• Any literari 2022

  Ara que ha arribat l’estiu podem aprofitar per posar-nos al dia de les lectures que tenim pendents. Des de la Delegació de Sant Martí, aprofitem aquesta ocasió per fer un repàs dels autors de l’any. En aquesta entrada trobareu informació sobre els escriptors i poetes, enllaços per saber-ne més i activitats relacionades amb la seva literatura. 

  Enguany es commemora el centenari des del naixement de Joan Fuster, de Gabriel Ferrater i de Guillem Viladot. 

   

  Joan Fuster va néixer a Sueca, al País Valencià, l’any 1922. Va ser assagista, historiador, crític literari i poeta. Va ser una persona totalment compromesa amb el seu país i el seu temps. També va exercir com a advocat i va dirigir les revistes Verbo (1946- 1956 amb Josep Albi) i L’Espill (1979). La seva obra més coneguda i popular és l’assagi polític Nosaltres, els valencians (1962). 

  Us aconsellem fer una ullada a la pàgina web dedicada a la seva commemoració per conèixer millor l’autor i la seva obra: Any Joan Fuster. Tant aquí mateix com a la pàgina de l’Espai Joan Fuster s’ofereixen activitats didàctiques diverses per familiaritzar-se amb l’escriptor. 

   

  Gabriel Ferrater, el poeta del qual ja vam parlar en ocasió del Dia Mundial de la Poesia 2022, va néixer a Reus el maig de 1922. Va ser poeta, lingüista, traductor, estudiós de literatura i també crític literari i pictòric. La seva poesia va ser recollida en únic volum titulat Les dones i els dies (1968). La seva obra poètica és considerada una de les més rellevants de la literatura catalana de postguerra. El poema amb el qual s’ha volgut recordar enguany és Si puc (1962).

  A banda de les traduccions a diversos idiomes que es van fer en ocasió del Dia mundial de la Poesia, trobem més recursos i informació sobre actes o exposicions relacionades amb l’autor a la pàgina web a ell dedicada: Any Gabriel Ferrater. 

   

  Guillem Viladot també va néixer l’any 1922, a Agramunt. Va ser escriptor i creador i va explorar diferents llenguatges artístics. Se’l recorda també perquè va ser el precursor de la Poesia Concreta i el primer editor d’un llibre de poesia experimental a Catalunya i a l’Estat espanyol. Va compaginar la seva feina creativa amb la seva professió de farmacèutic. Aquí teniu també més informació sobre aquest autor: Any Guillem Viladot. 

   

   

  Article complet

 • FINALITZACIÓ DE LES SESSIONS FORMATIVES A CONDIS

  Acaben les 10 sessions formatives de català que s’han portat a terme dintre del projecte Comerços aprenents al Condis del carrer Roger de Flor, 18, de Barcelona. 

  En cadascuna de les sessions s’han treballat les competències lingüístiques dels treballadors durant 15 minuts. Partint del seu coneixement de català, en aquestes sessions s’han adaptat els continguts a les necessitats comunicatives de cada situació. Així, el vocabulari, la fraseologia i les situacions comunicatives responien a les seves necessitats pràctiques. A tall d’exemple s’han treballat les fórmules de salutació i comiat, els numerals per indicar els preus, els horaris de la botiga, el vocabulari dels productes de l’establiment, etc. perquè els treballadors puguin entendre’s amb els clients i generar més oportunitats d’interacció amb la clientela que se’ls adreci en català. 

  Els participants a la formació han destacat que han après paraules noves, creuen que utilitzaran el català a partir d’ara, estan contents amb l’experiència i mostren interès a seguir aprenent en català.

  Comerços aprenents és un projecte que ofereix al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc en català. A causa dels seus horaris laborals, aquestes persones no poden assistir a un curs de català i, per això, els tècnics de normalització lingüística es desplacen a la botiga per oferir-los aquestes sessions formatives. 

  Article complet

 • CURSOS DE CATALÀ A L’ASSOCIACIÓ ÀGORA DE SANT MARTÍ

  S’han acabat els cursos de nivell inicial i bàsic 1 del tercer trimestre que hem fet amb col·laboració amb l’entitat Àgora, però al juliol en farem més. 

  Del curs de nivell bàsic 1 cal destacar que hi havia persones amb edats barrejades i procedències diverses, però que des del primer moment hi ha hagut ganes de fer pinya i gaudir de l’experiència d’aprendre català. 

  Com a activitats destacades del curs, s’ha fet un passeig pel Gòtic i el Born i els estudiants s’han meravellat amb la història de Barcelona i tots els testimonis històrics que ens regala. 

  Tot l’alumnat està engrescat a continuar estudiant català i desitja tornar-se a veure al setembre en una classe. 

  L’associació Àgora 

  Àgora neix en el context de l’Escola de Persones Adultes La Verneda-Sant Martí amb la intenció de servir com a instrument de participació i difusió cultural més enllà de l’educació reglada. L’associació de persones participants Àgora té un àmbit d’actuació que comprèn tot el barri de La Verneda. 

  L’entitat té com a objectiu que les persones adultes puguin adquirir la capacitat i la iniciativa de gestió. En efecte, l’entitat reforça totes les activitats de formació reglada que ofereix l’Escola, en la qual col·laboren moltes persones de l’associació i ofereix un ampli ventall d’activitats culturals i educatives. 

  El CNLB hi col·laborem fent-hi cursos de català de nivell inicial i bàsic en horari de vespre-nit i de dissabte des de fa molts anys. 

  Article complet

 • Conèixer la ciutat i la seva història 

  Aquesta setmana els alumnes de Sant Martí han recorregut el Cementiri del Poblenou. Un grup de Bàsic 1 i un altre de Bàsic 2 han gaudit d’una visita guiada on han conegut la història del cementiri i la seva relació amb la ciutat de Barcelona. 

  A partir del plànol han descobert el propòsit inicial de l’arquitecte del cementiri i han après a quint tipus d’enterraments corresponia cada zona. El cenotafi, un monument de commemoració, dedicat a les víctimes de la febre groga de 1821  els ha fet conèixer alguna cosa més sobre la història de la ciutat. 

  El guia els ha ajudat a descobrir els racons més interessants de cementiri i a no perdre’s buscant la sortida. Als alumnes els ha agradat molt la visita i han aprofitat per fer preguntes tot fixant-se en l’entorn pel qual estaven passejant. 

  Una sortida que en un principi a alguns els semblava curiosa, ha acabat sent un èxit! 

   

  Article complet

 • L’ALUMNAT D’UN BÀSIC 1 PARTICIPA EN UNA GIMCANA AL BESÒS

  Per acabar el curs, els alumnes d’un grup de nivell bàsic 1 de català que es fa al Casal Barri Besòs ha participat en una gimcana lingüística que ha tingut lloc a diversos establiments comercials del barri del Besòs-Maresme i han pogut, d’aquesta manera, fer una pràctica d’expressió oral.

  L’alumnat ha pogut repassar molts dels continguts apresos durant el curs i també fer una pràctica oral en un context real, ja que ha visitat diverses botigues del barri  on havien de fer una pregunta als comerciants i resoldre un seguit d’activitats. A més, algú s’ha atrevit a comprar o demanar un servei parlant en català. 

  Un cop acabada la gimcana, l’alumnat ha valorat l’experiència molt positivament ja que els ha servit per adonar-se de tot el que ja saben dir en català i com han millorat en la comprensió oral, alhora que s’ho han passat molt bé.

  Article complet

 • 俳句 (/ˈhaɪ.kuː/)

  El haiku és una de les formes de poesia tradicional japonesa més conegudes. Es tracta d’una composició breu de 3 versos. La seva poètica es basa en la sorpresa i l’embadaliment que produeix al poeta la contemplació de la natura. 

  Els alumnes del curs Intermedi 1 van posar en joc les seves habilitats lingüístiques i van compondre uns haikus que ara tenim exposats a la delegació. Llegint-los es pot intuir que van buscar les paraules més maques que coneixen en català i les van ajuntar en uns bonics versos amb la intenció de transmetre una imatge o una sensació. 

  Escriure una poesia, per a la majoria, és una feina difícil fins i tot en la seva pròpia llengua materna. Que els aprenents hagin pogut compondre en una llengua que tot just estan aprenent és un bon exemple de l’esforç i l’interès que estan posant en l’aprenentatge del català. 

  Article complet

 • Descobrim la Pedrera

  Els alumnes del curs de català Bàsic 2 han tingut aquesta setmana l’oportunitat de descobrir la Pedrera. Des de Casa Milà se’ls ha ofert una visita guiada per conèixer la casa dissenyada per Gaudí. 

  El grup ha pogut conèixer les estances més emblemàtiques de l’edifici. Per començar han visitat la planta baixa on han repassat part de la història de Barcelona. Han passat després a un dels pisos de la casa on es pot apreciar clarament l’estil modernista de l’època. Finalment, han pogut passejar-se pel terrat de la Pedrera, un dels més coneguts al món.  

  La visita guiada ha sigut molt completa. Els alumnes han pogut conèixer la història de Casa Milà i han après més sobre l’arquitectura modernista i el que representa a la ciutat de Barcelona. Segurament, una experiència per recomanar! 

  Article complet

 • Gimcana pel Poblenou

  Aquesta setmana els alumnes d’un dels bàsics 1 de la Delegació de Sant Martí han sortit al carrer i s’han familiaritzat amb el barri. Els que hi viuen han pogut orientar els que venen d’altres zones de Barcelona i junts n’han descobert també nous racons. 

  La Gimcana pel Poblenou, després que el 28 de maig se celebrés el Dia internacional del joc, ha servit per remarcar la importància de l’aprenentatge a través del joc. Els alumnes han pogut repassar els continguts treballats a classe tot fent ruta pel barri. S’han fixat en els menús dels restaurants, en l’hora marcada per algun rellotge situat al carrer, en l’alçada de les xemeneies, etc. També han parlat amb algun vianant per resoldre alguna de les preguntes. 

  En acabar la gimcana s’han reunit amb el professor a la Biblioteca del Poblenou-Manuel Arranz on els esperaven per fer una visita guiada. 

  Tot plegat i tot jugant han pogut conèixer una mica millor el barri i  fixar-se en detalls que potser no els haurien cridat mai l’atenció. 

   

   

  Article complet

 • El grup Intermedi 1 a TV3

  La setmana passada els alumnes del nostre Intermedi 1 van sortir a la televisió. L’autobús de TV3 els va venir a buscar a la Delegació de Sant Martí i els va portar fins al plató del programa dels matins Planta baixa. 

  Abans de començar l’emissió televisiva, els alumnes van tenir temps de visitar els platós de diferents programes de TV3, com Eufòria, Està Passant o Tot es mou. També, van poder veure com funciona tot darrere les càmeres.  

  Després de la visita van ocupar els seus seients entre el públic i van seguir el programa en directe. Aquí els veiem abans de començar l’enregistrament. 

  Als alumnes els va agradar molt l’experiència i en va comentar tots els aspectes a la següent classe. Sortir de l’aula sempre els aporta nous coneixements.  

  Un dels alumnes ha fet un vídeo de la sortida que podeu veure al Facebook del CNL Barcelona.

   

   

  Article complet

 • Al mercat!

  Ahir al matí els alumnes d’un dels nostres cursos de nivell bàsic 1 van visitar el mercat del Clot i van poder posar en pràctica els seus nous coneixements de català. 

  Abans d’atrevir-se a comprar alguna cosa, van fer una ruta pel mercat. Cadascú va apuntar en un paper tots els noms d’aliments que reconeixia entre les parades. Entre tots van repassar el vocabulari après a l’aula i van introduir alguna paraula nova fàcilment interpretable. 

  Després de decidir què compraria cadascú, amb un pressupost limitat, tot el grup va apropar-se a diferents parades i va demanar el que necessitava. Els paradistes van ser molt amables i van ajudar els alumnes en la seva pràctica oral. La disponibilitat dels venedors és clau perquè els aprenents se sentin a gust i comprovin que fàcil és comprar en català.  

  Tothom va acabar satisfet amb la seva compra i content d’haver parlat català en un context real.  

  Article complet

CNL a Sant Martí

Gran Via de les Corts Catalanes, 866, 2n A – 08018 Barcelona

Tel. 934 512 445
dinamitzacio.santmarti@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 14 h, i els dimecres també a la tarda, de 16 a 20 h.

 

 


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Etiquetes


Arxius


Meta