Arxiu per octubre, 2011

  • S2, reforç de verbs velars… I equivocar-se

    Aquí trobareu teoria i exercicis per reforçar els coneixements de verbs velars. Seleccioneu “Verbs amb formes velaritzades” al menú de l’esquerra.

    Si ho feu i us ha anat bé, podeu deixar un comentari. Si en canvi, heu tingut algun problema o l’enllaç no funciona (com creiem que ha passat durant el pont) també podeu queixar-vos amb un comentari, així sabem si el que anem penjant és útil o que ho hem d’arreglar si no funciona. Escriviu sense por, si hi ha alguna errada, no compta!! A escriure se n’aprén escrivint i l’error és un pas necessari, inevitable i imprescindible per a l’aprenentatge. EQUIVOQUEM-NOS, sisplau, vol dir que n’estem aprenent! Què és la vida si no un continu assaig-error?

    Article complet

  • S2 tarda dm-dj: aclariment

    El gira-sol i el tornassol són la mateixa planta?
    Per què tornassol no porta guionet?

    Després d’una cerca una mica més reposada, hem d’aclarir que el tornassol (Chrozophora tinctoria) i el gira-sol (Helianthus annuus) són dues plantes diferents. Creiem que el més aclaridor són les fotos que pengem a continuació.

    I sobre l’ús del guionet en un mot i l’altre, vegeu què en diu l’Optimot:

    “En els compostos cultes el segon component dels quals comença amb s i en els derivats amb prefix de mots que comencen amb s-, aquesta essa no es dobla encara que representi un so de essa sorda entre vocals. Per exemple: altisonant, anglosaxó, arxisatisfet, ecosistema, italosuís, morfosintaxi, politicosocial, prosectorpsicosomàtic, telesèrie, ultrasò, vicesecretari.

    Cal dir que s’escriuen amb doble essa els mots en què en llatí ja la duien o ja tenen tradició històrica en català. Per exemple: bissextil, pressentir, pressupost, prosseguir, reressaga, ressituar, ressorgir, tornassol.

    En el cas dels prefixos sots-, trans-, des- i dis-, la s- inicial de l’arrel no es dobla, sinó que la grafia ss apareix com a resultat de la unió de la -s final del prefix i de la s inicial de l’arrel: sotssecretari, transsexual, transsiberià, Transsilvània, dessalar, dissort, etc. Passa el mateix en el cas de qualssevol, en què la grafia ss és el resultat de la unió de la -s final de quals i de la s- inicial de se.”

    Font: fitxa 6220/2 Optimot.

    Article complet

  • Suficiència: on repassar els pronoms febles

    Podeu repassar els pronoms febles en aquest enllaç als itineraris de la Secretaria. Seleccioneu allò que us interessi del menú de l’esquerra.

    També ho podeu fer de la pàgina 110 a la 122 del dossier del Nivell C del Departament de Justícia. Al final podeu consultar la clau dels exercicis.

    Article complet

CNL a Sant Martí

Gran Via de les Corts Catalanes, 866, 2n A – 08018 Barcelona

Tel. 933 16 44 66
dinamitzacio.santmarti@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 1.30 h, i els dimecres també a la tarda, de 16 a 20 h.

 

 


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Etiquetes


Arxius


Meta