• Torrijas amb mel

    torrijas amb melRecepta de la Chus de Prado:

    INGREDIENTS (per a quatre persones)

    -16 llesques de pa dur
    -1/2 l de llet
    -100 g de sucre
    -2 branquetes de canyella
    -1 pell de llimona
    -3 ous
    -1/2 l d’oli d’ oliva
    -mel

    Elaboració
    primerament, bulliu la llet amb la pell de llimona, la canyella i el sucre. A continuació poseu-hi les llesques de pa en un bol i afegiu-hi la llet, sense la canyella i sense la pell de llimona.
    Deixeu repossar un 5 minuts.
    Després arrobesseu-ho amb l’ou i immediatament fregiu-l’ho en una paella amb l’oli ben calent.
    Per finalitzar posseu-hi les llesques en una safata i afegiu-hi un bona capa de mel.

    Ummm  boníssimes!!

    Article complet

  • Bescuit de xocolata i llima amb crema de Margarita

    bescuit de xocolata

    Recepta de l’Asun Rosal:

     

    Ingredients:

    Per a fer el bescuit

    • 150 grams de xocolata negra per a postres
    • 150 grams de mantega sense sal
    • 6 ous sencers
    • 250 grams de sucre blanquilla
    • 100 grams d’ametlles triturades
    • 4 culleradetes de cacau amarg en polç
    • Ratlladura d’una llima i el seu suc

    Per a la crema de Margarita

    • 60 ml de suc de llima
    • 1 cullerada sopera de tequila
    • 1 cullerada de Cointreau
    • 75 grams de sucre lustre
    • 250 ml de crema de llet

     

    PROCES D’ELABORACIÓ:

    • Pre escalfem el forn a 180 graus a dalt i a baix
    • Posem a fondre la xocolata amb la mantega al bany maria dins un bol i ho reservem.
    • Batem els ous i el sucre amb una batedora elèctrica fins que tripliqui el seu volum i quedi cremós.
    • Mesclem les ametlles amb el cacau en pols i aboqueu-ho a la preparació dels ous amb el sucre, afegiu-hi la mescla de la xocolata i la mantega i ho removem bé tot plegat.
    • Per últim hi afegim el suc de la llima i la ratlladura.
    • Aboquem tota la preparació dins el motlle de fornejar i ho deixem coure entre 40-45 minuts (observeu transcorreguts 35 minuts); el bescuit ha de quedar ferm sobre la seva base.
    • Una vegada cuit, quedarà una base cruixenca, deixeu-lo refredar i desemmotlleu.
    • Empolvorarem amb sucre glacé.

     

     

    PROCRES DE LA CREMA MARGARITA:

     

    • Dins un bol mesclem el suc d’una llima, tequila i el cointreau, ho batem amb sucre glacé, fins que quedi tot ben integrat.
    • Afegim lentament la crema de llet i emulsionem.
    • Glacegem per damunt del bescuit.

     

     

     

     

     

     

     

    Article complet

  • Pastís de Sant Jaume

    tarta santiago

    Recepta de la Isabel Fornas:

    Ingredients:

     

    • 5 ous
    • 250 g de sucre
    • 190 g d’ametlla crua mòlta
    • 60 g d’ametlla crua a trossets
    • 1/4 de la pell de una llimona ratllada
    • 1 culleradeta de canyella
    • una mica de mantega per el motlle
    • sucre glacé per decorar

     

    Poseu en un recipient el sucre i les ametlles i barregeu-ho.

    Afegiu-hi els ous d’un en un, barrejant bé, simplement amb una forquilla,

    fins obtenir una massa de textura fina.

    Seguidament poseu-hi la canyella i la ratlladura de llimona i torneu a barrejar-ho.

    Unteu amb la mantega un motlle rodó, d’uns 22 cm. de diàmetre,col·loqueu-hi dins la massa i introduir-lo al forn prèviament escalfat a 200º, deixar-la coure durant uns 30 minuts fins que estigui lleugerament orada.

    Seguidament deixar refredar el pastís i desemmotllar-lo.

    Per adornar-lo, col·loqueu una creu típica de Sant Jaume sobre el pastís i en un col·lador poseu el sucre glacé perquè no quedin grumolls, i doneu copets suaus al col·lador, perquè caigui el sucre repartit.  Retireu amb cura la creu i tindreu el dibuix sobre el pastís.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Article complet

  • Pastís de formatge amb melmelada de nabius

    pastís melmeladaAquesta és la recepta de l’Anna M. Martínez:

    Ingredients:

     600 gr. de formatge  (300 de philadelfia i 300 gr. de mascarpone). Pot ser un altre tipus de formatge.

    3 ous

    2 iogurts naturals

    1 iogurts de llet

    1 iogurt de nata

    2 iogurts de farina

    2 iogurts de sucre

    1 sobre de llevadora.

    Melmelada de nabius (però es pot ficar del sabor que mes t’agradi).

     

    Preparació:

    Poseu la mantega a la base de la cassola que utilitzarem per ficar tots els ingredients del pastís.

    Per un altre costat, encendrem el forn perquè comenci agafar temperatura la part de baix, depèn de cada forn però jo el fico a 180 graus uns 55 minuts, quan posem el pastís, anirem vigilant la cocció perquè es vagi fent.

    En un bol començarem afegir els ingredients i els anirem triturant amb una batidora de varilles fins que agafin una textura liquida.

    Seguidament els ingredients del bol els ficarem a la cassola que la posarem al forn perquè es vagi fent el pastis.

    Tot seguit, un cop fet el pastís ho treurem del forn i el deixarem refredar. A continuació agafarem la melmelada i la triturarem, pot ser de qualsevol gust, un cop fred el pastís li ficarem la melmelada pel damunt la quantitat que es volguí i ja estarà llets per menjar.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Article complet

  • Macedònies de pronoms febles

    macedonia-frutas-fruit-salad-mangoUs explicaré el perquè d’aquest títol: ben aviat us anireu trobant amb tot de receptes de postres que han redactat els alumnes del Taller de Gramàtica per practicar l’ús dels pronoms febles.

    La recepta que aconsegueixi més vots -per votar cal que deixeu un comentari en què expliqueu quina és millor segons la vostra opinió- aconseguirà el premi del concurs Macedònies de pronoms febles.

    Esperem que us animeu a votar i que us agradin les postres!!!

    Article complet

  • Bàsic 3 – model de prova de nivell bàsic

    Hola a tots,     Smiley.svg

    Us copio l’enllaç perquè pugueu veure el model de prova de nivell bàsic.  Recordeu que a  classe hem quedat que us l’heu  d’imprimir i heu de portar la prova  feta el dia 11 de març  per poder-la comentar abans del dia de l’examen.

     

    Model de prova nivell bàsic                       birrete

     

    En aquest enllaç trobareu:

    1. El model de prova

    2. El model de correcció (no cal que l’imprimiu ni que el consulteu)

    3. Els àudios per poder fer les preguntes de comprensió oral

     

    Article complet

  • INTERMEDI 1 (Sara) APÒSTROFS I CONTRACCIONS

    lapstrof-1-728

    Per practicar encara més aquests temes consulteu l’apartat Articles d’aquest enllaç:

    Articles: apòstrofs i contraccions

     

    Article complet

  • Bàsic 1 (Sara) Què fas?

    Accions-quotidianes

    Ara ja pots respondre aquesta pregunta: QUÈ FAS HABITUALMENT CADA DIA?

    Mira’t aquests enllaços i deixa un comentari al blog explicant QUÈ FAS HABITUALMENT?

    Activitats quotidianes

    Diàlegs en URDÚ

    Diàlegs en XINÈS

    Diàlegs en ÀRAB

    Diàlegs en AMAZIC

    Article complet

  • Presentació del llibre Els noms de lloc de la Marina

    foto portada llibre retocadaUs convidem a la presentació del llibre Els noms de lloc de la Marina. Toponímia de Sant Boi de Llobregat, de Griselda Encinas, que tindrà lloc el dia 13 de març, a les 19 h, a la Sala d’Actes de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer (c. Baldiri, Aleu, 6).

    Impulsat per Òmnium Cultural del Baix Llobregat i el Servei Local de Català, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, és el resultat de l’estudi dels topònims o noms de lloc d’una part del terme municipal, concretament de la zona coneguda com la Marina, que és la part deltaica del nostre terme municipal, per sota de la carretera 245 i fins a la punxa de l’estany del Remolar. La Marina, segons es recull a la mateixa publicació, “és un territori pla, configurat per unes parcel·lacions regulars i un tipus d’agricultura en què l’aigua té molta importància”.

    Consta de quatre apartats: els paratges, les masies i altres edificacions, els camins i les vies i la hidrografia, cadascun dels quals va acompanyat per un mapa on se situen els noms que s’hi esmenten. La publicació compta també amb un mapa general encartat on se situen tots els topònims estudiats.

    De cada nom s’ofereix la transcripció fonètica, la situació, altres noms que s’hi relacionen i la documentació consultada. Hi ha també, en el cas dels noms de les masies i la hidrografia, algunes fotografies.

    És una obra essencial per evitar que es perdi part del patrimoni lingüístic santboià i perquè noms com ara les Alberedes, Cal Nani, Cal Penyasco, la Casa Groga, Cal Missaire o el Riu Mort, entre molts d’altres, no caiguin en l’oblit.

    Us hi esperem a tots!

    Enllaços relacionats:

    Cartell

    Invitació

    Notícia d’Òmnium Cultural

    Societat d’Onomàstica

    Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya

     

    Article complet

  • Bàsic 2 (Sara) UN DIA QUALSEVOL

    parts del dia

    Aquest és el resultat del vostre treballa en grups. Ho heu fet MOOOOOLT BÉ!

    Els jubilats

    Els adults

    Els nens

     

    I TU, QUÈ FAS AL MATÍ, A LA TARDA I A LA NIT? Fes un comentari al blog i explica-ho!

     

    Article complet

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

  • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
  • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
  • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
  • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
  • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes