1. Víctor Díaz

  20 des. 13
  21:52 #

  Títol artícle: L’alimentació Infantil

  RESUM

  Actualment, malgrat que una alimentació equilibrada és essencial per la salut dels infants, les dades d’obesitat infantil són preocupants, arribant al 25% en els nens d’entre 3 i 12 anys, amb l’afegit que els mals costums alimentaris d’aquests tendeixen a reproduir-se en l’etapa adulta.

  Així mateix, els aliments amb alt contingut calòric poden produir addicció, tal i com s’ha demostrat científicament; així mateix, determinats aliments poden provocar alteracions en l’estat anímic.

  En síntesi, la societat és responsable de proporcionar una alimentació equilibrada als infants, ja que en dependrà la seva salut futura.

 2. Víctor Díaz

  22 des. 13
  17:24 #

  M’he adonat que havia repetit connectors i que no estava ben estructurat el segón paràgraf, per tant, el torno a penjar tot seguit:

  RESUM

  Actualment, malgrat que una alimentació equilibrada és essencial per la salut dels infants, les dades d’obesitat infantil són preocupants, arribant al 25% en els nens d’entre 3 i 12 anys, amb l’afegit que els mals costums alimentaris d’aquests tendeixen a reproduir-se en l’etapa adulta.

  D’altra banda, s’ha demostrat científicament que els aliments amb alt contingut calòric poden produir addicció; així mateix, determinats aliments poden provocar alteracions en l’estat anímic.

  En síntesi, la societat és responsable de proporcionar una alimentació equilibrada als infants, ja que en dependrà la seva salut futura.

 3. Mireia Benito

  26 des. 13
  8:48 #

  RESUM de: “El maquillatge de la veritat”

  L’art de les paraules influeix als consumidors en general i afecta directament a tota la societat, principalment en l’àmbit econòmic.

  Els bancs han deixat que els seus clients s’endeutin per sobre de les seves possibilitats i els hi han venut “productes contaminats”, disfressant el nom del producte. Com a conseqüència, les entitats acaben petant i han de tornar a emergir a partir de finançament públic, cosa que perjudica a l’equilibri del sistema.

  Les marques d’automòbils quan realitzen una campanya publicitària maquillen el preu real del producte per atreure al consumidor, que quan s’apropa al concessionari es topa amb una realitat ben diferent, en que per aconseguir el preu que s’anunciava ha de complir una infinitat de requisits, com el PIVE.

  Per concloure, aquests dos exemples posen de manifest la magnitud del maquillatge de la veritat en la nostra societat, que ens perjudica a tots.

 4. Noemí

  28 des. 13
  18:58 #

  “Educativament parlant, estem perdent el nord?”

  RESUM

  És dubtós si el professorat aconsegueix l´objectiu de difondre els coneixements, valors i maneres de fer a les escoles amb l´adequat comportament que hauria de tenir l´alumnat, fet que ha anat canviant en els darrers anys.
  Potser els docents haurien de ser més exigents amb les conductes que manifesten els seus alumnes. Però els pares també haurien de prendre consciència que l´educació dels seus fills no és exclusivament una tasca de l´escola i haurien de col•laborar paral•lelament durant tot el procés.
  Per altra banda, és fonamental que els infants coneguin clarament els objectius que han d´assolir i se´ls faciliti les eines oportunes per aconseguir-los.

 5. Montse Comas

  29 des. 13
  15:50 #

  La manipulació informativa (de Conxi Jiménez)

  Els mitjans de comunicació actuals, en general, no són prou objectius i ens ofereixen notícies que han estat manipulades, ja sigui per raons polítiques, econòmiques o ideològiques. L’esmentada manipulació pot ser per omissió d’informació o, al contrari, per un excés d’informació. També hi ha casos en què la redacció de la notícia mostra un clar posicionament envers aquesta. Aquesta falta d’objectivitat provoca, també, la proliferació de programes d’entreteniment mediocres. Cal, doncs, que els mitjans informin bé i amb rigor, perquè tots puguem opinar lliurament.

 6. Conxi Jiménez

  29 des. 13
  20:32 #

  Resum de: “Diwali: espiritualitat, religió i pobresa”

  Aquest article parla de com la societat hindú pateix contradiccions morals. Un exemple n’és la forma de celebrar una festivitat sagrada com el Diwali, per tapar la misèria.

  Durant els dies del Diwali, el Govern fa una despesa desorbitant en pirotècnia, ambientació, enlluernament de les poblacions i activitats consumistes.

  El text exposa la idea que la fe que sustenta la festa, és la mateixa fe que frena el creixement econòmic d’una nació amb grans necessitats vitals i de serveis socials.

  L’article conclou dient que el Diwali és una festa religiosa, on la gent amb recursos la celebra i la gent amb mancances prega perquè l’any proper sigui més benefactor.

 7. Maria Pilar Gil

  31 des. 13
  14:59 #

  Viure a la ciutat o a la muntanya. Agustí Barbero

  L’autor planteja el canvi de residència com una opció interessant ja que, tots els que vivim a la ciutat o a pobles, quan fem vacances o els caps de setmana, anem a la muntanya I diem que “això si que és vida”.
  Perquè no anem a viure a la muntanya? Doncs per por al que desconeixem, a no tenir serveis basics als costat, a haver d’agafar el cotxe per tot…. inclús per tenir la feina a prop de casa.
  Si canviem els nostres hàbits podem anar a viure allà on vulguem sense cap mena de problemes.

 8. Isabel Rayas

  31 des. 13
  16:01 #

  RESUM DE L’ARTICLE D’OPINIÓ:
  LA MANIPULACIÓ DE LA INFORMACIÓ

  Fer ús de la mentida per tal d’exercir control i poder sobre el poble, ha estat al llarg dels temps una eina molt utilitzada, que en els darrers anys ha esdevingut una normalitat.
  Encara que avui dia hi ha molts mitjans de comunicació que fan arribar la informació d’una manera immediata, per tal de poder desmentir les notícies enganyoses, sembla que aquestes queden impunes.
  Per tot això, es viu un ambient de desconfiança i de confusió, ja que l’ús generalitzat i normalitzat de l’engany per part dels que manen no pateix cap tipus de sanció.
  És necessari no perdre l’esperit crític, per fer una comparativa coherent de les informacions que ens arriben, per tal de poder diferenciar la mentida de la realitat.

 9. INES GIMENEZ FRANCO

  02 gen. 14
  14:49 #

  ARTICLE D´OPINIÓ: LA DOCTRINA PAROT I EL TRIBUNAL D´ESTRASBURG.

  A partir de l´any 2006 el tribunal suprem espanyol va dictar, arrel del cas Parot, que les reduccions de penes s´apliquessin sobre els anys reials del total de les penes i no sobre el màxim de trenta anys establert per la nostra llei. La problemàtica va sorgir perquè l´havien donat un caràcter retroactiu a la llei i el tribunal d´Estrasburg ha dictaminat que només podra ser d´aplicació als delinqüents que hagin delinqüit a partir del any 2006, any en que va ser aprobada la citada llei.

  Aquesta decisió ha donat i donarà lloc a la posta en llibertat de presos amb nombrosas penes abans dels trenta anys de pena màxima. Aixó es injust sense cap dubte i obri la porta a la defensa dels drets humans per a gent que ha demostrat no respectar ni el més mínim els drets d´altres.

  Per concloure, podem reflexionar sobre la reinserció que pretén la presó a Espanya i la realitat dels resultats, així com plantejar-nos la cadena perpètua per als grans criminals apropant-nos al model no-evolucionista dels Estats Units.

 10. fran

  06 gen. 14
  0:16 #

  L´ ÚLTIM CAS EN CONTRA DE LA LLENGUA CATALANA “TANCAMENT RTVV”

  El tancament de la Televisió Valenciana ha suposat un atac a la cultura i la llengua catalana per part del Govern Espanyol. Per un costat, la classe política predica una igualtat entre llengües que no és real. Tanmateix, les lleis estatals entorpeixen la normalització lingüística catalana ja que minimitzen el seu ús.

  Altrament, el Partit Popular ha utilitzat els mitjans de comunicació en el seu benefici i no com a servei públic.

  Per concloure, si volem conservar la nostra llengua i cultura haurem de manifestar la nostra voluntat.

 11. Angels Corominas

  07 gen. 14
  20:31 #

  RESUM: índexs de referéncia per préstecs hipotecaris.

  El tipus d’índex de referència de préstecs hipotecaris que s’aplicarà des de l’u de novembre de l’any passat, és l’índex que substituirà als que s’aplicava pels préstecs hipotecaris de caixes i bancs.

  Aquest nou índex de referència, és el d’entitats, que s’aplicarà automàticament si no es té en compte a l’hora de fer el contracte hipotecari.

  Aquesta substitució suposa un abús que fins i tot la comunitat europea qüestiona. La desproporció amb els altres índexs anteriors, com per exemple l’euribor, és descarada, i més descarada es l’actitud del govern que ho permet, la qual cosa fa preguntar-nos per què el govern hi està tant d’acord.

  Els afectats, que ho som tots, encara que fem reclamacions i lluitem, ho tenim molt difícil. Per tant em de tenir-ho en compte quan fem els propers contractes hipotecaris.

  1. Angels Corominas

   09 gen. 14
   18:14 #

   M’he adonat que he fet una falta d’ortografia massa grossa per deixar-la passar.

   L’últim paràgref diu:

   Per tant em de tenir-ho en compte…
   i ha de dir:
   Per tant hem de tenir-ho en compte.

 12. Agustín

  07 gen. 14
  21:14 #

  RESUM: COM EDUQUEM A LA SOCIETAT?

  Cada vegada és més complicat educar els nostres fills perquè, abans la societat podia ser un bon exemple pels nostres menors, però avui en dia el segle XXI no són cap exemple a seguir.

  D’una banda tenim les tecnologies, grups d’amics dinant o sopant i aquest estan més enfeinats amb els seus propis mòbils que en establir una conversa amb els que comparteixen la taula.

  D’altra banda tenen més credibilitat els nostres menors que els mateixos professors quan castiguen els seus alumnes, antigament a part del càstig dels professors, tremolaves encara més quan arribaves a casa i l’havies d’explicar els teus pares.

  Finalment, si la gent fos més implicada en resoldre els problemes i la premsa o mitjans de comunicació informessin sense buscar els conflictes potser és, podria millorar la situació.

 13. David

  08 gen. 14
  13:07 #

  EL FUTUR DELS NOSTRES JOVES

  En l’actualitat, els joves del nostre entorn més proper estan molt preparats acadèmicament per realitzar qualsevol treball.

  Degut a la crisi, una part d’ells es veuen obligats a marxar a l’estranger per buscar-se un futur, i els que es queden, estaran condemnats a l’atur.

  Hem de trobar una solució, ja que aquests joves, que són una gran majoria, aconsegueixen la seva formació gràcies a la inversió econòmica per part del govern i degut a aquesta situació, tots els coneixements adquirits els aplicaran fora del país i ens quedarem estancats en el que es refereix a coneixements i prosperitat.

 14. Pilar Amat i Vallès

  08 gen. 14
  21:50 #

  Títol del article d’opinió: Google sense fronteres i les ONG’s digitals

  Resum

  L’artícle parla de la petita victòria per a Google Books de fer arribar milions de llibres de biblioteques de tot arreu i fer accessibles els seus continguts a tothom, però es van oblidar de consultar-ho als autors i editors, encara que si van exigir confidencialitat i silenci a les biblioteques. L’autor no vol entrar en aquesta polèmica, tanmateix si que vol parlar-nos d’ús que se’n fa a la xarxa de la intimitat de les persones.

  Fa referència que no som conscients del rastre que anem deixant per les xarxes i veu improcedent l’ús que fan aquests tipus de empreses, les de finances i les governamentals per tal d’anar acumulant informació del usuaris. Si bé pensen (Google, Microsoft…) que es dediquen a millorar el món, com si fossin ONG’s i no pensen amb els efectes col•laterals dintre la de la nostra intimitat, ja que els beneficies que ens donen sembla ser que són molt més importants.

  També parla de com aconsegueixen informació privada de tot tipus dels seus usuaris, per tal de treure’n un profit econòmic.

  Finalment, ens fa saber que a Internet hem de fer com a la nostra vida privada, ser prudents i assenyats, i que hem de posar fre a aquestes pràctiques, ja que a la llarga serà beneficiós per a cadascú de nosaltres.

  Pilar Amat i Vallès
  Català Nivell D
  Curs 2013 – 2014

 15. Laia

  10 gen. 14
  0:14 #

  RESUM DEL TEXT: TANCAMENT DEL CANAL 9

  Després de vint-i-quatre anys en antena, els valencians i les valencianes s’acomiaden del Canal 9 degut a la manca de diners.

  Aquest fet suposa per la Comunitat Valenciana que es perdi un servei públic que garantia la transmissió de la seva llengua i cultura. El tancament d’aquesta ràdio televisió autònoma també ocasiona l’aturament de mil tres cents treballadors.

  Com a conseqüència, el poble s’assabenta de la trama relacionada amb el govern de la Generalitat però, tot i la corrupció, continua recolzant el PPV.

 16. Jordi

  10 gen. 14
  20:24 #

  Anàlisi de l’article d’opinió de la Pilar Carvera
  L’obesitat en els nens ha passat de ser un problema puntual a propagar-se per gran part dels nostres infants. L’origen el podem atribuir a dos grans factors.
  D’una banda l’alimentació actual es recolza massa en el menjar ràpid acompanyada de la brioxeria industrial, en detriment d’una dieta equilibrada on el peix, la fruita i la verdura haurien de predominar.
  D’altra banda les noves tecnologies i les activitats extraescolars de caire acadèmic, estan fomentant en certa manera el sedentarisme.
  La recepta per combatre l’obesitat no és un altra que una dieta equilibrada i exercici, entre tots haurem de reprendre i mirar de transmetre uns bons hàbits alimentaris i unes sanes costums.

 17. Angy Puig

  10 gen. 14
  21:06 #

  El món submarí i els éssers humans

  Sovint els humans confonem les necessitats amb els desitjos, en aquest cas concret amb l’ús de forma indiscriminada de les diferents riqueses del mar, sense valorar la problemàtica que poden patir ara o en un futur més o menys proper els diversos éssers marins. Aquest article d’opinió el que denuncia és la pobre o nul•la responsabilitat de tots envers la natura sense adonar-nos que depenem més del que ens pensem d’aquesta. Ens cal educació per aprendre tant els drets com els deures per trobar un camí per gaudir del nostre mon sense destruir-lo.

 18. Dolors Bermejo

  11 gen. 14
  17:45 #

  RESUM: LA MALA EDUCACIÓ

  La meva companya creu que hi ha una crisi educativa molt important, tant a l’escola com els valors que els pares han d’ensenyar als seus fills. Sense generalitzar, però pensa que els nens es comporten d’aquesta manera perquè els pares volen donar-li tot el que ells no han tingut de petits. No vol nens perfectes, però sí nens feliços i que tinguin valors per conviure i sàpiguen relacionar-se. A una persona no se li ensenya a com fer de pare, per tant cadascú ho fa de la millor manera que sap, però creu que proporcionar als nens tot el que desitgen no és l’opció més adequada.

 19. Albert Martínez

  12 gen. 14
  10:18 #

  Resum de l’article: “ Dels dogmes i els estàndards culturals…”

  La vida és un camí on s’ha de prendre decisions que aniran marcant el trajecte. Cal escollir davant les diferents situacions si a partir de la nostra experiència personal creem una cultura pròpia o ens deixem emportar per l’herència cultural que ens marca un model de vida.
  En moltes ocasions els dogmes i estàndards culturals marcaran la nostra vida sense qüestionar-nos el perquè d’aquesta evolució vital. El fet de viure sense plantejar-nos aquesta reflexió fa que vivint en l’autoengany i la mentida i crea una inestabilitat entre el cos i l’ànima.
  Per tant, escoltar la pròpia essència, encara que sigui difícil i a contracorrent social, ens farà gaudir la vida de forma més real.

 20. Mònica

  12 gen. 14
  21:01 #

  Resum de l’article d’Opinió: Temps de crispació d’en Víctor Díaz.
  L’actualitat quant a: la llei Wert, el tancament de Canal 9, la polèmica entorn de la consulta, el decret del trilingüisme a les Illes, el Lapao, el linxament mediàtic dels mossos. Tots aquests temes han copsat les portades dels diaris.
  L’ambient de crispació política i social que han generat tots aquests conflictes tenen com a rerefons un atac a les institucions catalanes, per tant toca anar un pas més enllà en el procés identitari.
  Aquest moviment polític i social ha despertat forces adormides de l’estat centralista. Estat que utilitza els mitjans, els quals mostren una arbitrarietat i vehemència pròpia d’un règim dictatorial, quan funcionen com a mers instruments i altaveus dels partits i grups de poder.
  L’objectiu de tal enrenou no és un altre que el rendiment electoral dels partits polítics que són sense cap mena de dubte, els grans beneficiaris d’aquest clima de crispació.

 21. Jaume C.

  12 gen. 14
  23:25 #

  Resum: La Corona

  La monarquia parlamentària és el sistema de govern a Espanya, en el qual el monarca exerceix la funció de Cap d’Estat. Arran d’un seguit de fets per part dels col·laboradors de la Corona, aquesta és en el present una matèria amb més crítics a causa d’esdeveniments infamants.
  Els seus integrants s’aprofiten d’un poder del qual es beneficien personalment. D’altra banda el monarca gaudeix de regalies que demostren la no igualtat de tothom front la llei.
  Aquesta institució és una imatge obligada, antiquada, en un territori immers en una greu crisi i on malauradament la població es troba amb incapacitat d’exercir un referèndum per ser escoltada.

 22. lourdes carreras

  13 gen. 14
  12:43 #

  Resum de:Fill,no vagis a la universitat. de Montse Comas

  Durant anys ha estat generalitzada l’opinió que mai no és prou tot el que els joves puguin estudiar. Hi ha hagut acord social sobre la importància de la bona formació professional, les carreres universitàries i els aprenentatges complementaris, després de finalitzar la secundària obligatòria.
  Però potser,actualment, ser un jove sobradament preparat no és cap garantia, si pensem en quants no acaben treballant a l’estranger.
  L’horitzó laboral desolador ens fa pensar que a partir d’ara les famílies no encoratgin tant els fills a anar a la universitat. Possiblement,la joventut pensarà abans on vol viure que què vol estudiar.

 23. Anna Balada

  13 gen. 14
  19:39 #

  RESUM MODIFICACIÓ LLEI AVORTAMENT
  Fa només quatre anys que la llei de l’avortament es va modificar i ara els polítics estan debatent una nova reforma.
  Inicialment només s’acceptava l’avortament fins les vint-i-dues setmanes de gestació sempre i quan el fetus tingués malformacions. Posteriorment es va modificar, i es va ampliar la possibilitat d’avortar durant tot l’embaràs. Amb la darrera modificació la llei ofereix la tranquil•litat que si, passades les vint-i-dues setmanes de gestació, el futur nadó pateix malformacions els progenitors puguin interrompre l’embaràs, si així ho desitgen.
  Si es donés el cas que tornessin a canviar la llei, l’avortament no seria possible passat el tram inicial i els pares patirien les greus conseqüències de donar la a llum un nadó amb malformacions greus i amb una baixa qualitat de vida.

 24. Carles Imbernon

  13 gen. 14
  21:49 #

  Resum de L’Estafa a la mare treballadora per Montse Bellot

  L’alliberament de la dona ha permès que pugui treballar fora de la llar i sentir-se realitzada laboralment, però aquest procés no ha anat acompanyat d’una adequada conciliació amb la vida familiar.
  En alguns països com el nostre s’ha venut un model de “Super Woman” en què les mares han de gestionar feina, família i amistats de forma òptima, però la realitat és molt diferent. D’altres com Finlàndia, on es valora que els pares puguin fer-se càrrec dels fills fins que comencen l’escola, ofereixen facilitats per harmonitzar-ho per tal que no es penalitzi la carrera de la mare.
  La Montse considera que s’ha estafat a la dona ja que aquest patró de vida tan exigent no lliga amb els recursos disponibles per fer-lo possible.

 25. Anna Izquierdo

  14 gen. 14
  14:05 #

  Resum de l´article d´opinió: El futbolista,el ferreter i la noia.

  .
  Tan se val sí el jove tria ser futbolista com la noia ser arquitecte.El cost és elevat per aquestos
  joves al igual que per la societat que es la qui els hi prepara.La seva formació és molt important i d´una manera més desajustada que a d´altres païssos la obtenen.
  Aquestos diners surten de les nostres butxaques i tot per a què?.
  Els dos joves inconformistes, lluitadors se´n van a explorar noves fronteres que els hi assegurin un bon avenir.
  Tal i com està sent dirigida la societat representa una contingència pel país i un destret pel nostre demà.


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share