Arxiu per juny, 2014

  • Cloenda cursos de català i del VxL de Castelldefels

    foto cloenda petita

    El passat divendres 13 de juny va tenir lloc la tradicional Cloenda dels cursos de català i del Voluntariat per la Llengua al Castell de Castelldefels.

    Durant l’acte es va commemorar l’any Vinyoli, el 40è aniversari de la publicació del Mecanoscrit del segon origen, el 85è aniversari de Martí i pol i el 50è aniversari de la publicació d’Els altres catalans. A més, els assistents van poder conèixer una mica més el Castell alhora que van gaudir de l’actuació del taller de teatre en català Pocavergonya.

    Santiago Barona va donar el tret de sortida a la Cloenda agraint a tècnics, alumnat i voluntariat l’esforç i feina feta. A continuació, Alfons López va oferir una breu explicació del Castell.

    Durant la segona part de l’acte, els assistents van ocupar diferents espais del Castell, on es realitzaven activitats elaborades per l’alumnat prèviament a les aules i relacionades amb les efemèrides que es commemoraven: l’any Vinyoli, el Mecanoscrit del segon origen, Els altres catalans i Miquel Martí i Pol. Si voleu escoltar els poemes recitats per l’alumnat de l’Intermedi 2 , ho podeu fer aquí. Són els poemes que contenien els QR que vam distribuir entre els diferents espais.

    Cançó d’amor (Vinyoli)

    Compliment a Antonio Machado (Martí i Pol)

    Si parlo dels teus ulls (Vinyoli)

    Mare, si fos mariner (Martí i Pol)

    Estimo molt (Martí i Pol)

    Pa torrat (Martí i Pol)

    Finalment, dues representants del curs bàsic 1 van llegir el pregó que havien preparat a classe. L’acte es va cloure amb un refrigeri organitzat per l’alumnat, que va posar punt i final a la Cloenda del curs 2013-2014.

    Moltes gràcies a tots per la vostra participació i col·laboració!

    Galeria de fotografies

    Notícia El Castell digital

    Share

    Article complet

  • Un relat autobiogràfic

    De què ens ha servit investigar com vivien el nostres avantpassats? Doncs per crear aquest vídeo.

    Gràcies, Aliou, Cristina, Johanna, Laura, Mechi, Maria i Chema per explicar-nos una mica de vosaltres! També vull donar les gràcies a Annay, Celia, Jose Luis, Marat, Liz, Carmen, Mercedes, Susana, Alejandro, Edgardo V. i Edgardo Z. per la paciència. Però tampoc em puc oblidar de Jose Ángel Ruiz Pérez, Ramón Paraíso, Déborah Martín R., Joaquín J. Martínez i Toni Solano que van acceptar acompanyar-nos en aquest viatge. Alguns han hagut de fer un esforç per entendre el català. De tot cor, moltes gràcies!!

     

     

    Share

    Article complet

  • Sessió 19a B2

     Dijous vam visitar el fals Barri Gòtic. Vam experimentar les conseqüències de desincronització amb les aplicacions dels mòbils. Primer, vam descobrir l’Estació de França, construïda arran de l’Exposició Universal de 1929. Vam enfilar pel barri de Ribera per entrar a Santa Maria del Mar. Després, vam entrar a la plaça del Rei. Vam  contemplar el pont neogòtic que uneix el Palau de la Generalitat i la Casa dels Canonges. Vam recular per endinar-nos en carrerons i descobrir la plaça de Sant Felip Neri. Finalment, vam anar a la plaça de la Seu per observar la façana de la Catedral, finançada per Manuel Girona, propietari del Castell de Castelldefels.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Tancat el cercle, vam tornar a l’estació, però pel barri de la Ribera (Mercat de Santa Caterina…). Així vam tancar el curs i el projecte. Si us voleu fer una idea del nostre recorregut, aquí el podeu consultar.

    https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=za4OOlVQTNFk.kAD7BIVvhkYg

    Share

    Article complet

  • Sessió 18a B2

    Vam aprofitar aquesta sessió per:

     

    Vam recordar les propostes de sortida:

      • Les Mines Neolítiques de Gavà
      • Les Termes Romanes de Sant Boi
      • La Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló
      • el Barri Gòtic de Barcelona

    Vam triar anar a Barcelona i que ens trobaríem a l’estació per agafar el tren de les 10.40 h. Si no m’hagués equivocat a l’hora de penjar-lo en la comunitat, hauria estat interessant que haguéssiu mirat aquesta conversa.

    Share

    Article complet

  • Suficiència 2. Exposem els temes

    Estiu

    www.flickr.com/photos/visualpanic/5017158966

    Bon dia a tothom,

    Tot el que és bo s’acaba algun dia, i aquesta setmana ha estat l’última del nostre curs.

    Dilluns vam començar revisant els exercicis de pronoms relatius que havíem fet a casa, un tema difícil que, després de tant practicar-lo, ja no ho és tant.

    Després la Neus ens va comentar alguns dels continguts del blog i vam revisar algunes pàgines web que tenen informació molt útil sobre les comunicacions orals.
    Com comunicar

    Per exemple, en aquesta pàgina s’analitzen punt per punt tots els aspectes que s’avaluen del llenguatge verbal, el no verbal, l’eficàcia i interès del tema, aspectes com la gestualitat, el volum i l’entonació, el vocabulari, la sintaxi, etc. Un cop assimilada tota aquesta informació ja vam estar a punt per dividir-nos en grups i continuar preparant les nostres comunicacions per al dimecres, ja faltaven només 48 hores per al gran dia.

    I finalment va arribar el dia tan esperat, el dimecres, quan per fi realitzaríem l’exposició oral dels nostres temes. Com era previsible, tots estàvem una mica nerviosos. Abans de començar, la Neus ens va informar de les dates de matrícula del següent curs, ja que encara no es pot fer la preinscripció, així que haurem d’estar atents de no oblidar-nos de la data. A més, hi va haver una notícia inesperada: el Dani estava de baixa i no vindria, per això el seu grup es va quedar sense un ponent, precisament el que tenia assignada la conclusió del tema. No passava res, Tere, Marisa i Carmen van decidir tirar endavant i intentar fer-ho el millor possible. Així doncs, vam iniciar les comunicacions: primer ho van fer l’Ana, el Carlos i la Laura, que van parlar d’un tema tan atractiu com és el Fengshui. Van utilitzar una presentació de powerpoint, la qual amb les seves imatges i música va contribuir a una explicació molt amena del tema.

    Després va ser el torn de la Yolanda i la Conso, que van parlar sobre un altre tema molt interessant, el Modernisme. També van fer ús d’un pp i van fer una exposició molt clara i detallada del seu tema.

    Després van parlar Tere, Marisa i Carmen sobre L’alcoholisme en els joves, tema complex i de gran actualitat que no obstant això van aconseguir transmetre d’una manera molt eficient, tot i la baixa abans esmentada. Finalment, Manuel i Teresa van fer una exposició extensa i instructiva del seu tema “Plantes Medicinals en la Història”.

    Un cop acabades les comunicacions, la Neus va realitzar els comentaris que va considerar oportuns, va esmentar els nostres encerts i errors i com corregir-los.

    I així va acabar el nostre últim dia de classe, alguns companys es van acomiadar fins passat l’estiu i altres, ens vam veure divendres en l’acte de cloenda organitzat al Castell.

    Adéu!

    Que tingueu tots un bon estiu!
    Us afegeixo les solucions dels últims exercicis:

    Solucions últims exercicis

    I també voldria dir-vos que és molt fàcil treballar amb vosaltres. Sempre esteu disposats a col·laborar en totes les tasques que us proposo malgrat que us costi. Felicitats per les vostres exposicions. Estaven molt ben estructurades, l’objectiu (informar) es va complir totalment, i cadascú sabia el que havia de fer. Es nota una bona planificació i un bon treball en grup previ.

    Us deixo una cançó ben alegre:
    Els catarres

    Share

    Article complet

  • Els altres cantants

    Avui, a la cloenda, el grup de B2 us hem preparat una activitat que resumeix el projecte que hem anant elaborant al llarg del trimestre. Per poder explicar el nostre passat ens hem inspirant en dos valencians: d’una banda, Raimon i la seva cançó Jo vinc d’un silenci i Paco Candel, de qui teniu la biografia a la sala i la seva obra Els altres catalans. Ens han animat a investigar sobre els nostres avantpassats.

    Com que ens van demanar que penséssim cantants similars a Raimon que cantessin, però, en les nostres llengües maternes, aprofitem aquest document per plantejar-vos un repte:  ens en sabríeu dir l’origen?

    Si els voleu conèixer i escoltar:

    Share

    Article complet

  • Elemental 1. Parlem de llibres

    SONY DSC

    www.flickr.com/photos/marcwathieu

    Dimarts vam començar amb les exposicions orals sobre els llibres que heu llegit i dimecres vam continuar amb les exposicions que faltaven.
    Ens vau parlar de lectures molt diverses:
    Dr. Jeckill i Mr. Hyde
    El món groc
    La maternitat d’Elna
    Per si voleu veure un vídeo:
    El llegat de la maternitat d’Elna
    El món de les aromes
    Jardí vora el mar
    El fantasma de Canterville
    Si voleu fer ex. de comprensió lectora sobre aquest llibre:
    El_fantasma_de_Canterville_complet_editora_grup_30_198

    El noi del pijama de ratlles
    Les mans del drac
    El cas del quadre desaparegut
    Ramona, adéu
    Laura

    Gràcies per compartir amb tots la vostra experiència de lectura en català. Ho heu fet molt bé. Penso que ha estat una activitat força productiva (lectura, comprensió escrita, comprensió oral, expressió escrita, expressió oral, vocabulari…) i també us ha servit per atrevir-vos a llegir en català i, a més a més, a explicar-ho. Enhorabona!

    Que tingueu un bon estiu!

    Share

    Article complet

  • Ja som al twitter

    twiter

    Bon dia,

    El CNL Eramprunyà ja té twitter. Si voleu estar informats de l’actualitat del Servei Local de Català de Castelldefels, Gavà, Viladecans i Sant Boi, podeu seguir-nos a: @cpnleramprunya

    Share

    Article complet

  • Frozen al XVII Cicle de Cinema Infantil en Català de Castelldefels (14 i 15 de juny)

    cartell cinema juny format petit

    El mes de juny es projectarà Frozen, el regne del gel dins el XVII Cicle de Cinema Infantil en Català de Castelldefels. La pel·lícula es podrà veure als Yelmo Cines, del centre comercial l’Ànec Blau. Les projeccions tindran lloc el dissabte 14 de juny (16 h) i el diumenge 15 (12 h).

    Una profecia condemna el regne de Frozen a passar un hivern etern. L’Anna, acompanyada del Kriistoff i del seu fidel ren, emprendrà un viatge èpic a la recerca de la Reina de la Neu perquè posi fi al gèlid sortilegi.

    L’entrada per a qualsevol de les projeccions del Cicle tindrà un preu únic de 4 euros, que s’aplicarà a tothom sense necessitat de presentar cap val de descompte.

    Frozen, el regne del gel
    Dissabte 14 de juny (16 h)
    Diumenge 15 (12 h)
    a Yelmo Cines Castelldefels

    Share

    Article complet

  • Sessió 17a B2

    Ahir ens vam plantejar aquestes reptes:

    • revisar la presentació col·laborativa dels cantants
    • exposar la proposta de sortida
    • gravar el relat autobiogràfic

     

    Quant a la revisió, ja en tenim una versió definitiva:

    Pel que fa a la proposta de sortida, en tenim quatre. Dimarts en triem una.

    Finalment, vam gravar les narracions de la Johanna, la Mechi, la Cristina i l’Aliou.

    Recordeu que heu de buscar imatges per il·lustrar el relat.

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share