Arxiu per febrer, 2019

  • B3 14a sessió

    Share

    Article complet

  • C2 37a sessió

     

     

    COMUNICAT OFICIAL C2 CASTELLDEFELS

    Volem informar-vos dels temes tractats a la darrera sessió:

    1. Revisió de l’acta de la Maria

    2. Confecció definitiva de la introducció de l’exposició Incerta glòria

    3. Joc “Tu destestes”

    4. Vídeo i poesia de Rosa Fabregat

    Castelldefels, 28 de febrer de 2019

    Share

    Article complet

  • B2 13a sessió

    Share

    Article complet

  • Pràctica lingüística del curs elemental 1

    Bon dia,

    Fa unes setmanes vam rebre un nou repte del Comitè de valoració del concurs “El millor grup del CPNL”. Ens proposaven que abans que acabés el mes de febrer duguéssim a terme una pràctica lingüística fora de l’aula i ens demanaven també alguna evidència d’aquesta pràctica.

    Així, doncs, després de pensar diferents pràctiques lingüístiques, vam acordar assistir a una tertúlia literària que tindria lloc a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado i que comptaria amb la presència de l’autora del llibre que s’hi comentaria: La memòria de l’arbre (Tina Vallès).

    Les evidències són la foto que acompanya aquesta publicació i les notícies fetes pels assistents a la tertúlia. Aquí les teniu!

    Lourdes

    El dimecres passat nosaltres vam anar a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado a participar en una tertúlia literària amb l’autora Tina Vallès. Vam parlar del llibre La memòria de l’arbre i vam fer algunes preguntes sobre la novel·la. La Tina va donar resposta a totes les nostres preguntes. Hi havia més gent a la tertúlia.

    Juan, Javier i Fran

    El 20 de març el grup de català E1 va anar a la biblioteca de Castelldefels per fer una pràctica lingüística en la tertúlia del llibre La memòria de l’arbre de Tina Vallès.

    En la tertúlia els alumnes van fer preguntes i comentaris a l’escriptora sobre la història i el procés de redacció. La Tina va respondre totes les preguntes amablement. Al finalitzar es van fer una foto per recordar el moment.

    Cristina, Alejandro, Iriam i Margarita

     

    El dimecres passat els alumnes de l’elemental 1 vam anar a la tertúlia del llibre La memòria de l’arbre de l’autora Tina Vallès, on va explicar tots els nostres dubtes i va parlar dels motius que li van fer escriure el llibre.

    Nosaltres vam fer moltes preguntes i ella les va respondre totes amb molt de gust. La impressió que ens va produir el llibre a tots és que és emotiu i tendre. Us el recomanem a tots.

    Ilia, Jesús, Victoria i Lucy

    Share

    Article complet

  • Suficiència 2 (11a i 12a sessió)

    https://pixabay.com/en/food-vegetable-healthy-meal-onion-3270461/

    Dilluns vau acabar de redactar la recepta de cuina que estàveu preparant en grups. Vam parlar de les característiques dels textos instructius. En aquest cas concret, vam recordar la qüestió de les abreviatures i símbols a l’hora de fer la llista d’ingredients d’un plat.
    Abreviatures, sigles i símbols
    També vam parlar d’unitats de mesura no tan exactes:
    Unitats de mesura

    Vam comentar que per redactar aquest tipus de text utilitzem sovint el mode imperatiu, en concret, la 2a persona del singular o del plural.

    Dimarts vam començar la classe fent un exercici de pronoms febles. Us vaig passar una recepta de cuina amb elements repetits, que havíeu de substituir per pronoms.
    Recepta sense pronoms

    Després vam corregir un exercici de formació de derivats (s’havien de formar verbs). Si voleu practicar més:
    Derivats
    També va sorgir el dubte entre pujar o apujar i baixar o abaixar:

    Pujar o apujar?

    Baixar o abaixar?
    Per a la setmana que ve heu d’escriure un text explicatiu sobre un dels ingredients del vostre plat.

    Un ingredient especial (text explicatiu)

    Share

    Article complet

  • Intermedi 3 (11a i 12a sessió)

    https://pixabay.com/en/literature-book-page-clean-3033196/

    Dimarts vam assistir a classe a la presentació oral del treball del llibre de lectura de tres companys/companyes. Enhorabona! ho vau fer molt bé Susana, Dani i Sagri.

    Si voleu treballar més la lectura en veu alta:
    Eines per llegir en veu alta

    A continuació, vam començar a corregir uns exercicis de verbs que teníem pendents. No ens va donar temps a corregir-los tots i aquí us passo les solucions:
    Solucions ex. verbs

    Després vaig passar unes fotocòpies amb les formes dels pronoms febles i un quadre resum de les funcions sintàctiques que poden substituir.
    Pronoms febles
    Substitució pronominal

    Per acabar, hem parlat una mica sobre l’altre text que s’ha de redactar a la prova final: la sol·licitud.
    Si voleu saber-ne més:
    La sol·licitud

    Per a la propera setmana, heu d’escriure la sol·licitud que hi ha en el model de prova de l’Intermedi 3.

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • C2 35a sessió

    Obra de Maria

    19 de febrer de 2019

     

    Bon dia, companys i companyes!

    Després de tants mesos, per fi, m’ha tocat a mi explicar-vos què vam fer l’últim dia de classe.

    Com sempre, vam començar amb què ens vam quedar de la sessió anterior. Quan vam acabar la roda de preguntes, va arribar l’hora de revisar l’acta de l’Hugo. El Jaume ens va separar per grups i, entre tots, la vam corregir.

    A continuació, ens va presentar els resums finals de les tres parts de la novel·la que posarem a l’exposició. Ara, ens falta només la introducció.

    Després, vam descansar una mica jugant. Els grups del principi van formar cinc equips. Ens vam posar tots drets fent cinc línies. El Jaume ens va repartir una canyeta a cadascú i a cada equip un paper petit. Cada membre havia de passar el paper al company següent, només utilitzant la canyeta. De veritat, va ser un joc molt divertit.

    Finalment, com que hem d’acabar el text de l’exposició, havíem de preparar la introducció. Primer, individualment i després, en grups. Cada grup va decidir la seva opció. Així, van sortir-ne quatre i cada un de nosaltres va votar la que més li agradava. El Jaume va apuntar els punts però ens va deixar sense que ens digués el resultat final. Ens anunciarà el guanyador la propera setmana. Quins nervis!

     

    Una abraçada,

     

    Maria

    Share

    Article complet

  • Mapa de les paraules preferides del ciutadans de Castelldefels, Gavà, Sant Boi i Viladecans

    Una norantena de persones han participat en “La teva paraula preferida, passa-la!”, una de les propostes organitzades pel CNL Eramprunyà per commemorar l’Any Fabra

    El 2018 s’ha commemorat la figura i l’obra de Pompeu Fabra amb motiu dels 150 anys del naixement del lingüista i dels 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

    El CNL Eramprunyà  s’ha afegit a les activitats organitzades en memòria i reconeixement del Mestre i la seva obra i ha convidat els seguidors del seu perfil a Facebook i Twitter a participar-hi.

    Durant el mes de novembre, la norantena de persones que hi han participat han compartit a les xarxes quina és la seva paraula preferida i per què utilitzant l’etiqueta #paraulaFabra i esmentant el CNL Eramprunyà:

    CNL Eramprunyà (Facebook)

    @cpnleramprunya (Twitter)

    ​Un cop s’han recollit totes les paraules, s’ha elaborat el mapa de les paraules preferides dels ciutadans de Castelldefels, Gavà, Sant Boi i Viladecans, que es podrà veure a les aules de català i al Servei Local de Català.

    Enllaços relacionats
    Share

    Article complet

  • Anem a veure “La importància de ser Frank” al Teatre Plaza de Castelldefels

    Divendres 1 de març assistirem a la representació de La importància de ser Frank que tindrà lloc al Teatre Plaza de Castelldefels a les 21 h. 

    El preu de l’entrada amb el descompte ja aplicat és de 14,40 €. Per assistir a aquesta activitat cal inscriure-s’hi prèviament. Punts d’inscripció:

    • Servei Local de Català de Castelldefels (de dilluns a divendres de 9.30 h a 13 h): c. Església, 117 (Centre Cívic Canyars)
    • classes de català
    • correu electrònic (castelldefels@cpnl.cat) 

    L’últim dia per formalitzar la reserva i efectuar el pagament de les entrades és el dilluns 25 de febrer.

    Share

    Article complet

  • Intermedi 3 (9a i 10a sessió)

    https://pixabay.com/en/dice-chance-luck-probability-cube-3760596/

    Dimarts vam encetar les presentacions orals del llibre que esteu llegint. El Paco va ser la primera persona a trencar el gel. Ens va resumir el llibre Herències col·laterals i ens en va llegir un fragment. Evidentment no ens va explicar el final de la història, per si el volem llegir. Molt bé, Paco. Es va notar que t’ho havies preparat força.

    A continuació vam treballar la substitució del complement directe pel pronom feble corresponent. Si voleu saber-ne més:
    Formes dels pronoms febles

    Si voleu fer més exercicis:
    Exercicis

    Dijous vam acabar de corregir uns exercicis de pronoms i vam parlar una mica del gènere del nom, a partir de la paraula avantatge: masculina en català i femenina en castellà.

    Gènere del nom

    Després vam redactar frases utilitzant tres daus. En un dau teníeu verbs, en un altre, persones gramaticals i en el tercer, marcadors de temps.
    D’aquesta manera, vam veure algunes irregularitats verbals i també correlacions entre temps verbals, per ex., en les oracions condicionals.

    Verbs 2a conjugació

    Per a la propera sessió heu de fer els exercicis 1, 2 i 3 de la pàg. 105 del Dossier de Nivell B de Justícia.

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share