• 4a sessió D

  De David Pardo

  Per iniciar aquesta  sessió, el Jaume ens ha formulat una pregunta:

  Com us vau sentir en fer l’activitat dels gots?

  Després d’alguns manifestos, hem pogut comprovar que hi ha persones que els va agradar més i que tenen més destresa que d’altres, tot i que va haver-hi una opinió unànima:  tothom es va sentir estupendament fent l’activitat.

  Tot seguit el Jaume ens ha proposat un repte: Si seríem capaços en 30 minuts d’organitzar una castanyada dins l’aula? Al principi s´ha fet un silenci ( era una estafa?) i han abundat les cares de sorpresa, però ràpidament ens hem organitzat en petits grups i en menys del temps establert les dues taules estaven plenes.

  Castanyes, beguda, galetes, jumpers, mistela, etc. Què  es pot demanar més?

  taula 4a sessió

  Després d’uns quants glops de mistela i uns riures ha arribat la part menys desitjada de la tarda encara que no menys divertida:

  La PART POTENT: morfosintaxi, sinònims, i marc sociolingüístic.

  DOCUMENTS

  Prova DD inicial TARDA.doc 2N DIA

  prova-dd-inicial-tarda-solucionari

  DEURES

  Us heu d’acabar de mirar els dos exercicis restants del bloc III, els del marc sociolingüístic

 1. Víctor Díaz

  05 nov. 13
  10:42 #

  Bon dia a tots,

  Penjo tot seguit un enllaç a un cercador de vocabulari de català antic de l’IEC que crec que ens pot resultar molt útil per la comprensió de textos en català antic:

  http://www.iec.cat/faraudo/

 2. Víctor Díaz

  05 nov. 13
  11:15 #

  Resum: Rondalla en català antic

  El text és una rondalla que descriu com un religiós dins la terra que es trobava sota la seva guarda, va trobar un home, un os, una serp i un corb atrapats en una trampa i els va rescatar després que aquests li ho preguessin. Tanmateix, la serp el va advertir que l’home el trairia. En agraïment, l’os i el corb li van donar regals, però finalment tal i com havia advertit la serp l’home traeix l’ermità i aquest acaba perseguit i empresonat.

  Personalment, crec que podríem considerar el text com a una contarella que pretén reflectir i criticar l’avarícia inherent a la condició humana.

  Víctor Díaz

 3. Víctor Díaz

  05 nov. 13
  12:06 #

  El paper de la Cancelleria Reial en l’evolució de la llengua catalana

  La Cancelleria, creada al segle XIII, malgrat no ser un ens de naturalesa lingüística, sinó un organisme administratiu i burocràtic encarregat de redactar els documents oficials; va esdevenir, sobretot amb la reforma de Pere III (1319-1387), un model de bon escriure i per tant, una mena de llengua acadèmica. Aquesta qualitat dels documents creats, copiats i transcrits per la cancelleria es trobava també reforçat per la presència d’eminents teòlegs, juristes i escriptors entre el funcionaris de la mateixa. En aquest sentit, el fet que tots el documents procedents d’aquest organisme administratiu fossin signats pel mateix rei els legitimava, facilitant la seva acceptació en tots els territoris reials. Així, la prosa de la cancelleria va funcionar com un element vertebrador de la llengua administrativa i literària, ja que aquesta mena de varietat supradialectal que generava tots els documents de la Cancelleria, també va ser acceptada per tots els escriptors com una espècie d’estàndard lingüístic català.

  Cal destacar també, que en el sí de la Cancelleria, a partir del 1373 (just un segle després d’haver començat a redacta tota la seva documentació en català), s’hi aplegaven un grup de copistes versats a la transcripció d’obres d’origen francès o italià entre d’altres i per tant, ampliaven l’activitat més enllà de l’estrictament burocràtica/administrativa, facilitant també la referida influència i acceptació en l’àmbit estrictament literari.

  Enllaços/fonts:
  http://blogs.cpnl.cat/cursosblanes/files/2012/04/Hist%C3%B2ria-de-la-llengua.pdf
  http://ca.wikipedia.org/wiki/Hist%C3%B2ria_de_la_llengua_catalana#La_Cancelleria_Reial

 4. Maria Pilar Gil

  05 nov. 13
  17:21 #

  La Cancelleria Reial era una oficina dirigida per un canceller, encarregada de copiar i tramitar tots els documents reials, de la noblesa i eclesiàstics. Aquesta escrivania reial va ser organitzada a partir del segle XIII i la componien una sèrie de funcionaris que tenien cura de tota la documentació reial.
  El canceller s’ocupava de redactar tota mena de documents administratius. A partir de la segona meitat del segle XIV s’escrivien majoritàriament en català.
  Totes les institucions, municipis i notaris utilitzaren el mateix model lingüístic de la Cancelleria.
  La Cancelleria esdevingué un focus cultural sobre tot a partir de 1373 quan s’hi aplegà un grup de copistes per transcriure llibres.
  La poderosa influència de la Cancelleria Reial tendeix a eliminar de la llengua escrita tots aquells elements considerats dialectals.
  La Cancelleria va tractar de trobar la uniformat lingüística en la prosa catalana, i, aquest model s’anà imposant.
  (Vikipèdia)

 5. Maria Pilar Gil

  05 nov. 13
  17:32 #

  El text explica una petita història d’un ermità que, en trobar en un forat a un ós, un corb, una serp i un home, després de que li oferissin regals, els va traure del forat. La serp el va advertir que, si treia l’home, aquest el pagaria malament. L’ermità no la va creure i el va ajudar igualment.
  Tots li van donar els regals tal i com l’havien promès menys l’home, que el va trair i va acabar empresonat.

 6. Albert Martínez

  05 nov. 13
  19:24 #

  Cancelleria Reial
  Era l’organisme administratiu encarregat de redactar les actes oficials dels reis de la Corona d’Aragó. Va ser creada al segle XII, però no va ser fins en el s. XIV que Pere el Cerimoniós va reformar-la i modernitzar-la. La Cancelleria Reial va tenir un paper molt important com a factor unificador de la llengua catalana escrita i textos que surten són un model d’escriptura. Es va formar pels escribes i notaris que, a més d’escriure documents oficials, tambè van traduir textos en grec i clàssics llatins. Un dels homes més destacats de la Cancelleria va ser Bernat Metge (Barcelona, 1340/46 – 1413), presentador de l’Humanisme a Catalunya. Metge adaptada i traduïda al catalans textos de Sèneca, Petrarca… La seva gran obra és Lo Somni, redactada al 1399 en la presó, on va ser acusat de la mort de Juan I, precisament per aconseguir la llibertat. Bernat Metge és considerat un dels millors escriptors de prosa catalana, presentador de l’estil renaixentista de la literatura catalana.
  En la segona meitat del segle XIII trobem textos jurídics i administratius importants escrits en català, que ens mostra que la llengua parlada (de vida comercial, econòmica…) era normalment el català: usos de Barcelona, les cartes de València, els costums de Tortosa, el llibre del Consolat de mar…
  Durant els segles XIV i XV van aparèixer canvis importants en la societat catalana: l’aparició de la burgesia industrial, l’expansió de l’humanisme, la invenció de la impremta… Les conquestes es van expandir a través de la Mediterrània i l’hegemonia dins la Corona d’Aragó es va traslladar des de Barcelona a València. EL català va ser utilitzat en tots els àmbits i la producció literària donava grans obres, poesia i ficció. És per tot això que el s. XV es considera l’edat d’or de la literatura catalana.
  Des de finals del segle XVI les funcions de la Cancelleria serien absorbides cada vegada més pels diversos consells generals de la monarquia espanyola i la presència del català en la vida cancelleresca va desaparèixer a poc a poc, fins que va desaparèixer completament a principis del segle XVIII.

 7. Conxi Jiménez

  05 nov. 13
  20:11 #

  RESUM
  El relat explica la història de cóm quatre animals: un ós, un corb, una serp i un home, van caure en un parany i van aconseguir sortir gràcies a l’ajut d’un ermità.
  Aquest ermità ajudà a sortir a tots els animals, tot i que la serp li aconsella que és millor deixar a l’home dins del parany.
  Per agrair l’acció de l’ermità cadascun dels animals li fa un regal. L’ós li regala unes bresques de mel, el corb una garlanda, la serp el consell inicial i l’home no li fa cap regal, al contrari: li traeix.
  El final narra el mal físic i la mala sort que va patir el pobre ermità per la traició d’un altre home.

 8. Conxi Jiménez

  05 nov. 13
  20:12 #

  RESUM

  El relat explica la història de cóm quatre animals: un ós, un corb, una serp i un home, van caure en un parany i van aconseguir sortir gràcies a l’ajut d’un ermità.
  Aquest ermità ajudà a sortir a tots els animals, tot i que la serp li aconsella que és millor deixar a l’home dins del parany.
  Per agrair l’acció de l’ermità cadascun dels animals li fa un regal. L’ós li regala una bresca de mel, el corb una garlanda, la serp el consell inicial i l’home no li fa cap regal, al contrari: li traeix.
  El final narra el mal físic i la mala sort que va patir el pobre ermità per la traició d’un altre home.

 9. Montse Comas

  06 nov. 13
  12:08 #

  RESUM TEXT CATALÀ ANTIC

  És una faula que explica que un ermità va trobar un ós, un corb, una serp i un home atrapats dins d’una sitja i els va alliberar a tots, tot i que la serp li va aconsellar que no alliberés l’home, perquè, va dir, no en trauria res de bo. L’ós, en senyal d’agraïment, li regalà un rusc d’abelles ple de mel. Acabada la mel, l’ermità s’encaminà a una ciutat per anar a pregar i, en arribar, el corb li regalà un collar molt valuós que li havia pres a una princesa. L’ermità, per evitar el càstig que rebria si el trobaven en possessió del collar, va córrer cap on era la sitja i va confiar el collar a l’home que havia alliberat, el qual el va trair i va lliurar el collar a la cort, provocant que empresonessin l’ermità.

 10. Àngels Corominas

  06 nov. 13
  20:43 #

  COMENTARI D’UN TEMA D’ACTUALITAT

  Ramon Espadaler, conseller d’Interior, ha demanat aquest dimecres prudència a l’hora d’enjudiciar l’actuació d’un grup de mossos d’esquadra al Raval durant la detenció de Juan Andrés Benítez, que va morir el 6 d’octubre passat, presumptament a causa de les ferides sofertes poc abans. “No actuarem fins a tenir certeses”, ha reiterat.
  Espadaler ha declarat a Catalunya Ràdio que el departament d’afers interns dels Mossos està investigant la intervenció dels agents en la reducció de Benítez, de forma paral·lela a la Policia Nacional. Aquest cos de seguretat de l’Estat ha detallat en un informe que un dels mossos que va participar en la detenció de l’empresari li va donar cinc cops de puny al cap, malgrat que aquest havia estat immobilitzat pels agents autonòmics.

  Fins que els mateixos Mossos no facin arribar al conseller el seu informe, Espadaler no adoptarà cap mesura contra els agents implicats. “No podem actuar a cop de titular periodístic. Hem d’actuar i actuarem. No allargarem el calendari, però no ens volem precipitar”, ha afirmat el titular d’Interior, que ha insistit que, si s’han produït “males pràctiques” en aquesta intervenció policial, s’adoptaran les mesures pertinents, si bé ha subratllat que, en qualsevol cas, no és “un acte generalitzable”. “Una determinada acció no pot emmascarar la imatge d’un cos i no es pot elevar a categoria un fet puntual”, ha conclòs el conseller democristià.
  Es diu que el detingut anava drogat, si això es cert em pregunto jo: algú s’ha parat a pensar com reacciona la gent que va drogada?. La gent sap que una persona drogada es pot donar cops de cap ell sol en una garxola, per exemple quan han estat detinguts, a on està tot solet i fer-se ferides sense que ningú l’hagi tocat?. Les drogues generen violència cap els altres i a ells mateixos.

 11. luis

  09 nov. 13
  12:35 #

  El qué mes m’agradat es es el nº 15


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share