Arxiu per gener, 2020

  • Bàsic 1 (5a i 6a sessió)

    Image by Pezibear from Pixabay

    Dimarts vam veure a classe un tros del vídeo de presentació de la família i us vaig presentar la meva família. A continuació, per parelles, vau parlar amb el company/a de la vostra família.

    També vam corregir els exercicis dels possessius.

    Dijous vam completar en grups un dòmino amb verbs i pronoms. I crec que hi ha una parella guanyadora: la Martha i l’Anthony!!! No era cap competició realment. El que pretenia era reforçar les formes verbals i les persones corresponents.

    A continuació, vam escoltar un àudio amb diàlegs de presentacions, números de telèfon…

    Després vam començar amb el vocabulari per descriure persones:

    La descripció de persones
    Vocabulari de la roba

    Vam descriure algunes persones famoses. Van sortir adjectius com guapo,lleig, ros, moreno, blau, blanc, alt, baix…

    La setmana que ve continuarem treballant aquest tema. Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • Bàsic 2 matí (6a i 7a sessió)

    Image by Gerd Altmann from Pixabay

    Aquesta setmana hem estat treballant els verbs en passat. Dilluns, en grups, a partir d’unes fotografies antigues de Castelldefels vau parlar de com era abans aquell lloc i com és ara. En algun cas sí que sabíeu exactament la ubicació actual de la foto, com per ex., amb l’església de Santa Maria.
    Dilluns que ve ho posarem en comú i ho reflectirem en un petit mural.
    Dimecres vam corregir uns exercicis per practicar el passat. Si voleu fer més exercicis:
    Exercicis verbs en passat

    Recordeu que hem de tenir en compte si l’acció és puntual o continuada; i, que en el cas de ser puntual, si és més a prop o més lluny del present tenint en compte els marcadors temporals: avui, aquesta setmana, ahir, la setmana passada…

    Us deixo una cançó d’un cantant que us va agradar en el Bàsic 1. Escolteu-la perquè la treballarem a classe. Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • C2 27a sessió

    Núm. Expedient: 01

    Subdirecció Operativa de la Policia 

    Ref: #c2cast19

     

    RELACIÓ DE FETS: 

    18.00h: Arribo a l’aula. No hi és el general i gairebé cap refugiat més. No sé què ha passat. M’estranya molt perquè tots els companys són molt puntuals. Em pregunto si potser hi ha hagut alguna baixa, a causa de les inclemències meteorològiques dels darrers dies. 

    18.05h: Arriba el general. No té cara de preocupació, tot i ser quatre gats. Crec que, com a bon líder, no ens vol transmetre cap mena d’angoixa. Ens ordena anar a dormir. Des de fa molt de temps, jo no puc dormir plàcidament. Sé que m’he lliurat moltes vegades del fatídic copet a l’espatlla. He escoltat parlar molt a la resta dels refugiats “agraciats” de quina sensació envaeix el teu cos quan sents els copets. “No ho vull ser”, però el general ho té tot controlat i vol enxampar les rates que encara no han sortit. Amb un to autoritari, pregunta qui no ha sortit encara de l’amagatall. Aixeco la mà, espero que valori que no m’ha tremolat el pols. El pes d’aquells copets cauen sobre la meva espatlla com si fossin dues tones d’acer per a vaixells.

    18.10h: Per esvair les nostres cares de tristesa, fem un joc. Ens col·loquem formant una filera, de menys a més, segons quina és la quarta xifra del nostre número de mòbil. Un cop ordenats o desordenats, segons com es miri, ens divideix per parelles.

    18.15h: Arriben algunes refugiades més. La classe ja té un altre color. Tenen cares d’esgotament. Han degut tenir una dura jornada de treball. Com marca la tradició, és l’hora de corregir l’informe de l’anterior agent X. I com també és costum, el text voreja la perfecció. 

    18.35h: El general ens deixa continuar treballant amb el mateix refugiat. Ara, el treball a realitzar serà l’apostrofació. Ens fa el favor d’evitar-nos el vídeo al respecte dels seus youtubers favorits. Reparteix un full i realitzem un parell d’exercicis. Com també acostuma a passar darrerament, algun refugiat no esta d’acord amb la correcció. Per evitar cap alteració de l’ordre, ens diu que es tracta d’un “cultisme”. Ens ha deixat de pedra! Amb quina enteresa ens ho ha deixat anar.

    19.00h: Després de la disbauxa, el general proposa un nou joc. Es diu canvi de roba. Penso que la cosa es posa molt interessant. Amb aquest nom i venint del nostre general, estic segur que tindrà un toc picant. No soc l’únic que es frega les mans. He vist alguna refugiada fent l’ullet a un parell de refugiats. Aquesta dona sempre pensant en trios! Però la nostra il·lusió durarà poc. És un joc més tranquil del que ens té acostumats. Entenc que ens vol retornar a la calma i només ha jugat amb la nostra ment. Es tracta que el company que tenim davant es canviï tres coses de la seva vestimenta i nosaltres esbrinem quines han estat. Després ho fem a la inversa.

    19.15h: Un altre cop, ens toca treballar. Ara són exercicis de preposicions.  Les regles gairebé sempre es compleixen, si fem la traducció al castellà. Excepte en els casos de les franges horàries s’utilitza la preposició a; dels gustos, les olors i les pudors que s’escriuen amb la preposició de

    19.35h: Increïblement avui farem un tercer joc. Últimament, el general està que ho dona tot! En aquest joc, ens dividim en dos equips. Uns som russos i els altres americans. Triem un dirigent que ens ha de guiar amb un mapa a escollir les vuits paraules que han de ser nostres. Si triem alguna paraula que pertany als ianquis, perdem el torn. No han tingut res a fer, fins i tot, amb els seus aires de superioritat, no han estat rivals per a nosaltres. El nostre dirigent ens ha guiat perfectament per recollir les vuit paraules. Com sempre, els americans no són capaços de mastegar la derrota i volen una altra partida. No es donen per vençuts i potser s’allargarà fins a altes hores de la matinada. Finalment amb l’ajuda d’alguna soviètica compassiva, aconsegueixen guanyar-ne una.

    Conclusions

    Som una gran formació, amb membres molt diversos, però tots molt units i amb el mateix objectiu. Cap refugiat fa la guitza a un altre i totes les peces d’aquesta maquinària encaixen perfectament. Després de les dures  jornades laborals que realitzem, les feines que ens encomana el general a vegades ens poden semblar dures. Però cada cop estem més preparats per tot el que ha d’arribar.          

    Agent X

    Praga, 28 de gener de 2020

     


     

    Share

    Article complet

  • 4a i 5a sessió (bàsic 2 tarda)

    Bon dia,

    La setmana passada vam anar a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado per veure l’exposició “Les dones al camp de concentració de Ravensbrück”. Us vaig donar una fitxa amb algunes preguntes que havíeu de contestar i per grups vau haver de resumir la vida de les dones que apareixen a l’exposició. Per fer-ho, vam necessitar les estructures de passat. Les recordeu?

    passat llunyà

    Ahir vau explicar a la resta de companys el personatge que us havia tocat. Així, doncs, vau aconseguir un nou segell per al passaport del curs. Ja en tenim 2… Us vaig demanar, també, que penséssiu un personatge que us sembli interessant i que en porteu informació el proper dia. 

    I això és tot. Si voleu repassar una mica el passat, aquí teniu alguns enllaços per fer-ho.

    Exercicis passat (Speakcat)

    Més exercicis passat

    Fins demà!

    Lourdes

    Share

    Article complet

  • Bàsic 1 (4a sessió)

    Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

    Aquesta setmana hem treballat a classe els possessius i el vocabulari de les relacions familiars.
    La família

    Vocabulari català-anglès:
    Català-anglès

    Exercici català-castellà

    I també, en grups, hem presentat una tercera persona. Per ex.: Ell és l’Eddy, viu a Castelldefels i és de Colòmbia.

    La pròxima setmana heu de presentar-nos una mica la vostra família. Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • Bàsic 2 matí (4a i 5a sessió)

    Image by jacqueline macou from Pixabay

    Aquesta setmana hem treballat el vocabulari d’alguns productes alimentaris i com els envasem. Recordeu: rajola de xocolata, llesca de pa, llauna de tonyina…
    Si voleu saber-ne més:
    Els aliments

    Després vam treballar alguns pronoms febles. Si voleu fer més exercicis:

    Pronoms febles

    Per a la propera sessió treballarem els verbs en passat. Practicarem com eren alguns llocs abans i com són ara, a partir d’unes fotografies.

    Per anar fent boca:
    La platja de Castelldefels

    Us proposo que busqueu alguna foto antiga de la vostra ciutat o poble (segur que en podreu trobar per Internet) i que la porteu a classe. També vull que penseu en algun fet històric o personal que us hagi marcat a vosaltres o al vostre país o lloc de naixement. Amb totes aquestes informacions parlarem del passat a classe. Si voleu saber com es conjuguen els verbs en passat en català:

    Passat imperfet
    Passat perfet
    Passat perifràstic

    Fins dilluns!

    Share

    Article complet

  • E3 5a sessió

    Hem recordat la sessió anterior per poder escriure’n la postal corresponent. Un cop hem triat la postal que ens ha agradat més, hem destacat les qualitats d’una persona heroica.A continuació, hem vist un fragment d’un programa televisiu. Després del descans cerebral, hem comentat les paraules que hem apuntat i n’hem triat unes quantes. Hem de buscar possibles influencers.

    Ens ha agradat aquesta postal, però en podíem haver triat una altra.

    Share

    Article complet

  • C2 26a sessió

    Núm. Expedient: 01 

    Subdirecció Operativa de la Policia 

    Ref: #c2cast19 

     

    RELACIÓ DE FETS: 

    18.00 h: Ja és l’hora i els agents entrem a la central per rebre les noves instruccions del general. 

    18.03 h: Com ja és costum , el general ens pregunta amb què ens vàrem quedar de la passada sessió. És curiós: hi ha agents que recorden els possessius, però d’altres recorden molta pluja i vent. Resulta que vam rebre un atac d’una tal Glòria i algun enemic va interceptar el missatge de retirada. 

    18.11 h: És l’hora de dormir i escollir els pròxims agents X, Y i Z. Aquest cop no tenia cap dubte que jo seria l’agent escollit per fer el temut informe de la sessió. Així va ser! La mà del general va tocar la meva espatlla i el meu nivell d’estrès va anar augmentant. El nivell dels agents X ha estat molt alt fins ara. Espero estar a l’alçada. 

    18.16 h: Seguint les instruccions del general, fem una fila per ordre de proximitat a la central. Els agents que viuen més a prop es col·loquen al davant de la fila i així successivament fins l’agent que ve de més lluny. Tenim agents de quasi tot el territori : Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu…. 

    18.20 h: El general ens separa per parelles i comencem la revisió de l’informe de la passada sessió. Cada cop som més ràpids per l’alt nivell dels agents, però alhora som més exigents amb les correccions per les lliçons apreses. 

    18.48 h: “S’acosta el final!” exclama el general. Tot seguit, es crea un silenci tibant per part dels agents. De seguida ens tranquil·litza i explica que estem a la recta final, però que anem bé tant de temps com de temari. Queda practicar una mica de gramàtica, la ressenya bibliogràfica i l’últim projecte. El nivell d’estrès va augmentant. 

    18.53 h: Comencem el primer exercici del dia : substantivació. El general deia que era fàcil… Al principi ens ha costat una mica però al final l’hem fet correcte. 

    19.07 h: Moment del joc! Seguint les instruccions del general, ens posem drets i formem un cercle al centre de la classe. Avui hem de seguir les instruccions d’un tal Guifré. Hem de fer tot el que aquest senyor digui, però no podem seguir les instruccions si són anònimes. Al final, després d’una concentració màxima, hem perdut en apartar la mirada al general. 

    19.14 h: Segon exercici de la tarda: falsos sinònims. Ha estat un exercici més fàcil que l’anterior. Hem après mots nous. Mai hauríem pensat que peregrí era una cosa o persona estranya. La majoria pensàvem que era una persona que es dirigia a Santiago de Compostel·la a peu. 

    19.35 h: Per acabar la sessió, començarem la introducció de la ressenya que hem d’acabar la setmana que ve. Entre tots diem característiques de Teresa Pàmies i el general les apunta a la pissarra amb els “carioca”. Amb aquestes característiques hem de fer la introducció de la ressenya. Hem de presentar Teresa Pàmies a qui no la conegui. 

    19.45 h: Amb parelles i algun trio – està vist que tenim un problema amb això aquest curs- ens llegim les nostres pròpies ressenyes i després ens donem les nostres impressions i correccions. Ho fem bastant bé tot! 

     

    CONCLUSIÓ : 

    Recta final del curs. Nivell d’estrès augmentat. Trobem a faltar la Rosalía i sempre tenim un record pel joc de Macedònia. Estem al final d’aquest viatge i tots els refugiats volem aconseguir la llibertat. Serà difícil, però ho aconseguirem. Mentrestant, caldrà vigilar de prop al general. Mai se sap qui pot ser un infiltrat. No entenc per què  porta berenar a altres refugiats del nivell #e3cast19, fent experiències gastronòmiques. Amb la gana que hem passat als camps de concentració, no ha portat res. El vigilaré de prop, a ell i els seus mitjons. 

    Agent X 

    Praga, 23 de gener 2020 

    Share

    Article complet

  • Bàsic 1 (1a, 2a i 3a sessió)

    Image by Gerd Altmann from Pixabay

    Aquesta setmana hem començat el Bàsic 1 i hem dedicat les primeres sessions a presentar-nos i donar les nostres dades personals més importants: nom, país d’origen, llengües que parlem, telèfon…

    Si voleu repassar:
    Informació personal 1

    Informació personal 2

    Hem parlat d’alguns recursos que trobem per Internet. Per ex:

    Speakcat

    Guia de conversa universitària

    Aprenem català des de…

    I per acabar… els números:

    Share

    Article complet

  • Bàsic 2 matí (1a, 2a i 3a sessió)

    Image by athree23 from Pixabay

    Aquesta setmana hem començat el curs Bàsic 2 amb alumnes que ja es coneixien del Bàsic 1 i alumnes de nova incorporació. En la primera sessió ens vam presentar. Per fer-ho vam utilitzar el recurs de l’estrella. A cada punta vam escriure una paraula que representés alguna cosa important per a nosaltres. Després, en parelles, vam intercanviar-nos les estrelles i vam preguntar al company o companya per què havia posat cada paraula. D’aquesta manera vam obtenir informació personal: lloc de naixement, aficions, família… A continuació, vam presentar en veu alta el company o companya que ens havia tocat.

    Aquesta activitat ens va servir per repassar alguns continguts del Bàsic 1.

    En la segona sessió vam practicar el present d’Indicatiu. A partir d’unes imatges amb accions vau anar conjugant els verbs que us tocaven. Vam repassar els models de les 3 conjugacions.
    Si voleu saber-ne més:
    Conjugacions verbals

    I també vam veure la diferència entre verbs que porten pronom i verbs que no en porten.

    A més vam parlar d’alguns recursos que podem trobar a Internet per estudiar català, per fer més exercicis, per buscar una paraula…
    Bibliografia

    Dimecres vam fer una ronda de frases en present d’Indicatiu per recordar l’activitat final de la sessió anterior. També es va preguntar per qüestions fonètiques. Si voleu saber-ne més:
    Forvo
    Els sons del català

    A continuació vam treballar el futur i el condicional. En grups i a partir d’unes imatges vau predir el futur als vostres companys i companyes.

    Exercicis futur
    Exercicis futur 2
    Exercicis futur 3

    Per dilluns teniu uns exercicis per practicar el verb VOLER i per treballar alguns pronoms.

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share