• La Ruta Pompeu Fabra ens apropa als escenaris de la vida del Mestre

  Amb motiu de l’Any Fabra i del naixement del lingüista a la Vila de Gràcia fa 150 anys, el dimecres 13 de juny, usuaris del CNL de Barcelona i veïns i veïnes del barri de Gràcia van poder gaudir de la Ruta Pompeu Fabra pels carrers de Ciutat Vella. L’activitat estava subvencionada pel Districte de Gràcia.

  El recorregut es va iniciar a la plaça de Catalunya i va seguir cap al carrer de les Moles, on Fabra havia viscut durant un temps. David Paloma i Mònica Montserrat, conductors de la ruta, van relatar com va ser en aquell edifici on va tenir la revelació sobre la importància de fer que la llengua fos apta per a usar-la en tots els àmbits. Tot plegat fou gràcies a una carta que havia d’escriure a uns familiars, i que va començar a redactar en castellà, com era habitual a l’època. Va ser en aquell moment en què es va adonar que no tenia sentit no poder-se comunicar per escrit amb els éssers estimats en la seva llengua, el català.

  La ruta va seguir després cap a Portaferrissa, on el grup va poder conèixer la tasca de Fabra a la revista L‘Avenç, on va engegar una campanya de reforma lingüística amb altres companys seus, també preocupats per la necessitat d’obrir un debat sobre el present i el futur de la llengua catalana. 

  El vessant més personal de Fabra es va descobrir a la següent parada, al Centre Excursionista de Catalunya, on els guies van explicar que el lingüista va ser una de les primeres persones a practicar l’excursionisme, afició que li permetia conèixer paraules i accents dels diferents indrets de Catalunya. 

  A la Reial Acadèmia de les Bones Lletres el grup va descobrir l’oposició que va rebre Fabra d’alguns intel·lectuals de l’època, contraris a establir noves normes per al català.

  Les últimes parades van ser a l’antiga seu de l’Ateneu Barcelonès, a la Rambla, i a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, en què el grup va poder visitar l’Espai Fabra, on hi ha una reproducció del quadre del jove Fabra, fet per Ramon Casas.

  Àlbum de fotos

  Ruta Pompeu Fabra

    

  Article complet

 • Noves parelles lingüístiques tot passejant per Vallvidrera!

  Imagen relacionada

  El dimecres 27 de juny, a les 18.00 h, tindrà lloc una nova presentació de parelles lingüístiques al Centre Cívic Vallvidrera-Vázquez Montalbán i una ruta fins a Vil·la Joana, la casa-museu del poeta Jacint Verdaguer.

  Inscripcions al 934 35 6 685 o vxl.bcn@cpnl.cat

  Article complet

 • Èxit d’assistents en la presentació de la novel·la “Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua”

  El dijous 7 de juny a les set de la tarda l’Espai 1 de la Biblioteca Jaume Fuster es va omplir de gom a gom amb una setantena de persones per assistir a la presentació de la novel·la gràfica Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua.

  Neus Nogué, professora del Departament de Filologia catalana de la UB, va fer la presentació. Seguidament, Oriol Garcia Quera, il·lustrador, i Gemma Pauné, guionista, van explicar com van dur a terme la novel·la, la importància de la documentació per poder fer-la i la complicitat entre el text i el dibuix. La novel·la retrata la seva biografia i ens mostra el Fabra més íntim i familiar.

  El mes de novembre serà la novel·la que es comentarà al club de lectura de la Biblioteca Jaume Fuster.

   

  Article complet

 • Jordi Manent ofereix una conferència sobre Pompeu Fabra

  El dimarts 5 de juny, a les 7 de la tarda, Jordi Manent va fer una conferència sobre Pompeu Fabra al Casal de Barri Can Cardener. Amb aquesta conferència, organitzada pel CNL de Barcelona, en col·laboració amb l’Associació de Veïns del barri de la Salut i el Districte de Gràcia, es va obrir el cicle d’activitats programades amb motiu de la celebració de l’Any Fabra al districte de Gràcia.

  A l’acte hi van assistir unes 40 persones, entre les quals hi havia el sotsdirector del CNL de Barcelona, Jordi Font, i la tècnica de Cultura del Districte, Mari Cruz Martín, alumnes i professors de català i usuaris del casal de barri.

  Lídia Alberich, delegada de Gràcia i Sarrià Sant Gervasi, va presentar el conferenciant, Jordi Manent, filòleg i estudiós de Fabra, que ha publicat la correspondència de Fabra a l’exili.

  Manent va impartir la conferència amb el títol “Pompeu Fabra, el lingüista excepcional i el personatge cívic”, en la qual va parlar de la biografia del personatge, de la seva obra i la relació que va tenir amb institucions i entitats del moment.

  En acabar, es va obrir un torn de paraules, en què els assistents van tenir ocasió de fer moltes preguntes sobre aquest personatge cabdal en la història de la llengua catalana.

  Amb aquesta activitat es va donar el tret de sortida als actes organitzats pel Districte de Gràcia per celebrar l’Any Pompeu Fabra.

  Article complet

 • La persona guanyadora del “Si l’encertes, l’endevines”

  Durant el mes de maig va tenir lloc el concurs “Si l’encertes, l’endevines” al vestíbul de la delegació en el qual es tractava d’endevinar les 15 frases fetes que s’amagaven darrere de cada il·lustració. D’entre totes les persones que hi han participat la que ha encertat més frases ha estat Clàudia Bustos, que s’emporta un joc de taula en català i un llibre de regal. Enhorabona!

  I moltes gràcies a totes les persones que hi heu participat!

  Article complet

 • Concert juny folk Tradicionàrius

  En aquest enllaç trobareu tota la programació dels concerts de folk al Tradicionàrius que tindran lloc al llarg del mes de juny: Concerts Tradicionarius juny folk 2018

  No us els perdeu!

   

  Article complet

 • Sessió d’usos no sexistes de la llengua

  El dimarts 5 de juny al migdia la delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi va organitzar una sessió d’usos no sexistes de la llengua per a les persones que treballen al Casal de joves Sagnier.

  Durant la sessió, a la qual van assistir 11 persones, es van exposar els recursos més importants del llenguatge no sexista, els assistents van fer preguntes i es van resoldre uns exercicis pràctics.

  Article complet

 • L’ou com balla al Monestir de Pedralbes

  El dijous 31 de maig els cursos de nivell bàsic de la Cristina i l’Eugènia han visitat el Monestir de Pedralbes aprofitant la jornada de portes obertes i han pogut veure l’ou com balla i conèixer aquesta tradició.

  Article complet

 • Visita a l’antiga editorial Bruguera

  El dimecres 20 de juny, a les 11.30 h, tindrà lloc una activitat per acomiadar el club de lectura d’enguany. Els assistents gaudiran d’una visita guiada al centre cívic El Coll, que des del 2009 ocupa un dels edificis de l’antiga editorial Bruguera, coneguda per les seves revistes d’historietes, com Tio Vivo, Pulgarcito, DDT … i personatges tan entranyables com Mortadelo i Filemón, Zipi i Zape, Carpanta, Capitán Trueno, Jabato…

  La Direcció del Centre Cívic, amb la col·laboració del Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca, l’Associació Museu del Còmic, els diferents grups d’extreballadors de l’editorial, així com experts i estudiosos del món del còmic i la literatura popular, han treballat per convertir un record dolorós –la desaparició de la Bruguera– en una font d’orgull i d’identitat.

  Qui vulgui, s’hi pot inscriure a gracia@cpnl.cat.

  Imagen relacionada Resultado de imagen de editorial bruguera

  El club de lectura de la Bibliblioteca Jaume Fuster ha finalitzat el club de lectura d’aquest curs 2017-18 amb una assistència regular d’unes 18 persones.

  Article complet

 • Exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”

  L’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”, creada per la Direcció General de Política Lingüística amb motiu de l’Any Fabra, es podrà veure al vestíbul de la delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi, a l’avinguda Príncep d’Astúries, 23-27, del 6 al 29 de juny.  L’horari per visitar l’exposició serà de dilluns a divendres, de 9 a 21 h.

  Resultado de imagen de pompeu fabra una llengua completa

  Any Fabra

  Article complet

Delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi

Av. Príncep d’Astúries, 23-27. 08012 Barcelona

Tel. 932 178 723. gracia@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 14 h i els dimecres a la tarda de 16 a 20 h.
Categories


Històric

CNL de Barcelona


Enllaços d'interès Gràcia


Enllaços d'interès Sarrià-Sant Gervasi


Comentaris recents