Protagonista del mes: Marta Marced i Botella, voluntària de Castelldefels
—Des de quan ets voluntària del VxL i per què vas decidir ser-ho?
—Vaig començar l’any 2011, amb la voluntat de fer extensiva la nostra llengua als nouvinguts o a qualsevol persona que volgués millorar el seu català.
—Quantes parelles lingüístiques has tingut?
—He tingut diverses parelles lingüístiques. Ja fa dos cursos que em trobo amb la Cristina, que és de Madrid i és aquí per feina. Als inicis de les trobades ja tenia un bon nivell de català i ara està en fase de perfeccionament. Aprèn ràpid, hi posa ganes! Quedem una hora setmanal a la zona de la platja de Castelldefels; fem un cafè i una xerrada. Sempre hi ha temes… hem congeniat!
—Personalment, què t’aporta fer de voluntària al VxL?
—M’aporta la satisfacció d’ajudar a divulgar la nostra llengua i cultura, a ensenyar a utilitzar-la en diversos àmbits i veure’n la necessitat d’emprar-la. Fent difusió del català ajudem a millorar la integració i la convivència a la nostra societat. Mostrem el nostre país a qui no el coneix perquè tingui coneixement de tota la seva riquesa cultural (història, geografia, folklore, gastronomia…).
—Recordes alguna anècdota?
—Amb les aprenentes hem creat vincles que han anat més enllà de les xerrades setmanals. Hem fet activitats de tot tipus: passejades, visites a exposicions, concerts, rutes culturals, àpats, espectacles… per tal de motivar-les i alhora fomentar i divulgar la nostra cultura. Crec que és important eixamplar el radi d’acció.
Un cop acabades les trobades, perquè algunes han marxat a un altre país, d’altres s’han casat, han tingut fills…, hem continuat comunicant-nos en català ja que mantenen l’orgull d’haver après una nova llengua i han fet extensiu el coneixement d’aquest aprenentatge.
—Per què creus que és important que existeixi el VxL i com animaries algú a participar-hi?
—És important perquè ofereix més contextos de pràctica perquè les persones que ho vulguin puguin millorar el seu nivell de català oral. Participar en el Voluntariat els permet conviure, comunicar-se i immergir-se en la nostra llengua, alhora que s’adonen que fora de l’aula és necessària. Tant voluntaris com aprenents participen del procés d’ensenyament i aprenentatge.
Animo la població de parla catalana i amb un mínim de temps de dedicació a ajudar en la tasca, actualment tan necessària, de contribuir a difondre la llengua catalana i fomentar-ne l’ús.
Participant-hi duem a terme una acció que s’afegeix a les que fem en el nostre dia a dia per ajudar els no catalanoparlants que ens envolten.
—Vols destacar alguna cosa més?
—Sí. Altres objectius que em marco en aquesta tasca de voluntària vers les aprenentes són animar-les a veure televisió, a escoltar música o a jugar en català. Intento, també, sensibilitzar-les i encoratjar-les a adreçar-se en català a les persones amb qui parlen; a no canviar de llengua, i a sentir-se cofoies de saber-ne.
I, com a voluntària, vull implicar-me en aquest reforç tan necessari per a l’ús del català.