Del 4 al 24 d’abril, l’Espai Putget, al carrer Marmellà, 13, acull l’exposició “Joan Amades. La memòria del poble”, duta a terme per l’Associació Cultural Joan Amades . Organitzat conjuntament amb la delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi, l’alumnat dels cursos de català visitaran l’exposició i faran algunes activitats.
Es tracta d’una exposició per descobrir de prop la persona i l’obra del folklorista català Joan Amades i Gelats. Diverses notes autobiogràfiques combinades amb una selecció de fotografies, il·lustracions i un breu discurs narratiu serveixen per a descriure l’home que preservà de l’oblit moltes de les costums i tradicions populars del nostre país.
Article complet
Fes-ho córrer!
El dimecres 18 d’abril, a les 12 h, es comentarà Acrollam, de Biel Mesquida, a la Biblioteca Jaume Fuster de Gràcia.
Acrollam, palíndrom de Mallorca, és un llibre publicat el 2008 format per noranta-nou contes que són com un tapís de la societat contemporània. Són relats curts, concentrats, intensos. En la Mallorca actual Mesquida hi desplega un mostrari esplèndid de personatges de tota edat i condició: la dona immigrant que treballa en un hotel, l’esposa abandonada que es consola davant del mirall, l’adolescent que talla amb el nòvio per correu electrònic, el traficant immobiliari que amb poc temps vol fer-se ric a la mallorquina, el fiscal que en lloc de lluitar com un senglar contra la corrupció… Descriu la devastació del territori mallorquí en la seva dimensió més tràgica, com si fos l’extinció d’un paisatge interior: l’especulació urbanística mata també les persones, en corromp la fibra i degrada la seva memòria, la seva veritat. La prosa de Mesquida gairebé ens obliga a contenir la respiració mentre llegim.
Biel Mesquida (Castelló de la Plana, 1947) és llicenciat en Biologia i en Ciències de la Informació i s’ha distingit com a veu crítica dins i fora de la ficció. Com a escriptor, es va donar a conèixer l’any 1973 quan guanyà el Premi Prudenci Bertrana amb L’adolescent de sal. Mesquida va ser un dels primers escriptors que es van atrevir amb la temàtica homosexual a l’Espanya de la transició. Així, va escriure el 1974 El bell país on els homes desitgen els homes, que no va poder publicar fins a 1985. Va obtenir també altres premis literaris com el Premi Ciutat de Barcelona (1996) per Excelsior o El temps escrit; el Premi Ciutat de Palma-Llorenç Villalonga de novel·la (1998) per Vertígens, i el Premi Nacional de Literatura (2006) per Els detalls del món. Ha escrit també poesia, teatre i narrativa breu. L’any 2005 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi.
Article complet
Fes-ho córrer!
El grup de nivell I2 de la Rosabel va visitar el 21 de març l’exposició “Montserrat Roig, 1977. Memòria i utopia” al Born Centre de Cultura i Memòria.
L’exposició, comissariada per Manuel Guerrero, compta amb la col·laboració de l’artista Francesc Abad i la fotògrafa Pilar Aymerich. Mitjançant més de 300 documents originals, imatges i llibres, l’exposició i les activitats programades proposen de revisar i repensar les obres de Montserrat Roig d’aquells anys, que tingueren un impacte cultural i social molt destacat.
Article complet
Fes-ho córrer!
Aquest cap de setmana l’actriu gracienca Teresa Puig, directora de
La Casa dels Contes, estrena un monòleg de Montserrat Roig. Tindrà lloc els divendres 23, el dissabte 24 i el diumenge 25 de març a les 20 hores a la Casa dels Contes, al carrer de Ramon i Cajal, 35.
Les entrades generals valen 10 euros, però l’alumnat dels cursos de català gaudirà d’un descompte de dos euros i, si és un grup de més de quatre persones, de quatre euros.
Us animem a assistir a aquest homenatge a l’escriptora Montserrat Roig.
Article complet
Fes-ho córrer!
El dimecres 14 de març, a les 18.30 h, va tenir lloc una ruta gitana per la Vila de Gràcia. Va començar a la plaça de la Vila i va ser conduïda per Ricard Valentí, president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia. Va explicar la història del poble gitano, com vivien i els llocs on es reunien. La plaça del Gato Pérez, el carrer Fraternitat on va néixer Moncho i el Pescadilla, l’església evangèlica dels gitanos, la plaça del Raspall i el carrer Igualada van ser els llocs més emblemàtics que es van visitar. La ruta va acabar a l’Associació de Joves Gitanos, al carrer Igualada, on es els alumnes van poder fer preguntes i una foto de grup.
Encara va quedar temps i van anar al Centre Artesà Tradicionàrius on Jordi Fàbregas va fer-los una visita guiada i van poder veure alguns dels tallers que s’hi estaven fent. Van acabar assistint a les Vespres del CAT amb Marcel Caselles.
Article complet
Fes-ho córrer!
La Delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi del CNL de Barcelona organitza una lectura de poemes de Montserrat Abelló al centre de cultura popular, La Violeta de Gràcia. Serà el proper dia 9 de març, a les 10 h del matí.
Aquest any se celebra el centenari del naixement de l’autora.
Any Montserrat Abelló
Article complet
Fes-ho córrer!
Des del mes de març, el CNL de Barcelona imparteix un curs de nivell bàsic 1 al Casal de Joves Sagnier els divendres al matí, i a partir del 4 d’abril en començarà un altre, que s’impartirà els dilluns i dimecres, de 19.45 a 21.45 h. A aquests cursos s’hi poden inscriure els joves entre 18 i 29 anys de la Casa Sagnier interessats a fer cursos de català.
Article complet
Fes-ho córrer!
El periodista gironí David de Montserrat va assistir el dijous 1 de març al matí a Can Cardener i va fer una trobada amb un grup d’alumnes.
Els va parlar de la seva trajectòria com a periodista i col·laborador en premsa digital, ràdio i televisió; del procés d’escriptura; dels seus llibres, d’entre els quals destaquem Lliures o morts, una novel·la que descobreix l’heroi oblidat del 1714 , i dels seus nous projectes editorials documentals i de ficció.
Aquí en teniu unes fotos:
Article complet
Fes-ho córrer!
El proper dimecres 14 de març tindrà lloc una trobada de joves gitanos de Gràcia amb alumnes de català de la delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi. L’objectiu és que els alumnes de català coneguin la història de la llengua i la cultura gitana al barri de Gràcia. Per a això s’han organitzat les següents activitats:
19.00 h: Ruta per la Gràcia gitana que començarà a la plaça de la Vila i anirà a càrrec de Ricard Valentí, president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia. Es visitarà la plaça del Raspall, la plaça del poble Romaní i la plaça del Gato Pérez, els carrers Siracusa i Fraternitat, on hi ha la casa del Pescaílla, com a promotor de la rumba catalana, entre d’altres.
20.30 h: Rebuda al Centre Artesà Tradicionàrius i visita a càrrec de Jordi Fàbregas.
21.30 h: Assistència a les Vespres del dimecres al Bar del CAT, a càrrec de Marcel Caselles, contrabaixista, compositor i pedagog de la música tradicional i d’arrel-fusió.
Article complet
Fes-ho córrer!