• Una vetllada amb tast i gloses al C.A.T. Tradicionàrius

  Dijous 25 de gener, al CAT Tradicionàrius, i com a preàmbul de la Festa dels Foguerons a Gràcia, Maria Magdalena Amengual va presentar la glosa “Oda a la sobrassada” i dos grups d’alumnes de nivell bàsic 3 i elemental 2 de la Delegació, amb les professores Cèlia i Montse, van poder gaudir del tast de productes mallorquins a càrrec del Cargol Graciós a l’espai d’El Bar del CAT i s’ho van passar molt bé participant en la glosada a càrrec deglosadors i glosadores de les Illes i de Catalunya com Mateu «Xurí», Catalina Canyelles i Cor de Carxofa.

  Al vestíbul van visitar l’exposició Sant Antoni, la Festa Major d’hivern, del Museu Etnològic i de Cultures del Món, a la paradeta de la Llibreria de l’Espai Mallorca.

  La vetllada va començar amb la celebració dels 25 anys de l’Espai Mallorca a Barcelona amb la taula rodona 25 anys d’Espai Mallorca a Barcelona sobre la trajectòria del centre de cultura illenca a la Ciutat Comtal, amb diferents representants de l’entitat al llarg dels anys. Hi van participar Sebastià Alzamora, primer director de l’Espai Mallorca de Barcelona; Joan Tomàs Martínez Grimalt, portaveu del primer grup Crits i Renou el 2012; Maria Coll, cap de la llibreria de l’Espai Mallorca de 2021 a 2022, i Blanca Orell, periodista, i actual presidenta de l’associació Crits i Renou.

   

  Article complet

 • Alumnes de la delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi visiten el pessebre de clics de La Violeta

  Els dies 18  i 24 de gener quatre grups d’alumnes de nivell bàsic i un d’elemental van visitar, amb les professores  Gemma Roura i Rosó Cusó, El Centre Popular La Violeta de Gràcia, de la mà de Josep Maria Contel, director del Taller d’Història de Gràcia, que els va fer una explicació sobre la història de l’espai que acull les colles de cultura popular de Gràcia i va conversar amb ells a l’entorn de l’origen i la tradició del pessebre a casa nostra. 

  Mentre recorrien el pessebre fet amb clics pel mateix Contel,  de 10 metres quadrats i format per unes 750 figures, els alumnes escoltaven amb interès els noms de les escenes  que componen l’extens pessebre, com el naixement, l’anunciació als pastors, la caravana dels mags d’orient, els oficis amb els obradors, les parades del mercat amb els productes, la fonda, la fabricació del vi, la matança del porc, el conreu de l’horta, el barri benestant, les cases dels pecadors, el poble, diferents vaixells…, de les quals en podem observar una petita mostra.

   

   

  A continuació, i amb motiu de la celebració a Gràcia dels 800 anys del pessebre, van visitar l’exposició fotogràfica amb diorames de pessebristes de Vilanova i Barcelona i de 30 naixements d’arreu del món, com Mèxic, EUA, Palestina i Portugal, que hi ha a La Violeta. 

  Després, el grup es va traslladar a la plaça de la Vila, on, davant la Torre del Rellotge, el director del Taller d’Història els va fer una petita xerrada i conversa sobre episodis cabdals de la història de la vila de Gràcia 

   

  Article complet

 • Visita al Museu d’Història de la Ciutat

  El dia 9 de gener un grup d’alumnes de nivell bàsic 3 de la delegació de Gràcia van fer  una visita guiada al MUHBA. Després van fer una ruta des de la plaça del Rei fins a Santa Maria del Mar. Va ser interessat perquè els alumnes coneguessin la història de Barcelona.

   

  Article complet

 • Els alumnes del curs d’intermedi 1 de la Delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi enregistren un pòdcast a classe

  El dia 29 de novembre el grup d’alumnes d’I1 que fan classe a l’Institut Montserrat Roig han enregistrat un pòdcast a classe, a partir de biografies de personatges que van triar ells mateixos i que han treballat durant el curs.

  .

   

  El resultat, força lliure i divertit, el podeu escoltar en aquest enllaç. 

   

  Article complet

 • Visita al Museu d’Història de Catalunya

  El dia 15 de novembre, un grup d’alumnes de nivell bàsic va visitar el Museu d’Història de Catalunya

  Han fet un repàs a la història de Catalunya visitant les sales del museu. 

  Aquí teniu unes fotos de la visita.

  Article complet

 • Alumnat de nivell bàsic visita l’Espai Bombers de Barcelona

  El 15 de novembre un curs bàsic va visitar l’Espai Bombers a Lleida, 30,  

  L’Espai Bombers és un nou centre formatiu, divulgatiu i expositiu dedicat a la prevenció i a la seguretat on es porten a terme activitats diverses. L’alumnat del curs bàsic va visitar  l’espai, on s’exposen peces, vehicles emblemàtics i equipament dels cos de bombers, que els van  explicar com actuen en cas d’emergència a la ciutat i els van donar consells pràctics en cas d’incendi i sobre com minimitzar-ne els riscos.

  Article complet

 • Interessant visita al refugi antiaeri de la plaça del Diamant

  El  dia 14 de novembre a la tarda una vintena d’alumnes van fer la visita al refugi antiaeri de la plaça del Diamant amb la professora Montse Ferrer. Va ser    molt interessant per a tots, i per això, després de l’explicació i la visita,  van  fer preguntes i comentaris al guia.

  Article complet

 • Llegim Amades. Lectura de narracions del rector de Vallfogona al Centre Artesà Tradicionàrius

  Dijous 9/11/23 – 19.30 h
  El Bar del CAT
  Centre ArtesàTradicionàrius
  Plaça d’Anna Frank, s/n. Gràcia – Entrada lliure
  https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2023/anyrectordevallf

   

   

   

   

  Edicions Morera i el CAT Tradicionàrius organitzen la lectura d’algunes de les narracions populars sobre la figura del famós Rector Francesc Vicent Garcia (1579-1623), més conegut com el rector de Vallfogona, considerat el gran poeta del barroc català. De ploma enginyosa i culta, però també burlesca i satírica, les seves composicions van aconseguir gran popularitat en tractar temes com l’amor, el poder o la crítica social. Unes històries que van ser recollides pel folklorista Joan Amades (1890–1959), que les va publicar el 1938 i que aquest 2023 han estat reeditades per Edicions Morera tot coincidint amb la celebració de l’Any Rector de Vallfogona, que commemora els 400 anys de la mort de l’escriptor

  Diferents veus donaran vida a les contalles recollides per Amades sota el títol “Llegim Amades: el Rector deVallfogona” , una lectura conjunta d’algunes d’aquestes narracions populars, on diferents veus llegiran els relats i contalles al voltant de la figura del famós rector.

  Hi participaran Eugènia Fernández, Esteve León, Montse Canela, Sara Peralta, Cèlia Marimon, Amadeu Carbó, Jordi Guilera, Eulàlia Molera, Marc Torrecillas, Norbert Tomàs, Jordi Cubillos, Albert Domènech, Marta Ballester, Pep Adell, Pep Fornés

  L’acte es farà a El Bar del CAT- Centre Artesà Tradicionàrius i serà presentat per Antoni Serés, divulgador de l’obra de Joan Amades i conservador del fons documental del folklorista, i Norbert Tomàs, director d’Edicions Morera. A més, Cèlia Marimon i de l’actor Marc
  Torrecillas hi intervindran musicalment.

  La reedició del llibre se suma a la celebració de l’ Any Rector de Vallfogona i la lectura compta amb la col·laboració de l’Associació Cultural Joan Amades. La Venda del llibre anirà a càrrec de Tradillibreria i la lectura serà enregistrada per Fes Ta Festa.

   

   

   

   

   

  Article complet

 • Celebrem la castanyada

  El dia 31 de novembre dos grups d’alumnes de nivells bàsic 1 i bàsic 2 que fan classe a l’Institut Serrat i Bonastre van celebrar la castanyada fent un concurs de panellets a partir d’una recepta que havien treballat a classe.

  Un altre grup d’alumnes de nivell bàsic 1 i un grup de nivell E1 de l’Institut Montserrat Roig també van preparar castanyes i panellets, i a classe se’ls van menjar i van xerrar sobre aquesta celebració

   

   

  Article complet

 • Profitosa sortida al Parc de Bombers de la Vall d’Hebron

  El 26 d’octubre  al matí un grup d’alumnes de nivell bàsic va visitar el Parc de Bombers de la Vall d’Hebron, un centre divulgatiu dedicat a la prevenció i la seguretat. Van fer una visita guiada a l’espai, on els van explicar l’origen i la història dels Bombers, i com cal actuar i minimitzar els riscos quan hi ha un incendi.

  Els alumnes van tenir ocasió de fer moltes preguntes i van quedar molt impressionats.

  Parc de Bombers de la Vall d’Hebron

  Article complet

Delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi

Avinguda de la Riera de Cassoles, 23-27
08012 Barcelona
Tel. 932 178 723
gracia@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 13.30 h, i dimecres també de 16 a 20 h.


Xarxes socials

Històric


Categories


Comentaris recents


Districte de GràciaDistricte de Sarrià-Sant Gervasi