Final del reforç de lectura a l’Oficina de Català de Manlleu

 

Dimarts, dia 27, es va celebrar la cloenda del reforç de lectura del curs 2022-2023 a la Biblioteca Municipal de Manlleu.

Unes 30 persones es van reunir en un acte en què van llegir, van escoltar música i van berenar.

Les voluntàries i els aprenents van llegir fragments del llibre La màgia de llegir en veu alta de Megan Cox Gurdon, es van lliurar els diplomes de participació als aprenents i un petit obsequi a les voluntàries.

La jornada va estar amenitzada pels alumnes de guitarra de l’Escola Municipal de Música de Manlleu. Va ser un acte senzill, però emocionant.

Com sempre, vam comptar amb el suport de la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA, que és entitat col·laboradora des de fa molt de temps.

 

Share

L’Escola de Música i Conservatori de Vic s’adhereix al VxL d’Osona com a entitat col·laboradora

L’Escola de Música i Conservatori de Vic signa l’adhesió al programa del VxL Osona. Es formalitza l’acord el mateix dia que es convida els participants del programa VxL al concert de final de curs de l’escola.

Dimarts, 20 de juny, l’Escola de Música i Conservatori de Vic (EMVIC) s’ha adherit com a entitat col·laboradora al programa de Voluntariat per la Llengua a Osona.

L’EMVIC, com a escola que forma part de la Fundació Atlàntida, ja adherida al programa, ha volgut afegir-se també al Voluntariat per la Llengua amb l’objectiu de poder col·laborar amb el CNL d’Osona oferint  diverses activitats musicals en les quals puguin participar els voluntaris i aprenents. La directora del CNL d’Osona, Assumpta Grabolosa, juntament amb la coordinadora de Dinamització, Montse Baqué, i la dinamitzadora del VxL a Vic, Judith Vidal, han establert l’acord amb la directora de l’EMVIC, Dolça Albert, i la coordinadora pedagògica i de projectes, Pau Albert.

Aquest acord s’ha signat el mateix dia que 20 persones participants del programa VxL han pogut gaudir de la primera activitat a la qual ens ha convidat l’EMVIC: el concert de final de curs de l’alumnat de l’escola.

Gràcies per col·laborar amb el programa VxL, EMVIC!

Share

Acte de celebració dels 20 anys del Voluntariat per la Llengua a Osona i reconeixement a les entitats que fan acolliment lingüístic a la comarca

 

Unes 150 persones han assistit a l’acte de celebració a l’Espai ETC de Vic

Dijous, 8 de juny, a les 10.00 h, a l’espai ETC de Vic, ha tingut  lloc l’acte de celebració dels 20 anys del Voluntariat per la Llengua que organitza el CNL d’Osona. En el mateix acte s’ha fet  un reconeixement a totes les entitats que fan acolliment lingüístic a la comarca.

La directora del CNL d’Osona, Assumpta Grabolosa, ha agraït a totes les entitats de la comarca que fan  acolliment lingüístic, la gran tasca que porten a terme. El parlament s’ha acompanyat d’imatges de totes les entitats. Seguidament, les dinamitzadores de Voluntariat per la Llengua a Osona, Gemma Baladas i Judith Vidal, han presentat el vídeo de repàs d’aquests 20 anys de voluntariat per la llengua a la comarca. En el vídeo hi ha sortit una representació dels  participants del programa, tant voluntaris com aprenents de més anys i més recents, una representació de les entitats col·laboradores i dels establiments adherits de la comarca i una mostra de les activitats múltiples i variades que s’han dut a terme durant aquests 20 anys.

 

A continuació el mag Eduard Juanola ha començat el seu espectacle de màgia que ha resultat molt participatiu i ha engrescat tot l’auditori. En molts dels trucs ha fet pujar a l’escenari parelles lingüístiques que han quedat ben sorpreses amb la màgia que els ha fet.

Al final de l’actuació del mag, hi ha hagut la traca final: un grup de més de 20 joves del programa 9 a Vic, alumnes del CNL d’Osona i una aprenenta del programa VxL han cantat la cançó de la campanya “Provem-ho en català” i han ballat la coreografia. El públic assistent s’ha aixecat de les butaques i també hi ha participat cantant la lletra de la cançó i ballant la coreografia que els ensenyaven.

L’objectiu de la celebració dels 20 anys del VxL és fer un reconeixement a la tasca d’acolliment lingüístic i de foment de l’ús de la llengua que fan tant les entitats de la comarca com el Voluntariat Lingüístic del CNL d’Osona. Tota aquesta dinàmica es fa a través d’activitats diverses que, en la gran majoria de casos, compten amb el suport d’entitats i establiments col·laboradors de tota la comarca.

Vídeo del 20è aniversari del VxL

Share

Ruta literària per la ciutat de Vic

Laura a la ciutat dels sants. De ruta literària per Vic 

 

Aquest divendres, 2 de juny, es va tancar el cicle dels clubs de lectura de nivell intermedi de Torelló amb una ruta literària guiada per Vic, en una de les visites que s’emmarquen dins la programació d’activitats de foment de la lectura i de coneixement de l’entorn.

La lectura del trimestre era l’obra de Miquel Llor Laura a la ciutat dels sants, publicada el 1931. De la mà de Xavier Cervera (Forum Vicus), es va fer un recorregut pels espais de la novel·la, el qual va consistir en una passejada pels espais descrits a la novel·la (carrers, places i l’interior d’alguns casals), i amb les paraules de Llor vam entreveure com era Vic a principis de segle XX. També vam descobrir quines famílies vigatanes es podien amagar rere els personatges principals de la novel·la, i les diferències entre la realitat i la ficció.

A la ruta hi van assistir membres del club de lectura, alumnes, professorat i participants del voluntariat per la llengua. Paral·lelament, s’havia dut a terme la tertúlia del club de lectura sobre el llibre, en la qual es va parlar de temes  com ara les diferències de vocabulari, l’empobriment de la llengua, el contrast entre el camp i la ciutat, la manera de ser de la gent de poble, si eren més o menys tancats, la figura de l’hereu, el que s’esperava de les dones cent anys enrere, les novel·les psicològiques, la literatura catalana i europea de l’època…

Els clubs de lectura es duen a terme gràcies a la col·laboració de les biblioteques de Torelló, que estan adherides al Voluntariat per la Llengua i que col·laboren amb l’Oficina de Català duent a terme activitats diverses, com ara visites guiades, clubs de lectura, etc.

 

Share