Llegim còmic al curs E2
Aprofitant que aquest any el CNL engega una campanya pel còmic en català, us proposem una selecció de lectures. El criteri no és altre que que les hem llegit, ens han agradat molt i n’existeix una versió en català…
Comencem amb Persèpolis (2000) de Marianne Satrapi que és, per a nosaltres, un clàssic. I una autobiografia brillant, autèntica, punyent i sincera. La lectura atrapa i se n’aprèn un munt de la història contemporània de l’Iran. Un altre clàssic indiscutible és Maus (1980), d’Art Spiegelman, on s’hi relata la història d’un supervivent de l’Holocaust. Aquest és un còmic premiat amb el Pulitzer, original i imprescindible.
També, com els títols anteriors en tinta negra sobre paper, amb un traç elegantíssim i meticulós com només un japonès és capaç de fer, proposem qualsevol traducció al català de les obres de Jiro Taniguchi, com Barri llunyà (2007). Taniguchi, no només és subtil en el dibuix, també en els continguts de la història i la manera de narrar-los.
Per altra banda, amb un tractament suau del color i un traç fresc i, com sempre, amb un gran treball de documentació al darrere i notes autobiogràfiques, dedicat a les últimes pàgines de la vida d’un grupet d’avis, recomanem el molt celebrat Arrugues (2012) de Paco Roca. Hi ha altres títols també molt interessants d’aquest autor, però Arrugues és segurament el millor.
Si us agraden les aventures i la història, us recomanem una obra concebuda originalment en català, L’exèrcit errant (2004), d’Oriol G. Quera, ben narrada i molt ben documentada sobre el pas dels almogàvers en terres gregues el s.XIV. I encara en el terreny de les aventures, però ja no històriques, sinó fantàstiques, hi ha una adaptació deliciosa al nostre entendre de la novel·la El hòbbit, o el viatge d’anada i tornada (1992).
Continuarà…
Mireia Nebot
Cap comentari
Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.