Arxiu per octubre, 2023

  • El Consorci per a la Normalització Lingüística publica una nova llista de música urbana en català

    “Escolta quin flow” amplia el canal de Spotify del CPNL, un complement per a l’aprenentatge i una eina de difusió de música en català

    El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha afegit una nova llista musical al canal de Spotify del CPNL. Es tracta d'”Escolta quin flow“, un recull de la música urbana en català més actual, amb cançons de The tyets, Figa flawas o Mushkaa, entre molts altres artistes en llengua catalana.

    El CPNL ofereix amb la pàgina de música del CPNL, un recurs digital dedicat a la música en català que enllaça al canal i a les seves llistes. La nova llista publicada s’afegeix a d’altres com De ruta amb la canalla, ideal per amenitzar els viatges familiars en cotxe d’aquest estiu amb cançons de Suu, Els Catarres, Stay Homas o Xiula, o a Cançons fresquetes, un recull de cançons animades d’artistes actuals com ZOO, La iaia, El pony pisador o Ginestà.

    El canal de Spotify del CPNL, amb 28 llistes de reproducció, vora 1.500 cançons i 4.950 subscriptors, s’emmarca en la política de promoció del català en tots els àmbits, també el cultural. Actualitzat regularment, serveix com a complement per a l’aprenentatge de la llengua i com a un altaveu per donar a conèixer a l’alumnat i al públic general creacions musicals en català de temàtiques i estils molt diversos.

    Article complet

  • Protagonistes del mes: Pili i Ana, voluntària i aprenenta del Voluntariat per la llengua de Castelldefels

    Entrevistem la Pili i l’Ana, voluntària i aprenenta del Voluntariat per la llengua de Castelldefels

    — Pili i Ana, des de quan viviu a Castelldefels?

    — Pili: Vaig arribar a Castelldefels l’any 1970. Soc de Sorita del Maestrat, un petit poble a prop de Morella, a la província de Castelló. Parlo amb l’accent de la meva terra i a cap de les quatre aprenentes que he tingut fins ara els ha semblat una dificultat.

    — Ana: Visc a Castelldefels des de sempre, soc nascuda aquí i m’agrada la meva ciutat.

     

    — Quines són les vostres aficions?

    — Pili: M’agrada molt llegir, caminar i quedar amb les amigues per fer petar la xerrada mentre prenem un cafè o fem un vermut. També m’agrada molt aprendre coses noves que no vaig tenir temps de conèixer mentre em dedicava a la criança de les meves filles i a treballar.

    — Ana: Coincideixo amb la Pilar en què també m’agrada molt la lectura; a més, com a aficions més mogudes, m’agrada sortir a ballar i fer viatges.

     

    — Com vau conèixer el Voluntariat per la llengua?

    — Pili: Una amiga em va presentar la Cati, la dinamitzadora del Voluntariat per la llengua, que de seguida em va proposar que tingués una aprenenta lingüística. I com que a mi m’agrada tant quedar amb algú per xerrar, doncs, em va agradar molt la proposta. Això va ser l’any 2016.

    — Ana: Me’l van recomanar en un curs de català que feia al Servei de Castelldefels. M’hi vaig apuntar al maig i de seguida vaig tenir una voluntària, la Pili. Estem molt ben avingudes i se’ns fa molt curta l’hora de la trobada lingüística. A més, ara la Pili també és alumna d’un curs de català aquí a Castelldefels i de vegades ens expliquem els deures que ens posen els professors.

     

    — I què us va impulsar a apuntar-vos a aquest programa?

    — Pili: Em va semblar que el Voluntariat per la llengua era una bona idea per ajudar la gent que té necessitat de parlar el català, bé per aprendre millor la nostra llengua, bé per tenir algú amb qui practicar-la, perquè hi ha persones que estudien un curs de català però després en sortir de classe el seu dia a dia, el seu entorn familiar, no és catalanoparlant.

    — Ana: A mi em cal millorar la meva fluïdesa de català oral, no només per motius laborals sinó també per mi mateixa; el català és una de les meves dues llengües i vull tenir més oportunitats i llocs on fer-la servir.

     

    — Què feu habitualment quan quedeu?

    — Pili: Acostumem a fer un cafè en una terrassa d’algun bar que sigui tranquil, per no tenir destorbs durant la trobada lingüística.

    — Ana: Sí, això fem habitualment.

     

    — Què us aporta aquesta experiència?

    — Pili: A mi, personalment, m’ha servit per poder conèixer persones que han acabat sent les meves amigues.

    — Ana: Per a mi el Voluntariat per la llengua ha estat i és una molt bona experiència, a més de conèixer una persona, la Pili, molt interessant, que és una gran ajuda quan tinc dubtes lingüístics. No sé com són les altres voluntàries, però estic tan contenta que vull dir que la Pilar és la millor!

     

    — Per quin motiu recomaneu el Voluntariat per la llengua?

    — Pili: Si voleu conèixer gent diversa i tenir una experiència enriquidora… el Voluntariat per la llengua és el vostre programa!

    — Ana: Amb el Voluntariat per la llengua podeu tenir un bon suport en el vostre aprenentatge de la llengua oral i, a més, gaudir de bona companyia… Cent per cent recomanable.

     

     

    Moltes gràcies, Pili i Ana, per la vostra participació!

    Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

    ENLLAÇOS RELACIONATS:

    Notícia al web del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà

    Article complet

  • El Voluntariat per la llengua celebra el seu 20è aniversari amb més de 800 participants de parelles lingüístiques de tot Catalunya

    En 20 anys, el programa ha creat més de 175.000 parelles lingüístiques

    El programa de parelles lingüístiques Voluntariat per la llengua (VxL) ha celebrat el seu 20è aniversari, en un acte que ha reunit més de 800 persones, majoritàriament participants de les parelles lingüístiques de tot Catalunya, així com col·laboradors del programa. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha participat en la celebració, que va tenir lloc ahir al vespre al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

    Al vestíbul del TNC, els convidats han visitat l’exposició “Quan parles fas màgia” del Voluntariat per la llengua i una exposició sobre Mercè Rodoreda. Durant la recepció, s’han repartit obsequis de marxandatge del Voluntariat per la llengua i el mag Eduard Juanola ha sorprès els assistents amb jocs de màgia en directe com els que protagonitza en la col·lecció de vídeos Màgia per conversar, recurs audiovisual per fomentar la conversa en les trobades que fan les parelles lingüístiques.

    La consellera Garriga ha felicitat tots els participants, institucions, entitats i establiments que han fet possible un èxit tan gran i continuat: “L’objectiu és que el català es parli, i tots vosaltres sou uns referents a l’hora de parlar i també d’escoltar”. Garriga també ha agraït a les parelles lingüístiques la seva implicació: “Uns aprenents que veniu d’arreu del món i que heu volgut aprendre el català. I uns voluntaris que estimeu tant la nostra llengua, que heu decidit destinar una hora a la setmana per ajudar a algú que no coneixeu a practicar-la”. “De ben segur que n’han sortit moltíssimes històries d’amistat”, ha afegit.

    Posteriorment, els assistents a la celebració han gaudit de la representació de l’obra La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda i dirigida per Carlota Subirós. L’acte, en què també han participat el secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, el delegat del Govern a Barcelona, Joan Borràs; la secretària d’Atenció Sanitària i Participació, Carme Bertral i la gerenta del CPNL, Gemma Vázquez, a més d’altres directors generals, directors territorials i representants municipals, ha acabat amb una bufada d’espelmes d’aniversari i amb els participants fent-se fotos de record en el fotoreclam.

    20 aniversari del Voluntariat per la llengua

    El Voluntariat per la llengua és el programa de parelles lingüístiques de la Secretaria de Política Lingüística que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística. Al llarg de 20 anys, s’han creat més de 175.000 parelles lingüístiques i s’han acumulat més de 3 milions d’hores de conversa en català, que han fet que els aprenents se sentin més confiats a l’hora de parlar-lo i han contribuït a l’ús de la llengua.

    L’any 2017 es va posar en marxa la modalitat virtual (les parelles fan les trobades per videoconferència) i des d’aleshores ja s’han creat més de 12.000 parelles lingüístiques.

    El VxL ha comptat amb la col·laboració de més de 12.000 entitats i establiments col·laboradors (9.227 establiments i 2.778 entitats).

    Progressivament, el VxL s’ha anat introduint a diferents àmbits, com ara l’empresa, la sanitat, la justícia, l’esport, l’educació i la cultura, la diversitat funcional i la diversitat religiosa, i s’ha adaptat a les necessitats particulars d’aquests col·lectius.

    El programa Voluntariat per la llengua va ser reconegut per la Comissió Europea l’any 2005 com una de les 50 millors pràctiques d’aprenentatge d’una llengua en el marc de la Unió Europea.

    Article complet

  • Cartes d’amor al Teatre Plaza de Castelldefels

    Divendres 20 d’octubre assistirem a la representació de Cartes d’amor que tindrà lloc al Teatre Plaza de Castelldefels a les 20 h.

    El preu de l’entrada amb el descompte ja aplicat és de 10,08 €. Per assistir a aquesta activitat cal inscriure-s’hi prèviament. Punts d’inscripció:

    • Servei Local de Català de Castelldefels (de dilluns a divendres de 9.30 h a 13 h): c. Església, 117 (Espai Montserrat Roig)
    • classes de català
    • correu electrònic (castelldefels@cpnl.cat)

    L’últim dia per formalitzar la reserva i efectuar el pagament de les entrades és el dimarts 10 d’octubre.

    ENLLAÇOS RELACIONATS:

    Teatre Plaza

    Notícia al web del CNL Eramprunyà

    Notícia al blog del Servei Local de Català de Castelldefels

    Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL