música catalana i van intercanviar opinions.

    El dia 3 de març el grup de B2 del David va celebrar la festa de Sant Medir al barri de Gràcia. Primer van començar explicant la festa a l’aula i després van continuar-la sortint al carrer. Aquest mateix dia els alumnes del grup S2 de la Teresa van visitar l’exposició d’Avinyó “1714. El català ahir, avui i demà. Et prenc la paraula.” http://blogs.cpnl.cat/catala1714/

    Es mostra 2014-03-03 21.37.24.jpg.  Es mostra la foto 1 (1).JPG.

           


     

     

    Article complet

  • Concert Escòcia & Catalunya

    El Tradicionàrius, la Fira Mediterrània de Manresa i L’Auditori de Barcelona han unit esforços per programar una jornada Escòcia Catalunya CLAU- especialment dedicada a la unió musical d’ambdós territoris, amb el grup històric escocès Capercaillie com a plat fort i amb la participació dels sempre poderosos RIU, els gaiters de la City of Barcelona Pipe Band i els Castellers de la Vila de Gràcia. Un concert que mostra  la passió dels dos països per la mirada profunda en les arrels de la pròpia tradició i reafirma el dret a decidir les nostres llibertats.

    25% de descompte per a alumnes i participants del programa VxL. Cal seguir els passos que s’indiquen a continuació.

    El concert se celebra a L’Auditori i la venda d’entrades es fa directament pel seu web, www.auditori.cat; per acollir-vos a aquesta promoció, cal que entreu a la pàgina web i busqueu el concert del dia 9 de març, un cop tingueu la cadira assignada, trobareu un desplegat de descomptes especials i trobareu l’opció TRADICIONARIUS.

    Perquè la compra sigui efectiva heu de validar-les amb el codi AME1414.

    Nom del descompte: TRADICIONARIUS

    Codi:  AME01414.

    Il·limitat nombre  d’entrades

     

    Es mostra flyer Escòcia & Catalunya compr.jpg.

     

    Article complet

  • Trobades amb autors

    Durant les darreres setmanes han tingut lloc a la delegació diverses trobades amb autors a les quals han assistit un centenar de persones.

    La primera va tenir lloc el 12 de febrer amb Sònia Moll, que va comentar la seva última obra de prosa poètica Creixen malgrat tot les tulipes. El 24 de febrer Berta Vidal va fer dues trobades per parlar de la seva obra El silenci de la Sara i de com escriure una novel·la. Finalment, el 3 de març un grup de 20 alumnes del nivell I3 van tenir ocasió de fer preguntes a David de Montserrat, un dels autors del llibre Lliures o morts, novel·la històrica emmarcada en la commemoració del tricentenari, que els alumnes havien llegit prèviament.

    Totes les trobades han estat molt ben rebudes per part de tots els participants.

    unnamed4         unnamed

    SAMSUNG         foto grup Lliures o morts

    A dalt, dues fotos de Berta Vidal, i, a sota, dues de David de Montserrat amb els participants a les trobades.

    Article complet

Delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi

Avinguda de la Riera de Cassoles, 23-27
08012 Barcelona
Tel. 932 178 723
gracia@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 13.30 h, i dimecres també de 16 a 20 h.


Xarxes socials









Històric


Categories


Comentaris recents


Districte de Gràcia



Districte de Sarrià-Sant Gervasi



Arxius