Arxiu per març, 2023

  • Concurs ‘JOCen10’, per promoure la creació de tutorials sobre jocs de taula en català

    El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) organitza el concurs JOCen10 en el marc del programa “I tu, jugues en català?” per promoure la creació de tutorials sobre jocs de taula en català.


    Desenvolupament del concurs

    1. El concurs tindrà lloc del 30 de març al 27 d’abril de 2023.
    2. Elaboreu en videotutorial en català sobre com es juga a algun dels jocs de taula de les empreses col·laboradores del programa Totjoc. Consulteu les instruccions del concurs a l’apartat Com participar-hi.
    3. Pengeu el vostre tutorial a YouTube.
    4. Registreu-vos al formulari de participació i inseriu-hi l’enllaç del tutorial.
    5. Els vídeos que compleixin els requisits es publicaran al canal de YouTube del programa Totjoc.
    6. El jurat triarà el primer i el segon premi. El tercer premi s’atorgarà al vídeo que hagi aconseguit més m’agrades. La votació es podrà fer fins al 14 de maig a les 23.59 h, hora local. En cas d’empat, el jurat decidirà el guanyador.
    7. L’organització es posarà en contacte amb els guanyadors.
    8. El dia 26 de maig, amb motiu del Dia Internacional del Joc, es donaran a conèixer els tutorials guanyadors.

    Requisits

    • Durada màxima: 10 minuts
    • En llengua catalana
    • El joc ha de ser d’una empresa col·laboradora de Totjoc
    • Ha de ser inèdit
    • Format horitzontal
    • Resolució HD 1280 x 720 o Full HD 1920 x 1080

    Criteris d’avaluació

    • Adequació del tutorial a les bases de la convocatòria
    • Claredat en la presentació del contingut
    • Originalitat i creativitat
    • Capacitat didàctica i pedagògica
    • Qualitat tècnica de la gravació
    • Escenografia

    Enllaços relacionats

     

    Article complet

  • Protagonista del mes: Anna Martí, voluntària del grup de tertúlies del Voluntariat per la llengua del SLC de Viladecans

    1. Des de quan ets voluntària del Voluntariat per la llengua i per què vas decidir ser-ho?

    Ja fa una bona colla d’anys que faig de voluntària. No porto el compte exacte però crec que fa més de 7 anys!

     

    2. Quantes parelles lingüístiques has tingut? Com valores conduir un grup d’aprenents al Servei Local de Català de Viladecans?

    N’he tingut 6, totes dones, de diferents edats i procedència. És molt bonic el tracte de tu a tu. Segons la persona i les seves necessitats o aficions, hem fet activitats diverses: mentre que amb una fèiem llargues caminades per la muntanya, amb una altra ens trobàvem en una cafeteria, o l’acompanyava a fer encàrrecs…

    Ara és el primer cop que porto un grup i estic descobrint noves dinàmiques també molt positives. S’estableixen converses riques en contingut i matisos, i aprenem totes de totes. Un dels meus objectius és vetllar perquè totes tinguin el seu temps per parlar i es puguin expressar amb comoditat. L’ambient que s’ha generat és molt agradable.

     

    3. D’on et ve la vocació docent?

    M’he dedicat tota la vida professional a l’ensenyament. El passat mes de setembre em vaig jubilar i ara disposo de més temps per fer diferents voluntariats. A l’escola he treballat gairebé sempre amb infants petits, aquí la meva tasca és amb adults; són dos contextos ben diferents i complementaris.

     

    4. Personalment, què t’aporta fer de voluntària al VxL?

    És una activitat que em motiva molt, m’enriqueix com a persona, em posa en contacte amb la nostra realitat lingüística. Si puc ajudar una mica a fer més present la llengua catalana a Viladecans, ja em sentiré satisfeta.

    Amb alguna de les aprenentes vaig continuar trobant-me més enllà de les 10 sessions, però en arribar la pandèmia, tot es va aturar i ja va ser més difícil reprendre les nostres trobades.

     

    5. En quins altres projectes/entitats col·labores a Viladecans a banda del VxL?

    Els dilluns per la tarda participo en el programa Lecxit de la Fundació Jaume Bofill. Es tracta de fer un acompanyament lector a infants d’uns 10 anys que tenen alguna dificultat a l’hora de llegir. També formo part del grup d’Amics de la poesia, ens trobem un cop al mes a la llibreria Els Nou Rals de la nostra localitat.

     

    6. Recordes alguna anècdota lingüística divertida que hagi passat durant alguna sessió amb les teves aprenentes?

    Cap en concret. Però és cert que de vegades alguna aprenenta m’ha hagut de rectificar quan, engrescada en la conversa, se m’ha escapat algun “vale” o “bueno”, que encara tinc tan integrat. I és que, com ja he dit, es tracta d’aprendre tothom de tothom.

     

    7. Per què creus que és important que existeixi el VxL i com animaries algú a participar-hi?

    El català està en una situació realment complicada i més en el nostre entorn. Cal, doncs, potenciar qualsevol iniciativa que pugui ajudar a ampliar l’ús de la nostra llengua. Em consta que molta gent voldria parlar més en català però té vergonya i por a cometre errades; cal animar tothom a deixar de banda aquestes pors.

     

    ENLLAÇOS RELACIONATS:

    1. Galeria de fotos
    2. Notícia al web del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà

     

    Moltes gràcies per la teva participació, Anna.

    Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua com a voluntaris o aprenents us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

    Article complet

  • “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure”, la nova campanya de llengua del Govern

    El Departament de Cultura presenta la campanya “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure”, per tal de fomentar l’hàbit de parlar en català i reforçar els valors de cohesió, tolerància i utilitat associats a la llengua.

    En el marc de les accions de foment de la llengua catalana que està desenvolupant el Govern, el Departament de Cultura presenta avui la campanya “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure.” La campanya és una de les cent propostes que el president Pere Aragonès va presentar el novembre passat per tal de fomentar l’ús de la llengua. Amb un to alegre i proper, la finalitat d’aquest acció de sensibilització és modificar actituds lingüístiques i incrementar l’ús de la llengua catalana entre la ciutadania.

    Els objectius de la campanya són tres:

    • reforçar els valors de cohesió i tolerància associats a la llengua catalana perquè tots els ciutadans, amb independència de la seva llengua habitual, la percebin com una llengua compartida;
    • motivar els ciutadans per tal que, partint de l’ús lingüístic de cadascú, facin petits gestos d’increment d’ús, tant si ja el fan servir habitualment com si només el fan servir esporàdicament o en poques ocasions;
    • i diluir o reduir els prejudicis sobre la llengua de l’interlocutor a partir del seu aspecte o ocupació, facilitant la percepció que emprar més el català és un bé col·lectiu.

    La campanya tindrà diferents fases, i en la primera de llançament consta d’un espot animat i d’una cançó cantada per Oriol de Ramon i Xavier Coca (integrants del grup TheTyets, la sensació de la música jove del Maresme); Kelly Isaiah (cantant del grup Koers d’origen nigerià i que viu a Lleida des dels 10 anys) i la valenciana Sandra Monfort, la mallorquina Clara Fiol i la catalana Selma Bruna (integrants del grup musical Marala Trio, en representació de la diversitat d’accents dels Països Catalans). La proposta també compta amb la pàgina web Moltperparlar.cat, on el Govern ofereix a la ciutadania tot de recursos tant per mantenir el català, com per aprendre la llengua.

    La campanya està previst que duri com a mínim dos anys, a través dels quals s’aniran presentant noves Quetes personalitzades i es duran a terme accions arreu de tot el territori. Es preveuen, per exemple, la Queta de l’àmbit sanitari, la Queta que juga a videojocs, la Queta estudiant… A l’espot, les Quetes protagonistes representen els àmbits següents: l’àmbit del lleure i la joventut (Queta ballant a la discoteca); l’àmbit de l’esport (Queta futbolista); l’àmbit de la restauració (Queta venedora de menjar); l’àmbit de l’empresa (Queta fent una presentació tecnològica) i l’àmbit dels serveis públics (Queta conduint un autobús). La voluntat de la campanya és demostrar que en totes les situacions de la campanya es pot parlar en català.

    ENLLAÇOS RELACIONATS:

    #Provemhoencatalà

    Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL