• Protagonistes del mes: Maria Teresa i Paco, del Voluntariat per la llengua de Sant Boi de Llobregat

    Entrevistem la Maria Teresa i el Paco, voluntària i aprenent del Voluntariat per la llengua de Sant Boi de Llobregat: Tothom ha de tenir l’oportunitat d’aprendre a parlar en català. El Voluntariat per la llengua ho fa molt fàcil.

    Com vàreu conèixer el Voluntariat per la llengua?

    Paco: Jo estic apuntat a un curs de català i una companya de classe em va explicar que existia. Em va interessar de seguida, per guanyar en velocitat i fluïdesa a l’hora de parlar-lo.

    M. Teresa: No me’n recordo com va ser exactament, la veritat! Coneixia algú que ho feia, i recordo veure’n publicitat als establiments, a alguna entitat… Ja feia temps que m’hi volia apuntar i, quan em vaig jubilar, vaig veure clar que era el moment.

    I què us va impulsar a apuntar-vos-hi?

    Paco:  Jo fa molts anys que visc a Sant Boi, i el català no m’ha costat mai d’entendre. Però parlar-lo ja és diferent. Ara que estic jubilat, he trobat el temps per dedicar-m’hi. Jo ara no tinc cap obligació d’aprendre’l; ningú me l’exigeix, però tinc ganes de millorar-lo.

    M. Teresa: Penso que la llengua la tenim una mica tocada i, per tant, tot el que es pugui fer per promoure-la és important. Tothom ha de tenir l’oportunitat de parlar-lo i les parelles lingüístiques són una bona manera, perquè els aprenents perden la por de llançar-s’hi quan són amb algú que s’ha ofert voluntàriament a ajudar-los. Cal posar-ho fàcil.

    Què feu habitualment quan quedeu?

    Paco: Passegem i parlem una mica de tot. No ens costa gens de començar a parlar! Sempre hi ha coses per explicar. Potser si ens veiéssim cada dia, ens costaria més, però amb una hora a la setmana, no ens costa gens.

    M. Teresa: Passegem, parlem, al final, fem un talladet. La conversa surt fàcil: els dos som força xerraires!

    Què us aporta aquesta experiència?

    Paco: Molta satisfacció! M’ajuda moltíssim a millorar el meu català i a treure’m la vergonya de sobre. Ara, en la meva vida quotidiana, quan en algun lloc es parla el català, jo també el parlo. A més, amb la Teresa, tot és molt fàcil; ens avenim molt.

    M. Teresa: Valoro molt la bona relació que hem establert entre nosaltres i també l’esforç que el Paco fa i l’interès que té per aprendre la nostra llengua. Que algú vulgui aprendre català per aprendre’l, i no perquè el necessiti, per papers o per feina, a mi m’admira. M’admira i em fa feliç.

    Moltes gràcies, Maria Teresa i Paco, per la vostra participació!

    Si us voleu adherir al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat 

    ENLLAÇ RELACIONAT:

    Notícia al web del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà

    Print Friendly, PDF & Email

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL