• Com entenem la diversitat?

  Vam dedicar la unitat 3 a entendre la diversitat.Per fomar-nos-en una opinió vam llegir les entrevistes a Yaakov Hetch i Catherine Malabou. A més, vam visonar el curtmetratge Cuerdas i vam debatre el tema arran  de l’article crític amb la pel·lícula, escrit per Ignacio Calderón Almendros.

  Per ser l’últim article d’opinió, el procés ha estat diferent. Primer, hem mirat de fer-ne una revisió compartida per ara poder publicar les versions finals.

 1. Montse Comas

  26 abr. 14
  10:08 #

  Sóc castellera, sóc diversa

  M’he passat l’últim mes llegint articles que parlaven sobre la diversitat, cadascun d’ells des d’un punt de vista diferent. Se suposava que havia de comentar-los i posicionar-me d’alguna manera envers els temes que tracten, però no ho faré. Els comentaris de text no han estat mai el meu fort. És per això que he decidit que parlaré sobre la diversitat des d’un punt de vista que conec molt bé: el d’una castellera.

  Crec, sincerament, que no hi ha res més divers que una colla castellera, on gent de tota mena es reuneix amb un únic objectiu: alçar castells. En una colla castellera hi podem trobar gent gran, gent adulta, joves i nens; gent culta, universitaris, gent amb ofici o sense ofici ni benefici, amb pocs estudis o analfabets; gent de dretes, d’esquerres, de centre o apolítics; gent blanca, negra, oriental o mestissa; gent llesta i espavilada o ximpleta i aturada; gent grassa, prima, alta, baixa, forta, àgil, musculada o lleugera; gent d’aquí i gent d’allà. Tant se val què siguin, ni com siguin; tant se val si són pobres o estan folrats. Tots ells i totes elles tenen una missió, un paper, un lloc, una posició al castell. I totes elles i tots ells treballen junts – malgrat tantes diferències – per aconseguir l’objectiu marcat. Una colla castellera és, doncs, un gran equip, un equip amb peces diverses que engranen a la perfecció.

  Així doncs, si voleu saber què és la diversitat, si la voleu viure en primera persona, si voleu esbrinar si val la pena que el món sigui divers, acosteu-vos a una colla castellera i ho sabreu.

 2. Víctor Díaz

  26 abr. 14
  17:09 #

  AVANTATGES I INCONVENIENTS DE LA DIVERSITAT

  Negar la diversitat és com negar la pròpia essència de la humanitat, per tant, el més assenyat serà acostar-nos-hi i donar-hi un cop d’ull. Només així podrem avaluar-ne les avantatges i tindrem el coneixement suficient per afrontar-ne els inconvenients, si és que en té.

  D’una banda, la diversitat ens ofereix enriquiment, color, vida. La diferència acostuma a conduir-nos a un oceà d’experiències desconegudes, que un cop superada la por del primer contacte, suposen un cúmul d’estímuls engrescadors i gratificants. Un món completament uniformitzat mancaria d’interès. Acceptar la diversitat suposa un repte que ens farà créixer com a persones i com a societat. En aquest sentit, crec que les capacitats d’integrar, compartir i entendre són elements essencials per a les societats que pretenen evolucionar.

  D’altra banda, el cantó obscur d’aquest concepte no forma pas part de la seva essència, no n’és una característica ni un defecte, sinó el reflex de la mesquinesa humana: la por a la diferència i al canvi, la intolerància, l’egoisme, el prejudici o la incomprensió. En resum, la ceguesa pròpia del gènere humà conforma l’altra cara de la diversitat. Així doncs, els inconvenients, els constitueixen les reaccions negatives dels propis éssers humans.

  En la meva opinió, la diversitat per si mateixa no té cap inconvenient. La diversitat només planteja reptes, reptes que per desgracia resulten massa cops invisibles als ulls de la estupidesa humana. Perquè si emprem la intel·ligència emocional, l’empatia i el raonament crític per treure l’embolcall a la diferència, ens quedarà la veritat nua i la veritat nua és que som nosaltres mateixos. La diversitat és l’essència de l’ésser humà i acceptar-la és acceptar-nos a nosaltres mateixos.

 3. Laia

  26 abr. 14
  20:19 #

  LA DIVERSITAT: AVANTATGES I INCONVENIENTS

  Actualment, vivim en un món globalitzat en el qual cada individu pretén assolir el màxim: la màxima felicitat, la millor feina, la millor família…Naixem, creixem i vivim intentant superar els obstacles que la vida ens presenta tot i que gairebé sempre ho fem buscant el nostre benefici propi, considerant que la societat ens exigeix cada cop més i hem d’estar a l’alçada, costi el que costi. Existeixen límits? Fins a on som capaços d’arribar per complir els nostres objectius? Possiblement, el que ens hauríem de plantejar és si realment som feliços fent el que fem o si simplement se’ns educa per ser-ho, deixant de banda les nostres habilitats individuals.

  L’educació s’encarrega de formar individus capaços de viure i relacionar-se en el món que ens envolta malgrat que no sempre aconsegueix arribar als reptes que suposa la diversitat o la diferència entre l’alumnat. Cada nen/a és únic i l’hem d’impulsar a realitzar el seu talent propi, tenint en compte que acceptant la diferència com a part de la nostra vida estem promovent la cooperació i no fomentant jerarquies que condueixen a la mediocritat.

  Així doncs, malgrat que la societat capitalista prefereix individus consumistes que viuen en sèrie per mi el més important com a mestra és transmetre la idea que som el que som gràcies a la suma de les nostres experiències i decisions, les quals ens converteixen en singulars. Hem d’estar oberts als canvis i deixar de veure allò que considerem diferent com a estrany. Precisament, serà aquesta diferència la que ens aporti de ben segur quelcom positiu i enriquidor.

  Per concloure, m’agradaria remarcar que és responsabilitat de tothom intentar canviar algunes de les idees preconcebudes de la societat, especialment aquelles que fomenten l’exclusió i que no contemplen la tolerància o l’empatia envers la resta de persones.

 4. ines gimenez franco

  26 abr. 14
  20:54 #

  ARTICLE D´OPINIÓ. AVANTATGES I INCONVENIENTS DE LA DIVERSITAT.

  Des del meu punt de vista, la diversitat ens presenta un quadre ple de colors i matisos que ens enriqueix. Per tant veig molts més avantatges que inconvenients quan abordem aquest tema.

  Penso que adaptar la societat i la nostra mentalitat a la diversitat té molta feina i és un procés llarg i lent, de generacions. Però crec que estaríem més feliços, perquè seríem més nosaltres mateixos i deixaríem els altres ser més com són.

  Tinc en compte, que -només per ser més pràctics, funcionals, eficients i obtenir bons resultats- l´atenció a la diversitat no afavoreix i alenteix el procés. Malgrat això, el respecte a la diversitat, fa de les persones, éssers més satisfets, complets i estables i de les societats, llocs més solidaris, justos i pacífics.

  En conclusió, els inconvenients que pot portar la diversitat em semblen menuderies al costat dels avantatges. Per a mi, aquests avantatges són l´assignatura pendent del món com a societat. Aconseguir un món on tothom estigui inclòs ens demostraria que podem evolucionar amb més qualitat encara que amb menys quantitat, respectant la diversitat de formes de viure sense violència social, econòmica, física o jurídica.

 5. Angy

  26 abr. 14
  21:42 #

  MINUSVALIDESA o DIVERSITAT FUNCIONAL

  Discapacitat, el primer que penso és una persona o cosa que no és capaç, que no té capacitat. En el cas de les persones es mesuren per graus la minusvalidesa que puguin patir per tal de -crec- limitar el desenvolupament en la vida quotidiana dels éssers implicats. En general a la societat ens molesta les persones “diferents”.
  Aquesta situació canvia quan la persona afectada és al nostre entorn, una germana, un fill… Llavors ho mirem d’una altra manera, viure amb la mentalitat que té la societat envers a aquesta problemàtica fa la vida més difícil per a qui la pateix. No tenen els mateixos drets? No cal dir que quan és un mateix qui la pateix aquesta exclusió pot comportar, a més de les dificultats habituals, una càrrega emocional negativa i molt probablement depressió.
  Qualsevol persona hauria de tenir una vida digna, siguin quines siguin les seves circumstàncies personals, això implica una educació, un treball, una sanitat òptimes. Hem de lluitar per què els estaments treballin per aconseguir les condicions necessàries per a que tots visquem dignament.
  Una de les solucions és l’educació, una sola escola per a tots, siguin quines siguin les condicions físiques o psíquiques; d’aquesta manera des de la infància aprendríem a conviure tots junts sense “apartar”, com ara, a aquests col·lectius. L’inconvenient és que això seria a un termini massa llarg, per tant també s’hauria de tractar el tema des d’una perspectiva social i dels diferents estaments per trobar mesures per millorar la vida d’aquests ciutadans a l’actualitat.

 6. Carles Imbernon

  27 abr. 14
  19:26 #

  AVANTATGES I INCONVENIENTS DE LA DIVERSITAT

  A mitjan segle XX, un fenomen encunyat com a “efecte Rashomon” –suggerit pel film homònim del director de cinema japonès Akira Kurosawa– va contribuir a “actualitzar” el que les ciències socials anomenen relativisme (cultural, cognitiu…). Encara que pugui semblar que això no treu cap a res, lliga amb el tema de la diversitat.

  L’efecte Rashomon i el relativisme ens mostren que la manera com percebem i experimentem un esdeveniment varia segons la història de vida i el context social a què pertanyem. En conseqüència, oferim una visió subjectiva i singular de la realitat. Al meu entendre, si neguem això, rebutgem la particularitat, ennegrim la vida, i de retruc enfosquim la dels altres (ja vam veure amb les dues entrevistes tractades a classe que el sistema econòmic ens hi empeny). D’altra banda, assumint-ho, ens enriquim mútuament.

  Malauradament, la ignorància i l’obscurantisme han protagonitzat massa vegades la història i continuen fent-ho. La por envers la diferència fa aparèixer els prejudicis i la intolerància; estigmatitza les minories i ens insensibilitza respecte “els altres”. D’exemples, en tenim a cabassos i, sincerament, crec que no n’aprenem (o no n’aprenen els qui més necessitat en tenen). La diversitat és el més valuós que posseïm. Celebrem-ho cada dia!

  Per concloure, m’agradaria afegir que les administracions –i més concretament, l’escola– juguen un paper essencial a l’hora d’integrar la diferència en els seus programes d’acció; això no pot suposar mai un inconvenient, ans al contrari, s’ha d’albirar com a un horitzó necessari. Allò que tots tenim de bo per igual és que som diferents.

  1. Conxi Jiménez

   28 abr. 14
   10:40 #

   AVANTATGES I DESAVANTATGES DE LA DIVERSITAT
   M’agradaria parlar de la diversitat des d’un vessant científic, deixant la porta oberta a totes les possibles consideracions filosòfiques que això pot suposar.
   Els astrofísics gairebé han demostrat que tot prové d’un únic punt ple d’energia i matèria super condensada. D’aquest punt, s’origina l’Univers actual que està format per un 77% d’energia fosca, un 19% de matèria fosca i només un 4% de matèria visible -amb tota la varietat de colors, formes, textures i realitats -. (Aquest últim percentatge em fa pensar en la proporció, molt semblant, d’energia que dedica el cervell humà a activitats conscients.) De la matèria fosca se sap, que de no existir, els estels de qualsevol galàxia es dispersarien sense remei, volant caòticament en totes les direccions, en lloc de girar endreçadament al voltant d’un eix central. Tenint en compte les estadístiques citades alguns pensadors, extrapolen i llancen hipòtesis del tipus: l’Univers que coneixem és essencialment creatiu.
   Si canviem la lupa de visió i baixem a una escala més planetària, podríem parlar del meravellós món de les estructures fractals que es manifesten de forma abundant en la natura. Un fractal és un objecte, l’estructura del qual es repeteix a diferents escales. Per exemple: l’estructura d’una falguera, vista en la fulla i la fulla vista en un tros de fulla o un arbre vist com un conjunt de petits arbres. És trobar la regularitat dins de la irregularitat.
   No ens quedem aquí. Tornem a canviar la lupa i examinem el cos humà i les cèl•lules primigènies i multi potents, és a dir, idèntiques en el seu origen però capaces de transformar-se, durant el seu creixement, en cèl•lules molt específiques i molt diverses entre si però, recordem, amb un mateix origen.
   I, per acabar, amb una visió ja microscòpica. Darrerament s’ha descobert que una bona part de l’ADN -fins ara erròniament considerada “ADN morralla”-: els introns, (curiosament el 95% del material genètic…) són responsables directes de la variabilitat de les espècies i la capacitat d’adaptació.
   Podem concloure que a partir d’un origen comú la diversitat es desplega amb contundència en el món que coneixem. És per això que potser no cal parlar d’avantatges i desavantatges com pols oposats, sinó com parts interrelacionades del fenomen de l’existència. Com deia Blaise Pascal, matemàtic de la probabilitat: “La imaginació es cansa abans que la naturalesa”.

 7. Fran Sanchez

  27 abr. 14
  20:38 #

  LA DIVERSITAT: UNA NECESSITAT

  Per començar, m´ agradaria definir el terme diversitat ( del llatí diversitas) : és una noció que fa referència a la diferència, la varietat i la abundància de coses distintes. Arran de la definició que acabem de veure – abstracta i complexa per mi- podem dir que la diversitat està present en tots els àmbits de la nostra vida.

  Pel que fa a l´ àmbit cultural, la existència i interacció entre les múltiples cultures està considerat com un actiu molt important ja que contribueix al coneixement. Cada persona, per tant, té dret a que la seva cultura sigui respectada per la resta de ciutadans i protegida per les autoritats.

  En primer lloc↑ és necessària l´ acceptació i integració, per part de la societat, de les diferents formes de pensar i actuar. Gràcies a això aconseguirem una societat més plural i millor. En segon lloc, l ´ Estat ha de garantir la protecció de totes les persones – segons la Constitució Espanyola de 1978 – i enriquir-se de les diferències d´ aquestes.

  Per concloure, cal destacar que hem de potenciar, respectar i protegir la diversitat de pensaments i cultures. La suma de les diferències ens faran avançar. Crec que una societat amb un pensament únic seria una societat estancada, trista i buida.

 8. Noemí

  27 abr. 14
  20:47 #

  AVANTATGES I INCONVENIENTS DE LA DIVERSITAT

  Ser o no ser. Aquesta no és la qüestió. El quid radica en com som, com ens comportem davant fets previsibles o inesperats i, en conseqüència, de quina manera influeixen les nostres virtuts -o els nostres defectes- en una societat cada vegada més exigent.
  Per una banda, considero que pot esdevenir enriquidor el fet que cada persona tingui uns trets característics pels quals destaquin de la resta. Això fa que tinguem l’oportunitat de visualitzar diferents punts de vista que, en definitiva, ens ajudi a assolir els nostres propòsits -tant personals com professionals- d’una forma més ferma i satisfactòria. Però per aconseguir-ho, hauríem de posseir una ment oberta que reconegués les nostres limitacions i hauríem d’acceptar qualsevol canvi que impliqui millorar la consecució de les nostres fites. I no tothom està predisposat.
  Per contra, la complexitat del sistema en què vivim em fa pensar que ser diferent no és valorat positivament en un món on, en ocasions, passar de puntetes és el més recomanable si desitges conservar el lloc d’una feina o bé mantenir una amistat, pel que fa a la vida privada.
  Per concloure, cadascú hauria d’aportar tot allò que el fa especial sense pors i amb l’empenta necessària per ésser una mica més humans.

 9. Dolors Bermejo

  27 abr. 14
  21:08 #

  LA DIVERSITAT

  Totes les persones som diferents. Hi ha molts factors que ens distingeixen uns de l’altre: sexe, edat, tendències polítiques, creences religioses, formació, capacitats, personalitat, etc. És per això que hem de tenir més tolerància i adaptació alhora de comunicar-nos.

  Primerament, vull esmentar que des de fa uns anys s’ofereix la inclusió en les escoles ordinàries per a nens discapacitats, és a dir, que infants amb una discapacitat fan una educació mixta. Són a la classe ordinària amb la resta d’infants. En canvi, pel que fa al treball, només se´ls dóna lloc de treball en institucions especials. Penso que és un bon sistema d’educació, ja que tenen l’ensenyança al seu nivell i la integració amb la societat.

  En segon lloc, hi ha un altra tema que és el racisme. Crec que cada vegada la societat en aquest aspecte, anem cap enrere no cap a l’evolució. Penso que des que estem vivim aquesta crisi econòmica sembla que sobrin els immigrants – sento cada comentari al carrer, que se’m posa la pell de gallina. Crec que hem d’acollir-los i donar-los una oportunitat. Sempre i quan vinguin a treballar i no pas a delinquir.

  En conclusió, tothom som persones i hauríem de tenir tots el mateixos drets, fet que encara no es així.

 10. Agustín

  28 abr. 14
  20:31 #

  LA DIVERSITAT ESPORTIVA

  Des de fa uns anys s’ha variat molt a l’hora de fer esport, ja que existeix una gran diversitat esportiva per poder gaudir a qualsevol lloc. Tenim els esports clàssics de tota la vida com el futbol, bàsquet, tenis i els que es realitzen a l’aire lliure com el ciclisme, triatlons i les maratons entre altres.

  D’una banda, la diversitat esportiva la podem atribuir als jocs olímpics, els mundials de futbol i a tots els esdeveniments que hi ha en algun moment de l’any, ja que la gent aprofita aquests esdeveniment per aficionar-se a realitzar aquell esport que més li agrada. Gràcies a la diversitat esportiva la gent pot escollir i practicar entre la gran varietat d’esports, tant per diversió com per obligació.

  D’altra banda, la diversitat esportiva també ve relacionada amb la cultura dels diferents països. Moltes vegades quan realitzem un esport el relacionem amb un país, com per exemple: el futbol i el bàsquet als “EUA”. La cultura americana té com esport del país el futbol “Americà” i el bàsquet “NBA”.

  Finalment, gràcies els esdeveniments esportius com a les cultures dels diferents països tenim una diversitat esportiva força interessant. No només gaudim quan les practiquem sinó també quan hi ha campionats a la resta del món i els mirem per televisió.

 11. Maria Pilar Gil

  29 abr. 14
  15:55 #

  La diversitat és una utopia o és el dia a dia?

  Després de llegir els articles proposats sobre el tema de la diversitat, em criden l’atenció unes quantes idees exposades pels autors; algunes eren desconegudes per mi però d’altres, tot i no haver-les “pensat” en paraules, les he tingut clares dins del meu cervell.

  Quan naixem tots som diferents, però comencem a “igualar-nos” de bon principi a l’escola, on tradicionalment ens han transmès a tots el mateix. Tal i com diu Yaacov Hetch, hem d’educar ajudant els nens a descobrir les seves habilitats i a desenvolupar-les, per acabar tenint “experts” en diferents àrees que puguin col·laborar en les seves feines. No obstant això, les persones no vivim aïllades, sinó en una societat que vol “etiquetar” i agrupar-nos per facilitar la feina de vendre’ns coses i serveis, i dir-nos què necessitem per ser feliços segons el nostre estatus (social, laboral, educatiu). Malgrat això cada persona segueix sent diferent, ja que, segons la filòsofa Malabou, un individu és la suma de les seves experiències i decisions, i cada dia ens fem més únics com a éssers humans. Una altra vessant de la diversitat la protagonitzen les persones amb necessitats especials o discapacitades, a les quals la nostra societat segrega perquè no responen a patrons predeterminats.

  Podem concloure afirmant que les persones busquem la nostra identitat i individualitat constantment però la societat ens arrossega per “agrupar-nos”. D’aquesta lluita contra la uniformitat, segons la meva opinió, en sortim guanyadors, ja que conforme ens fem grans, anem més a la nostra i ens importa menys el grup que quan som més joves.

 12. Jaume C.

  30 abr. 14
  11:30 #

  AVANTATGES I INCONVENIENTS DE LA DIVERSITAT

  D’entrada parlar de la diversitat és parlar de multitud de coses diverses. Multitud d’Avantatges enriquidores, al contrari dels inconvenients que són mínims i es constitueixen per reaccions i pensaments negatius dels éssers humans.

  D’una banda, a causa de les experiències viscudes la diversitat ens ofereix ser únics,expressar sentiments, ser diferents i a conèixer i comprendre l’entorn en el qual vivim. Així mateix, aquest terme és un repte que si ho superem, consolidem i acceptem serem més rics mentalment i conviurem en una societat plural i feliç. N’és un bon exemple la riquesa de la diversitat lingüística que hi ha en cada una de les llengües del món. A més de les variants dialectals, en una llengua també hi ha diferències lingüístiques notables al marge de la geografia, estrat social, ideologia, professió, edat i sexe dels parlants.

  D’altra banda, la part negativa de la diversitat és regeix pel pensament humà,dit d’una altra manera, la por a ser diferent pel que puguin pensar els altres, angoixa a la crítica. Tan mateix, la societat capitalista ajuda en aquest pensament de tal manera que ens porta a un món homogeni, uniforme. Tal com va dir la filòsofa, Catherine Malabou “el sistema ens vol cada vegada més en sèrie i no necessita que siguis únic, sinó només un més”.

  Finalment, cal insistir en els aspectes positius que té el ser un mateix. La idea central és no deixar-se manipular per la societat i no sentir-se cohibit. De fet les persones no han de seguir estrictament un estil, sinó crear el seu propi.

 13. lourdes

  30 abr. 14
  17:26 #

  La diferència mai no deixa indiferent

  Després de molts anys treballant la igualtat com a dret i la diversitat com a riquesa se’m fa difícil fer un resum del que podria aportar a aquest debat. Però vet aquí una oportunitat de realitzar un exercici de concreció i un apunt de tot allò que podria ser desenvolupat en altres espais d’opinió, de reflexió i ,sobretot, d’acció. I agafo el repte amb satisfacció perquè, de fet, la diversitat és un camp quasi verge al qual he dedicat moltes hores de treball i de vida.

  L’experiència més primària i immediata ens posa davant d’una realitat indiscutible: som iguals i som diferents al mateix temps. Compartim informació de genotip, fenotip i cultures( en plural) amb determinats individus dels nostres cercles més propers:gènere, família,llinatge,llengua… i dels cercles més allunyats: país, continent, planeta. Tinc com a referent la meva família: som set germans i germanes, dels mateixos pare i mare.7 universos que comparteixen l’energia del mateix BIG BANG però que desprenen llum -i fan ombra- de set maneres diverses. I aquest punt de partida em determina en el sentit que la diferència mai no ens deixa indiferents i sempre la podem convertir en un estàndard de positivitat.

  La diversitat té milions de cares, d’angles, de moments i de circumstàncies. La diversitat existeix entre homes i dones, entre alts i baixos o entre classes socials. Els elements que ens poden distingir poden ser físics, psíquics, emocionals, formatius,professionals, econòmics, socials,ideològics. Som éssers únics tot i que vivim constantment en l’entramat de múltiples interseccions. La nostra ànima singular, a més, es va enriquint i transformant si l’entorn i les oportunitats ens són propícies. Estem subjectes a canvi i la nostra peculiaritat inicial pot transformar-se tal i com anem bevent de la font del coneixement i l’experiència. No morim com naixem, tot i que aparentment aquell infant que érem s’assembli al vell que trobarem un dia a l’altra banda del mirall. Però que siguem originals des de principi a fi no és del gust dels poders fàctics,que pretenen que no sortim del corral del ramat, controlat pel consum i les falses necessitats. Ens necessitendominats, ensinistrats i fidels a les fórmules màgiques de compra i venda d’ànimes: les marques, les novetats, les darreres tecnologies. I ens deixem dominar, sovint, sense saber que el camí de retorn a la naturalitat i la identitat personal serà complex. Qui s’entesta a romandre diferent, creatiu i transgressor de les normes establertes pel sistema serà perseguit, insultat, calumniat o, fins i tot, eliminat.

  Tenim un repte extraordinàriament preciós, un tresor a preservar, una bellesa irrepetible: el nostre jo. I cal que l’eduquem a ser sensible a les diferències que suposen dificultats per a viure: la pèrdua d’un sentit, d’un membre del cos, d’una capacitat , el naixement amb mancances, la pobresa, la lentitud, la vellesa, la malaltia… però també la genialitat i la ment oberta, que no hem de considerar rareses. Mimant el nostre esperit, com una criatura que es mereix arrels i ales, aprendrem a tenir cura de la unicitat dels altres alhora que no els neguem la igualtat en deures i drets.

 14. Pilar

  30 abr. 14
  18:23 #

  LA DIVERSITAT
  La diversitat (del llatí diversitas) fa referència a la diferència, la varietat, l’ abundància d´éssers i coses diferents. Hi ha diferents significats: la diversitat biológica o biodiversitat, referent a la varietat d´éssers vius què hi ha a la Terra. La diversitat funcional (discapacitats), sexual, cultural, ecològica, lingüística, social, etc.
  La discapacitat és la condició d´aquella persona que té una funció, física o mental, limitada respecte a la mitjana de la població o anul•lada per complet. Això fa que aquestes persones es sentin diferents i ho passin malament, sobretot quan son nens, depenent de la discapacitat que pateixen.
  En primer lloc, els miren de forma diferent. Els exclouen dels jocs i tenen pocs amics.No poden anar a qualsevol col•legi. En segon lloc, quan es fan adults, també tenen dificultat per trobar un lloc de treball, per poder accedir els espais públics, a les voreres si tenen que desplaçar-se en cadira de rodes, o són cecs.
  Penso que hi ha molts discapacitats que poden fer moltes feines. S´haurien de integrar a la societat. Els pares hem de educar millor els nostres fills, perquè no es facin aquestes discriminacions. El gener de 2005 es va començar a utilitzar el terme de discapacitat per “diversitat funcional” //es proposa un canvi cap a una terminologia no negativa.
  Per concloure, estic d´acord a no utilitzar una terminologia negativa i que La societat actual comenci a cuidar l´adaptació de l´entorn a les persones amb discapacitats per evitar la seua exclusió social

  Pilar Cervera

 15. David

  01 maig 14
  11:06 #

  LA DIVERSITAT

  Podríem definir la diversitat com la diferència, l’abundància de coses diferents o les similituds. Són les diferències físiques i culturals que es donen entre diferents persones. Existeixen molts tipus de diversitats com per exemple la cultural, funcional, al·lèrgica, etc. Però, per què és tan important per a la nostra societat?

  Al llarg dels segles s’havia imposat la creença que tot el que fos diferent del que estava estipulat per uns, era perillós i s’havia de seguir la doctrina marcada, ja que si no ho feies, passaves a ser un heretge o un desterrat. Per sort tot ha anat canviant. S’ha demostrat que la diversitat enriqueix com a ésser humà i és una de les causes que ens diferencia amb els animals per posar un exemple. La por al desconegut, la ceguesa, la intolerància i els pensaments retrògrads fan que no s’entengui aquesta diversitat com a positiva i encara avui dia es qüestioni.

  Per concloure, vull dir que com a éssers racionals s’han d’acceptar les diferències individuals, intentant donar a tothom les mateixes oportunitats, però això no vol dir que tots haguem de fer el mateix ni arribar al mateix lloc. No es pot compensar del tot les desigualtats però s’ha d’intentar pal·liar-les.

 16. Pilar Amat i Vallès

  01 maig 14
  13:40 #

  Article d’opinió. “La diversitat”

  La diversitat és una paraula i al mateix temps un concepte que serveix per anomenar moltes opinions. Actualment està de moda, si no s’enraona sembla que no s’estigui al dia amb l’actualitat. Ara bé, és un concepte amb un doble sentit, serveix per parlar de tot: ciències, medi ambient, cultura, bio-diversitat, països, política, religió, cultures, llengües, …, tan en positiu com en negatiu. Això comporta riscos i avantatges.

  Per una banda, fan perdre la visió personal en favor de la mirada global de la societat social, que hauria estat bé; en canvi, al meu parer no s’està aconseguint. Abans, tothom es mirava el seu melic i ara només mirem els dels altres i considero que per arreglar la casa dels de fora, primer hauríem de arreglar la nostra.

  Per altra banda, hauria de servir per ser més democràtics, en tots i cadascun dels aspectes de la vida i alhora millorar les qüestions que ens envolten, tant a dins com a fora. Hauríem d’enriquir-nos de les aportacions engrescadores i gratificants i que tant ens farien créixer com a éssers humans.

  Així doncs, hauríem de considerar totes i cadascuna de les paraules a les quals vàrem fer esment -els companys de català- (nivell D) de : la genialitat, l’originalitat, la superació, la igualtat, la paciència, la frustració, la diferència, la integració, la tolerància, la inclusió, la mediocritat, l’empatia, la crítica, l’exclusió i moltes més. Ara bé, en conjunt són “LA DIVERSITAT”, i això, ens porta a una paraula o concepte excepcional “L’ UTOPIA”. Aquest serà el gran repte de la humanitat al segle XXI.

  Pilar Amat i Vallès
  Nivell D


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share