Arxiu per desembre, 2016

  • Bones festes i feliç any nou!

     

    L’equip del Servei Local de Català de Castelldefels us volem desitjar bones festes i feliç 2017! Si voleu celebrar el Nadal en català, us hem preparat alguns recursos…

    Des del SLC de Castelldefels hem repartit cartes als Reis editades pel Consorci per a la Normalització Lingüística entre alumnat, AMPA i establiments col·laboradors amb el VxL de la ciutat. Si encara no la teniu, la podeu descarregar des d’aquest enllaç: cartes als Reis

    A l’enllaç el Web de Nadal del CPNL, hi trobareu cançons, dites, contes, felicitacions digitals, etc. Tot el que us cal per celebrar el Nadal 2016.

    Finalment, si voleu consultar quins jocs hi ha en català i els establiments on els podeu trobar, ho podeu fer consultant aquest enllaç: I tu, jugues en català?

    Bones festes i feliç 2017!

    Share

    Article complet

  • Bàsic 1. Vocabulari aliments

    cistella-compra

    www.flickr.com/photos/97513256@N06/9044357936

    Aquesta setmana hem acabat el curs i aquí us deixo alguns enllaços amb vocabulari sobre els aliments:
    Vocabulari aliments
    Què menjo?
    El mercat

    I si voleu practicar algun diàleg:
    Comencem a parlar

    L’últim dia de classe vam fer un parell d’activitats molt divertides.

    foto-basic-1-mati

    foto-basic-1-mati-2

    foto-basic-1-tarda

    Per acabar, us vull desitjar que tingueu un bon Nadal.

    Aquí és Nadal i estic content

    Fins al gener!

    Share

    Article complet

  • C2 14a sessió

    life-864361_960_720

    Avui hem començat la classe corregint uns exercicis per acabar de dominar quan utilitzem que o què. Hem arribat a la conclusió:

    Què s’utilitza com a pronom interrogatiu i es pot substituir per quina cosa. Què t’ha semblat? Què s’utilitza també com a pronom relatiu, amb una preposició al davant i es pot substituir per el qual, la qual, els quals, les quals. L’escena aquella en què el protagonista...

    Que s’utilitza com a conjunció normalment davant d’un verb i fa de nexe. Que saps si vindràs d’excursió? 

    Que s’utilitza també com a pronom relatiu normalment davant del que va un nom o un article i fa de complement, no es pot substituir com en el pronom relatiu del què. La noia que porta un abric blau. El que potser no em va agradar.

    Una vegada resolts els dubtes, hem buscat les perles de l’acta anterior. Hi  hem corregit diversos errors, però sobretot hem fet èmfasi en què s’han d’evitar els usos abusius dels demostratius pronominals (aquests, aquestes…) ja que no cal fer referència com en el castellà. 19122016_revisio-acta-9-solucionari

    Tenim dues eines a Internet per  fer consultes d’ortografia, gramàtica i lèxic, són: Optimot i el Servei  Lingüístic de la UOC. L’últim es més directe i s’entén molt millor segons el Jaume.

    Tot seguit, per trencar tanta concentració gramatical hem fet el joc de “a mi m’agrada molt”. Consisteix a no quedar-se sense cadira, però qui se’n quedi sense, ha de dir quina cosa és la que li agrada fer,  a qui li agradi el mateix també s’aixeca i ha de canviar de lloc.

    Després de refrescar neurones, cadascú ha posat en un paper un accident geogràfic, un animal i un personatge històric. Hem barrejat els papers i hem agafat un paper d’un company de classe. A partir d’aquí,  havíem d’esbrinar de qui era el paper. Ha estat una manera molt divertida de poder conèixer més a cada company de classe.

    En Jaume ens ha dit que per a la propera classe corregiríem els resums del Llibre de les bèsties en què valoraríem: la fidelitat, els connectors (cohesió), l’ordre, la informació rellevant (síntesi) i la correcció ortogràfica. També ha comentat que el proper  dia han d’estar penjades al twitter les fotografies escollides de cadascú, de les persones del Parlament, Congrés o FCB relacionades amb un animal del consell.

    Finalment, en Jaume ha comentat que la setmana que ve es l’últim dia de classe abans de les festes de Nadal i farem un pica-pica on cadascú haurà de portar alguna cosa.

    Share

    Article complet

  • C2 13a sessió

    dorset-1736527_960_720

    Salutacions i perles ja són tot un clàssic per iniciar la classe. 12122016_revisio-acta-8-solucionari

    Ull en teclejar! Darrere de punt, coma, sempre espai; mai  al davant.

    Tenim deures per al proper dia. Hem de piular associant les bèsties principals del Llibre de les bèsties  amb un personatge del regne triat. Per això,  fem un repàs de com funciona Twitter i aprenem que no es poden adjuntar fotografies que no estiguin etiquetades per reutilitzar.

    En Jaume ens parla d’un joc de cromos, Ilustrum.  Es tracta de contestar preguntes per obtenir estampetes o bé crear preguntes per sumar vides.

    Com funciona el blog? Fem un repàs. A les actes podem trobar enllaços de les matèries tractades a classe.

    És hora de canviar d’activitat. Juguem a Mar-terra.

    Tot seguit i ja més relaxats, mitjançant cordills de colors es creen les parelles de treball. La tasca consisteix en fer un resum del Llibre de les bèsties a partir dels resums capítol a capítol que ja havíem fet a l’aula. No hem de perdre de vista les característiques que ha de tenir:

    • 7 paràgrafs, 1 per capítol
    • Personatges en majúscules
    • Ha de ser entenedor per a una persona que no ha llegit el llibre

    Aquest resum s’ha de penjar al Drive,  a l’enllaç següent:

    https://drive.google.com/drive/folders/0BxQ_KaPLhKYAaUxmNGN6b1lFMjQ?usp=sharing

    A mesura que anàvem finalitzant els resums, en Jaume ens  ha anant donant uns exercicis del que i què, el resultat dels quals comentarem el proper dia.

    Share

    Article complet

  • Bàsic 1. La casa

    casa-de-nines

    www.flickr.com/photos/lindalawen/4188295720

    Les últimes sessions de classe les vam dedicar a treballar el vocabulari de la casa. Ho vam fer a partir d’aquesta làmina:
    La casa

    Vaig retallar el dibuix en 6 trossos i vaig agrupar els alumnes que tenien el mateix fragment. En grups van estar parlant de l’habitació que els havia tocat i dels objectes que hi sortien. Després vam ajuntar tots els fragments per “construir” la casa. Aquí la teniu amb el noms:
    La casa amb text

    Si voleu practicar amb aquest joc:
    Joc parts de la casa

    També vam fer servir els situacionals.
    Situacionals
    On és la granota?

    I per últim vam veure el verb HAVER-HI.

    Share

    Article complet

  • C2 12a sessió

    estadio-463357_960_720

    A l’inici de la sessió, com a cada classe, hem buscat les perles de l’acta anterior i en Jaume ens ha resolt els dubtes que teníem en relació a aquestes errades. A continuació, ens hem agrupat segons el contingut gramatical que ens havia tocat treballar els dies anteriors. Llavors, entre els membres de cada grup hem reflexionat sobre el nostre aprenentatge entorn al nostre contingut. Un cop feta la reflexió, l’hem posada en comú amb els altres companys. D’aquesta manera, hem tancat el contingut gramatical.

    La segona part de la sessió ha consistit a seguir treballant el Llibre de les bèsties. Però, per canviar d’una activitat a una altra hem fet el joc del mocador amb un globus. En aquesta ocasió, un equip eren els herbívors i l’altre els carnívors. Un cop estàvem tots asseguts, en Jaume ha repartit els resums dels capítols que cadascú havia llegit i novament ens hem agrupat segons el capítol que havíem llegit. En aquest moment, cada grup ha decidit quin resum explicava millor la trama de la seva part. Cal dir que, el proper dia, haurem d’ajuntar tots els resums i aconseguir que sigui un text coherent i cohesionat.

    A continuació, en Jaume ens ha explicat les propietats textuals que ha de tenir un text. I finalment, hem comentat quins consellers hauria de tenir el nostre regne i on es reunirien. En aquesta posada en comú, han sortit com a punts de trobada els  llocs següents:

    * FC Barcelona

    * Congrés dels Diputats

    * Parlament

    I els animals que creiem que haurien de ser consellers són:

    * El lleó

    * La guineu

    * L’elefant

    * El lleopard

    * El linx

    * El bou

    * El cavall

    * El senglar

    * El gat

    * El gos

    Share

    Article complet

  • C2 11a sessió

     

    power-lines-1208204_960_720

    En primer lloc, hem començat buscant les perles de l’acta del dia anterior ( 28112016_revisio-acta-6-solucionari) i  hem comentat els signes de puntuació.

    En segon lloc,hem  dividit en grups per treballar els continguts gramaticals. Cada grup ha gravat un vídeo explicatiu del contingut que havia d’explicar.

    En tercer lloc ,hem fet un joc d’energies  molt divertit. I per finalitzar la classe, el Jaume ens ha indicat que busquéssim  un lloc on es podria localitzar el regne de les bèsties .

     

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share