L’IEC posa so a la ‘Gramàtica essencial’ en línia, que des d’ara té exemples en veu alta
Les institucions, entitats i organismes que treballen amb la llengua continuen posant a l’abast de totes les persones interessades una gran i cada cop més moderna varietat de recursos lingüístics.
Ara, a més, els manuals de gramàtica ens parlaran! Ens ajudaran a fer una pronunciació adequada, fins i tot en les variants dels diversos parlars catalans.
Ho podreu comprovar accedint a l’actualització de la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), que és una adaptació pràctica, consultable en línia, de la gramàtica grossa de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC): la Gramàtica de la llengua catalana (2016)
Aquesta GEIEC, consultable en obert per Internet, està dotada d’uns continguts de nivell mitjà-alt que es van reorganitzar, amb quadres de resum, índexs i enllaços, a partir de l’obra grossa. Va ser aprovada per l’IEC el 2018 i oberta al públic el gener de 2019. Ara la nova versió incorpora fitxers de so que il·lustren fenòmens fonètics.
La principal novetat de la nova versió és la incorporació de fitxers de so (se n’han editat més de deu mil) que il·lustren fenòmens fonètics descrits en l’obra mitjançant pronúncies corresponents a un o a diferents parlars catalans.
El clic sobre la icona d’àudio dona accés a la reproducció d’un fitxer de so en format MP3, quan conté la pronúncia d’un únic parlar o bé a una finestra emergent amb accés a diferents parlars. En general, s’il·lustren els fenòmens descrits en els quatre grans parlars (central, baleàric, nord-occidental i valencià), per a la qual cosa s’ha enregistrat cada exemple amb una veu femenina i una altra de masculina i posteriorment se n’ha triat una.
Trobareu una descripció més detallada del projecte en l’apartat 3.3 de la presentació de l’obra.
A banda d’altres millores de contingut i de format, en la nova edició la navegació dins de la plataforma permet accedir a l’apartat següent del capítol a través d’un enllaç situat al final de cada apartat.
Exemple de prova
En diversos parlars hi pot haver canvis accentuals. En mallorquí i en menorquí, per exemple, l’accent recau en l’última síl·laba de la seqüència. Així, en
, , o , l’accent recau en els pronoms , , i
*Font: IEC
Cap comentari
Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.