Arxiu per maig, 2022

  • Al mercat!

    Ahir al matí els alumnes d’un dels nostres cursos de nivell bàsic 1 van visitar el mercat del Clot i van poder posar en pràctica els seus nous coneixements de català. 

    Abans d’atrevir-se a comprar alguna cosa, van fer una ruta pel mercat. Cadascú va apuntar en un paper tots els noms d’aliments que reconeixia entre les parades. Entre tots van repassar el vocabulari après a l’aula i van introduir alguna paraula nova fàcilment interpretable. 

    Després de decidir què compraria cadascú, amb un pressupost limitat, tot el grup va apropar-se a diferents parades i va demanar el que necessitava. Els paradistes van ser molt amables i van ajudar els alumnes en la seva pràctica oral. La disponibilitat dels venedors és clau perquè els aprenents se sentin a gust i comprovin que fàcil és comprar en català.  

    Tothom va acabar satisfet amb la seva compra i content d’haver parlat català en un context real.  

    Article complet

  • “La revolta de Cramòvia” a l’aula

    Els alumnes de l’Elemental 1 de la Delegació de Sant Martí del CNL Barcelona, van rebre ahir, dins el marc d’Autors a les aules, la visita de l’autor del llibre La revolta de Cramòvia i altres contes. El David Vila i Ros va respondre amb molt de gust a la pluja de preguntes que els seus nous lectors s’havien preparat.  

    Tot plegat van voler saber moltes coses, què representava Cramòvia, quants temps va trigar l’autor a escriure els contes que conformen el llibre, qui era el seu autor preferit, quan havia començat a escriure, quins recursos literaris o figures retòriques utilitzava amb preferència, etc. L’escriptor va escoltar totes les preguntes i no en va deixar cap sense contestar, fins i tot quan van insistir perquè triés el seu conte favorit. 

     

     

     

    La trobada va anar més enllà de la conversa, ja que el David Vila i Ros va recitar algun dels seus contes, a petició dels alumnes, que es van emocionar fins a tenir pell de gallina en algun cas. Alguns dels participants, després d’una primera prova amb els companys feta amb antelació a la trobada, també es van animar a fer una lectura en veu alta.  

    La lectura de La revolta de Cramòvia i la possibilitat de conèixer l’autor i comentar amb ell els textos que més els havien agradat ha sigut molt significativa pels alumnes. Tothom va sortir content de la trobada i amb ganes de llegir més històries del David Vila i Ros i d’altres autors que ell mateix va esmentar. Com bé va dir l’autor, els contes són la millor manera de començar a llegir en una nova llengua. Ens encanta que els alumnes comencin a descobrir nous aspectes de la cultura que estan coneixent i esperem que cada cop puguin llegir més i més llibres en català! 

    Article complet

  • Concurs QUI LA FA, LA GUANYA al Poblenou

    Del 12 al 30 de maig, l’Eix Comercial Poblenou organitza un concurs lingüístic amb el qual hi col·labora la delegació de Sant Martí, del CNL de Barcelona. El concurs, que es diu Qui la fa, la guanya, consisteix a endevinar la paraula que falta en una frase feta, refrany o expressió en català. Tornem a unir comerç i llengua.

    Hi participen 18 comerços del Poblenou, que tindran exposats un cartell diferent amb una frase relacionada amb el tipus del comerç o bé amb el nom de la botiga. Cada cartell, a banda de la frase amb l’espai buit, a sota té l’explicació de què significa aquella frase (es pot aprendre el significat d’aquella expressió alhora que s’hi juga).

    Les botigues que tenen cartells també disposen de butlletes de participació, tot i que s’hi pot participar virtualment amb facilitat.

    Hi ha diversos premis (vals de compra i llibres de frases fetes) en funció de 3 categories d’encerts.

    Al web de l’Eix Comercial Poblenou hi ha totes les explicacions del concurs

    Exemple de cartell que podreu trobar als establiments de l’Eix Comercial Poblenou que participen al concurs:

    Esperem que us animeu a participar-hi!

    Article complet

  • Els llibres de Sílvia Soler a l’aula

    Els alumnes del curs Intermedi 1 presencial de la Delegació de Sant Martí del CNL Barcelona han rebut aquesta setmana el suport de l’escriptora i periodista Sílvia Soler.  

    Els alumnes han pogut triar entre les moltes publicacions de l’autora, que toquen des de temes universals fins a temes familiars amb els quals és molt fàcil identificar-se.   

    Finalment, han decidit llegir els llibres següents: 

    • L’arbre de Judes (2001) 
    • 39+1 (2005) 
    • Petons de diumenge (2008) 
    • Una família fora de sèrie (2010) 
    • Un creuer fora de sèrie (2011) 
    • L’estiu que comença (2013 – Premi Ramon Llull) 
    • Un any i mig (2015) 
    • Els vells amics (2017) 
    • El fibló (2019) 
    • Nosaltres, després (2021) 
    • L’alegria de viure (2022) 

     

    Mentre es preparen per fer una anàlisi i una valoració personal de la lectura que han escollit, han rebut la sorpresa de l’autora. Sílvia Soler els ha enviat un vídeo agraint-los la seva elecció i encoratjant-los a continuar llegint. També ha felicitat els alumnes que estan estudiant català perquè aprendre un idioma nou sempre obre noves portes. 

    Podeu veure el vídeo aquí:

     

    Article complet

  • “Si l’encertes, l’endevines”: entrega de premis amb espectacle

    El concurs “Si l’encertes, l’endevines”, que durant el mes d’abril va exposar als comerços 40 il·lustracions amb frases fetes amagades, va tancar ahir la seva 4a edició al districte de Sant Martí. 

    L’Auditori de Sant Martí va acollir l’acte d’entrega de premis organitzat per la Delegació de Sant Martí del CNL Barcelona i Sant Martí Eix Comercial, amb la participació de l’Escola de Dansa Isa Moren. 

    Els participants que van rebre el primer, segon i tercer premi es van mostrar molt implicats en el concurs. Tots van agrair la iniciativa i van remarcar-ne la importància com a activitat per fer en família o amb amics i per conèixer els comerços del barri. Una de les guanyadores va comentar que cada any participa en el concurs amb altres familiars i que els agrada molt la competició sana que genera endevinar frases fetes tot passejant pel barri. 

     

     

     

     

     

     

     

     

    Els 13 il·lustradors de l’Escola d’Art Superior de Disseny Llotja van ser també els protagonistes de l’acte. Van rebre el Premi del Públic a la Millor Il·lustració i el Premi del Jurat Expert 2022. Van recollir els premis i molts agraïments de part dels organitzadors. Sense la seva bona feina aquest concurs no seria possible. 

    L’acte d’ahir comptava també amb uns convidats especials, els ballarins de l’Escola de Dansa Isa Moren. L’espectacle que havien preparat va incloure una dansa tradicional catalana i un ball sobre una adaptació d’estil mambo de la simfonia número 5 de Beethoven. Les actuacions van rebre forts aplaudiments del públic. 

    El concurs “Si l’encertes, l’endevines” s’ha tancat amb satisfacció. Esperem que cada any es conegui més i la participació no deixi de créixer! 

    Article complet

CNL a Sant Martí

Gran Via de les Corts Catalanes, 866, 2n A – 08018 Barcelona

Tel. 933 16 44 66
dinamitzacio.santmarti@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 1.30 h, i els dimecres també a la tarda, de 16 a 20 h.

 

 


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Etiquetes


Arxius


Meta