Arxiu per novembre, 2018

  • B1 17a sessió

    Share

    Article complet

  • Suficiència 1 (16a i 17a sessió)

    Dilluns vam començar corregint uns exercicis d’interferències lèxiques.
    Si voleu practicar més, podeu fer més exercicis en el dossier de Nivell C de Justícia. (A partir de la pàg. 190)

    Després per cloure les activitats que hem anat fent sobre descripció de llocs, vau descriure una foto d’un paisatge, però ara de forma oral.

    També vam corregir uns exercicis de pronoms febles. si voleu més informació o practicar més:
    Formes de pronoms febles

    Dimecres ens vam dedicar a caracteritzar els diferents complements del verb i a substituir-los per un pronom feble.

    Share

    Article complet

  • Intermedi 2 (15a i 16a sessió)

    Dimarts vam començar la classe amb energia, escoltant aquesta cançó.
    A continuació vaig retornar algunes cartes revisades i vam llegir un article sobre el consum responsable. Com que la setmana passada va ser el Black Friday… vam obrir un debat sobre els nostres hàbits de consum.
    També vam corregir uns exercicis sobre la erra. Si voleu saber-ne més:

    Erres

    Dijous vam millorar unes frases on apareixia la paraula cosa i la vam canviar per d’altres més precises. Per ex.: fet, afer, assumpte, realitat, idea, objecte

    Després ens vam posar de ple en els complements verbals. Vam caracteritzar el CD i el CI. A continuació, vam substituir aquests complements pel pronom corresponent.

    Per acabar, us vau agrupar per mesos de naixement i vau redactar uns anuncis per a un proper mercat d’intercanvi. La condició era que no s’intercanviarien objectes, sinó habilitats, coneixements… Aquesta activitat la continuarem la setmana que ve.

    Per dimarts heu de llegir l’article de Najat El Hachmi que us passo en aquest enllaç:
    Escriure des de la frontera

    També heu d’escriure la vostra opinió a partir d’una notícia de diari que us cridi l’atenció, us interessi…

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • C2 17a sessió

    obra de M. Eugenia

     Castelldefels, 29 de novembre de 2018

     

    Estimat Juli,

    Primerament t’escric aquesta carta per contar-te la tristor que porto a dins. La meva ànima té una angoixa que no em deixa viure. Penso com serien de feliços els tres, si ell s’adonés que m’estima. Jo seria feliç en qualsevol lloc, tant en la torre com en una cova, sempre que m’estimés. El veig amb tanta tristor, neguit, que a vegades no sé què li passa, es troba tan desgraciat, no aprecia el que li ha donat la vida.

    A més, et diré que només em fa il·lusió les classes de català amb en Jaume. Faig dues vegades a la setmana els dimarts i dijous. Anar cada dos dies a classe, em dona esperances que algun dia tot canviarà i en Lluís m’estimarà. Aquestes classes es fan a la carnisseria, a baix, al soterrani, on també es parlen de temes filosòfics, polítics i socials. Hem de tenir cura perquè són clandestines i ens poden descobrir.

    En segon lloc, t’explicaré el que hem fet avui. Com sempre, en Jaume pregunta als alumnes sobre la sessió anterior per recordar el que havíem fet. Cada u ha dit el que li semblava millor i el que recordava més. A vegades, ens costa recordar el que hem fet en la sessió anterior, perquè tenim els pensaments en altres llocs, sobretot a la guerra, a la falta de racionaments i com aconseguir els cupons per la cartilla d’aliments.

    En tercer lloc, en Jaume comença presentant els objectius de la dissetena sessió a l’ordinador de què farem avui, dia vint-i-nou de novembre, a classe. Primer, revisarem l’acta; segon, haurem de saber aplicar els pronoms de relatiu; tercer, cohesionarem les diferents idees clau d’un paràgraf;  quart, experimentarem un pilotatge. Ens explica el joc del tretzè cupó que inclou el cupó de bacallà i el cupó de la ració de carn. El nostre lema és: hi juguem? Revisem? L’hem guanyat!

    Més tard, ens posa en grups de dos.  Reparteix trossos de l’acta anterior a cadascú per revisar-la. Després, la posem en comú entre el grup i quan ens toca la nostra part li diem les faltes que hem trobat. Sobretot hem descobert que hi faltaven algunes comes, que calia posar-hi algun punt, que havíem d’apostrofar la preposició de amb la paraula que comença per vocal, canviar algunes paraules per unes altres, etc.

    Més endavant, en Jaume ha repartit el cupó de bacallà a la Puri per fer l’acta, que hem revisat de la sessió anterior. També ha donat a tots els alumnes el cupó de pa, un altre que ens devia i el cupó de llet condensada, i que són difícils d’aconseguir. Val la pena dir-te, Juli, que en Jaume aconsegueix els cupons per mitjà del meu germà Llibert, perquè té una bona posició en aquesta guerra i pot treure’ls sense cap repercussió. A nosaltres ens ve molt bé, perquè així podem omplir la cartilla de racionament més aviat.

    Després, el professor ens ha repartit uns exercicis per unir dues frases i ens ha dit:”Observeu les oracions i què hi veieu?” Nosaltres diem que hi ha dues frases i que hem d’unir-les amb un pronom de relatiu. En algunes frases es repeteix una paraula i hem de substituir-la per un pronom relatiu. Si es refereix a persones, posarem qui. Si el que va entre comes, es pot posar també el qual, la qual, els quals o les quals. El pronom on es posa quan es refereix a lloc. També podem posar de la qual i de què .Si porta preposició, hem de mantenir-la. També podem unir les frases per a la qual cosarelatius

    En relació amb els pronoms, en Jaume també ens ha ensenyat un vídeo, fet per companys d’una altra classe, sobre els pronoms de relatiu, d’una durada d’un minut.  Hi han comès una errada i ens ha animat a descobrir-la. Jo l’he vist i penso que no és correcte com diu el vídeo la qual cosa que sinó la qual cosa no es posa el que, perquè la qual cosa ja seria el pronom.

    A continuació, en Jaume ens ha mostrat el joc. Ens ha demanat aixecar-nos de la cadira i posar-nos en qualsevol lloc de la classe. El joc consisteix a fer el que ens indica el líder. Quan ens avisi, hem de tornar al lloc. Qui ho faci primer, guanya el rol de líder.

    Primer, ha començat en Jaume amb l’ordre de moure’ns per la classe fent el que vulguem cadascú. Uns movien els braços, altres es tocaven el cap, etc. Després, ens ha dit de  tornar al lloc i el primer que ha tornat ha estat el líder. Ens ha demanat que saltéssim amb peus junts. Un altre ens ha demanat caminar a quatre grapes.

    Una altra vegada, en Jaume ens ha demanat de posar-nos en filera per proximitat al centre des de casa nostra. Després, ha agafat de tres en tres persones formant grups per fer l’activitat. Havíem d’ordenar els sis punts de les idees principals de l’article d’opinió que vam fer el dimarts, dia vint-i-set. Abans, ens ha posat a l’ordinador l’article d’opinió i ell l’ha llegit. Tot seguit hem ordenat les idees. El punt tres és la primera, el quart és la segona, el cinc és la tercera, el segon és la quarta, l’u és la cinquena i el sis és la sisena idea. Hem suat una mica per trobar l’ordre adequat, però al final ens n’ hem sortit.

    Després, ens ha demanat unir les idees per resumir l’article Paga la pena entrevistar el diable? Hem hagut d’ajuntar amb connectors els sis paràgrafs, mantenint les idees, però hem d’escriure’l amb les nostres paraules i que siguin les més adequades per al text. Ens ha dit que recolliria un resum per grup.

    Cal dir que ha repartit les cartes entre els companys per fer l’acta de la sessió d’avui i m’ha tocat a mi el comodí, així que he de fer-la per al pròxim dia.

    Abans d’acabar, ens ha explicat que hem de contestar una prova pilot que per fer una valoració de nivell i ens ha tocat fer-la a nosaltres, que som el  nivell C2. Aquesta prova és individual, on cada u té uns codis. Per entrar-hi, ens demanarà el número de sessió, codi d’identificació i més tard d’introduir el codi del paquet d’exercicis. Són exercicis que hem d’omplir.

    Finalment, ens hem quedat més estona perquè en Jaume ens ha repartit aquestes referències individualment. A veure si ens en sortim! Ens ha demanat posar una piulada a Twitter, amb les etiquetes # c2cast18 #pilotatge, si ho hem aconseguit fer. Només per als que hem assistit a la sessió. Hem de connectar-nos a l’enllaç i, després d’entrar-hi, ens demanarà els codis que anteriorment he mencionat. I amb tot això, ja ho hem aconseguit, l’enhorabona! Haig de dir-te, Juli, que aquesta informació és secreta i no pot arribar a mans de l’enemic. Per tant, no ha de sortir a la llum i ha de quedar entre nosaltres dos, perquè ens poden afusellar.

    Ara sí, m’acomiado de tu, Juli. Desitjo que arribi el dia d’escriure’t una altra vegada per explicar-te com em sento i el que faig en aquests dies tan tristos. Només m’alegra rebre les teves cartes plenes dels teus pensaments tan retorçats i donar-me ànim per tirar endavant.

    Fins aviat,

    Trini

    Share

    Article complet

  • C2 16a sessió

    Obra de Koko

    Castelldefels, 27 de novembre de 2018

    Reunits els companys i les companyes del curs avançat de català C2 del Servei Local de Català i d’acord amb l’ordre del dia establert a la convocatòria, passem a tractar els temes següents:

    1.- Revisió de l’acta de la classe anterior de la companya Sònia

    Una vegada revisat el contingut de l’acta, es va aprovar per majoria absoluta. El Jaume, en agraïment a la Sònia per la feina feta, li va entregar un cupó de bacallà.

    2.- Intervenció del comissari polític

    El Jaume, com a comissari polític en cap de les tropes de Castelldefels, va comentar que avui treballaríem els temes següents:

    2.1.- Diferenciació entre les oracions especificatives i les explicatives

    El Jaume, una vegada va explicar la diferència entre l’oració explicativa i l’especificativa, ens va donar un exercici per realitzar-lo en parelles. Quan vam corregir l’exercici, ens va quedar clar, tant al company com a mi, que no ens havíem assabentat de res. 

    Després de realitzar l’exercici anterior, el Jaume ens va proposar un joc. Tractava d’enganxar-nos uns papers de diferents colors (verd, rosa i groc) al front. En aquests papers hi havia una sèrie de personatges, com Oriol Junqueras, Ulisses, Peter Pan, Anna Gabriel, etc.

    El joc tractava d’endevinar qui era el personatge que tenies enganxat al front, formulant preguntes als teus companys. Després de riure’ns una estona de la pinta que fèiem, vam continuar amb el punt següent de l’ordre del dia.

    2.2- Reconèixer les idees claus d’un paràgraf

    El Jaume, en anteriors sessions, ja ens va parlar de les principals característiques de com fer un bon resum, avui ens tocava reconèixer les idees claus d’un paràgraf.

    Per realitzar aquesta activitat, el Jaume ens va repartir uns fragments de l’article d’opinió titulat “Paga la pena entrevistar el diable?” Tracta de la reflexió del periodista Eduardo Suárez sobre un article publicat a Letras libres, que qüestiona la decisió de la revista New Yorker de retirar a Steve Bannon del seu festival anual, arran de les crítiques rebudes a través de les xarxes socials.

    En aquest exercici, havíem de respondre a les preguntes següents: de què anava el paràgraf?, localitzar la idea principal i finalment havíem d’escriure amb les nostres paraules un resum de la notícia. Una vegada finalitzat l’exercici, vam passar a  l’últim punt del dia.

     

    2.3.-  Els recursos lingüístics del català en les xarxes

    En Jaume ens va parlar de les diferents aplicacions dels recursos lingüístics del català que hi ha a les xarxes, com per exemple OPTIMOT, ES A DIR i la UOC.

    Finalment, el comissari en cap, abans d’acabar la sessió, ens va entregar un pot de llet condensada de la marca Pagès i un pot de llenties, per tal de poder sobreviure en aquest temps de guerra.

     

     

    Share

    Article complet

  • Presentació de “S’ha acabat”, novel·la guardonada amb el IX Premi Delta

     

    El proper dijous l’Àrea de Polítiques d’Igualtat organitza una taula rodona amb Maite Moreno, autora de la novel·la S’ha acabat, i amb la directora dels tallers d’escriptura que es fan a l’espai Espai Montserrat Roig. Aquesta tertúlia està oberta a tothom i per participar-hi no cal inscriure-s’hi prèviament.

    Us animeu a anar-hi? Si encara no heu llegit el llibre i ho voleu fer, podeu passar a recollir-ne un exemplar.

     

    S’ha acabat

    Dia: 29 de novembre

    Hora: 18.30

    Lloc: Restaurant Solidari IMPERFECT (av. d’Habana Vieja, 8)

    Share

    Article complet

  • Bàsic 3

    Bona tarda,

    El projecte del curs va prenent forma i ja heu començat a exposar quins són els personatges il·lustres del curs. Per fer-ho esteu utilitzant sobretot les fomes de passat.

    Durant les últimes setmanes hem vist també els pronoms de complement directe, el pronom “hi” i el futur i condicional. Déu-n’hi-do! Si voleu practicar una mica més…

    teoria futur i condicional

    Speakcat (dates i plans de futur) activitats de comprensió 1-8

    Speakcat (dates i plans de futur) exercicis  de gramàtica 1-7

    Edu 365 (pronom “hi”)

    Edu 365 (pronons “el” i “les”)

    Edu 365 (pronom “la” i “les”

    El curs passat vam escoltar una cançó de l’Anna Roig que ens va servir per introduir el futur i el passat. La recordeu? Aquí la teniu.

     

    Share

    Article complet

  • Pompeu Fabra, una llengua completa

    Hem elaborat aquests reportatges de l’exposició:

    dav

    Share

    Article complet

  • Intermedi 2 (13a i 14a sessió)

    https://pixabay.com/en/grammar-magnifier-magnifying-glass-389907/

    Acabem la setmana i resumeixo el que hem anat fent.

    Dimarts vam acabar de corregir uns exercicis d’accentuació/dièresi que teníem pendents. També vam comentar algunes errades habituals a partir dels últims textos que m’havíeu donat.
    A continuació, en parelles vau substituir la paraula barrufar per una altra més precisa. En corregir l’exercici vam veure que obteníem molts sinònims amb les opcions de tots els companys i companyes.

    Dijous vaig retornar algunes de les cartes que heu escrit a Pompeu Fabra i vam comentar quin és el tractament al receptor més adequat en una carta i com l’hem de mantenir en tot l’escrit.
    Esquema tractament receptor

    També vam veure com es forma el mode imperatiu.
    Com es forma l’imperatiu

    Vam iniciar el tema dels complements del verb (complement directe i complement indirecte) per tal de fer servir bé els pronoms febles que els substitueixen.

    Per acabar, el Carles, que marxa a viure a una altra població, es va acomiadar de nosaltres cantant unes cançons en català i castellà amb una guitarra especial “cuatro”.
    El “cuatro”
    Moltes gràcies i fins aviat!
    Et trobarem a faltar!

    Share

    Article complet

  • Suficiència 1 (14a i 15a sessió)

    https://pixabay.com/en/feedback-group-communication-2044700/

    Dilluns vam corregir un exercici de pronoms febles. Si voleu practicar més:

    Els pronoms febles
    Formes dels pronoms febles

    Dimecres vam rebre la visita d’uns companys de l’Elemental 1 que buscaven company/companya de pis. Vau estar parlant amb ells per practicar la llengua oral. Crec que va ser una tasca divertida i profitosa. Va ser com un tast del Voluntariat per la Llengua. Ja ho sabeu, podeu tornar les vegades que vulgueu.

    Fins dilluns!

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share