Arxiu per juny, 2020

  • Easy Catalan

    Easy Catalan és un canal de YouTube on podreu trobar-hi 14 vídeos en català amb subtítols en català i anglès per aprendre o practicar la llengua, des d’un nivell inicial.

    És una entitat sense ànim de lucre que forma part del projecte internacional Easy Languages, una iniciativa que es dedica a la creació de material audiovisual en línia per donar suport a l’aprenentatge de llengües: anglès, francès, alemany, espanyol, rus, portuguès, àrab, polonès, mandarí, etc. Als vídeos s’hi poden veure entrevistes al carrer amb parlants reals perquè el seu lema en anglès és “learning languages from the streets”.

    Aquí en teniu un vídeo de mostra:

    Article complet

  • Visualització prèvia de la imatge

    Article complet

  • Exposició virtual per commemorar l’Any Badia i Margarit

    El 2020 es commemoren els 100 anys del naixement d’Antoni Maria Badia i Margarit, filòleg i lingüista. La celebració de l’Any Badia i Margarit té com a objectiu de posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria d’una personalitat que va posar la llengua com a eix principal de la seva vida, amb una tasca científica que va dur a terme durant més de setanta anys i que ha deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans.

    El Departament de Cultura ha publicat l’exposició virtual “Badia i Margarit, 100 anys”, que compta amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística, i recupera el contingut de l’exposició «El rectorat Badia i la transició a la Universitat de Barcelona», que es va poder visitar del 3 de desembre de 2007 al 23 de gener de 2008 al vestíbul principal de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, amb motiu de l’acte d’homenatge que la UB va retre al Dr. Antoni Maria Badia i Margarit en reconeixement de la seva dilatada i rica trajectòria acadèmica, professional i humana. D’aquesta manera podem conèixer el filòleg sense moure’ns de casa.

    “El professor Badia era un científic d’una exigència i d’un rigor exemplars, però mai no va entendre la seva responsabilitat acadèmica com una funció independent de la realitat social. Amb una visió sempre compromesa cívicament, va integrar en la seva vida i en la seva obra una vocació de servir el país, de fer-hi aportacions útils. Ho va demostrar esdevenint precursor de l’aplicació dins de la lingüística catalana de la dimensió social i de les metodologies sociolingüístiques.”

    Carles Duarte i Montserrat, comissari de l’Any Badia i Margarit

     

    Any Badia i Margarit

    Notícia exposició

    Article complet

  • La terminologia del coronavirus

    Si teniu dubtes sobre la nova terminologia del coronavirus podeu consultar en línia el diccionari Termes del coronavirus, que en aquests moments aplega uns setanta termes relacionats amb el brot epidèmic de COVID-19 però que es va ampliant d’acord amb l’evolució de l’epidèmia i l’actualitat informativa sobre aquest fet, gràcies a la cooperació amb els serveis lingüístics de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (ésAdir) i d’acord amb les consultes que es van rebent sobre aquest tema.

    Les dades que ofereix el diccionari en línia s’han adaptat a partir de productes terminològics elaborats prèviament pel TERMCAT en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i a partir de fitxes de recerca puntual que s’han actualitzat amb la col·laboració de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SOCDEMCAT). Com a novetat de l’última actualització, a partir d’ara els termes inclouen també els equivalents en portuguès, gràcies a la col·laboració desinteressada del professor Márcio Sales Santiago, de la Universitat Federal de Rio Grande do Norte (UFRN, Brasil).

    Cada fitxa terminològica conté la denominació catalana considerada principal i les denominacions catalanes sinònimes, si n’hi ha; els equivalents en castellà, francès, anglès i portuguès, i el nom científic, si és pertinent; una definició, i, si escau, notes explicatives.

    Entre els termes n’hi trobem de referits als coronavirus (coronavirus associat a la COVID-19 o coronavirus associat a la MERS), a les malalties causades per aquests virus (COVID-19, MERS, SARS), a la simptomatologia (agèusiaanòsmia), a aspectes de bioètica (principi de precauciójustícia distributiva) i a conceptes epidemiològics i de salut pública (aïllament, contagi, pandèmia, zoonosi, EPI).

    El diccionari Termes del coronavirus forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 150 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

    Actualització Termes del coronavirus

    Article complet

  • Sabies que…

    Avui és 17 de juny, Dia Mundial de Lluita contra la Desertificació i la Sequera

    https://www.termcat.cat/ca/actualitat/apunts/termedelasetmana-desertificacio

    El terme desertificació fa referència al procés de formació de deserts per influència de l’activitat de l’ésser humà; en canvi, la desertització es refereix al mateix procés, però quan és degut a causes naturals, sense influència humana.

    Des del punt de vista de la formació, es tracta de dos termes creats per derivació: sobre la base substantiva desert (que prové del llatí desertus, amb el mateix significat) s’afegeixen dos sufixos verbals diferents (-itzar i -ificar), i se’ls atribueix de manera més o menys arbitrària un significat diferent, que és útil per a distingir els dos conceptes relacionats. Posteriorment amb la terminació -ció es formen els substantius corresponents.

    L’ONU reclama, amb la celebració d’aquest dia internacional, que es faci atenció a la desertificació, que afecta més de 1.500 milions de persones arreu del món, i sobre la qual tots tenim capacitat d’influència, sovint amb gestos petits que poden semblar insignificants, però que multiplicats moltes vegades tenen la seva repercussió.

    [Font: TERMCAT]

    Enguany el Dia Internacional se centra a canviar les actituds públiques cap a la principal causa de la desertificació i la degradació de les terres: la producció i el consum incessants de la humanitat.

    El creixement demogràfic, l’augment dels ingressos de la població i l’increment de la població urbana intensifiquen la demanda de

    terra per produir aliments, farratges i fibres tèxtils. Mentre que la salut i la productivitat de la terra cultivable existent disminuei .

    La responsabilitat en la gestió de la terra pot ajudar a abordar les conseqüències del COVID 19, que és un dels principals factors ambientals de brots emergents de malalties infeccioses com la pèrdua de la diversitat. Sòl sa = gent sana.

    Esdeveniment especial en línia de l’ONU Consulta el programa que es desenvoluparà durant tot el dia i que serà retransmès a través de Facebook, YouTube i Twitter. També pots comprovar altres iniciatives que tindran lloc en altres països amb motiu del Dia Internacional.

    [Font: Nacions Unides (un.org)]

    Article complet

  • El canal Malaia

    Durant el mes de maig s’ha creat el canal Malaia, un canal pensat per difondre el català a la xarxa entre el públic més jove, acostumat a aquest tipus de tecnologies. Clàudia Rius, Arnau Rius, Bru Esteve i Juliana Canet en són els creadors. En aquest enllaç podreu veure una entrevista on expliquen el seu projecte.

    Article complet

  • Any Joan Perucho

    Aquest any es commemoren els 100 anys del naixement de Joan Perucho i Gutiérrez (Barcelona, Barcelonès, 1920 – 2003). Novel·lista, poeta i crític d’art, activitat que alternava amb la seva professió de jutge. La seva obra, escrita en català i castellà, barreja elements tradicionals amb d’altres d’avantguardistes i de la ciència ficció que la doten d’una gran originalitat. Històries naturals és la seva obra més coneguda.Pel que fa a la seva obra poètica, escrita íntegrament en català, Perucho s’acostà a la poesia simbolista, que barrejà amb influències surrealistes.

    En reconeixement al seu treball, Joan Perucho va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi (1991), el Premi Nacional de Cultura (1995), el Premi Rosalía de Castro (1996), la Medalla al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona (2001), el Premio Nacional de les Lletres (2002) i el Premi Nacional de l’Associació Espanyola de Fantasia i Ciència‐Ficció (2002).

    Si entreu aquí trobareu tota la informació dedicada a l’Any Perucho.

     

     

    Article complet

  • Any Josep Carner

    Enguany es commemora el cinquantè aniversari de la mort de Josep Carner. Aquesta commemoració s’allargarà fins ben entrat el 2021,  i es desplegaran un gran nombre d’activitats, de tota mena i per a tota mena de públics. Els objectius de l’Any són els de difondre la seva obra.

    El 4 de juny, dia en què va morir, es va retre homenatge al poeta a través de diversos actes com va ser la passejada poètica per la Brussel·les de Carner, organitzada pel Casal Català de Brussel·les; l’acte virtual de record del poeta a través del compte de Twitter de la Institució de les Lletres Catalanes, organitzada per la mateixa institució, amb música, lectures de poemes i parlaments diversos; i la publicació de l’article “Josep Carner i la poesia europea del seu temps”, de Jordi Marrugat, organitzada per l’Intsitut Ramon Llull.

    El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha publicat un vídeo per tal de commemorar els 50 anys de la mort del poeta. Es mantindrà permanentment al canal de Youtube del Departament de Cultura. Podeu consultar també l’exposició virtual de la Biblioteca de Catalunya.

    Any Josep Carner

     

     

    Article complet

  • Aprèn i practica el català des de casa

    Modalitat lliure del Parla.cat

    Els alumnes actuals i les persones interessades a aprendre català tenen també a la seva disposició l’opció d’inscriure’s a la modalitat lliure del Parla.cat (www.parla.cat) per continuar avançant en el coneixement del català al seu ritme, o puguin iniciar-s’hi.

    El CPNL potencia la modalitat virtual del Voluntariat per la llengua

    Les parelles lingüístiques que ja funcionaven en modalitat presencial i han hagut d’interrompre les trobades, tenen l’opció també de seguir-les en modalitat virtual fins que la situació es normalitzi.

    El Consorci reprèn la formació de noves parelles lingüístiques en modalitat virtual, interrompuda des del decret d’estat d’alarma. D’aquesta manera, totes les persones que s’hi inscriguin com a voluntàries o aprenentes, seleccionant la preferència “Virtual”, a https://www.vxl.cat/participa-hi i les que no ho hagin fet fins ara i no tinguin encara parella assignada rebran una comunicació per correu electrònic amb la informació necessària per començar les trobades per practicar el català o ajudar a practicar-lo a través de videoconferència.

     

    https://llengua.gencat.cat/ca/eines_i_serveis/llengua-des-de-casa/

    Article complet

  • Joc d’escapada: Repte aconseguit!

    Per commemorar el Dia Internacional del Joc que se celebra cada 28 de maig, enguany el CNL de Barcelona ha organitzat el joc d’escapada virtual Els diacrítics han volat. La participació al joc ha estat molt positiva.

    Diploma amb els 15 diacrítics, que s’aconseguia un cop es finalitzava amb èxit el joc.

    Els diacrítics han volat és el títol del joc d’escapada virtual que el CNL de Barcelona ha organitzat aquest any per celebrar el Dia Internacional del Joc. Per participar-hi, calia enviar un missatge a una adreça electrònica específica des de la qual s’enviaven totes les instruccions del joc, que va estar actiu del 22 al 31 de maig.

    Les dades de participació han estat molt positives. En total, 632 persones han escrit un correu electrònic al Dr. Dídac Crític per ajudar-lo a trobar els 15 diacrítics perduts per la ciutat de Barcelona. A través de diferents proves, pistes, endevinalles… han hagut d’esbrinar quin era l’espai emblemàtic de la ciutat on s’amagava cadascuna de les paraules. I totes ho han aconseguit!

    El joc ha servit també per recordar i fer practicar a la població quins són els quinze diacrítics que té ara el català, des de la publicació de la Nova Gramàtica de l’any 2017.

     

    Article complet

Delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi

Avinguda de la Riera de Cassoles, 23-27
08012 Barcelona
Tel. 932 178 723
gracia@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 13.30 h, i dimecres també de 16 a 20 h.


Xarxes socials









Històric


Categories


Comentaris recents


Districte de Gràcia



Districte de Sarrià-Sant Gervasi



Arxius