Arxiu per maig, 2018
-
- 31 MAIG
2018 - No hi ha comentaris
- General
- 31 MAIG
-
- 31 MAIG
2018 - No hi ha comentaris
- General
Inauguració de l’exposició Raimon Panikkar a l’espai Avinyó-Llengua i Cultura
En el marc de la celebració de l’Any Panikkar, l’espai Avinyó-Llengua i Cultura inaugura l’exposició Raimon Panikkar: Viure l’aventura intercultural sobre la vida i l’obra d’aquest filòsof català, un dels referents mundials del diàleg entre cultures. Fill de pare indi i mare catalana, catedràtic a Califòrnia i pelegrí a l’Índia, la interculturalitat de Panikkar és alhora teòrica, pràctica i existencial.
Per a presentar l’exposició i reflexionar sobre com Panikkar veia el paper de la ciència i de l’espiritualitat en la societat contemporània i la seva confluència, comptaran amb la presència de: Jordi Pigem (filòsof i comissari), Inês Castel-Branco (arquitecta), Sònia Fernández Vidal (física) i Francesc Torradeflot (teòleg i codirector del programa del IV Parlament de les Religions del Món juntament amb Panikkar).
L’acte tindrà lloc el dimarts 5 de juny, a les 18 h, a l’Espai Avinyó (c. Avinyó, 52).
Si us interessa assistir-hi, envieu un e-mail al següent correu: espaiavinyo@bcn.cat
- 31 MAIG
-
- 31 MAIG
2018 - No hi ha comentaris
- General
Any Raimon Panikkar
El filòsof i teòleg Raimon Panikkar i Alemany (Barcelona 1918 – Tavertet 2010), autor d’una vuitantena d’obres escrites en sis llengües, doctor honoris causa per les universitats de les Illes Balears, Tübingen, Urbino i Girona, i professor, entre d’altres, a les universitats de Harvard i Califòrnia (d’on fou catedràtic emèrit), va ser una figura de rellevància mundial en el diàleg entre les cultures i religions i en la cerca d’alternatives als reptes del món contemporani.
La seva obra completa s’està publicant actualment en italià, català, francès, anglès i castellà. Doctor en Filosofia, en Química i en Teologia, la seva activitat interdisciplinar el va portar de Barcelona a Bonn, Madrid, Salamanca i Roma. El 1954 va arribar per primer cop a l’Índia. La trobada amb les cultures de l’Índia va ser decisiva en el seu itinerari (“Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià”). Durant molts anys la seva vida es va repartir entre la recerca personal i espiritual a l’Índia i la docència als Estats Units (sobretot a la Universitat de Califòrnia a Santa Barbara).
La seva activitat intensa i apassionada el va fer relacionar-se amb molts dels grans noms de la cultura del darrer mig segle, en àmbits com la filosofia, la religió, l’estudi de la mitologia o la cerca de nous paradigmes de comprensió de la realitat. El premi Nobel de Literatura Octavio Paz va qualificar Panikkar de “catalán hindú, a un tiempo teólogo y ave viajera en todos los climas” i “hombre de inteligencia eléctrica”.
Un dels ensenyaments de Panikkar és que la realitat és profundament interdependent i cal superar tot dualisme. Això inclou la relació de l’ésser humà amb la Terra, àmbit on Panikkar proposava passar de l’ecologia a l’ecosofia.
El 29 d’agost del 2017 el govern de la Generalitat de Catalunya va acordar commemorar el centenari del naixement de Raimon Panikkar i Alemany. L’Any Raimon Panikkar, impulsat pel Departament de Cultura mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes i per l’Ajuntament de Barcelona mitjançant el comissionat d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, de la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, del Fons Raimon Panikkar de la Universitat de Girona i d’altres institucions.
- 31 MAIG
-
- 31 MAIG
2018 - No hi ha comentaris
- General
Exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”
Espai Avinyó – Llengua i Cultura (Carrer Avinyó, 52)
BarcelonaL’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”, creada per la Direcció General de Política Lingüística amb motiu de l’Any Fabra, es podrà veure a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura del 18 al 31 de maig.L’horari per visitar l’exposició serà de dilluns a divendres, de 9 a 21 h. - 31 MAIG
-
- 31 MAIG
2018 - No hi ha comentaris
- General
Juguem a l’Scrabble en català
Dilluns 28 i dimarts 29 de maig alumnes de la Delegació de Sant Andreu van jugar a l’Scrabble en català amb motiu del Dia Internacional del Joc.
Durant aquest dos dies, i de la mà de Francesc Gallén i Armand Sant Mamet, de la Feferació Internacional d’Scrabble en Català (FISC), alumnes del bàsic 2, de la professora Teresa Prades, i de l’elemental 2, del professor Ricard Truc, es van endinsar en el món de l’Scrabble, el joc més popular de lletres creuades. Van aprendre la mecànica del joc, les estratègies per poder-hi jugar amb més agilitat i les variants. També van conèixer el Leximots, l’aplicació de mòbil que permet consultar paraules i ajudar a millorar el joc.
La FISC, a banda d’organitzar aquests tallers, també van deixar a disposició uns taulers, perquè els grups que no van poder fer el taller, hi poguessin jugar una estona. A més, la Cristina Bassons, també va preparar uns anagrames perquè els alumnes dels diferents nivells els resolguessin a l’aula. Els anagrames eren sobre autors que enguany gaudeixen d’Any litarari: Pompeu Fabra, Montserrat Abelló, M. Aurèlia Capmany i Manuel de Pedrolo.
Els alumnes s’ho van passar molt bé i amb ganes de repetir. Alguns, fins i tot, hi jugaran en línia i d’altres s’acostaran a Can Galta Cremat per afegir-se a les trobades que el club d’Scrabble de Sant Andreu organitza cada primer divendres de cada mes a les 19 hores.
L’Scrabble aporta els beneficis del que és el joc en si i també pot ajudar molt en l’aprenentage del català: els participants han de posar en pràctica tot el que saben, a més del seu enginy per buscar la paraula per obtenir més puntuació. És un joc estimulant, creatiu i que presenta reptes. I és per a totes les edats!
- 31 MAIG
-
- 28 MAIG
2018 - No hi ha comentaris
- General
El Bàsic 1 juga a endevinar els anagrames d’en Fabra
El 28 de maig, el grup del Bàsic 1 de la professora Encarna Mendoza va jugar a endevinar els anagrames sobre Pompeu Fabra que la FISC – Federació Internacional d’Scrabble en Català va elaborar per als alumnes de la nostra delegació. Després de conèixer-ne la biografia, els alumnes van formar les paraules de les definicions a partir de les lletres que hi sortien. Van passar una estona molt agradable i després es van fer la foto amb el perfil de Pompeu Fabra que tenim exposat a la Delegació.
- 28 MAIG
-
- 24 MAIG
2018 - No hi ha comentaris
- General
Política Lingüística crea Clic a Fabra, un curs en línia sobre Pompeu Fabra
DGPL també ha impulsat la creació de Kahoot! Fabra, un concurs sobre la vida i l’obra de Fabra amb guió de Mònica Montserrat i David Paloma
El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, ha creat el curs en línia sobre Pompeu Fabra Clic a Fabra, amb continguts que permeten conèixer de manera lúdica la figura i l’obra del gramàtic català. La posada en marxa d’aquest recurs pedagògic s’emmarca dins la commemoració de l’Any Fabra 2018, acordada pel Govern de la Generalitat i impulsada pels departaments de la Presidència i de Cultura, a través de Política Lingüística.
El curs, integrat a la plataforma d’aprenentatge virtual Aula mestra, conté material teòric, enllaços i activitats amb un grau de dificultat divers, de manera que s’hi pot accedir des de diferents nivells d’aprenentatge de la llengua. Cada mes es penjarà material nou i activitats interactives que acompanyaran l’usuari en la seva descoberta d’informació general o puntual sobre Fabra i sobre la seva incidència en la història de Catalunya. Tot i que aquests continguts són acumulatius, també hi ha activitats que s’han de realitzar durant un període determinat.
Una de les activitats amb un termini tancat és el concurs “Desperta la teva creativitat!”, que s’ha llançat amb l’obertura del curs. Pretén difondre la figura i obra de Pompeu Fabra, estimular els usuaris a fer servir la llengua per a la creació literària i incrementar el nombre d’usuaris de la plataforma. Per participar-hi, cal llegir un conte original d’Enric Gomà, creat expressament per commemorar l’Any Fabra, i redactar un text en català d’entre 100 i 200 paraules que serveixi de final per a la història. Per fer-ho, cal estar inscrit al curs Clic a Fabra i ser major de 18 anys. El guanyador s’emportarà una tauleta, i el termini per enviar el text finalitzarà el proper 31 de maig.
“Clic a Fabra” s’adreça al públic en general, i molt especialment, als aprenents dels cursos de les plataformes d’aprenentatge virtual Parla.cat i Aula mestra. Per seguir-lo, però, cal estar registrat a l’Aula mestra i inscriure’s al curs. L’Aula mestra és una plataforma d’aprenentatge i d’ensenyament de la llengua catalana que facilita la creació de cursos a mida a partir dels continguts existents i d’altres nous dissenyats pels usuaris.
- 24 MAIG
-
- 23 MAIG
2018 - No hi ha comentaris
- General
“Els fantasmes de Gaudí” al Club de Lectura Fàcil de Sant Andreu
Dijous, 24 de maig de 2018 a les 19:00, a la biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra (carrer del Segre, 22-32), es farà l’última sessió del Club de Lectura Fàcil i comentarem el còmic que va resultar guanyador en la categoria de Millor obra d’autor espanyol al 34è Saló del Còmic de Barcelona. Es tracta de l’obra Els fantasmes de Gaudí realitzada pel guionista El Torres i pel dibuixant Jesús Alonso Iglesias. Els participants gaudiran d’un trepidant thriller policíac amb les dosis perfectes d’intriga, terror, passió i bogeria i d’un dibuix elegant que aconsegueix engrandir l’obra.
Segons les paraules de Javier Sierra (periodista, escriptor i autor del pròleg) “En Gaudí va quedar atrapat, a començaments del segle XX, en una visió del món que anava més enllà dels convencionalismes, i és exactament aquest esperit el que els autors del còmic han comprès i recuperat amb gran encert”.
Sinopsi
L’Antònia, una senzilla caixera de supermercat, salva un home gran de ser atropellat. Aquest simple acte desencadenarà una sèrie de terribles esdeveniments. En els principals edificis construïts per Antoni Gaudí a la ciutat de Barcelona apareixen cadàvers amb unes mutilacions esfereïdores. La policia es troba en un carreró sense sortida, i l’Antònia assegura una vegada i una altra que ha vist el fantasma d’en Gaudí.
El Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, juntament amb Biblioteques de Barcelona, organitza els clubs de lectura de llengua catalana a Barcelona.
La inscripció es fa a l’aula i al taulell de préstec de la biblioteca on es fa el club. La inscripció és gratuïta i es dona prioritat als residents del districte de cada biblioteca i a les persones que actualment no assisteixin a cap club de lectura.
Els clubs de lectura de llengua catalana estan organitzats conjuntament pel Centre de Normalització Lingüística de Barcelona i Biblioteques de Barcelona.
- 23 MAIG
-
- 23 MAIG
2018 - No hi ha comentaris
- General
Places als cursos intensius de juliol
La matrícula per als cursos bàsics que es faran al mes de juliol és oberta.
Encara queden places als cursos bàsics intensius que es faran al juliol. L’horari dels cursos és de dilluns a dijous en franja de matins, tardes o vespres.
Podeu consultar els horaris i els llocs dels cursos ofertats al nostre cercador de cursos.
La inscripció es pot fer a qualsevol delegació del CNL de Barcelona.
- 23 MAIG
-
- 22 MAIG
2018 - No hi ha comentaris
- General
S’entreguen els premis de la 3a edició del concurs “Si l’encertes, l’endevines”
L’Espai Josep Bota va acollir dijous, 17 de maig, la festa de lliurament de premis de la tercera edició del concurs “Si l’encertes, l’endevines”, celebrat a Sant Andreu del 21 d’abril al 9 de maig, amb la col·laboració de l’Eix Comercial Sant Andreu i l’Escola Superior de Disseny i Art la Llotja.
L’acte va començar a les 18 hores i Jordi Font, subdirector del CNL de Barcelona, va ser qui va entregar els certificat als estudiants de la Llotja encarregats de crear les il·lustracions d’enguany per al concurs. També va agrair la participació de les entitats i comerços col·laboradors “per facilitar una experiència que vincula aprenentatge amb cultura, expressió artística i comerç”. Seguidament, es van anar donant els premis a les persones guanyadores del sorteig.
Aquestes van ser les persones premiades:
- Categoria especial: val de 100 € de Eix Comercial de Sant Andreu
Anna Falces Muñoz
- 1a categoria: val de 50 € de l’Eix Comercial de Sant Andreu
Leandra Tudela García i Roxana Olivares Hechavarria
- 2a categoria: dinars dobles a l’Antic Colmado
Dolors Sans Clavero i Eric Hidalgo Cale
- 3a categoria: entrades dobles al SAT Teatre
Marisela Villarroel Nessy i Josefa García Muñoz
- 4a categoria: llibre cedit per la llibreria Dit i Fet i 2 degustacions dobles a la cerveseria Flor de Llúpol
Lyubov Ororochkova i Taymara Hernández Ortega
En acabar es va oferir als assistents un piscolabis gentilesa de Cansaladeria Puig i una copa de cava gentilesa de Caves Portell.
Aquest any hi ha hagut un gran èxit de participació, amb un total de 182 butlletes emplenades.
- 22 MAIG
Comptador de visites
Delegació de Sant Andreu
Recursos lingüístics en línia
- Diccionari de sinònims
- Diccionari multilingüe
- Diccionari.cat
- DIEC 2
- Optimot
- Parla.cat
- Traductors automàtics
Arxius
- juliol 2024 (1)
- juny 2024 (1)
- maig 2024 (4)
- abril 2024 (2)
- març 2024 (5)
- febrer 2024 (6)
- gener 2024 (1)
- desembre 2023 (2)
- novembre 2023 (2)
- octubre 2023 (4)
- setembre 2023 (2)
- juny 2023 (4)
- maig 2023 (4)
- abril 2023 (2)
- març 2023 (6)
- febrer 2023 (3)
- gener 2023 (1)
- novembre 2022 (2)
- octubre 2022 (3)
- setembre 2022 (2)
- juliol 2022 (3)
- juny 2022 (1)
- maig 2022 (3)
- abril 2022 (1)
- març 2022 (6)
- febrer 2022 (1)
- gener 2022 (2)
- desembre 2021 (2)
- novembre 2021 (4)
- octubre 2021 (3)
- setembre 2021 (5)
- juliol 2021 (1)
- juny 2021 (1)
- maig 2021 (1)
- abril 2021 (2)
- març 2021 (4)
- febrer 2021 (3)
- gener 2021 (1)
- setembre 2020 (1)
- juliol 2020 (2)
- juny 2020 (7)
- maig 2020 (2)
- abril 2020 (1)
- març 2020 (3)
- febrer 2020 (7)
- gener 2020 (4)
- desembre 2019 (2)
- novembre 2019 (5)
- octubre 2019 (3)
- setembre 2019 (2)
- juliol 2019 (3)
- juny 2019 (6)
- maig 2019 (8)
- abril 2019 (14)
- març 2019 (10)
- febrer 2019 (5)
- gener 2019 (1)
- desembre 2018 (13)
- novembre 2018 (24)
- octubre 2018 (20)
- setembre 2018 (3)
- juliol 2018 (12)
- juny 2018 (10)
- maig 2018 (22)
- abril 2018 (14)
- març 2018 (12)
- febrer 2018 (15)
- gener 2018 (19)
- desembre 2017 (7)
- novembre 2017 (23)
- octubre 2017 (4)
- setembre 2017 (4)
- juliol 2017 (4)
- juny 2017 (4)
- maig 2017 (7)
- abril 2017 (8)
- març 2017 (12)
- febrer 2017 (3)
- gener 2017 (1)
- desembre 2016 (5)
- novembre 2016 (4)
- octubre 2016 (2)
- setembre 2016 (2)
- juliol 2016 (3)
- juny 2016 (3)
- maig 2016 (6)
- abril 2016 (4)
- març 2016 (6)
- febrer 2016 (2)
- desembre 2015 (1)
- novembre 2015 (3)
- octubre 2015 (3)
- setembre 2015 (2)
- juliol 2015 (3)
- juny 2015 (10)
- maig 2015 (5)
- abril 2015 (3)
- març 2015 (12)
- febrer 2015 (8)
- gener 2015 (3)
- desembre 2014 (6)
- novembre 2014 (9)
- octubre 2014 (7)
- setembre 2014 (5)
- agost 2014 (1)
- juliol 2014 (6)
- juny 2014 (6)
- maig 2014 (12)
- abril 2014 (6)
- març 2014 (13)
- febrer 2014 (12)
- gener 2014 (1)
- desembre 2013 (6)
- novembre 2013 (9)
- octubre 2013 (6)
- setembre 2013 (1)
- juliol 2013 (10)
- juny 2013 (8)
- maig 2013 (8)
- abril 2013 (9)
- març 2013 (11)
- febrer 2013 (12)
- gener 2013 (13)
- desembre 2012 (1)
- novembre 2012 (11)
- octubre 2012 (8)
- setembre 2012 (3)
- agost 2012 (8)
- juny 2012 (2)
- maig 2012 (5)
- abril 2012 (4)
- març 2012 (9)
- febrer 2012 (7)
- gener 2012 (3)
- desembre 2011 (1)