Celebrem el Dia Mundial de la Poesia a les aules de la Delegació de Sant Andreu
Al Bàsic 3 dels matins, 3 alumnes han recitat en castellà, en portuguès i en àrab. Després de llegir-les, les han traduït perquè els companys les poguessin entendre.
Al Bàsic 3 dels matins, 3 alumnes han recitat en castellà, en portuguès i en àrab. Després de llegir-les, les han traduït perquè els companys les poguessin entendre.
EL SENYOR JOSEP ENGANYA LA DONA
TEATRE
EL BARRI ACTUA !
Dissabte 24 de març a les 18 hores
Entrada 3€
—
Comèdia divertida de l’artista i dramaturg català Santiago Rusiñol, artista polifacètic del modernisme a Catalunya.
Passareu una bona estona amb aquesta comèdia entranyable de la mà del grup de teatre de l’Espiga.
Organitza: Grup de teatre l’Espiga
23 i 24 de març
20.30 h – c. Hondures, 28-30
Mostra de la companyia Ferran Orobitg, en residència a la Nau Ivanow
Espectacle de teatre gestual multidisciplinari creat per Ferran Orobitg on conflueixen el circ, la manipulació d’objectes, el moviment, el teatre, la música i el clown. Una història inspirada en el conte L’elefant encadenat, de Jorge Bucay, plantejada com a metàfora dels marcs mentals que ens autoimposem i que ens impedeixen créixer com a persones.
Un al·legat contra la por, les opinions preconcebudes, les limitacions socials i culturals i les imposicions de qualsevol mena. Una reivindicació de les capacitats i de les possibilitats de les persones.
Més informació: Nau Ivanow
Umbra és un espectacle interactiu pluridisciplinar de dansa, música i interacció multimèdia, que conflueix en un llenguatge visual, poètic i intens. L’espectacle ens parla d’afrontar les pors, de trencar rutines, constriccions socials i regles establertes per alliberar el nostre jo oprimit.
L’Espai Dansat i Estrella Damm us conviden a un col·loqui amb la companyia després de la funció.
Dijous 22 de març a les 19 h, en l’última sessió d’aquest trimestre, es comentarà l’obra de Montserrat Roig, El temps de les cireres en el format de lectura fàcil. L’obra forma part d’una trilogia que l’autora va escriure en la dècada dels setanta del segle passat: Ramona, adéu, El temps de les cireres i L’hora violeta. En aquestes obres, Roig ens relata com aprenen a sobreviure les famílies Claret i Miralpeix en un temps marcat per l’obscuritat de la dictadura franquista, sense esperança de futur.
La novel·la relata el retorn a Barcelona de la Natàlia, després d’haver viscut dotze anys a França i Anglaterra, i pocs dies després de l’execució de Salvador Pugi Antich. La Natàlia pertany a una família burgesa de Barcelona, la família Miralpeix. Tots els personatges de la novel·la intenten buscar un sentit a la vida en una Barcelona marcada pels darrers anys del franquisme.
Aquesta versió de lectura fàcil, que es va presentar el 2016, va ser promoguda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació de Lectura Fàcil. L’adaptació es va fer coincidint amb el 25è aniversari de la mort de l’escriptora i periodista.
El Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, juntament amb Biblioteques de Barcelona, organitza els clubs de lectura de llengua catalana a Barcelona.
La inscripció es fa a l’aula i al taulell de préstec de la biblioteca on es fa el club. La inscripció és gratuïta i es dona prioritat als residents del districte de cada biblioteca i a les persones que actualment no assisteixin a cap club de lectura.
Els clubs de lectura de llengua catalana estan organitzats conjuntament pel Centre de Normalització Lingüística de Barcelona i Biblioteques de Barcelona.
El 21 de març és el Dia Mundial de la Poesia i el CNL de Barcelona ho celebrarà oferint diverses activitats obertes a tothom.
L’activitat central del dia serà la lectura de poemes, al pati de carruatges en el mateix format d’anys anteriors. Hi participaran treballadors del CNL, alumnes, participants del programa VxL, gent del carrer… i hi llegiran poemes de la llengua que es vulgui. Hi haurà tres torns de lectures (a les 11.30 h, a les 17 h i a les 19.30 h). Al matí el torn es clourà amb l’actuació musical de Clave lunar i al vespre amb els poemes cantats del Marcos Riccetti acompanyat de l’Alejandro Leguizamo.
Si ets un alumne i hi vols participar, ho has de dir al professor o professora.
Al número 635 corresponent al mes de març del butlletí de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar, De Cap a Peus, hi trobareu un article on les protagonistes són 5 alumnes dels cursos de català de Sant Andreu.
Amb el títol “Els nous andreuencs: una diversitat que ha vingut per quedar-se”, l’article ens descobreix les motivacions personals que les van portar fins aquí, les primeres impressions en arribar a Barcelona, les reflexions sobre el que més els agrada, el que més troben a faltar, algunes anècdotes pel que fa a l’ús del català, on es veuen en un futur… Totes, però, són conscients i coincideixen que aprendre català els ha facilitat les relacions personals i laborals i, a més, estan molt satisfetes de poder-lo parlar. Acostar-se al català els ha ajudat en la integració.
La iniciativa d’elaborar aquest article va sorgir de la periodista Míriam Pérez que volia visibilitzar els noms propis que s’amaguen darrere les xifres de les estadístiques sobre la immigració a Sant Andreu. De seguida es va posar en contacte amb la Delegació de Sant Andreu per trobar voluntaris que fossin de diversa procedència i que volguessin ser entrevistats. I de les entrevistes, en va sortir aquest article, escrit per la Míriam Pérez i el Xavier Aragall, que desprèn molta humanitat. Us animem a llegir-lo i a conèixer-ne les protagonistes: la Diurialis, la Jimena, l’Ana Maria, la Dulce i la Irina.
Podeu visitar el blog de De Cap a Peus per veure l’article. I més endavant, quan pengin l’exemplar del mes de març, al seu web.
L’associació Amics de la Fabra i Coats ofereix, per segona vegada, el passi de la pel·lícula “Quan la Fabra feia fil”.
Tots aquells que no la van poder veure per la Festa Major, ara tenen una segona oportunitat per gaudir d’aquest documental inèdit i històric de la Fabra i Coats dels anys quaranta i cinquanta.
La cita és dijous, 15 de març, a les 18.30 hores a l’Espai Josep Bota.
Us animem a veure-la!
Dimarts 6 de març, els alumnes de l’Intermedi 2 de la tarda van fer una ruta pel barri de Sant Andreu.
Prèviament a la sortida, els alumnes, individualment, van haver de buscar la història i les anècdotes d’algun dels llocs emblemàtics que havien escollit. Així, durant gairebé dues hores, a mida que s’aturaven davant d’un edifici o plaça, cada alumne anava explicant el que s’havia preparat.
Van passejar pel nucli antic del barri, des del recinte de la Fabra i Coats fins al Bar Colòmbia, passant per l’església de Sant Andreu Palomar, la plaça Orfila (centres neuràlgics de l’inici de la revolta dels Segadors al segle XVII), les farmàcies més antigues: Guinart, Franquesa, Clapés, la plaça del Comerç, la Casa Vidal (amb el bar Versalles), la plaça del Mercadal, el refugi antiaeri de la Lira (en funcionament durant la Guerra Civil), la bomba encastada a l’edifici de ca n’Aresté (com es deia antigament).
L’activitat va servir com a exercici d’expressió oral. Cal dir que tothom va aprofundir força en la recerca d’informació i van gaudir molt de les anècdotes que amaguen tots aquests indrets històrics del barri de Sant Andreu.
Dilluns 5 de març, el grup del curs d’Inicial 2 que la Delegació de Sant Andreu fa al barri de Congrés-Indians va visitar la Biblioteca La Sagrea-Marina Clotet amb la professora Teresa Prades.
Amb aquesta activitat es proporciona a l’alumnat un espai d’ús del català, a banda de donar-los a conèixer tota l’oferta de préstec que hi ha per poder aprendre català: llibres, revistes, pel·lícules, etc.