• TAST DE CERVESES A LA CERVESERA DEL POBLENOU

  Aquesta setmana un grup de vint alumnes d’Intermedi 3 de Sant Martí ha visitat La cervesera del Poblenou, que es troba al passatge de Rates, 13.

  En aquesta visita han pogut conèixer els ingredients de la cervesa, el procés d’elaboració i la història d’aquest producte, i també han fet un tast de diferents tipologies de cerveses acompanyades d’un petit pica-pica.

  Ha estat una sortida molt profitosa que s’emmarca dins de les activitats fora de l’aula que anem programant durant el curs. Els alumnes l’han valorat molt positivament i han acabat la classe molt contents. 

  Article complet

 • Tornem al Palau Robert

   

   

  Aquest trimestre hem tornat al Palau Robert! Després que uns quants grups el visitessin el trimestre passat, un grup de Bàsic 2 hi ha anat a veure un parell d’exposicions. 

   

   

   

   

   

  No s’han volgut perdre l’exposició del programa radiofònic i televisiu “Crims”, que ja fa uns mesos que està exposada al Palau. “CRIMS L’EXPOSICIÓ” és un recorregut pels crims més rellevants de la història recent de Catalunya i vol apropar els espectadors a les escenes del crim. I com que alguns dels membres del grup són seguidors del programa, ho han gaudit molt!

   

   

   

   

   

   

   

   

  El grup de Bàsic 2 també ha pogut veure l’exposició “SANTA EULÀLIA. 180 anys de moda“. És un homenatge als 180 anys d’història d’una botiga de moda i luxe molt emblemàtica: la botiga Santa Eulàlia. Aquesta exposició és un recorregut des del 1930 fins al 1990, una època en què Barcelona es va establir com a líder en creació de moda.

   

  Article complet

 • LOCUTORS DE RÀDIO PER UN DIA

  Aquesta setmana, el primer d’una sèrie de grups dels cursos de català que es fan a la delegació de Sant Martí ha visitat la Ràdio de l’Ateneu del Clot i han pogut fer de locutors de ràdio per un dia.

  Un grup de 18 persones de nivell elemental 1 ha visitat l’Ateneu del Clot i, més concretament l’estudi de ràdio, on han pogut enregistrar un podcast tot explicant la seva relació amb el català: com el van aprendre, què els va motivar, per què creuen que és important…

  Tot plegat, una experiència que tant l’alumnat, com el professor, han valorat molt positivament, ja que han fet una activitat fora de l’aula en què han pogut practicar el català en un context diferent de l’habitual i conèixer el món de la ràdio des de dins.

  https://www.ateneudelclot.com/portfolio-items/radio-ateneu-del-clot/

  Article complet

 • Visita al Cementiri del Poblenou

  Aquest trimestre han tornat visites guiades al Cementiri del Poblenou. Aquest cop, un grup de nivell Bàsic 2 i un altre de Bàsic 3 han pogut anar-hi per conèixer millor aquest indret de Barcelona. 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Durant la visita, tenen l’oportunitat de descobrir quina és la història del cementeri i quina relació té amb la ciutat de Barcelona. A més, el guia els ensenya els racons més interessants del cementiri. 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  És una bona oportunitat per conèixer els racons de la ciutat i per fer preguntes sobre l’entorn. És una visita curiosa i molt interessant. Segur que ara poden explicar moltes anècdotes i curiositats sobre el cementiri! 

   

   

   

  Article complet

 • Primer club de lectura de l’any

  Aquesta tarda a les 18:30 reprenem el club de lectura a la biblioteca Manuel Arranz del Poblenou, amb el llibre La meva família i altres animals.

  Trobereu més informació en el següent enllaç: Club de lectura de llengua catalana.

  Us hi esperem!

   

   

   

  Article complet

 • Taller de cuina nadalenca al Menjador Solidari Gregal

  La setmana passada el Menjador Solidari Gregal ens va obrir les portes per oferir un taller de cuina nadalenca als alumnes del curs Bàsic 1 que fem els dissabtes al barri del Besòs.

  Els protagonistes del taller van ser el Tronc de Nadal i unes galetes, també nadalenques. Els alumnes, que havien preparat prèviament a l’aula una part del vocabulari, van seguir les instruccions de les cuineres i van fer les seves pròpies creacions.

  Va ser una tarda entretinguda que va ajudar a cohesionar el grup i va donar l’oportunitat als alumnes de practicar el català en un context diferent de l’habitual de l’aula.

  Al menjador no es van estar de res i, mentre les postres es coïen al forn, van oferir berenar als participants del taller.

  Els treballadors i voluntaris del Menjador Solidari Gregal fan una feina essencial al barri. Els agraïm que, entre tanta feina, hagin trobat també el temps per als nostres alumnes!

  Article complet

 • Visites als Comerços Aprenents

  Aquest trimestre, els tècnics de la delegació de Sant Martí hem continuat amb la nostra tasca als establiments inscrits al programa Comerços Aprenents. Durant cinc setmanes hem visitat els treballadors dels supermercats Condis del carrer Puigmartí i del carrer Torras i Bages.

  L’objectiu de les sessions és donar eines lingüístiques a qui treballa de cara al públic. Volem que tothom sigui capaç de saludar amb un “Bon dia!” i esperem que els clients s’animin a usar més el català quan van a comprar.

  Per part nostra ensenyem als treballadors vocabulari i frases bàsics relacionats amb el seu ambient de feina. Intentem també que aprofitin tots els recursos que tenen a l’abast, des de la retolació dels productes fins als clients catalanoparlants habituals.

  Per recordar al públic que es poden dirigir als venedors en català hem deixat un adhesiu de Comerços Aprenents a la porta de tots els establiments que hi han participat. Esperem que sempre més gent ens ajudi a combatre els prejudicis lingüístics!

  Article complet

 • Anem a comprar al mercat del Clot

  Les sortides al mercat de Clot són un dels recursos més que tenim a la delegació de Sant Martí per ajudar els alumnes a aprendre nou vocabulari i a practicar el català en un context extern a l’aula.

  Ahir un dels nostres Bàsic 1 va familiaritzar-se amb el mercat. En una primera volta per caçar paraules, els alumnes, en grups de tres, van fixar-se en els productes que s’oferien a les diferents parades. Van anotar els noms d’algunes coses que volien comprar i també paraules noves que els podien ser útils.

  Un cop cada grup va tenir decidit què comprar, es van apropar a les parades i van posar en pràctica les expressions que tot just acabaven de repassar: “Qui és l’últim?”; “Voldria…” ; “Quant costa…?”; etc.

  L’activitat pretenia consolidar el vocabulari del tema 6 vist a l’aula i les estructures per comprar i vendre, alhora que ajudar els alumnes a perdre la vergonya i animar-los a parlar en català. Els paradistes van ser prou amables i atents, tot i que hi havia molta gent, especialment a la peixateria i carnisseria.

   

  Finalment, van acabar amb un bon grapat d’aliments entre mans: fruita seca, hamburgueses veganes, taronges, plàtans, pa, mandarines, espàrrecs, ous, brioixeria…

   

  Article complet

 • Toni Cruanyes a Sant Martí

  La biblioteca Gabriel García Márquez va acollir la setmana passada el periodista i escriptor Toni Cruanyes. La delegació de Sant Martí del CNL Barcelona el va convidar per donar l’oportunitat als alumnes de conèixer de més a prop una de les cares més populars del Telenotícies de TV3.

  Entre alumnes, voluntaris i aprenents del VxL i altres interessats, la trobada va comptar amb un públic de més de 45 persones.

  Com gestioneu les notícies d’última hora? En quins criteris us baseu a l’hora de seleccionar els temes de les notícies? Com gestiones la teva presència a l’“Està passant”? Com has aprofitat la teva experiència com a periodista per escriure el llibre? Aquestes i moltes altres van ser les preguntes que van donar vida a l’acte.

  La conversa va ser molt interactiva i animada. Toni Cruanyes, d’una manera distesa i propera, va compartir des d’experiències personals i records d’infància, fins al dia a dia que es viu al plató de TV3. Va explicar, per exemple, que la passió per al periodisme la tenia des de petit: “de vegades em trobaven assegut a terra llegint els diaris que la meva mare havia utilitzat després de fregar”.

  Així mateix, també va tenir temps per explicar-nos alguna cosa més sobre el seu últim llibre La vall de la llum. Sense amagar un xic d’emoció ens va dir que tenia ganes de posar un punt final que fos bonic per al seu avi.

  Finalment, els alumnes el van obsequiar amb unes galetes amb la portada de La vall de la llum dibuixada i li van demanar que signés els exemplars del llibre que portaven. Tothom va estar molt content i agraït per aquesta trobada. Ens encanta poder donar als alumnes oportunitats com aquesta! 

  Article complet

 • Juguem a La Jungla!

  Ara que els dies s’escurcen i el fred ja despunta, venen de gust les tardes de caliu. I què millor que passar-les en un bon ambient? A la Plaça Bernat Calbó del Poblenou hi trobem La Jungla, una ludoteca d’allò més acollidora, que ha obert fa mig any i que disposa d’un ventall de més de sis-cents jocs.

  Alguns alumnes de Bàsic 3 han vingut a jugar-hi i han compartit una tarda de diversió en català. L’espai té molts jocs disponibles per al públic que han permès fer-ne un tast molt divers. El Ciscu, que n’és el fundador, s’ha encarregat d’explicar en català les instruccions de tres jocs.

  Durant les dues hores de l’activitat, els alumnes han guanyat, perdut, rigut, cooperat i competit en català. S’han endut el verb “barrejar” de record i les ganes de repetir l’experiència ben aviat amb els seus familiars i amics.

  Qui sap si a la seva llista de regals de Nadal hi apareixerà un nou joc en català!

   

  Article complet

CNL a Sant Martí

Gran Via de les Corts Catalanes, 866, 2n A – 08018 Barcelona

Tel. 934 512 445
dinamitzacio.santmarti@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 14 h, i els dimecres també a la tarda, de 16 a 20 h.

 

 


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Etiquetes


Arxius


Meta