• 21a sessió D

  Hem començat per fer un exercici de forma individual sobre fonètica, en especial sobre els fenòmens fonètics següents : ensordiment/sonorització i emmudiments/sensibilització: club britànic                       (b-b)                     [b]               sonorització club anglès                         (b-a)                     [p]               ensordiment fred gèlid                            (d-g)                     [d]               sonorització fred àrtic                             (d-a)                     [t]                ensordiment tots podem                       (ts-p)                    [ts]              ensordiment tots valem                          (ts-v)                    [dz]             sonorització serp verinosa                    (p-v)                     [b]               sonorització serp exòtica                      (p-e)                     [p]               ensordiment exemple                       (x-e)                     [gz]                        sonorització excèntric                      (x-c)                      [ks]                       ensordiment faig alt                            (ig-a)                     [ʤ]              sonorització faig pelat                            (ig-p)                    [tʃ]              ensordiment aquest estiu                      (st-e)                    [s]               sensibilització aquest home                    (st-ho)                 [s]               sensibilització aquest so                           (st-s)                     [Ø] Afganistan                         (f-g)                      [v]               sonorització fotògraf cèlebre              (f-c)                       [f]                ensordiment peix pudent                      (ix-p)                    [ʃ]                ensordiment feix de llenya                    (ix-d)                     [ʒ]               sonorització els astres                            (s-a)                      [z]               sonorització els sastres                          (s-s)                      [s]               ensordiment Tot seguit, entra en acció el grup de xerpes, tema: determinants. Després, dividits en grups amb un xerpa cadascun, fan l’exposició del tema.

  21012014159

  Ara hi participa en Jaume i ens explica el següent sobre els determinants: Tipus:

  Articles: el,la, els, les * Dins d’un text, escrivim amb minúscula l’article que precedeix els topònims adaptats al català (l’Anoia, el Prat de Llobregat, el Garraf…).

  Demostratius: aquest, aquesta, aquests, aquestes

  Possessius:el meu, el teu, el seu, el nostre, el vostre, el seu, llur/llurs

  * Les formes llur/llurs sempre han de fer referència a diversos posseïdors.

  Indefinits: altre, altra, altres

  Quantitatius: molt, poc, quant, tant, bastant, no gaire, més menys, força, gens de, massa, prou

  Numerals: cardinals (u, un/una, dos/dues, tres, quatre…) i ordinals (primer, segon, tercer…)

  Interrogatius:quin, quina, quins, quines

  En aquest moment en Jaume dóna per acabada la classe.

  Fins dijous, companys!

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share