• Finalitzem les sessions de Comerços aprenents

  Durant aquest darrer més hem dut a terme 5 sessions formatives de català dins del projecte Comerços aprenents a dos establiments del districte: la sabateria Fina Estampa i la clínica dental Paula Vásquez

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Durant aquestes 5 sessions de 30 minuts s’han fet formacions adaptades a les necessitats de les treballadores i un seguiment de la seva evolució. Partint del seu coneixement de català, s’han adaptat els continguts a les necessitats comunicatives de cada situació. Així, el vocabulari, la fraseologia i les situacions comunicatives responien a les seves necessitats pràctiques. A tall d’exemple s’han treballat en els dos comerços les fórmules de salutació i comiat, els numerals per indicar els preus i els pressupostos i els horaris de la botiga i de la clínica. A més, per a cada establiment s’han fet formacions específiques. Pel que fa a la sabateria, s’ha treballat el vocabulari dels productes de l’establiment, mentre que a la clínica dental s’han centrat en els tractaments bucodentals més comuns. Això permet que el personal pugui entendre’s amb la clientela i generar més oportunitats d’interacció amb aquelles persones que se’ls adrecin en català. 

  Les participants de les formacions han destacat que han après paraules i expressions noves. Creuen que els serà més fàcil interactuar en català a partir d’ara, estan contentes amb l’experiència i mostren interès a continuar aprenent en català.

  Comerços aprenents és un projecte que ofereix al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc en català. A causa dels seus horaris laborals, aquestes persones no poden assistir a un curs de català i, per això, els tècnics de normalització lingüística es desplacen a la botiga per oferir-los aquestes sessions formatives.

  Article complet

 • Visita a la Casa de la Barceloneta 1761

  Fa uns dies, un grup d’alumnes de Bàsic 1 va fer una visita a la Casa de la Barceloneta 1761, l’últim edifici del barri de la Barceloneta que conserva el seu disseny originari. Els alumnes van quedar força contents i van valorar especialment conèixer millor la història del barri de la Barceloneta i la figura d’Hilari Salvadó.
   
  Quan va començar la visita, Jesús Floro, el director de l’espai, els va fer una explicació molt interessant sobre la història del barri. Els va explicar els orígens del barri, com havien evolucionat els edificis de la Barceloneta i va destacar la figura d’un personatge de la Barceloneta que ha passat molt desapercebut: Hilari Salvadó. Aquest home de família de pescadors es va salvar de morir al mar perquè un dia que havia de sortir a pescar amb el seu pare i els seus germans estava malalt, així que no va morir a la gran tempesta del 1911. De gran va ser alcalde de Barcelona durant la guerra civil i va ajudar molt a la protecció de la població, ja que va fomentar la construcció de refugis antiaeris. Tristament va acabar morint en un accident de cotxe.
   
  Després de l’explicació, el grup va pujar a la planta superior de l’edifici per visitar l’exposició “Recordar és resistir”, que reflecteix què és un barri mitjançant el testimoni del veïnat. L’exposició consta de fotos i textos de gent del barri, així com d’un vídeo.
   
   
  Tot seguit, van fer una mica de recull de què havien après sobre la Barceloneta, van fer un tomb pel barri i van aprofitar per visitar la biblioteca de la Fraternitat, entre altres punts d’interès.

  Article complet

 • Visita guiada al Refugi 307 del Poble-sec

  El dia 21 de juny un grup d’alumnes d’Elemental-2 va fer una visita guiada al Refugi 307 del Poble-sec. Es tracta d’una visita altament recomanable perquè ens situa a la Barcelona de la guerra, ens fa entendre el perquè d’alguns processos històrics i ens aproxima a la història de Barcelona i de Catalunya.  Els alumnes l’han valorada molt positivament.

  Article complet

 • Visita al Recinte Modernista de Sant Pau

  El passat dia 12 de juny un grup d’alumnes d’S1 i alguns acompanyants vam fer una visita guiada pel Recinte Modernista Sant Pau.

  En la visita ens van explicar la història del conjunt arquitectònic, així com els usos de les diferents sales i espais visitats. Tots coneixem els edificis, però no sempre el que s’amaga darrere d’ells, per tant, va ser una activitat molt profitosa per conèixer detalls sobre la història de Barcelona i Catalunya alhora que observaven una de les meravelles del modernisme.

  Article complet

 • Tarda de jocs per la Festa Major del Besòs i el Maresme

  Dimecres 14 de juny, amb motiu de la Festa Major del Besòs i el Maresme, vam celebrar una tarda de jocs a l’Escola Concepción Arenal.

  Un Scrabble gegant va ser el protagonista de la tarda de jocs. La Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC) va participar en la jornada amb taulers de mides diferents, i els infants van poder provar aquest joc que els va deixar meravellats.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  També vam tenir una Oca i un Parxís gegants, a banda d’alguns jocs de taula de format més petit: uns daus per crear històries i el Parauleja, un joc educatiu, ràpid i dinàmic per practicar vocabulari.  

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  La tarda de jocs va ser tot un èxit. Hi van participar infants de l’escola, però també del barri en general, acompanyats de les seves famílies, amb qui vam poder compartir l’oferta de cursos de català que farem al barri pròximament. En total vam ser una seixantena de persones.

  Article complet

 • BALLEM SARDANES A LES CLASSES DE CATALÀ?

  És clar que sí! Això és el que han fet uns alumnes dels cursos de català, conduïts per l’expertesa de l’Àngel i la Isabel, de la Casa de la Sardana.

  La sardana és la dansa popular catalana considerada com el ball nacional de Catalunya i consisteix a ballar agafats de les mans formant una rotllana, i puntejant amb els peus els compassos de la música interpretada per la cobla, que és la formació que habitualment interpreta la música de la sardana. 

  Gràcies a aquest taller, els alumnes de nivell elemental la història de la sardana, la cobla, els instruments habituals i el funcionament del ball. També s’ha fet el visionat d’un grup de mostra ballant i d’un espectacle sardanístic per després llançar-se a la piscina per practicar els curts i llargs amb la sardana tradicional i el Coti x coti del grup Tyets. 

  Tot plegat ha estat una experiència que ha agradat molt. Per a qui s’hagi quedat amb ganes de repetir-la, adreceu-vos al portal sardanista.

  Article complet

 • EXCURSIÓ AL CORPUS

  Un grup d’alumnes de nivell bàsic 2 visiten diferents espais habilitats per la festa del Corpus: l’Ajuntament de Barcelona, el claustre i la catedral.

  Ha sigut una excursió bonica que l’alumnat ha valorat molt positivament ja que no coneixien els espais visitats ni les celebracions que es fan a Barcelona per aquestes dates.

   

   
   

  Article complet

 • Entrega de premis del concurs “Si l’encertes, l’endevines”

  Ahir, dimecres 7 de juny, es van lliurar els premis del concurs de frases fetes Si l’encertes, l’endevines, organitzat per la Delegació de Sant Martí del CNL de Barcelona en col·laboració amb l’Eix Comercial de Sant Martí. L’acte es va celebrar a la sala d’actes de la biblioteca Gabriel García Márquez i va acollir una trentena de persones, entre les quals hi havia participants del concurs i veïns i veïnes del barri. 

  Aquest any el premi de la tercera categoria, en què s’havien de fer entre 4 i 9 encerts, va quedar desert. Tots els participants van completar més de 10 frases fetes correctament. Les persones guanyadores dels dos primers premis, Roser Pérez (1r premi) i Darwin Herrera (2n premi), van rebre un val per a compres als establiments de l’Eix Comercial Sant Martí de mans del seu vicepresident, David Aceituno, i del dinamitzador del CNL de Barcelona a Sant Martí, Jordi Bonet. Durant l’acte, també va intervenir la delegada del CNL de Barcelona a Sant Martí, Anna Simó. 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Per amenitzar l’acte, vam comptar amb el cor de dones de l’escola de música En Clave de Soul, que va interpretar dues peces: Barcarolle i Cançó de bres per a una princesa negra.

   

   

   

   

   

   

   

   

  Aquest any, el concurs ha comptat amb la participació de més de 80 persones. Tant el CNL de Barcelona com l’Eix Comercial Sant Martí valoren molt positivament la participació dels veïns i veïnes en el concurs, en espacial de l’alumnat dels instituts del barri.

  En paral·lel a l’entrega de premis de Sant Martí, a Ciutat Vella, es va fer la cloenda del concurs i l’acte d’entrega de premis de les il·lustracions guanyadores, creades per joves estudiants de lEscola Superior de Disseny i Art La Llotja. Aquest any, la més votada pel públic ha estat “Tirar floretes”, d’en Rubén Cazorla, i la premiada pel jurat expert ha estat “Pujar la mosca al nas”, de la Paula Pérez.

  Article complet

 • Jo, dona negra

  Aquest dimecres, un grup d’alumnes de Bàsic 2 va tenir l’oportunitat d’anar a veure el monòleg Jo, dona negra al Centre Cívic del Besòs i el Maresme. Aquest monòleg, compost de poesies teatralitzades i cançons, ens parla sobre el fet de ser una dona negra en una societat plena de prejudicis.

  Kelly Lua, l’actriu, va compartir les seves experiències amb l’alumnat. Va parlar del racisme, la sexualitat, la immigració, la identitat i la necessitat de conèixer els propis orígens afrodescendents quan la història s’ha esforçat a esborrar-ne tot rastre. En algun moment de la peça, els espectadors van poder pujar a l’escenari i formar-ne part.
   
   
  Després del monòleg, van tenir la sort de poder participar en un espai de diàleg amb l’actriu, on l’alumnat va poder aportar les seves experiències personals.

  Article complet

 • Ens visita Open Arms

  La setmana passada vam rebre una visita molt especial: van venir a explicar-nos la labor humanitària que fa Open Arms

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Van projectar vídeos i imatges i ens van explicar quina és la tasca que desenvolupa la seva organització.  Això va servir per conscienciar-nos i entendre que si es volem ajudar els altres, també ho podem fer. La xerrada va ser un èxit!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Open Arms és una organització humanitària, no governamental i sense ànim de lucre. La principal missió és protegir la vida dels més vulnerables en situacions d’emergència. Naixem d’una empresa de socorrisme i salvament marítim amb més de 20 anys d’experiència a les costes del territori espanyol.

  Protegim les vides de les persones abandonades en aigües internacionals que fugen de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa i col·laborem en terra ferma amb equips sanitaris, i de recerca en primera línia per afrontar emergències sanitàries o de qualsevol altre tipus que necessitin resposta immediata.”

  Article complet

CNL a Sant Martí

Gran Via de les Corts Catalanes, 866, 2n A – 08018 Barcelona

Tel. 934 512 445
dinamitzacio.santmarti@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 14 h, i els dimecres també a la tarda, de 16 a 20 h.

 

 


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Etiquetes


Arxius


Meta