• Fabra a la Violeta de Gràcia el mes d’abril

    El dijous 4 d’abril a les 12 del migdia es va inaugurar l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa a la Violeta de Gràcia”. Els alumnes de català i públic en general van tenir ocasió de gaudir de la presentació de Joan Josep Isern, escriptor i periodista, gran coneixedor de Pompeu Fabra, i que ens il·lustra cada dia amb els seus escrits al blog de Vilaweb https://blocs.mesvilaweb.cat/jotajotai/anomenat Totxos, totxanes i maons.

    En els vuit plafons que formen l’exposició ‘Pompeu Fabra. Una llengua completa’, hi trobem el més essencial del Mestre. Des dels inicis de la seva inquietud pel llenguatge, amb el divorci que hi havia en el darrer terç del segle XIX entre la llengua que es parlava al carrer  i la llengua escrita dels literats ancorada en les formes medievals i en l’estètica dels Jocs Florals, fins a la seva mort a l’exili de Prada de Conflent el dia de Nadal del 1948.

    A l’exposició descobrim també el Fabra autodidacte en afers lingüístics i el científic de formació. Molts descobriran la faceta de sportman. L’excursionisme, el tennis i la natació van ser les disciplines en què va excel·lir, com a practicant primerament i com a dirigent durant els anys de la República. Fabra va ser un lluitador molt conscient que amb les seves normes trencava les inèrcies de molts escriptors –Maragall, Guimerà, Oller…– que consideraven que l’establiment d’una normativa ortogràfica i gramatical era una limitació intolerable per a la seva creativitat.

    Sobretot, a ‘Pompeu Fabra. Una llengua completa’, hi trobem l’home compromès amb el país que fa costat al procés de modernització activat per Prat de la Riba i tots els promotors de la Mancomunitat. Gent que sabia molt bé que el llenguatge no és innocu i que un país no es modernitza si, paral·lelament, la llengua que li és pròpia no secunda aquest procés.

    http://www.lavioleta.cat/

    Print Friendly, PDF & Email

Delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi

Avinguda de la Riera de Cassoles, 23-27
08012 Barcelona
Tel. 932 178 723
gracia@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 13.30 h, i dimecres també de 16 a 20 h.


Xarxes socials









Històric


Categories


Comentaris recents


Districte de Gràcia



Districte de Sarrià-Sant Gervasi