Comença una nova edició del Voluntariat per la llengua a Torelló

Aquest mes de novembre ha començat la nova edició del Voluntariat per la Llengua

A Torelló, s’han format 12 parelles, que es trobaran de forma virtual mentre la situació sanitària no millori i continuïn les restriccions de mobilitat i contacte social. També hi ha algunes persones que prefereixen esperar a fer trobades presencials.

Per culpa de la Covid-19 enguany no s’ha pogut dur a terme el tradicional acte de presentació, que és el tret de sortida de les trobades entre parelles lingüístiques que es fan durant la tardor hivern.

El programa Voluntariat per la llengua (VxL) ha format 150.314 parelles des que es va iniciar el 2003. Des de l’1 d’abril fins ara s’han format més de 2.500 parelles virtuals. Si comptem les parelles virtuals que s’han format des del gener, ja en són gairebé 2.700.

L’increment de nous inscrits, tant de voluntaris com d’aprenents, ha coincidit amb la nova campanya de comunicació “Quan parles fas màgia”, que Política Lingüística va engegar la darrera setmana de setembre. La campanya s’ha pogut seguir des dels micròfons de Ràdio Ona i compta amb una exposició itinerant que passarà per més de 50 localitats.

 

L’exposició “Quan parles fas màgia” arribarà a Torelló pel març

Sempre amb la metàfora de la màgia de parlar en català, que articula tota la campanya, l’exposició destaca la capacitat del VxL per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen. Resumeix les diferents facetes del programa per convidar a participar-hi: en què consisteix i què cal per formar-ne part, tant en la modalitat presencial com la virtual; el seu potencial cohesionador des de la vessant social; la xarxa de professionals i recursos que mobilitza i la col·laboració d’establiments i entitats; així com les xifres que expliquen l’èxit d’aquest programa que va néixer fa 17 anys. L’exposició arribarà a Osona a principis de febrer i serà a les biblioteques de Vic, Manlleu, Torelló i Centelles. A Torelló es podrà visitar a la biblioteca Dos Rius del 4 al 14 de març.

L’objectiu general del programa Voluntariat per la llengua és facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català la pràctica d’aquesta llengua en contextos reals de forma relaxada, per tal que es decideixin a parlar-la.  També serveix perquè les persones catalanoparlants s’adonin que hi ha molts nouvinguts que aprenen el català i que no cal canviar de llengua per acollir-los millor. En definitiva, és una iniciativa per parlar i conèixer gent tot practicant la llengua. Només cal ser major d’edat i comprometre’s a dedicar 10 hores, una hora per setmana, a conversar en català amb la persona assignada.

Share

El Voluntariat per la llengua arriba a 150.000 parelles lingüístiques amb l’impuls de la campanya “Quan parles fas màgia”

El programa Voluntariat per la llengua (VxL) ha format 150.314 parelles des que es va iniciar el 2003 i assoleix així el repte que s’havia marcat en iniciar l’any d’arribar a aquesta xifra rodona. En concret, aquest 2020, fins al dia 23 de novembre, s’han comptabilitzat 6.279 parelles. L’increment de nous inscrits, tant de voluntaris com d’aprenents, ha coincidit amb la nova campanya de comunicació “Quan Parles Fas Màgia”, que Política Lingüística va llançar la darrera setmana de setembre i primera d’octubre. En relació amb aquest mateix període de l’any passat, s’ha triplicat el nombre de nous voluntaris que volen formar una parella lingüística, de 60 (2019) a 204 (enguany), i s’ha mantingut el nombre de persones inscrites com a aprenents. Les dues setmanes en què es va desplegar la campanya promocional es va duplicar el nombre  total de persones inscrites (comptant-hi tant voluntaris com aprenents): de les 145 persones el 2019, a les 290 de 2020.

Tot i les restriccions de mobilitat i contacte social provocades per la pandèmia, les parelles del VxL han mantingut el compromís de conversar en català amb mitjans telemàtics. Per això, les trobades de les parelles lingüístiques del VxL s’han traslladat a la modalitat virtual per continuar les sessions amb seguretat. Des de l’1 d’abril fins ara s’han format més de 2.500 parelles virtuals. Si comptem les parelles virtuals que s’han format des del gener, ja en són gairebé 2.700.

L’exposició “Quan parles fas màgia” itinerarà a més de 50 localitats

Sempre amb la metàfora de la màgia de parlar en català, que articula tota la campanya, l’exposició destaca la capacitat del VxL per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen. Resumeix les diferents facetes del programa per convidar a participar-hi: en què consisteix i què cal per formar-ne part, tant en la modalitat presencial com la virtual; el seu potencial cohesionador des de la vessant social; la xarxa de professionals i recursos que mobilitza i la col·laboració d’establiments i entitats; així com les xifres que expliquen l’èxit d’aquest programa que va néixer fa 17 anys.

L’exposició arribarà a Osona a principis de febrer i serà a Vic, Manlleu, Torelló i Centelles.

Vic: del 4 al 14 de febrer, Biblioteca Joan Triadú, Espai Josep Romeu, Carrer de l’Arquebisbe Alemany, 5
08500 Vic

Manlleu: del 18 al 28 de febrer, Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA, Carrer del Pont, 16-18, 08560 Manlleu

Torelló: del 4 al 14 de març, Biblioteca Dos Rius, Plaça Vella, 6, 08570 Torelló

Centelles: del 18 al 29 de març, Biblioteca La Cooperativa, carrer de Sant Joan, 25

Share