Arxiu per juny, 2013

  • Fins aviat! Hasta pronto! A presto! Até logo! See you soon! Pe curând! À bientôt! ДО СВИДАНИЯ! 后会有期 Ka ayi fau

    punt de llibreAmb el punt de llibre que teniu a la imatge vam voler acomiadar els voluntaris, aprenents i alumnes que van assistir a la Festa de Cloenda (si voleu veure les fotos cliqueu aquí) del dia 18 de juny i alhora fer un reconeixement a la diversitat lingüística present a les aules. Tot i que no és una llista exhaustiva, al final vam poder dir Fins aviat! en disset llengües.

    Són, en l’ordre que apareixen, les següents: català, castellà, polonès, urdú (del Pakistan), italià, portuguès, àrab, igbo (de Nigèria), suahili i kikuiu (de Kènia), xinès, romanès, rus, francès, amazic (del Marroc i altres zones del nord d’Àfrica) i panjabi (també del Pakistan). Si voleu més informació d’alguna d’aquestes llengües, o d’altres, podeu consultar els enllaços del GELA (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades) i de LINGUAMÓN La Casa de les Llengües.

    Volem agrair a l’Abdelhamid, l’Abid, el Muhammad, la Natalia, l’Albino, la Marcia, la Sophia, el Hafid, el David, la Silvia i la Mihaela, la Maryse, el Fidelis, la Liz, la Gala i el Peng que ens ajudessin en les traduccions i, evidentment, a la Raquel (alumna de l’Intermedi 2 i propietària de l’empresa Undisseny) que es fes càrrec, de forma totalment desinteressada, del disseny, de l’edició i de la impressió dels tres-cents punts de llibre que hem repartit i de la pancarta que va presidir l’escenari el dia de la festa.

    Moltes gràcies a tots i…fins aviat!

    Article complet

  • Foto de família de l’Intermedi 3

    IMG-20130618-WA0004No hi som tots però hem quedat molt bé a la foto, feta el dia de la festa de cloenda dels cursos. M’hauria agradat que haguéssiu pogut venir tots per desitjar-vos en persona molt bon estiu i per dir-vos que m’ho he passat molt bé amb vosaltres. Els nivells intermedis són sempre molt agraïts perquè els alumnes progressen d’una manera vertiginosa: comencem separant síl·labes a l’Intermedi 1 i acabem fent articles d’opinió i cartes formals a l’Intermedi 3.

    Heu estat molt bons alumnes i heu treballat de valent. Espero retrobar-vos al setembre.

    Bones vacances! Us les mereixeu!

    Article complet

  • Els alumnes del B1 es presenten: Hondures

    HondurasLa Ivania i l’Esther són d’Hondures i això és el que ens van explicar.

    Hondures és un país d’Amèrica, situat en l’extrem nord d’Amèrica Central. El seu nom oficial és República d’Hondures i la capital és el Districte Central, constituït conjuntament per les ciutats de Tegucigalpa i Comayagüela.

    Hondures és un estat unitari i s’autodefineix com a lliure, sobirà i independent, unitari i indivisible, i part integrant de la gran nació Centreamericana. Està limitat al nord i l’est pel mar Carib; al sud-est per la República de Nicaragua; al sud pel Golf de Fonseca i la República d’El Salvador i a l’oest, per la República de Guatemala. L’extensió territorial d’Hondures, comprenent totes les seves illes, és d’aproximadament 112.492 km ².

    Hondures es divideix en 18 departaments. La forma de govern és republicana, democràtica i representativa. S’exerceix per tres poders: Legislatiu, Executiu i Judicial, complementaris i independents i sense relacions de subordinació.

    El país és multiètnic, consta de quatre grans famílies ètniques: els blancs o mestissos, que són la majoria, els pobles indígenes (lencas, misquitos, tolupanes, Chortis, pech, tawahkas), garífunes i criolls de parla anglesa.

    A la secció nord-occidental d’Hondures, predominaven els pobles dels Chortis, grup Mayance localitzat a Copán i Ocotepeque, i els lencas, que s’estenien pels departaments de Santa Bárbara, Lempira, Intibucá, La Paz, Comayagua, Francisco Morazán i Vall i part del que avui comprèn el territori d’El Salvador.

    Símbols nacionals

    Bandera d’Hondures

    Consta de tres franges horitzontals de la mateixa grandària, de color blau turquesa les exteriors i blanca la central. Al centre, dins de la franja blanca, figuren cinc estrelles blaves que simbolitzen als cinc països que van formar l’antiga federació centreamericana i l’ideal de la unió de Centreamèrica. Les franges blaves simbolitzen el cel hondureny, els generosos ideals i l’amor fraternal que els uneix, de la mateixa manera que la justícia, la lleialtat, la fraternitat, la fortalesa, la dolçor, el valor, l’oceà Atlàntic i l’oceà Pacífic, que banyen les costes est i oest del país, respectivament, igual que les de Centreamèrica. La franja blanca simbolitza la meta a on s’han d’adreçar les bones accions del patriotisme nacional, la puresa, la integritat, la fe, l’obediència, la pau, la fermesa, la vigilància, la bondat i la nació.

    Escut d’Hondures

    Hi trobem:

    Ara macao, que és un guacamai

    Pinus oocarpa, l’arbre nacional

    Odocoileus virginianus, cérvol de cua blanca

    Rhyncholaelia digbyana, una orquídia

    Hondures es troba localitzada en una posició tropical de 15 a 16 graus al nord de l’equador i únicament compta amb dues estacions, les quals estan ben definides: l’estació seca i l’estació plujosa. L’estació plujosa comença al maig i s’estén fins al mes de juliol, amb una pausa durant el mes d’agost. Es reprèn al setembre fins al mes de novembre, quan comença l’estació seca. Aquesta estació, s’estén fins al mes d’abril o maig.

    Menjars típics

    Olla de tamalitos, atol d’elote (de blat de moro tendre), atol chuco (beguda que se serveix usualment en “Guacal” de morro), baleada, carn rostida, samfaina o chandinga, casament (arròs i fesols)

    Elotes cuits banyats amb mantega o margarina, montucas i tamalitos d’elote, nacatamales, pastissos de picada (empanada de blat de moro amb farcit de verdures o de carn).

    Platillo típic (ous remenats acompanyats amb fesols refregits amb alvocat, formatge i arròs acompanyat amb truites de blat de moro)

    Pollastre fregit amb talls de guinea verd, amanida de col, chimol, adobat i salses.

    Peix fregit amb talls de plàtan i adobat

    Truites amb quesillo, iuca amb chicharrón, tapat de carn de res, salada seca, totoposte

    Sopes

    Sopa de cranc (i també sopa de jaiba), sopa de gambeta gegant, sopa de cargol, sopa de gallina pati, sopa marinera, sopa de mondongo (estómac de vaca i pota de porc), sopa de garrobo, sopa de fesols amb costella de porc, sopa tapat, tapat olanchano.

    Begudes

    Orxata, suc de canya de sucre, posole, ponx de llet, pinol

    Begudes alcohòliques

    Guifiti (beguda a base d’herbes, canyella i anís, plantes que creixen a la costa nord).

    Guaro (tipus d’aiguardent)

    Chicha, cusuza, timochenco,vi de Coyol

    Entrepans

    Catrachitas (truites fregides amb fesols fregits i formatge ratllat).

    Tamalitos de Cambray

    Enchiladas (truitetes de blat de moro fregides, amb carn mòlta chimol, formatge ratllat i una gota de salsa de tomàquet)

    Tamalitos de Pisque

    Postres

    Alcitrones (Fruites endolcides)

    Ayote en mel

    Pa: Rosquilles, tustacas, rosquetes, coques, pa de coco, pa de mínim, rosquilles en mel

    Torrejas, zapotios, alfiñiques, batuts, rajoles de llet i de coco, quesadillas, punillas, prunes en mel

    Torrejas en mel, tostones de plàtan madur en mel, coyoles en mel, ojuelas, macheteadas (prové de la zona nord), arròs amb llet i panses.

    Alguns destins turístics d’Hondures

    Amapala Valle

    Cuevas de Talgua, CatacamasOlancho

    Basílica Virgen de SuyapaTegucigalpa

    Puerto CortésCortés

     

     

     

    Article complet

  • Dinar multicultural de final de curs al B1

    DSCN2096Després de tantes explicacions sobre països tan diferents, entre les quals hi va haver mencions a la gastronomia pròpia de cada lloc, se’ns va obrir la gana i vam voler tastar les diverses exquisideses culinàries de què ens havien parlat. És per això que l’últim dia del curs vam convertir l’aula en una mena de restaurant de cuina internacional. Els plats de la carta d’aquell dia van ser els següents:

    Salteñas (Bolívia). Són una mena de crestes (empanadillas) farcides de ceba, patata, pollastre, pèsols, ous i ají picant (és una salsa). Les podeu veure a la foto de l’esquerra.

    -Escalivada (Catalunya), feta amb pebrot i albergínia escalivats (al forn). S’hi poden afegir també mongetes seques, tonyina o anxoves i all i julivert.

    Ayote en miel i Catrachas (Hondures). L’ayote és la carbassa, que es bull amb panela (edulcorant fet amb canya de sucre), aigua i canyella durant una hora i mitja aproximadament.

    Causa farcida (Perú)

    -Madur amb formatge (Equador). Plat típic de la costa que consisteix en plàtans mascles amb un tall de formatge al mig.

    -Cuscús (Marroc), fet amb ceba, carn de xai, pastanaga, pebrot verd i vermell, cigrons, col, tomàquets, julivert, pebre, gingebre, cúrcuma, safrà, cuscús , oli i aigua.

    -Truita de patates (Espanya)

    Pie de llimona (Xile). Pastís de llimona i llet condensada, molt dolç i molt saborós.

    Tot estava boníssim!!!!!! Si no us ho creieu, mireu les fotos!!!!!! (L’ordre de les fotos, començant per l’esquerra, segueix l’ordre de la relació de plats).

    DSCN2101

    DSCN2100 DSCN2099 DSCN2098DSCN2097DSCN2095DSCN2094 DSCN2092

    Article complet

  • Tots nosaltres som el B1!

    DSCN2103Ja ho vaig expressar en una entrada anterior, de principi de curs. I ho reitero ara. Heu estat uns alumnes fantàstics: participatius, engrescats, agraïts i molt, molt divertits. Espero que us ho hàgiu passat tan bé com jo, que hàgiu après algunes nocions bàsiques sobre la llengua catalana i, sobretot, que tingueu la curiositat necessària per continuar estudiant la llengua pròpia del lloc on la vida i les circumstàncies us han portat a viure.

    Molt bones vacances i fins al setembre!

    Article complet

  • Els alumnes del B1 es presenten: Perú

    PerúAra és el torn de l’André i de la Geraldine. Són dos germans del Perú. Això és el que ens han explicat:

    La República del Perú és un estat sobirà situat a la part occidental i intertropical d’Amèrica del Sud. El país limita al nord amb Equador i Colòmbia, a l’est amb el Brasil, al sud-est amb Bolívia, al sud amb Xile i a l’oest amb l’oceà Pacífic. El territori es compon de diversos paisatges: les valls, els altiplans i els alts cims de la serralada dels Andes, que es despleguen a l’oest cap a la costa desèrtica i a l’Amazònia cap a l’est. És un dels països de major diversitat biològica del món i de més recursos minerals.

    Té una superfície de 1.285.216,20 km2 i una població de 30.474.144

    Té 24 departaments i la capital és Lima.

    La bandera té tres franges verticals: dues de vermelles i una de blanca al mig. Les vermelles signifiquen la sang vessada pels herois del Perú i la blanca simbolitza la pau.

    Els camps de l’escut representen els recursos naturals del Perú: la vicunya, la fauna; la quina, la flora i la cornucòpia, els recursos miners. Les corones simbolitzen la victòria.

    El panorama lingüístic del Perú és bastant complex. S’estima que, a inicis del segle XXI, al país es parla un conjunt gran i heterogeni d’una cinquantena de llengües vernacles. La gran majoria d’aquestes llengües són indígenes, encara que la llengua més estesa és l’espanyol, la llengua materna del 83,9 % dels habitants. Aquest idioma coexisteix amb diverses llengües natives, la més important de les quals és el quítxua.

    Moments importants que podem destacar: tenim l’època preinca i l’imperi incaic, l’època més gran de la història peruana.

    Com a llocs turístics tenim: Machu Picchu, les línies de Nazca, la vall sagrada dels inques, la reserva nacional de Paracas, el sacsayhuman, el palau de govern i molt més.

     

    Article complet

  • ENHORABONA!

    Alumnes S3

    ENHORABONA A TOTS I TOTES!

    Han estat uns mesos intensos, però molt profitosos.  Ha estat un plaer compartir el curs amb tots vosaltres.

    Que passeu un bon estiu!

                                                                                                                            birrete

    Alumnes S3 -2

    Article complet

  • Els alumnes del B1 es presenten: Pakistan

    DSCN2088Arriba el torn del Pakistan, a càrrec del Wajid i del Muhammad.

    El Pakistan està situat al sud d’Àsia. Els països veïns són: Irán (a l’oest), Afganistan (al nord-oest), Índia (a l’est) i la Xina (al nord). Al sud, limita amb el mar d’Aràbia.

    La bandera té els colors següents: el verd representa l’islam i la majoria de musulmans; el blanc, les minories religioses. Al centre hi ha la mitja lluna i l’estrella, que són els símbols tradicionals de l’islam i simbolitzen el progrés i la llum.

    L’escut conté la mitja lluna i l’estrella (símbols de l’islam, com ja hem dit) i, al centre, hi ha quatre cultius principals, com són el blat, el cotó, el jute i el te. La garlanda que envolta l’escut representa el patrimoni cultural. El lema és unitat, fe i disciplina.

    La llengua nacional és l’urdú i les llengües oficials són l’anglès i l’urdú. Al Pakistan, a més, es parlen més de seixanta llengües.

    Té una població de 182. 224. 021 h i una superfície de 796.095 quilòmetres quadrats, igual a la superfície de França i el Regne Unit. Té quatre províncies: Punjab, Sindh, Baluchistan i Khyber Pakhton Khua. La capital és Islamabad. La forma de govern és república federal.

    Les ciutats principals són: Islamabad, Lahore, Karachi, Peshawar, Quetta.

    Els punts més turístics són: Badshahi mesquita, la tomba de Quaid i Azam, la mesquita de Wazir Khan, ciutats de civilització hindú com Mohenjodao i Harrapa, la ciutat de Darra, la regió de Gandhara, el lloc arqueològic de Taxila, la carretera de Karakoram, Chitral, Gilgit, Shangrila, Hunza, llac de Managua, vall Kaghan, Shadur, vall Kailash, pic K2, Nanga Parbat, Rakaposhi, la vall Swat, Naran i la vall Kaghan, Shogran…

    És un país agrícola i un gran nombre de persones treballen en aquest sector. Els cultius principals són: cotó, arròs, blat, blat de moro, canya de sucre, gira-sol, mill, etc. De fruites, podem trobar: maduixa, meló, poma, mango, taronja, raïm, albercoc, préssec, nabius, cirera, plàtan, magrana, etc.

    Mengem tres àpats al dia (esmorzar, dinar i sopar). Durant el sopar moltes famílies prenen te verd sense sucre. Durant el mes sagrat islàmic del ramadà es menja dues vegades al dia. Es considera adequat menjar amb la mà dreta.

     

     

     

    Article complet

  • L’auca de l’Intermedi 1

    auca de l'alfabetCom a tasca de final de curs, i inspirats per la unitat 4 “Un premi al millor poema”, els alumnes de l’Intermedi 1 van animar-se a fer de poetes i poetesses. En grups, van compondre rodolins amb els quals explicaven algunes de les experiències viscudes al llarg del curs. Van recordar, especialment, les tasques fetes en grup: muntar una festa i redactar-ne la invitació, muntar una parada al mercat, convertir-se en treballadors d’un hotel-balneari, reflexionar sobre els seus hàbits a l’hora d’esmorzar…

    Es van seleccionar els rodolins més representatius i aquest n’és el resultat final… Esperem que us agradi!

     

    L’auca del curs de català (Intermedi 1)

    Per parlar català

    la vergonya a la porta deixaràs.

    Si els tres nivells superem

    el certificat de l’Intermedi obtindrem.

    Quan acabem el curs

    una festa farem segur.

    Igual aprens a fer una enquesta

    que a organitzar una festa.

    Si véns al nostre balneari

    pots celebrar el teu aniversari.

    Quan parlàvem del mercat

    moltes fruites vam anomenar.

    Comença el dia amb un bon esmorzar

    i molt fort et trobaràs.

     

    Si véns a la nostra botiga

    et portaràs un lot de figues.

    Que bé que ens ho hem passat

    amb la Inés al costat!

    Article complet

  • Els alumnes del B1 es presenten: Espanya

    EspanyaEl Manuel ens va explicar algunes coses sobre Espanya.

    Té una superfície de 504.645 km2 i una població de 47.265.321 h. La capital és Madrid i el sistema de govern, una monarquia parlamentària.

    La bandera té tres franges horitzontals: dues de vermelles i, entremig, una de groga. Al centre hi ha un escut, que simbolitza: la corona espanyola i la dinastia borbònica, les columnes d’Hèrcules (amb el lema Plus Ultra), els regnes de Granada, Castella, Lleó, Navarra i la Corona Catalanoaragonesa.

    Les llengües que s’hi parlen són: castellà, català (Catalunya, Balears, València, franja de l’Aragó), basc (País Basc i Navarra), gallec (Galícia), asturià (Astúries) i aragonès (Aragó).

    Té un clima molt divers, tot i que predomina el mediterrani (temperatures suaus tot l’any i poques precipitacions a l’estiu). És per això (i també per la gastronomia, aspectes culturals i festius, etc.) que és el quart país del món en nombre de turistes.

    Monuments importants que podem destacar: la Cibeles, la porta d’Alcalá (Madrid), l’Alhambra (Granada), Sagrada Família (Barcelona).

    De Catalunya podem destacar també la Costa Brava, destinació turística de primer ordre.

    Festes importants: els toros, la Tomatina (a Bunyol, València), que és una guerra de tomàquets, els castellers a Catalunya, etc.

    A part de totes aquestes qüestions generals, el Manuel també ens va parlar i ens va mostrar fotos de les coves habitades del poble dels seus avis, a Andalusia. Són habitatges excavats a la muntanya que, avui dia, tenen totes les comoditats. És un lloc ideal per passar l’estiu perquè són estances molt fresquetes. A l’hivern, la temperatura interior és molt càlida. Són habitatges adequats, doncs, per a tot l’any!

     

    Article complet

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

  • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
  • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
  • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
  • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
  • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes